ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IN FOCUS

Ο Paul McCartney ξεκινάει αγώνα για να πάρει πίσω τα δικαιώματα του καταλόγου των Beatles

Οπλισμένος με τεράστια υπομονή και έχοντας δίπλα του μια σειρά απο έμπειρους νομικούς, ο Paul McCartney θα επιδιώξει να πάρει πίσω τα δικαιώματα του καταλόγου των Beatles, όταν αυτά γίνουν διαθέσμα το 2018. Αυτή τη στιγμή τα δικαιώματα ανήκουν στην Sony/ATV Music Publishing, με την νομοθεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες όμως…

Οπλισμένος με τεράστια υπομονή και έχοντας δίπλα του μια σειρά απο έμπειρους νομικούς, ο Paul McCartney θα επιδιώξει να πάρει πίσω τα δικαιώματα του καταλόγου των Beatles, όταν αυτά γίνουν διαθέσμα το 2018.

Αυτή τη στιγμή τα δικαιώματα ανήκουν στην Sony/ATV Music Publishing, με την νομοθεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες όμως να δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να τα διεκδικήσουν 56 χρόνια μετά την πρώτη τους καταχώρηση. Ο κατάλογος των τραγουδιών Lennon-McCartney θα είναι διαθέσιμος το 2018 και το «Σκαθάρι» έχει κινήσει όλες τις απαραίτητητες διαδικασίες με σκοπό να τα πάρει πίσω.

Σύμφωνα μάλιστα με το Billboard, ο McCartney ξεκίνησε τις διαδικασίες που αφορούν συνολικά 32 τραγούδια στις 15 Δεκέμβρη 2015.

Το BBC μετέδωσε πως ο δικαστικός αγώνας του McCartney αφορά κομμάτια που γράφτηκαν την περίοδο 1962 – 1964, καθώς υπάρχουν και κάποια, όπως για παράδειγμα το «Come Together», το οποία θα είναι «ελεύθερα» το 2025!

Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί πως τα μισά απο τα δικαιώματα του John Lennon θα παραμείνουν στην Sony/ATV, η οποία ήρθε σε συμφωνία με τη χήρα του John Lennon, Yoko Ono.

Πάντως, το περίεργο της υπόθεση είναι πως αρκετά απο τα κομμάτια που έγραψε ο McCartney ουσιαστικά δεν αποτέλεσαν ποτέ ιδιοκτησία του, καθώς τα δικαιώματά τους πουλήθηκαν αμέσως στην Northern Songs, εταιρία που ίδρυσε ο manager του συγκροτήματος Brian Epstein.

Με τον θάνατο του τελευταίου το 1967, η εταιρία αγοράστηκε απο ATV Music.

Στο κάδρο μπαίνει και ο Michael Jackson, ο οποίος το 1985 με τη σειρά του αγόρασε την ATV -συνεπώς και τα δικαιώματα των τραγουδιών των Beatles- έναντι $47.5 εκατομμυρίων δολαρίων. 10 χρόνια μετά, ο Jackson πούλησε τις μισές απο τις μετοχές του στην ATV Music στην Sony, η οποία νωρίτερα μέσα στον μήνα επανήλθε και αγόρασε και τις άλλες μισές μετοχές, δείχνοντας έτσι με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως θέλει να κρατήσει τα δικαιώματα των τραγουδιών των Beatles.

 

 

Κολλημένος με τις λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύει πως κάνουν τη διαφορά, ο Νικόλας ξεκίνησε το 2009 με το rockyourlife.gr να ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με τις αγαπημένες του μουσικές, προσπαθώντας να πείσει ότι το rock είναι καλύτερο στις πιο απλές μορφές του.

Latest from IN FOCUS

Go to Top