ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IN FOCUS

Οι νέες αλλαγές στην μέτρηση των Billboard charts

Η προσαρμογή στην μουσική πραγματικότητα είναι γεγονός. Το Billboard εδώ και δεκαετίες μετράει τον αντίκτυπο μιας μουσικής κυκλοφορίας στην αγορά. Μέσω των εβδομαδιαίων ανακοινώσεων των charts το μουσικόφιλο, και όχι μόνο, κοινό ενημερώνεται για το πώς διαμορφώνονται οι τάσεις στη μουσική. Τα charts του Billboard καλύπτουν όλο το φάσμα της μουσικής και…

Η προσαρμογή στην μουσική πραγματικότητα είναι γεγονός.

Το Billboard εδώ και δεκαετίες μετράει τον αντίκτυπο μιας μουσικής κυκλοφορίας στην αγορά. Μέσω των εβδομαδιαίων ανακοινώσεων των charts το μουσικόφιλο, και όχι μόνο, κοινό ενημερώνεται για το πώς διαμορφώνονται οι τάσεις στη μουσική. Τα charts του Billboard καλύπτουν όλο το φάσμα της μουσικής και η διαμόρφωση τους προκύπτει από μετρήσεις που γίνονται βάσει μελετημένων αλγορίθμων. Ο βασικός παράγοντας μέτρησης είναι οι πωλήσεις ενός album.

Μέχρι πρότινος κάθε πώληση, σε φυσική ή σε ψηφιακή μορφή έδινε και ένα πόντο στην συνολική βαθμολογία ενός νέου δίσκου. Στις συνολικές πωλήσεις συμπεριλαμβανόταν και οι πωλήσεις που γινόταν σε bundle, ελληνιστί σε σετ. Για παράδειγμα αν ένας καλλιτέχνης είχε προγραμματισμένο live και με την αγορά των εισιτηρίων για το live έδινε δώρο και την ψηφιακή μορφή του νέου του album, το billboard μέτραγε συν ένα στο τελικό σκορ. Με την ίδια λογική λαμβανόταν υπόψη στις μετρήσεις και οποιαδήποτε πώληση δίσκου γινόταν μαζί με οποιοδήποτε άλλο merchandise.

Η τακτική αυτή του Billboard θεωρήθηκε ότι από κάπου χάνει αξιοπιστία και ήδη από τον Ιανουάριο το μέσο ανακοίνωσε αλλαγές στην αξιολόγησης. Αρχικά ορίστηκε ένα κατώτερο χρηματικό όριο για την αγορά ενός bundle. Πιο συγκεκριμένα, όρισε ότι για να μετρήσει ως πώληση ένα αντίτυπο που δίνεται ως δώρο με ένα bundle, θα πρέπει το bundle να κοστίζει τουλάχιστον 3.49 δολάρια περισσότερα από όσο θα κόστιζε χωρίς το αντίτυπο, και αυτό γιατί τα 3.49 δολάρια είναι το ελάχιστο χρηματικό ποσό που χρειάζεται να πωληθεί ένα album για να μπει στο chart.

Όλα αυτά όμως, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Billboard, θα αλλάξουν και πάλι καθώς οι υπεύθυνοι των μετρήσεων θεωρούν ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της καταγραφής των πραγματικών προτιμήσεων του κοινού. Έχοντας ως στόχο την σωστή απεικόνιση των τάσεων, ανακοινώθηκαν τρεις σημαντικές αλλαγές. Αρχικά αποφασίστηκε ο αποκλεισμός των δίσκων που πωλούνται σε bundles από τις μετρήσεις. Δεύτερον ανακοινώθηκε ότι πλέον για να συμπεριληφθεί η πώληση στην τελική κατάταξη θα πρέπει το album που περιέχεται σε ένα bundle να προμοτάρεται ως add-on και τρίτον, σε ότι αφορά τα ψηφιακά downloads, θα πρέπει αυτά να συνοδεύονται και από την αγορά ενός φυσικού αντιτύπου για να μετρήσει η πώληση τους.

Η νέα τακτική των μετρήσεων αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Μένει στην Αθήνα τα τελευταία 14 χρόνια. Αγαπάει τα ξωτικά όλων των φυλών, τον Batman, τον Tarantino, τους Pink Floyd και τον Nick Cave. Στο Game of Thrones είναι με τους Stark και σίγουρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το θάνατο του Nedd Stark στον πρώτο κύκλο. Θα ήθελε να μένει στην άκρη μιας λίμνης σε ένα πέτρινο σπίτι στη Σκωτία.

Latest from IN FOCUS

Go to Top