ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ CULTURE/CULTURE

Όταν ο Donald Trump χρησιμοποιεί μουσική χωρίς την άδεια των καλλιτεχνών

Τελευταίο «θύμα» του ο Prince και το «Purple Rain». Με όλα αυτά που κάνει στην διεθνή πολιτική σκακιέρα ο Donald Trump, η χρησιμοποίηση μουσικής δίχως την άδεια των καλλιτεχνών μοιάζει -και είναι- ένα απλό πταίσμα. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και υποψήφιος για δεύτερη θητεία με τους Ρεπουμπλικάνους, υπέπεσε σε…

Τελευταίο «θύμα» του ο Prince και το «Purple Rain».

Με όλα αυτά που κάνει στην διεθνή πολιτική σκακιέρα ο Donald Trump, η χρησιμοποίηση μουσικής δίχως την άδεια των καλλιτεχνών μοιάζει -και είναι- ένα απλό πταίσμα.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και υποψήφιος για δεύτερη θητεία με τους Ρεπουμπλικάνους, υπέπεσε σε νέο ατόπημα, χρησιμοποιώντας για ακόμα μια φορά τραγούδι στην πολιτική του εκστρατεία δίχως να ζητήσει την άδεια του καλλιτέχνη.

Τελευταίο του «θύμα» ήταν ο Prince και το «Purple Rain», το οποίο ακούστηκε σε προεκλογική εκδήλωση στην Minneapolis, της Minnesota. Αυτή είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που ο Donald Trump χρησιμοποιεί κομμάτι του Prince, δίχως την άδεια του ιδρύματος που διαχειρίζεται τα δικαιώματα της μουσικής του. Έναν χρόνο πριν, έπειτα από αίτημα του Prince Estate, ο Λευκός Οίκος με επιστολή του είχε γνωστοποιήσει στο Ίδρυμα πως θα σταματήσει να χρησιμοποιεί μουσική του Αμερικανού καλλιτέχνη. Την επιστολή ανέβασε στο διαδίκτυο το ίδιο το Ίδρυμα τονίζοντας πως «Δεν πρόκειται ποτέ να χορηγήσει άδεια στον Donald Trump προκειμένου να παίζει κομμάτια του Prince για πολιτικούς σκοπούς».

Το νέο περιστατικό με τον Prince είναι το τελευταίο σε μια σειρά παρόμοιων πρακτικών που συνηθίζει να ακολουθεί ο Trump, δείχνοντας πως απλώς αγνοεί τους νόμους της αγοράς.

Τον Ιούνιο ο Ozzy και η Sharon Osbourne τα έβαλαν με τον Trump, όταν ο τελευταίος χρησιμοποίησε μέρος του «Crazy Train» προκειμένου να διακωμωδήσει τις πολιτικές θέσεις των Δημοκρατικών.

«Γνωστοποιούμε στο επιτελείο της καμπάνιας του Trump, πως δεν έχουμε δώσει την άδεια μας προκειμένου μουσική του Ozzy Osbourne να χρησιμοποιηθεί για προεκλογικούς σκοπούς ή πολιτικές διαφημίσεις. Προτρέπω των κύριο Trump να αναζητήσει στήριξη σε πολιτικούς του φίλους όπως ο Kanye West, ο Kid Rock και ο Ted Nugent» είχε πει τότε η Sharon.

Τον Νοέμβριο του 2018 ήταν η σειρά του Axl Rose και των Guns N Roses να καταφερθούν εναντίον του Donald Trump και του επιτελείου του, για την χωρίς άδεια χρήση του refrain από το «Sweet Child O’ Mine».

Ο Axl σε ανακοίνωση του είχε δηλώσει: «Οι Guns N Roses είναι από τα συγκροτήματα που στέκονται απέναντι σε όποιον χρησιμοποιεί μουσική δίχως άδεια, για πολιτικούς ή άλλους σκοπούς. Δυστυχώς, στην καμπάνια του Donald Trump ακούγεται κομμάτι μας κάτι που είναι εντελώς ανήθικο».

Και πρόσθεσε αναφερόμενος στο φαινόμενο Trump: «Οι περισσότεροι από εμάς στην Αμερική δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο. Αν δεν ξυπνήσουμε και αν δεν αντιμετωπίσουμε γρήγορα αυτή την ανοησία, θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά στο μέλλον».

Ο Steven Tyler των Aerosmith τον Αύγουστο του 2018 είχε στείλει εξώδικο στον Λευκό Οίκο προκειμένου να σταματήσει να ακούγεται στις προεκλογικές ομιλίες του Trump το «Livin’ On The Edge». Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που κομμάτι των Aerosmith χρησιμοποιούνταν χωρίς άδεια από τον Trump για προεκλογικούς λόγους, μετά το «Dream On» που είχε ακουστεί το 2015 σε προεκλογικές ομιλίες σε Alabama και Georgia.

Ο Donald Trump φαίνεται πως αγαπάει ιδιαίτερα της κλασικές rock μπάντες καθώς κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016 «έκλεψε» και το «You Can’t Always Get What You Want» των Rolling Stones. Οι βετεράνοι rockers απάντησαν άμεσα και με ανακοίνωση τους απαίτησαν από τον υποψήφιο τότε δισεκατομμυριούχο να σταματήσει να παίζει την μουσική τους.

Ακόμα πιο επιθετικός ήταν ο Michael Stipe των REM όταν την ίδια περίοδο σε εκδήλωση του ο Trump είχε παίξει το «It’s the End Of The World As We Know It (And I Like It)». «Σταμάτα να χρησιμοποιείς την μουσική και την φωνή μου για την ηλίθια καμπάνια σου» είχε γράψει οργισμένος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Stipe.

Ιδιαίτερο ενοχλημένο ήταν το Ίδρυμα που διαχειρίζεται τα δικαιώματα της μουσικής του George Harrison των Beatles, όταν το 2016 ο Trump έπαιξε σε ομιλία του το «Here Comes The Sun». Με ανάρτηση του στο Twitter, το ίδρυμα έβαλε τα πράγματα στην θέση τους:

Τελευταίο από τα πολύ γνωστά ονόματα που απαγόρευσαν στον Donald Trump να χρησιμοποιεί μουσική τους για προεκλογικούς σκοπούς είναι οι Queen, με το «We Are The Champions» να αποτελεί συχνά-πυκνά ηχητικό «χαλί» στις ομιλίες του.

«Η Sony/ATV Music Publishing δεν έχει ποτέ ερωτηθεί από το επιτελείο του Trump προκειμένου να δοθεί άδεια για την χρήση του τραγουδιού. Σαν Queen αισθανόμαστε απογοητευμένοι από την κατ εξακολούθηση χρήση του κομματιού από τον κύριο Trump, ο οποίος αγνοεί τις υποδείξεις μας. Τονίζουμε πως δεν επιθυμούμε κανένα από τα κομμάτια μας να χρησιμοποιηθούν από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Ελπίζουμε ότι από εδώ και στο εξής ο κύριος Trump και η εκστρατεία του θα σεβαστούν την επιθυμία μας».

Έγκυρες ειδήσεις από όλο το φάσμα της rock και όχι μόνο μουσικής, την ώρα που συμβαίνουν, όταν συμβαίνουν σε συνεχή ροή από την συντακτική μας ομάδα.

Latest from CULTURE

Go to Top