ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ FOOD WORLD

Ο πρώην ντράμερ των In Flames φτιάχνει πλέον τη δική του μπύρα και μας λέει όλες τις λεπτομέρειες.

Όταν το 1998 ο Bjorn Gelotte των In Flames αποφάσισε να εγκαταλείψει τα drums και να πιάσει την κιθάρα, οι Σουηδοί βρήκαν στο πρόσωπο του εικοσάχρονου, τότε,  Daniel Svensson τον άνθρωπο που θα καθόταν πίσω από τα τύμπανα για σχεδόν είκοσι χρόνια και που θα μεταφερόταν μαζί τους από το μελωδικό underground death metal στον απόλυτο mainstream metal ήχο. Σχεδόν ένα χρόνο πριν από σήμερα, ο Daniel με μια…

Όταν το 1998 ο Bjorn Gelotte των In Flames αποφάσισε να εγκαταλείψει τα drums και να πιάσει την κιθάρα, οι Σουηδοί βρήκαν στο πρόσωπο του εικοσάχρονου, τότε,  Daniel Svensson τον άνθρωπο που θα καθόταν πίσω από τα τύμπανα για σχεδόν είκοσι χρόνια και που θα μεταφερόταν μαζί τους από το μελωδικό underground death metal στον απόλυτο mainstream metal ήχο.

oddislandin

Σχεδόν ένα χρόνο πριν από σήμερα, ο Daniel με μια λιτή ανακοίνωση έκανε γνωστή την απόφαση του να εγκαταλείψει το συγκρότημα στο οποίο ανδρώθηκε για να αφιερώσει χρόνο στην οικογένεια του αναζητώντας νέες πηγές έμπνευσης και ηρεμία.

Η ζυθοποιία Odd Island είναι πλέον η επαγγελματική του ασχολία, στην οποία αφιερώνει χρόνο και πάθος για τη δημιουργία της προσωπικής του μπύρας. Μάλιστα πριν λίγο καιρό ο μπασίστας των In Flames Peter Iwers μπήκε και αυτός στην επιχείρηση.  Το rockyourlife.gr επικοινώνησε με τον Daniel για να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για το νέο του εγχείρημα.

oddislandin1
Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με τη ζυθοποίηση;
Ήξερα, απ’ όταν άρχισα να σκέφτομαι την αποχώρηση μου από τους In Flames, ότι ήθελα να ξεκινήσω τη δική μου ζυθοποιία. Είμαι πολύ παθιασμένος με την μπύρα και την όλη διαδικασία παραγωγής της. Όντας σε μια μπάντα σχεδόν 20 χρόνια, δεν μπορούσα να δω τον εαυτό μου ως υπάλληλο δουλεύοντας σε ωράριο 9-5. Το να κάνω τη δική μου μπύρα, δεν απέχει πολύ από το να παίζω μουσική. Και τα δυο αφήνουν τη δημιουργικότητα μου να ρέει.

Τι είναι αυτό που κάνει την Odd Island Brewing διαφορετική;
Προσπαθώ να κάνω μπύρες που μ’ ευχαριστούν προσωπικά και με κάνουν περήφανο. Είναι η ίδια φιλοσοφία που είχα και όταν ήμουν στους In Flames. Γράφαμε μουσική που μας έκανε χαρούμενους. Δεν μας ένοιαζε τι έλεγαν οι άλλοι άνθρωποι γι’ αυτή. Δεν έχω διδαχθεί σε κάποια σχολή για τη ζυθοποίηση ή κάτι παρόμοιο. Απλά διαβάζω βιβλία και μαθαίνω δοκιμάζοντας και κάνοντας λάθη.

Πιστεύεις ότι η οικιακή ζυθοποίηση είναι απλά μια μόδα ή ότι έχει μέλλον μπροστά της;
Πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για πολλές περισσότερες ζυθοποιίες. Στη Σουηδία, η ζυθοποίηση γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής με ταχύτατους ρυθμούς. Αν και ο περισσότερος κόσμος αγοράζει γνωστές ετικέτες μεγάλων εταιριών, νομίζω ότι δίνεται η δυνατότητα σε αρκετούς ανθρώπους να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Πως προέκυψε το όνομα της μπύρας Citrauvin;
Βασικά δεν είναι τόσο πολύπλοκο (γέλια). Προέρχεται από τα αρχικά των ποικιλιών που χρησιμοποιώ για τη δημιουργία της. Citra και Nelson Sauvin.

oddislandin2
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το γεγονός όλο και περισσότερα συγκροτήματα να κυκλοφορούν τη δική τους μπύρα ή ακόμα και το δικό τους ουίσκι. Πιστεύεις ότι είναι μια επέκταση του 
merchandise ή κάτι παραπάνω;
Η μουσική βιομηχανία είναι σκληρή και πρέπει να ανακαλύπτεις συνεχώς νέες πηγές εσόδων. Οπότε το βρίσκω πολύ φυσικό το γεγονός ότι τα συγκροτήματα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε ευκαιρία. Η μπύρα και το ουίσκι είναι άμεσα συνδεδεμένα με το heavy metal γεγονός που διευκολύνει τα συγκροτήματα να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους αν τα χρησιμοποιήσουν για κέρδος.

Έχεις δοκιμάσει κάποια από αυτά;
Η αλήθεια είναι πως όχι πολλά. Πάντως, πίσω από μερικές μπύρες συγκροτημάτων κρύβονται πολύ καλές ζυθοποιίες, οπότε δεν θα δίσταζα να δοκιμάσω.

Τι είδους craft μπύρας θα πρότεινες σε κάποιον που δεν είναι συνηθισμένος σε τόσο πικρές γεύσεις;
Δεν είναι ανάγκη να πίνεις πικρές και περίεργες μπύρες για να σου αρέσει μια ετικέτα μικρής ζυθοποιίας. Μπορείς να βρεις lagers και pilsners που αρέσουν σχεδόν σε όλους και ταυτόχρονα να έχουν τη δική τους γευστική ιδιαιτερότητα μιας και φτιάχνονται χειροποίητα.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Peter Iwers για το εστιατόριο των In Flames στο Γκέτεμποργκ

Εκτός από τις India Pale Ale, ποιο άλλο είδος craft μπύρας βλέπεις να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές;
Οι Sour μπύρες (αυτές με στυφό/ξινό χαραχτήρα) αρχίζουν και γίνονται δημοφιλείς όπως και αυτές με το χαμηλό ποσοστό αλκοόλ.

Έφυγες από τους In Flames δηλώνοντας πως θέλεις να περάσεις περισσότερο χρόνο με την οικογένεια σου. Είχες δεύτερες σκέψεις; Πόσο δύσκολη ήταν αυτή η απόφαση;
Σκεφτόμουν πάρα πολύ καιρό την αποχώρηση μου από το συγκρότημα. Όταν ανακοίνωσα την απόφαση μου, είχα κατασταλάξει στο τι ήθελα να κάνω και είχα συνειδητοποιήσει πλήρως ότι το κεφάλαιο μου στους In Flames είχε τελειώσει. Έπρεπε να φύγω πριν μεγαλώσουν αρκετά τα παιδιά μου και μετά το μετανιώσω.

Ποια η γνώμη σου για τα νέα album των In Flames και των Dark Tranquillity;
Πριν γίνω μέλος των In Flames, αυτοί και οι Dark Tranquillity ήταν τα αγαπημένα μου συγκροτήματα. Άκουγα, ακούω και εξακολουθώ να ευχαριστιέμαι τη μουσική τους. Και τα δύο album μου αρέσουν πολύ.

oddislandin3

Ο Σάββας Στανής γεννήθηκε στην Κομοτηνή την χρονιά που οι AC/DC κυκλοφόρησαν το Back in Black και από τότε η σχέση του με την rock μουσική είναι μια σχέση εξάρτησης. Είναι δημιουργός του επίσημου ελληνικού fan club των Dream Theater “Infinite Dreams” (1999), βραβευμένο από την Warner Music και από την ifpi για την αύξηση των πωλήσεων του συγκροτήματος στην Ελλάδα. Υπήρξε συντάκτης των περιοδικών Rock On και Rock Hard με μόνιμες στήλες, συνεντεύξεις και studio reports συγκροτημάτων στο εξωτερικό. Έχει καθίσει πίσω από την κονσόλα του Atlantis Fm 105,2, αυτοαποκαλείται foodie και λατρεύει να αξιολογεί burger οπουδήποτε ανακαλύπτει ότι τα σερβίρουν. Αποκαλεί Άγιο τον Anthony Bourdain και θεωρεί τεράστιο πλήγμα που δεν κατάφερε να τον γνωρίσει από κοντά.

Latest from FOOD WORLD

Go to Top