ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ TOP STORIES/ΠΡΟΣΩΠΑ

Οι Planet Of Zeus δεν δίνουν ούτε μισό μέτρο σε επικίνδυνους ανθρώπους και δικαστές του πληκτρολογίου

Συζητήσαμε με την μπάντα για το νέο της album «Faith In Physics» και όχι μόνο. Οι Planet Of Zeus επέστρεψαν στην δισκογραφία με το ωμό και «κυνικό» «Faith In Physics», έχοντας ως μοναδική σταθερά την πίστη στο δικό τους μουσικό όραμα. Η κυκλοφορία του δίσκου μας έδωσε την δυνατότητα να…

Συζητήσαμε με την μπάντα για το νέο της album «Faith In Physics» και όχι μόνο.

Οι Planet Of Zeus επέστρεψαν στην δισκογραφία με το ωμό και «κυνικό» «Faith In Physics», έχοντας ως μοναδική σταθερά την πίστη στο δικό τους μουσικό όραμα. Η κυκλοφορία του δίσκου μας έδωσε την δυνατότητα να μιλήσουμε με τον Μπάμπη (κιθάρα, φωνή) για την ανάγκη του ορθολογισμού, την επιτυχία όπως αυτή ορίζεται από μια μπάντα σαν τους Planet Of Zeus αλλά και την στάση τους απέναντι στους δικαστές του πληκτρολογίου.

Μπάμπη καλησπέρα… Αντιλαμβάνομαι ότι το «Faith In Physics» υποδηλώνει την προσήλωσή σας στον ορθολογισμό και τον επιστημονικό τρόπο σκέψης. Είναι έτσι;
Η ανάγνωση του τίτλου από εμένα έχει να κάνει με την αντίθεση μας απέναντι στην υποκρισία που ζούμε στις μέρες μας, τη δουλοπρέπεια και την χρήση ιδεολογιών ή θρησκειών ως ασπίδα για κάλυψη από τον πραγματικό μας εαυτό. Μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής μας είναι η δειλία. Και με αυτό δεν εννοώ να χρειάζεται να γίνεις ήρωας. Μιλάω για την δειλία σε απλά πράγματα. Να είσαι αρκετά περήφανος και να πεις συγγνώμη. Ναι, είναι θέμα περηφάνιας. Να είσαι ταπεινός απέναντι στο λάθος του διπλανού σου, χωρίς να μεταμορφώνεσαι σε μεσαιωνικό δικαστή του πληκτρολογίου. Και ναι, είναι θέμα ταπεινότητας. Να προσπαθήσεις -έστω- να δεις ποιος πραγματικά είσαι.

Η Φυσική και γενικά η επιστήμη πως κόλλησε όμως τελικά στον τίτλο του δίσκου;
Δυστυχώς στην εποχή που έχει αποδομηθεί κάθε μορφή αρετής, η μόνη μας σταθερά είναι η επιστήμη. Η Φυσική δεν θα κάνει την χάρη σε κανέναν. Φοβόμαστε πλέον να πούμε λέξεις, φοβόμαστε να είμαστε ταπεινοί. Κρυβόμαστε πίσω από μια εκκωφαντική εξωστρέφεια που ανάθεμα και αν βγάζει προς τα έξω το 1% του αληθινού εαυτού μας.

Προσωπικά προσβάλλομαι από κάθε είδους θεωρία συνωμοσίας από την στιγμή μάλιστα που η επιστήμη έχει δώσει πειστικές απαντήσεις. Δεν βρίσκετε με την σειρά σας εντελώς παράλογο που οι νέοι σήμερα γοητεύονται από τέτοιου είδους αφηγήματα;
Ας κοιτάξουμε τους υπόλοιπους που διψάνε για γνώση και αλήθεια… Είναι πολλοί.

Το μοναδικό φωτεινό διαμέρισμα στο εξώφυλλο του δίσκου θα λέγατε πως υποδηλώνει τον άνθρωπο που παραμένει ακλόνητος απέναντι σε κάθε είδους συνωμοσία, νιώθοντας πολλές φορές μόνος;
Είναι ακριβώς αυτό και στα δικά μου μάτια. Όταν πλησιάσαμε τον Αριστοτέλη Ρουφάνη για το εξώφυλλο, ξέροντας τη δουλειά του, δε δώσαμε ντιρεκτίβες. Του δώσαμε τη μουσική και τα λόγια και του είπαμε «κάνε ό,τι πιστεύεις». Γύρισε πίσω με αυτό το έργο ακούγοντας το δίσκο. Πιστεύω πως κάτι τέτοιο είδε και ο δημιουργός του μιας και αυτό το συναίσθημα υπάρχει και όλα τα τραγούδια.

Όταν μπήκατε στην διαδικασία σύνθεσης του νέου δίσκου, είχατε στο μυαλό σας την αποδοχή που έλαβε το «Loyal To The Pack»; Και αν ναι, πόσο επηρεάζει αυτό τους Planet Of Zeus καλλιτεχνικά;
Ευτυχώς πότε κατά τη διαδικασία της σύνθεσης των κομματιών δε σκεφτόμαστε κάποιον. Πάλι καλά γιατί έχουμε δεκάδες άλλα διαδικαστικά να σκεφτούμε για το δίσκο όπως εταιρείες, διανομές και άλλα πράγματα εκτός μουσικής. Αν λογαριάζαμε τη γνώμη έστω και ενός ανθρώπου θα ξεφεύγαμε από το όραμα μας, την πηγαία έμπνευση της στιγμής και θα ναρκώναμε τους εαυτούς μας με αποτέλεσμα να χάσουμε τα αντανακλαστικά μας.

Έπειτα από τόσους δίσκους, περιοδείες και εμπειρία, τι είναι πλέον επιτυχία για εσάς;
Τα μέλη του συγκροτήματος μετά από τόσα χρόνια και τόσες περιοδείες έχουν πλέον βρει και αναπτύξει το μυστικό τους κώδικα για να συνεννοούνται, είτε κατά τη διάρκεια της δημιουργίας, είτε πάνω στη σκηνή. Η μεγαλύτερη επιτυχία λοιπόν έχει έρθει εδώ και χρόνια. Είμαστε μια ομάδα και όπως λέει και ο τίτλος του προηγούμενου album, μια αγέλη. Εμείς και όλοι όσοι μπορούν να καταλάβουν τη γλώσσα που μιλάμε. Αυτό ήταν η επιτυχία. Πλέον αυτό που προσωπικά θεωρώ επιτυχία είναι να μη σπάσει ποτέ ο κύκλος μας.

Οι Planet Of Zeus έχουν καταφέρει πλέον να ζουν από την μουσική τους;
Σε καμία περίπτωση.

Τα περισσότερα συγκροτήματα συνήθως αγγίζουν την κορυφή της δημιουργικότητας τους στα πρώτα χρόνια της καριέρα τους. Όσο ωμό και αν ακούγεται κάτι τέτοιο, θα αποδεχόσασταν ποτέ ότι ένα album του παρελθόντος ήταν η κορυφή της δημιουργικότητας των Planet Of Zeus;
Αυτά είναι για αυτούς που αναλύουν τη μουσική με δόλο και στην τελική δεν την ευχαριστιούνται και πολύ. Η μουσική η καημένη είναι πολύ παρεξηγημένη ως τέχνη. Επειδή είναι η λαϊκότερη μορφή πολλές φορές εξετάζεται σαν μια κατασκευή και όχι σαν καλλιτεχνικό έργο. Δεν έχω κανένα θέμα με την pop μουσική ούτε με τα εύκολα refrain. Το αντίθετο. Αυτή τη μουσική επιλέγω να ακούω την περισσότερη ώρα στην μέρα μου. Μπορώ να καταλάβω την κορυφή της δημοτικότητας αλλά τι θα πει κορυφή δημιουργικότητας; Όταν είσαι ειλικρινής κατά τη δημιουργία, κάθε νέο σου έργο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως καλλιτεχνική πρόταση ξεχωριστά από κάθε τι προηγούμενο έχεις δημιουργήσει. Αν δημιουργείς κατά παραγγελία ως εργολάβος που πρέπει να καλύψει συγκεκριμένο target group τότε ναι υπάρχει κορυφή. Όταν νιώσουμε ότι δεν έχουμε κάτι άλλο να πούμε, απλά θα αποχωρήσουμε.

Θέλω να πάμε σε ένα θέμα που σας πλήγωσε. Αφορά εκείνη την εμφάνιση σας στο φεστιβάλ στην Σερβία. Νιώσατε καθόλου αδικημένοι από τον κόσμο που έσπευσε να σας κατηγορήσει;
Από τον κόσμο δεν περίμενα τίποτα. Ή μάλλον, για να το πω καλύτερα, ήξερα ακριβώς τι να περιμένω. Γνωρίζω πολύ καλά πως ζούμε στην εποχή των μαχητών του πληκτρολογίου και ήξερα ότι πολλοί -στις περισσότερες περιπτώσεις ανώνυμα- θα «δίκαζαν». Από την άλλη, γνώριζα πως η αγάπη αρκετών προς τους Planet Of Zeus είναι τεράστια και ήξερα πως θα υπερασπιστούν την μπάντα, όχι χαριστικά, αλλά γνωρίζοντας την ιστορία της όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο φυσικά ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που μας «δίκασαν» δεν είχαν ιδέα τι είμαστε και ποια είναι η στάση μας γενικώς.

Πάντως εγώ χάρηκα που η απάντηση σας, τόσο ως οργανισμός όσο και προσωπικά, ήταν άμεση και αρκετά καυστική.
Ήταν είναι και θα είναι στάση της μπάντας πως δεν κάνουμε πίσω απέναντι στον οποιονδήποτε. Δεν θα δώσουμε ούτε μισό μέτρο σε επικίνδυνους ανθρώπους. Δεν θα ανεχθούμε άδικες καταστάσεις. Δεν θα ακυρώσουμε την εμφάνιση μας αν ΕΝΑΣ τύπος από τους 400 μουσικούς που εμφανίστηκαν εκείνο το βράδυ ήταν ή είναι φασίστας. Σε ένα φεστιβάλ μάλιστα που έχει σημαία της διαφημιστικής του καμπάνιας την επικρότηση της διαφορετικότητας. Εμείς λοιπόν δεν είμαστε, δεν φοβηθήκαμε και εννοείται πως παίξαμε.

Εγώ αυτό που κατάλαβα, για να το συνδέσω με τα όσα είπες παραπάνω, είναι ότι τελικά δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει.
Εμένα με σόκαρε απίστευτα ότι δεν υπήρξε ούτε μισή επίσημη ανακοίνωση από άλλη μπάντα. Εξαίρεση κάποιοι λίγοι μουσικοί ως μονάδες. Δεν περίμενα βέβαια μια αντίδραση ως βαυκάλισμα. Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι είμαστε. Αύριο όμως, κάποιος που πιθανότατα δεν γνωρίζει τη σημασία της λέξης επικίνδυνος, θα πιάσει ΕΣΕΝΑ στο στόμα του. Κλασικό παράδειγμα μηδενικής αλληλεγγύης στην πράξη όταν δε καίγεται ο κώλος σου. Το αν πληγώθηκα σε προσωπικό επίπεδο… το κρατάω για τον εαυτό μου.

Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι το «Faith In Physics» βγάζει μια οργή και προς αυτό τον κόσμο που πίσω από την οθόνη του υπολογιστή του έχει την ασφάλεια να «πυροβολεί» αδιακρίτως;
Προσωπικά με πιάνει αηδία και αποστροφή προς οποιαδήποτε μορφή κανιβαλισμού. Δεν σπαταλάω την οργή μου εκεί.

Αλήθεια υπάρχουν ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές ανάμεσα σας; Αν ναι, πως τις διαχειρίζεστε;
Προφανώς και αυτό είναι υγεία για μένα. Μιας και είμαστε άνθρωποι που ευτυχώς μπορούν ακόμα να διακρίνουν τη διαφορά ανάμεσα στο άσπρο και στο μαύρο βγάζουμε άκρη πολύ εύκολα.

Γενικά παρακολουθείτε τα σχόλια κάτω από τις αναρτήσεις σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Δίνετε καθόλου σημασία σε αυτά;
Χρειαζόμαστε διασκέδαση μέσα στο βαν όταν λείπουμε αρκετές εβδομάδες. Την περισσότερη σημασία δίνουμε ειδικότερα σε λογαριασμούς που φτιάχτηκαν το προηγούμενο βράδυ για να γράψουν μια πίπα και μισή. Συνεχίστε την καλή δουλειά!

Ο όρος «Πολιτική Ορθότητα» είναι εργαλείο ισότητας ή περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης για εσάς;
Η αίσθημα της ισότητας ζει μέσα σου. Δεν θα στο κάνει κανείς κλύσμα με το ζόρι. Το κλύσμα γίνεται πανεύκολα καλαμπούρι για να ασχολείται το South Park και για να έχουν εύκολη δουλειά οι stand up comedians.

Οι Planet of Zeus έχουν μόλις ανακοινώσει τις πρώτες Ελληνικές ημερομηνίες τους για την ζωντανή παρουσίαση του «Faith In Physics» και είναι οι παρακάτω:

• 30/11 – Ghetto / Πάτρα

• 13/12 – Lab Art / Βόλος

• 14/12 – Principal Club Theater / Θεσσαλονίκη

• 20/12 & 21/12 – Fuzz Live Music Club / Αθήνα

Κολλημένος με τις λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύει πως κάνουν τη διαφορά, ο Νικόλας ξεκίνησε το 2009 με το rockyourlife.gr να ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με τις αγαπημένες του μουσικές, προσπαθώντας να πείσει ότι το rock είναι καλύτερο στις πιο απλές μορφές του.

Latest from TOP STORIES

Go to Top