ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IN FOCUS

Πως οι Rolling Stones επέστρεψαν τα δικαιώματα του «Bitter Sweet Symphony» στον Richard Ashcroft

Ο manager του Βρετανού μιλάει για «ένα από τα πιο σκληρά deals στην ιστορία της μουσικής». Πριν από λίγες εβδομάδες έγινε γνωστή η είδηση πως οι Rolling Stones επέστρεψαν τελικά στους Verve και τον Richard Ashcroft τα δικαιώματα του πιο γνωστού τους τραγουδιού, «Bittersweet Symphony». Για όσους δεν γνωρίζουν η…

Ο manager του Βρετανού μιλάει για «ένα από τα πιο σκληρά deals στην ιστορία της μουσικής».

Πριν από λίγες εβδομάδες έγινε γνωστή η είδηση πως οι Rolling Stones επέστρεψαν τελικά στους Verve και τον Richard Ashcroft τα δικαιώματα του πιο γνωστού τους τραγουδιού, «Bittersweet Symphony».

Για όσους δεν γνωρίζουν η ιστορία έχει ως εξής: To 1996 o πρώην παραγωγός και manager των Rolling Stones Andrew Loog Oldham διασκεύασε το «The Last Time» για τις ανάγκες του album του «The Rolling Stones Songbook» που κυκλοφόρησε από την Decca Records. Οι Verve με την σειρά τους ζήτησαν και πήραν την άδεια από την δισκογραφική εταιρία για να συμπεριλάβουν το sample του τραγουδιού στο δικό τους «Bittersweet Symphony». Και εκεί άρχισε το μπλέξιμο…

Ο Allen Klein, πρώην manager των Stones και διαχειριστής πνευματικών δικαιωμάτων του συγκροτήματος για την περίοδο 1963 – 1971 μήνυσε τους Verve, κατηγορώντας τους ότι δεν ζήτησαν άδεια και από το ίδιο το συγκρότημα. Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια, με τους Mick Jagger και Keith Richards τελικά να κερδίζουν και να παίρνουν τα δικαιώματα από τις πωλήσεις του κομματιού.

Το «Urban Hymns» είναι το πλέον επιτυχημένο studio album των Verve, μένοντας για 12 συνεχόμενες εβδομάδες στην κορυφή του Βρετανικού chart και συνολικά 124 εβδομάδες στα charts της χώρας. Ο δίσκος τα πήγε εξαιρετικά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πουλώντας κοντά στις 2 εκατομμύριο κόπιες μέχρι σήμερα.

Τώρα, 22 χρόνια μετά, η αδικία εν μέρει αποκαταστάθηκε με τον Richard Ashcroft να παίρνει στην κατοχή του τα δικαιώματα του «Bittersweet Symphony», έπειτα από συναίνεση των Mick Jagger και Keith Richards.

Πως όμως έγινε αυτό; Φως στην εξέλιξη αυτή έδωσε ο ένας από τους δύο managers του Ashcroft, ο οποίος μιλώντας στο Billboard έδωσε απαντήσεις.

Ο John Kennedy έκανε λόγο για «ένα από τα πιο σκληρά deals στην ιστορία της μουσικής», αποκαλύπτοντας ότι μέχρι σήμερα ο Ashcroft έλαβε μόλις $1,000 από τα δικαιώματα του τραγουδιού. Για να καταλάβετε το μέγεθος των χρημάτων, το «Bittersweet Symphony» ως σήμερα έχει «πληρώσει» περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια στους δημιουργούς του.

Η ιστορία άλλαξε στις αρχές του 2019, όταν ο δεύτερος manager του Ashcroft, Steve Kutner, προσέγγισε τον Jody Klein, γιό του Allen Klein, με σκοπό να συζητήσουν ξανά το θέμα. Αν και αρχικά ο Jody έδειξε απαισιόδοξος, υποσχέθηκε να μιλήσει με την σειρά του στην manager των Rolling Stones, Jody Smyth. Και από ότι φαίνεται, ήταν η σωστή κίνηση.

Λίγες εβδομάδες μετά, η Smyth τηλεφώνησε στο management του Richard Ashcroft και τους είπε τα καλά νέα: «Οι Rolling Stones αποφάσισαν να αποσυρθούν από τα δικαιώματα του «Bittersweet Symphony». Οι Mick Jagger και Keith Richards δεν θα αναγράφονται πλέον στα credits του τραγουδιού».

«Μας έπιασαν τα κλάματα. Εκεί καταλάβαμε πλέον ότι ο Richard Ashcroft θα είναι ο μοναδικός δικαιούχος των δικαιωμάτων του κομματιού. Χωρίς την Smyth αυτό δε θα συνέβαινε ποτέ» είπε ο Kennedy.

Όπως ήταν φυσικό στο άκουσμα της είδησης ο Ashcroft ευχαρίστησε τους δύο ογκόλιθους των Rolling Stones τονίζοντας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Keith Richards και Mick Jagger για αυτή τους την κίνηση, δηλώνοντας παράλληλα τον σεβασμό μου προς το πρόσωπο τους».

Τα 4 δευτερόλεπτα του sample που χρησιμοποίησε ο Ashcroft στο «Bittersweet Symphony» ήταν εφιάλτης για περισσότερα από 20 χρόνια. Η αδικία όμως πλέον έχει αποκατασταθεί.

Έγκυρες ειδήσεις από όλο το φάσμα της rock και όχι μόνο μουσικής, την ώρα που συμβαίνουν, όταν συμβαίνουν σε συνεχή ροή από την συντακτική μας ομάδα.

Latest from IN FOCUS

Go to Top