ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ WEEKEND JOURNAL

Πόσο δύσκολη είναι η επιστροφή στην συναυλιακή κανονικότητα;

Οι ειδικοί προβλέπουν ομαλή μετάβαση που θα ολοκληρωθεί το 2021. Ενάμιση μήνα σχεδόν μετά την επιβολή των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 και έχουμε αναθεωρήσει εντελώς πολλά πράγματα στην καθημερινότητα μας που θεωρούσαμε δεδομένα, όπως ένας σαββατιάτικος καφές στη λιακάδα, μια βόλτα στη θάλασσα, μια συναυλία. Σίγουρα…

Οι ειδικοί προβλέπουν ομαλή μετάβαση που θα ολοκληρωθεί το 2021.

Ενάμιση μήνα σχεδόν μετά την επιβολή των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 και έχουμε αναθεωρήσει εντελώς πολλά πράγματα στην καθημερινότητα μας που θεωρούσαμε δεδομένα, όπως ένας σαββατιάτικος καφές στη λιακάδα, μια βόλτα στη θάλασσα, μια συναυλία. Σίγουρα θα έρθει η μέρα που θα μπορούμε να τα ξανακάνουμε, αλλά πόσο κοντά είμαστε στο να τα απολαύσουμε όλα αυτά τόσο ξέγνοιαστα όσο πριν έξι μήνες; Οι ειδικοί μιλάνε για άρση των περιοριστικών μέτρων μεν, προειδοποιούν δε για την ευλαβική τήρηση των κανόνων προστασίας για την αποφυγή δεύτερου κύματος πανδημίας. Στο πλαίσιο της λήψης των προστατευτικών μέτρων, έχουμε αρχίσει να αποχαιρετάμε με λύπη κάθε ελπίδα που είχαμε για συναυλίες φέτος.

Αποδεδειγμένα ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα, και η πρώτη και πιο σημαντική οδηγία που έχουμε είναι να αποφεύγουμε τους συνωστισμένους χώρους. Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία λοιπόν για να σκεφτεί κάποιος το «πάρτι» που θα έκανε ο Covid-19 σε ένα κατάμεστο στάδιο, όπου χιλιάδες εκστασιασμένοι, ιδρωμένοι, φωνάζουν, τραγουδάνε, ακουμπάνε με τα χέρια τους αντικείμενα κοινής χρήσης και τους γύρω τους. Μιλώντας με αριθμούς ο Αμερικάνος Dr. Ezekiel Emanuel, ανέφερε ότι αρκούν 250 άτομα σε ένα χώρο 50000 θέσεων για να εξαπλωθεί η ασθένεια.

Από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός στη ζωή μας, μέχρι σήμερα αμέτρητοι οικονομικοί κλάδοι βαρυγκωμάνε. Η συγκυρία για τον κλάδο της μουσικής βιομηχανίας είναι η χειρότερη, καθώς το καλοκαίρι είναι η εποχή όπου τα έσοδα της αυξάνονται σημαντικά, εξαιτίας των συναυλιών και των μουσικών φεστιβάλ γενικότερα. Εκτός από τους καλλιτέχνες, τους roadies, και τους ιδιοκτήτες των venues, οι οποίοι πλήττονται άμεσα καθώς τα live είναι η βασική πηγή των εισοδημάτων τους, υπάρχουν και εκατοντάδες άλλοι επαγγελματίες, όπως ξενοδόχοι, εστιάτορες, merchandisers, φωτογράφοι κτλ οι οποίοι αναμένεται να πληγούν οικονομικά. Σίγουρα όλοι αυτοί έχουν αντιμετωπίσει αναποδιές στην καριέρα τους, αλλά ποτέ οι ακυρώσεις δεν είχαν παγκόσμιο χαρακτήρα, όπως τώρα, και σίγουρα ποτέ πριν οι οικονομικές απώλειες παγκοσμίως δεν έφτασαν τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια, πριν καλά-καλά ξεκινήσει η σαιζόν.

Διάφοροι ειδικοί ανά τον κόσμο, προτείνουν λύσεις, προκειμένου να μπορούμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην ζωή πριν τον κορωνοϊό. Μιλώντας επί του θέματος στους L.A Times η Dr. Krutika Kuppali, πρότεινε την εφαρμογή μαζικών διαγνωστικών τεστ πριν από κάθε μαζική συγκέντρωση ως μέτρο αντιμετώπισης, κάτι που όμως είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί σε παγκόσμια κλίμακα. Πιο εύκολο, και ίσως πιο αποτελεσματικό, θα ήταν οι συγκεντρώσεις να μεγαλώνουν σταδιακά, μέχρι να φτάσουν στο σημείο που ήταν πριν την πανδημία, διότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για την πορεία της εξάπλωσης. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία είναι άγνωστος, με τους πιο αισιόδοξους να μιλάνε για το 2021 στην καλύτερη περίπτωση.

Βασική προϋπόθεση για την επιστροφή των ζωντανών συναυλιών στις παλιές καλές εποχές, είναι και η ανακάλυψη του εμβολίου για την αντιμετώπιση του Covid-19. Κακά τα ψέματα, αλλά ακόμη και αν γίνονται μεγάλες συναυλίες στο άμεσο μέλλον, ένα σεβαστό ποσοστό ατόμων (περίπου 20%) που θα πήγαιναν υπό κανονικές συνθήκες, θα το ξανασκεφτεί αν δεν νιώθει ασφαλές. Δυστυχώς ο κλάδος των ζωντανών μουσικών events ήταν από τους πρώτους που χτυπήθηκε από τον ιό, και θα είναι κατά πάσα πιθανότητα από τους τελευταίους που θα ανακάμψουν.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Μένει στην Αθήνα τα τελευταία 14 χρόνια. Αγαπάει τα ξωτικά όλων των φυλών, τον Batman, τον Tarantino, τους Pink Floyd και τον Nick Cave. Στο Game of Thrones είναι με τους Stark και σίγουρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το θάνατο του Nedd Stark στον πρώτο κύκλο. Θα ήθελε να μένει στην άκρη μιας λίμνης σε ένα πέτρινο σπίτι στη Σκωτία.

Latest from WEEKEND JOURNAL

Go to Top