ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ TOP STORIES/ΠΡΟΣΩΠΑ

Οι Soen θέλουν με τα τραγούδια τους να αλλάξουν τον κόσμο

Οι Soen επισκέπτονται την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά την χώρα μας, έχοντας στις αποσκευές τους το καταπληκτικό νέο τους album «Lotus». Πρόκειται αναμφισβήτητα μια από τις κορυφαίες εκπλήξεις της χρονιάς, με τους Σουηδούς progressive metallers να απολαμβάνουν τον ντόρο που γίνεται γύρω από τα νέα τους τραγούδια. Θέλοντας…

Οι Soen επισκέπτονται την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά την χώρα μας, έχοντας στις αποσκευές τους το καταπληκτικό νέο τους album «Lotus». Πρόκειται αναμφισβήτητα μια από τις κορυφαίες εκπλήξεις της χρονιάς, με τους Σουηδούς progressive metallers να απολαμβάνουν τον ντόρο που γίνεται γύρω από τα νέα τους τραγούδια.

Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την δημιουργία του album αλλά και την γενικότερη θεώρησή τους γύρω από την μουσική και την κοινωνία, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τα μέλη της μπάντας, τα οποία απάντησαν με ευγένεια στις ερωτήσεις μας.

Παίρνοντας την φυσική κόπια του «Lotus» στα χέρια σου, δεν μπορείς να προσπεράσεις την μινιμαλιστική προσέγγιση που έδειξε η μπάντα, τόσο από πλευράς εξωφύλλου όσο και για την απόφαση της να χρησιμοποιήσει μία μόλις λέξη για κάθε ένα από τα τραγούδια του δίσκου. Ο Lars Åhlund στα πλήκτρα μας εξηγεί πως πρόθεση των Soen ήταν να δημιουργήσουν κάτι απόλυτα σαφές, χωρίς όμως να δώσουν μασημένη τροφή στους fans. «Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει την φαντασία του και να προσαρμόσει τον δίσκο στα δικά του συναισθήματα».

Η συζήτηση δεν άργησε να πάει γρήγορα στο video του «Martyrs», το οποίο κυριολεκτικά απογείωσε το συγκρότημα, με τους Soen να στηρίζουν την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Ο drummer Martin Lopez φαίνεται πως δεν στέκεται τόσο σε αυτό: «Δεν το κάναμε με σκοπό να στηρίξουμε κάποια συγκεκριμένη κοινότητα ή μειονότητα. Σαν άνθρωποι στεκόμαστε δίπλα σε όποιον κάνει αυτό που θέλει και αισθάνεται, από την στιγμή που δεν βλάπτει τον διπλανό του. Με το «Martyrs» νιώσαμε πως φέραμε την metal κοινότητα λίγο πιο κοντά στα πραγματικά ζητήματα της σημερινής κοινωνίας».

Δυστυχώς, όπως μας εξομολογήθηκε το συγκρότημα, δεν ήταν όλες οι αντιδράσεις του κοινού θετικές, κάτι που ενδεχομένως περίμεναν και οι ίδιοι οι Soen. Ήταν όμως κάτι τέτοιο στρατηγικά σχεδιασμένο; Ο κιθαρίστας Cody Ford ήταν αφοπλιστικός: «Ναι, περιμέναμε πως κάποιοι θα βρεθούν απέναντί μας. Είχαμε όμως πλήρη επίγνωση πως δεν είναι ενήμερος όλος ο κόσμος για αυτά τα καυτά θέματα, όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός και ο ρατσισμός».

Και συνεχίζει: «Όταν δημιουργείς κάτι τέτοιο, βάζεις το εαυτό σου στην πρώτη γραμμή και βλέπεις και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Ήταν πολύ θετικό που ο περισσότερος κόσμος ήταν μαζί μας σε όλο αυτό».

Πόσο δύσκολο όμως είναι πλέον στην σημερινή μουσική βιομηχανία ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί κοινωνικά; Ο Åhlund πιστεύει πως αυτό έχει ήδη συμβεί: «Θα ήταν λίγο υπερβολικό να πω ότι η μουσική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, όμως σε αρκετές περιπτώσεις το έχει κάνει. Αυτό προσπαθούμε και εμείς…».

Αναμφισβήτητα όσοι έχουν εμπλακεί συναισθηματικά με τους Soen δεν γίνεται να μην σταθούν στους άμεσους και ιδιαίτερα συναισθηματικούς στίχους, έστω και αν σε πολλές περιπτώσεις το σκοτάδι δείχνει να κερδίζει το φως. Ο Lopez πάντως δείχνει να έχει διαφορετική άποψη: «Δεν θα χαρακτήριζα το «Lotus» σκοτεινό και κλειστοφοβικό. Κατά την γνώμη μου, η καλή μουσική πρέπει να μιλάει για τα αληθινά θέματα. Το να τραγουδάς για τις «όμορφες και χαρούμενες ημέρες» είναι κάτι εύκολο. Προσωπικά με ενδιαφέρει να εξερευνώ την σκοτεινή πλευρά των ανθρώπων και έτσι να προσπαθώ να βοηθάω κάποιον όταν όντως αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις. Υπό αυτή την έννοια, ο δίσκος θαρρώ πως έχει θετική αύρα. Στο τέλος της ημέρας, αν ο κόσμος συνδέεται με το περιεχόμενο του, αυτό είναι καλό. Αν πάλι όχι, δεν μας πειράζει. Είμαστε καλλιτέχνες. Γράφουμε πρώτα για εμάς και για να εκφραστούμε πιστεύοντας πως ο κόσμος θα συνδεθεί μαζί μας».

Για το πόσο μεγάλη πρόκληση είναι κάτι τέτοιο στον κόσμο της υπερπληροφόρησης, και την κυριαρχία του streaming, ο Åhlund προσθέτει: «Το progressive rock/metal κοινό που μας παρακολουθεί ευτυχώς ακόμα αντιστέκεται και βιώνει περισσότερο την μουσική μας. Αναλύει τους στίχους και ακούει προσεκτικά. Αλλά ακόμα και για κάποιον που δεν μπαίνει σε αυτή την διαδικασία, υπάρχει η μουσική να τον συνεπάρει».

«Το να ζητάει ο κόσμος πολιτικές λύσεις από τους καλλιτέχνες είναι κάτι άδικο. Εμείς γράφουμε riffs και δεν κρατούμε τις τύχες αυτού του πλανήτη στα χέρια μας»

Η κουβέντα μας μοιραία πέρασε και στην πολιτική, βάζοντας στο τραπέζι μια σειρά από θέματα, από τις πρόσφατες πολύνεκρες ένοπλες επιθέσεις στο Τέξας και το Οχάιο, την γενικότερη κατάσταση στις ΗΠΑ και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Ο Lopez δίνει το στίγμα της μπάντας, αν και κρατά αποστάσεις: «Όποιος διαβάσει τους στίχους μας θα καταλάβει την οπτική μας. Είναι σαφές ότι είμαστε απέναντι σε κάθε είδους βία και καταπίεση προς κάθε άνθρωπο. Ειδικότερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, νομίζω πως όλοι γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόβλημα, αλλά νομίζω πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει».

Από πού πηγάζει όμως αυτός ο αρνητισμός του Lopez; «Ο κόσμος έχει την δύναμη. Αυτός ψηφίζει, αλλά μετά παραπονιέται όταν τα πράγματα πάνε άσχημα. Δεν έχει καμία λογική για μένα αυτό».
Απόλυτα συνειδητοποιημένοι, οι Soen θέλουν να τονίσουν την καλλιτεχνική τους υπόσταση, κάτι που ο Lopez υπερθεμάτισε: «Δεν είμαστε πολιτικοί. Είμαστε καλλιτέχνες… θέλουμε έναν καλύτερο κόσμο και μέσα από τα τραγούδια μας μιλάμε για σημαντικά κοινωνικά θέματα. Όμως δυστυχώς δεν έχουμε τις λύσεις».

Η ψύχραιμη και χωρίς εντάσεις και ακρότητες πολιτική τοποθέτηση του συγκροτήματος, είναι κάτι που κάνει θετική εντύπωση σε όποιον έχει την δυνατότητα να τους γνωρίσει και να συνομιλήσει μαζί τους: «Είμαστε οραματιστές από την φύση μας. Το να ζητάει ο κόσμος πολιτικές λύσεις από τους καλλιτέχνες είναι κάτι άδικο. Εμείς γράφουμε riffs και δεν κρατούμε τις τύχες αυτού του πλανήτη στα χέρια μας. Φυσικά, ως μέλη μιας κοινωνίας έχουμε τις απόψεις μας και αναγνωρίζουμε τα προβλήματα της, όμως στο τέλος της ημέρας αυτό που επιδιώκουμε είναι ο κόσμος να περάσει καλά με την μουσική μας».

Από την στιγμή που κυκλοφόρησε το «Lotus», οι Soen δήλωσαν σε όλους τους τόνους πως το τελικό αποτέλεσμα τους άφησε απόλυτα ικανοποιημένους. Συνεπώς, η πρόκληση του να το ξεπεράσεις είναι κάτι που θα πρέπει να ιντριγκάρει την μπάντα. Ο Lopez απάντησε ότι η συζήτηση για το μέλλον των Soen έχει γίνει πριν μάλιστα από την κυκλοφορία του δίσκου: «Πρέπει να έχεις ένα μακροχρόνιο πλάνο αν θέλεις να πετύχεις κάτι ανώτερο. Προσωπικά, θεωρώ πως είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε κάτι ακόμα καλύτερο από το «Lotus». Δουλεύουμε αρκετά και συνέχεια πάνω σε αυτό. Θέλουμε και είμαστε έτοιμοι να πιέσουμε και άλλο τα μουσικά μας όρια».

Το «Lotus» έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα στη χώρα μας, με τον Ford να υπόσχεται ένα πολύ δυνατό show σ αυτή την πρώτη εμφάνιση της μπάντας στην Ελλάδα: «Έχουμε προσπαθήσει πολύ από την μεριά μας για να δίνουμε στους fans το καλύτερο. Γνωρίζουμε πως οι Έλληνες fans είναι πολύ παθιασμένοι και ανυπομονούμε να βιώσουμε την ενέργεια τους».

Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1973 δίνοντας ακόμα ένα λόγο για να ηχούν τη συγκεκριμένη μέρα τα κανόνια του Λυκαβηττού. Αφού έχασε μερικά χρόνια από τη ζωή του στη Γαλλική Φιλολογία της Αθήνας, έμπλεξε με τη δημοσιογρφία και ως Συντάκτης Υλης του αρέσει να βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ονειρό του να βρεθεί κάποια στιγμή στο Wacken και να κάνει κατάδυση σε νερά με λευκούς καρχαρίες...

Latest from TOP STORIES

Go to Top