Αλήθεια, θα μπορούσε ποτέ κανείς να σκεφτεί ότι ένας τύπος βουτηγμένος στις καταχρήσεις, ο οποίος ηγείται μιας μπάντας που έχει ως έμβλημα μια νεκροκεφαλή με τεράστιους χαυλιόδοντες και αλυσίδες, θα λειτουργούσε ευεργετικά σε δεκάχρονα παιδιά; Κι όμως… ο Lemmy το κατάφερε και αυτό.

Τον Νοέμβριο του 2006 ο Snaggletooth, η εμβληματική μορφή των Motorhead… κοσμούσε τις φανέλες της παιδικής ομάδας Greenbank FC. Και όχι μόνο αυτό. Οι πιτσιρικάδες έβγαιναν στο γήπεδο υπό τους ήχους του «Ace Of Spades», δείχνοντας από τα αποδυτήρια τις άγριες διαθέσεις τους.

«Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε ότι θα βγαίνουμε στο γήπεδο και θα τρομοκρατούμε τους αντιπάλους μας», έλεγε χαριτολογώντας τότε ο manager της ομάδας Gary Weight, στον οποίο ανήκε η ιδέα να εμφανιστούν οι Motorhead ως… σπόνσορες στις φανέλες. Ο ίδιος γνώριζε τον Lemmy πριν ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα από τις αρχές της δεκαετίας του 80 όταν εργαζόταν ως roadie στους Stranglers και στους Echo and the Bunnymen: «Με τον Lemmy γνωριζόμαστε χρόνια και στη σκέψη μιας ομάδας που τρέχει και ιδρώνει ντυμένη στα μαύρα και έχοντας το λογότυπο των Motorhead χαμογέλασε πονηρά. Ετσι προέκυψε αυτή η χορηγία».

Λίγο καιρό μάλιστα μετά την ανακοίνωση της ξεχωριστής αυτής συνεργασίας τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να φωτογραφηθούν με τους Motorhead λίγο πριν από τη συναυλία τους στο Nottingham.

Η ιστορία αυτή μάλιστα είχε και συνέχεια αφού λίγο καιρό μετά στα γραφεία της Greenbank FC έφτασε μια πρό(σ)κληση να αγωνιστεί σε ένα φιλανθρωπικό παιχνίδι ενάντια στην ομάδα Maiden Youth, στην οποία αγωνιζόταν τότε ο γιος του Steve Harris και είχε χορηγό τους Iron Maiden. Οι δύο ομάδες έδωσαν δύο αγώνες, ο ένας από τους οποίους μάλιστα έγινε στο Upton Park, έδρα της West Ham, της αγαπημένης ομάδας του Steve Harris.

Οι παραπάνω περιπτώσεις δεν είναι οι μόνες που rock stars χρηματοδοτούν ποδοσφαιρικές ομάδες. Οι πιο χαρακτηριστική είναι ίσως αυτή των Γερμανών Die Toten Hosen, το λογότυπο των οποίων δέσποζε για δύο σεζόν στις φανέλες της Φορτούνα Ντίσελντορφ, ενώ πιο πρόσφατη είναι αυτή των Heaven Shall Burn που σπονσοράρουν από φέτος την Carl Zeiss Jena.

Πίσω στη Βρετανία και τη σεζόν 2005 – 2006, o frontman των Stone Roses, Ian Brown, ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτούσε τους Chiswick Homefields FC, μια τοπική ομάδα στο Λονδίνο τυπώνοντας το όνομα του άλμπουμ «IB – The Greatest» στη φανέλα του συλλόγου. Το 2012, οι Prodigy έντυσαν την ομάδα under 13 της Eastleigh Reds χωρίς παραδόξως να υπάρξουν γονικές αντιδράσεις. Την επόμενη χρονιά το λογότυπο των Def Leppard εμφανίστηκε στις φανέλες της παιδικής ομάδας ράγκμπι Rhiwbina, αν και ο τραγουδιστής Joe Elliot νόμιζε ότι επρόκειτο για ομάδα ποδοσφαίρου…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΛΟΣ
Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1973 δίνοντας ακόμα ένα λόγο για να ηχούν τη συγκεκριμένη μέρα τα κανόνια του Λυκαβηττού. Αφού έχασε μερικά χρόνια από τη ζωή του στη Γαλλική Φιλολογία της Αθήνας, έμπλεξε με τη δημοσιογρφία και ως Συντάκτης Υλης του αρέσει να βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ονειρό του να βρεθεί κάποια στιγμή στο Wacken και να κάνει κατάδυση σε νερά με λευκούς καρχαρίες...