ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ WEEKEND JOURNAL

Ο rapper Takashi 6ix9ine λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τα charts του Billboard

Οι καταγγελίες για το Hot100 Chart και η πραγματικότητα. Ήταν το 1940 όταν το Billboard δημοσίευσε την πρώτη λίστα δημοτικότητας τραγουδιών. Από τότε μέχρι σήμερα οι μουσικοί παράγοντες χρησιμοποιούν το Billboard για να μετρήσουν τον αντίκτυπο που έχει ένα single στο κοινό, και σίγουρα το να είσαι πρώτος στο chart…

Οι καταγγελίες για το Hot100 Chart και η πραγματικότητα.

Ήταν το 1940 όταν το Billboard δημοσίευσε την πρώτη λίστα δημοτικότητας τραγουδιών. Από τότε μέχρι σήμερα οι μουσικοί παράγοντες χρησιμοποιούν το Billboard για να μετρήσουν τον αντίκτυπο που έχει ένα single στο κοινό, και σίγουρα το να είσαι πρώτος στο chart δίνει ένα κάποιο κύρος, αφού ο τρόπος με τον οποίο κατατάσσονται τα τραγούδια στις λίστες του, βασίζεται αποκλειστικά σε μαθηματικούς υπολογισμούς, γεγονός που κάνει τη διαδικασία αντικειμενική.

Πρόσφατα όμως οι διαδικασίες κατάταξης του Billboard αμφισβητήθηκαν έντονα από τον αμφιλεγόμενο rapper Tekashi 6ix9ine, ο οποίος υποστήριξε ότι κάποιος μπορεί να «αγοράσει» το Νο.1 στην λίστα των Hot100 τραγουδιών που δημοσιεύεται κάθε εβδομάδα. Ο rapper βγήκε κυριολεκτικά εκτός εαυτού όταν είδε πως το τελευταίο του single με τίτλο «Gooba» αν και είχε 55,3 εκατομμύρια streams στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν στο No.3. Στην πρώτη θέση για αυτή τη βδομάδα ήταν το «Stuck With U» των Justin Bieber και Ariana Grande με 26,3 streams στις ΗΠΑ. Με την πρώτη ο εκνευρισμός του Tekashi φαντάζει λογικός, καθώς το «Stuck With U» είχε τα μισά streams από το «Gooba», υποστηρίζοντας μάλιστα πως έχει στην διάθεση του στοιχεία που δείχνουν ότι 60,000 streams αγοράστηκαν από 6 πιστωτικές κάρτες.

Ο αμφιλεγόμενος rapper Takashi 6ix9ine

Οι δηλώσεις του, όπως ήταν αναμενόμενο ξεσήκωσαν αντιδράσεις και τα αντίπαλα στρατόπεδα έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Πρώτος ο Bieber, με ένα post στο Instagram, διευκρίνισε πως οι τα 60,000 streams στα οποία αναφέρεται ο Takashi δεν αγοράστηκαν μονομιάς, αλλά κατά την διάρκεια της εβδομάδας, απλά βάσει της διαδικασίας που ακολουθείται τα νούμερα ανακοινώνονται στο τέλος της αυτής, για αυτό φαίνονται μαζεμένες. Ο Bieber πρόσθεσε πως κάθε πιστωτική κάρτα μπορεί να αγοράσει μέχρι τέσσερεις μονάδες με βάση τους ισχύοντες κανόνες, καταρρίπτοντας έτσι τους μαθηματικούς ισχυρισμούς του Takashi. Τη σκυτάλη πήρε η Grande η οποία απέδωσε την επιτυχία του τραγουδιού στην αγάπη που τους δείχνουν οι πολυάριθμοι θαυμαστές τους.

Την τελευταία κουβέντα στην όλη διαμάχη την είπαν οι υπεύθυνοι του Billboard, οι οποίοι σε μια λεπτομερή ανακοίνωση τους ξεκαθάρισαν τα πράγματα. Στην επίσημη ανακοίνωση τους, διευκρινίζουν ότι η περίφημη ύποπτη άνοδος των πωλήσεων του «Stuck With U», προήλθε επειδή οι δύο super stars διέθεσαν από την αρχή της εβδομάδας, προς πώληση μέσω των επίσημων web stores τους υπογεγραμμένα φυσικά αντίτυπα του single, τα έσοδα μάλιστα του οποίου θα διατεθούν για καλό σκοπό, ενώ ο Takashi διέθεσε το δικό του τραγούδι μέσω του web store του, την τελευταία ημέρα της εβδομάδας. Πρόσθεσαν επίσης ότι η μεθοδολογία κατάταξης είναι σταθερή και υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη εκτός από τα streams, το airplay στο ραδιόφωνο και τις πωλήσεις. Κάθε παράγοντας έχει διαφορετική βαρύτητα, με τα streams να έχουν τη μεγαλύτερη, ακολουθεί το airplay και τελευταίες είναι οι πωλήσεις. Η ανακοίνωση κλείνει με την ανακοίνωση των αριθμών που τεκμηριώνουν το νούμερο 1, και δείχνουν ξεκάθαρα την «υπεροχή» του «Stuck with U», το οποίο είχε συνολικά 28,1 εκατομμύρια streams, 26,3 radio airplays, και 108,000 πωλήσεις, ενώ το “Gooba”, μπορεί να είχε 55,3 εκατομμύρια streams, υπολειπόταν ωστόσο αρκετά σε radio airplays (172,000) και πωλήσεις (24,000).

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Μένει στην Αθήνα τα τελευταία 14 χρόνια. Αγαπάει τα ξωτικά όλων των φυλών, τον Batman, τον Tarantino, τους Pink Floyd και τον Nick Cave. Στο Game of Thrones είναι με τους Stark και σίγουρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το θάνατο του Nedd Stark στον πρώτο κύκλο. Θα ήθελε να μένει στην άκρη μιας λίμνης σε ένα πέτρινο σπίτι στη Σκωτία.

Latest from WEEKEND JOURNAL

Go to Top