ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ WEEKEND JOURNAL

Το «Born To Die» της Lana Del Rey εκτός charts μετά από 349 εβδομάδες!

Μια από τις 3 γυναίκες καλλιτέχνες που έχουν ανάλογο ρεκόρ. Το ντεμπούτο της Lana Del Rey «Born To Die» που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο 2012, βγήκε από τα Billboard Charts 200 για πρώτη φορά έπειτα από 349 εβδομάδες συνεχούς παρουσίας. Αντίστοιχο ρεκόρ έχουν πετύχει μέχρι τώρα μόνο δύο γυναίκες, η Carole…

Μια από τις 3 γυναίκες καλλιτέχνες που έχουν ανάλογο ρεκόρ.

Το ντεμπούτο της Lana Del Rey «Born To Die» που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο 2012, βγήκε από τα Billboard Charts 200 για πρώτη φορά έπειτα από 349 εβδομάδες συνεχούς παρουσίας. Αντίστοιχο ρεκόρ έχουν πετύχει μέχρι τώρα μόνο δύο γυναίκες, η Carole King με το «Tapestry» το 1971 και η Adele με το «21» το 2011.

Σύμφωνοι, το «Lana Del Rey» του 2010 που κυκλοφόρησε ως Lizzy Grant είναι το επίσημο πρώτο album στην δισκογραφία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας, ωστόσο η ίδια το έχει μερικώς αποκηρύξει, θεωρώντας το «Born To Die» την πρώτη της ουσιαστική προσπάθεια. Συνεπώς, δεν έχουμε λόγο να διαφωνήσουμε με αυτό.

Το «Born To Die» μπήκε στις ζωές μας στις 27 Ιανουαρίου 2012 και έμελλε να χαρακτηρίσει μουσικά μια ολόκληρη γενιά και να αποτελέσει το σημείο αναφοράς, όλων όσοι αναζητούσαν αντίβαρο στις γλυκανάλατες R&B και hip hop προτάσεις που κυριαρχούσαν -και συνεχίζουν να κυριαρχούν- στα charts της Αμερικής. Η μίξη από indie, alt, rock και trip hop κέρδισε αμέσως το κοινό, ενώ τα πέντε singles «Video Games», «Born To Die», «Summertime Sadness», «National Anthem» και «Dark Paradise» ακόμα και σήμερα προκαλούν ντελίριο στις ζωντανές εμφανίσεις της τραγουδίστριας.

Περιττό να πούμε ότι τα albums της Lana Del Rey, με αποκορύφωμα το εξαιρετικό περσινό «Norman Fucking Rockwell», χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης και από το rock κοινό, όπως μπορείτε να διαβάσετε και εδώ.

Πίσω στην ιστορία μας, το «Born To Die» μπήκε αμέσως στα Αμερικανικά charts -και όχι μόνο- αλλά σίγουρα ούτε η ίδια η Del Rey θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα έμενε εκεί για 8 χρόνια, ακόμα και όταν ο δίσκος έφτασε τον Φεβρουάριο του 2012 στην θέση No.2. Την περασμένη εβδομάδα, το album για πρώτη φορά από όταν κυκλοφόρησε βγήκε εκτός Billboard200, με την Del Rey ωστόσο να βρίσκεται σε ένα πολύ κλειστό club γυναικών που έχουν τόσο ισχυρή παρουσία στα charts της Αμερικής.

Η αρχή έγινε με την Carole King και το «Tapestry» το 1971. Ο δίσκος της Αμερικανίδας τραγουδοποιού παρέμεινε στο Billboard200 για 318 εβδομάδες, τις 15 από αυτές στο No.1. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, η εκπληκτική Βρετανίδα τραγουδίστρια Adele κυκλοφορούσε το «21», το οποίο μέχρι σήμερα, 9 χρόνια μετά, βρίσκεται στο Top200 των Αμερικανικών charts, με συνολικά 24 εβδομάδες στο No.1, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη γυναίκα solo καλλιτέχνη.

Για την ιστορία, οι πέντε δίσκοι που έχουν καταφέρει να παραμείνουν περισσότερο στο Billboard200 είναι το «The Dark Side Of The Moon» των Pink Floyd με το μυθικό ρεκόρ των 937 εβδομάδων, το «Legend: The Best Of…» των Bob Marley & The Wailers (504 εβδομάδες), το «Greatest Hits» των Journey (494 εβδομάδες), η συλλογή του Johnny Mathis, «Johnny’s Greatest Hits» (490 εβδομάδες) καθώς και το Broadway cast recording «My Fair Lady» (480 εβδομάδες).

Θυμίζουμε ότι το Billboard200 ξεκίνησε να εκδίδει τις εβδομαδιαίες λίστες και charts από το 1956.

Υ.Γ: Από τις εκδόσεις του «Born To Die» που κυκλοφορούν, σας προτείνω την «The Paradise Edition» που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2012 και περιλαμβάνει 8 συνθέσεις που γράφτηκαν για το stand alone EP «Paradise». Ανάμεσα τους ξεχωρίζει το καταπληκτικό «Gods And Monsters».

LANA DEL REY – BORN TO DIE

Κολλημένος με τις λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύει πως κάνουν τη διαφορά, ο Νικόλας ξεκίνησε το 2009 με το rockyourlife.gr να ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με τις αγαπημένες του μουσικές, προσπαθώντας να πείσει ότι το rock είναι καλύτερο στις πιο απλές μορφές του.

Latest from WEEKEND JOURNAL

Go to Top