ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IN FOCUS

Οι Marillion πρωτοπορούν (ξανά) με το marillion.vod

Γνωρίστε την πλατφόρμα με το αποκλειστικό online υλικό των Βρετανών. Στις παρυφές του 2020, το να μπορείς να χρηματοδοτήσεις τον δίσκο της αγαπημένης σου μπάντας με «αντάλλαγμα» πρόσβαση σε αποκλειστικό υλικό αλλά και αναμνηστικά δώρα ακούγεται κάτι απολύτως φυσιολογικό. Πως θα σας φαινόταν όμως αυτή η ιδέα σχεδόν 20 χρόνια…

Γνωρίστε την πλατφόρμα με το αποκλειστικό online υλικό των Βρετανών.

Στις παρυφές του 2020, το να μπορείς να χρηματοδοτήσεις τον δίσκο της αγαπημένης σου μπάντας με «αντάλλαγμα» πρόσβαση σε αποκλειστικό υλικό αλλά και αναμνηστικά δώρα ακούγεται κάτι απολύτως φυσιολογικό. Πως θα σας φαινόταν όμως αυτή η ιδέα σχεδόν 20 χρόνια πίσω;

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, οι Marillion, έχοντας κουραστεί να κυνηγούν την εμπορική επιτυχία -αρνούμενοι να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα της μουσικής τους- φεύγουν από την EMI και αποφασίζουν να απευθυνθούν στους οπαδούς για την χρηματοδότηση του επόμενου δισκογραφικού τους βήματος.

Έχοντας την τύχη να βρίσκομαι εκείνη την περίοδο στο Νησί για σπουδές, και ακολουθώντας την μπάντα από το 1998, αποφάσισα να συμμετάσχω σε αυτό που σήμερα ξέρουμε ως crowd funding. Οι Marillion ζήτησαν από τους fans χρήματα για ένα album που ΘΑ κυκλοφορούσαν σε μερικούς μήνες, δίνοντας μας ως «τυράκι» πρόσβαση σε online υλικό, ενώ για όσους έβαλαν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, το μενού περιελάμβανε επιπλέον «καλούδια». Το αποτέλεσμα ήταν το καταπληκτικό «Anoraknophobia» του 2001, για το οποίο -όπως και για την υπόλοιπη δισκογραφία της μπάντας με τον Steve Hogarth πίσω από το μικρόφωνο- μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ. Για την ιστορία, το BBC χαρακτήρισε εκείνο το εγχείρημα των Marillion ως «μοναδική και σημαντική ιδέα χρηματοδότησης». Και αυτό λέει πολλά. Η συνέχεια φυσικά έδωσε την δυνατότητα στους Άγγλους να στήσουν το online shop τους, το οποίο συνεχώς φορτώνουν με αποκλειστικές κυκλοφορίες για τους die-hard fans τους. Πάμπολλες ζωντανές ηχογραφήσεις, solo albums, remix albums, συλλογές, πολλές άλλες αποκλειστικές κυκλοφορίες και πολύ πλούσιο merch για ένα κοινό που διψά για περισσότερους Marillion.

Γιατί όμως αναφέρω ένα success story από τις αρχές της χιλιετίας σήμερα; Μα γιατί και πάλι οι Marillion αποφάσισαν να πρωτοπορήσουν και να δώσουν στους οπαδούς τους πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο, δείχνοντας πως ένα συγκρότημα δεν είναι μονάχα ένας δίσκος και μια περιοδεία, αλλά ένας αυτόνομος επιχειρηματικός οργανισμός.

Λίγο πριν τη νέα δεκαετία λοιπόν, οι Marillion μας βάζουν στο marillion.vod. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για την δική τους υπηρεσία video streaming, μέσω της οποίας μπορείς να αγοράσεις πρόσφατες αλλά και παλιότερες συναυλίες του group, σε εξαιρετική ποιότητα ήχου και εικόνας. Για το λανσάρισμα της νέας υπηρεσίας, οι Marillion «ανέβασαν» το clip του «Cannibal Surf Babe», ενώ σταδιακά προστίθενται live shows τα οποία μπορείτε να δείτε online.

Το marillion.vod μπορεί να μην είναι πλέον τόσο παράτολμο όσο το εγχείρημα του crowd funding 20 χρόνια πριν, καταδεικνύει όμως το ανήσυχο πνεύμα των Βρετανών, ενώ φανερώνει και την αγάπη που έχουν στο group χιλιάδες fans σε όλο τον κόσμο. Κοιτάζοντας μάλιστα τα αλλεπάλληλα sold-out shows στο θρυλικό Royal Albert Hall, τα Marillion Weekends (στα οποία παίζουν ζωντανά για μερικές εκατοντάδες fans τους ολόκληρα albums και όχι μόνο), οι Hogarth, Rothery, Kelly, Trewavas και Mosley μάλλον δεν ενδιαφέρονται και πολύ για την κλασική εμπορική επιτυχία όπως αυτή ορίζεται από τα charts και τα παραδοσιακά streams.

Κολλημένος με τις λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύει πως κάνουν τη διαφορά, ο Νικόλας ξεκίνησε το 2009 με το rockyourlife.gr να ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με τις αγαπημένες του μουσικές, προσπαθώντας να πείσει ότι το rock είναι καλύτερο στις πιο απλές μορφές του.

Latest from IN FOCUS

Go to Top