ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ WEEKEND JOURNAL

Το «μήνυμα» των Massive Attack για τον Edward Colston

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση του συγκροτήματος. Αν μέχρι το τέλος του 2020 δεν έχει πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας, στην ανασκόπηση που θα κάνουμε, ο Ιούνιος θα χαρακτηριστεί ως ο μήνας της αναταραχής. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, φωνάζοντας το σύνθημα Black Lives Matter διαδηλώνουν ενάντια στο ρατσισμό και…

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση του συγκροτήματος.

Αν μέχρι το τέλος του 2020 δεν έχει πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας, στην ανασκόπηση που θα κάνουμε, ο Ιούνιος θα χαρακτηριστεί ως ο μήνας της αναταραχής. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, φωνάζοντας το σύνθημα Black Lives Matter διαδηλώνουν ενάντια στο ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες εδώ και μέρες. Πολλές από τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν συνοδεύτηκαν από επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας αλλά και βανδαλισμών δημόσιων χώρων και μνημείων.

Πιο συγκεκριμένα, στο Μπρίστολ της Αγγλίας, μια ομάδα διαδηλωτών, την Κυριακή 7 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που οργανώθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης μετά τη δολοφονία του George Floyd, αποκαθήλωσε το άγαλμα του Edward Colston από τον κεντρικό δρόμο και το έριξε στο λιμάνι της πόλης. Η αλήθεια είναι πως η παρουσία του αγάλματος δεν ήταν ευχάριστη για ένα σεβαστό μέρος της τοπικής κοινότητας, και αρκετοί είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να μετακινηθεί στο εσωτερικό του μουσείου της πόλης. Ρίχνοντας μια ματιά στην ιστορία του Colston, εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί η παρουσία ενός μνημείου αφιερωμένου στη μνήμη του έφερνε δυσφορία στους κατοίκους του Μπρίστολ.

Το σημείο που στεκόταν το άγαλμα του Edward Colston

Ο Edward Colston γεννήθηκε στο Μπρίστολ στις 2 Νοεμβρίου 1636. Η οικογένεια του ήταν πολύ εύπορη. Η βασική πηγή του πλούτου τους προερχόταν από τις δραστηριότητες του πατέρα του, ο οποίος ήταν από τους μεγαλύτερους έμπορους της εποχής. Με το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Βρετανία η οικογένεια Colston μετακομίζει στο Λονδίνου, όπου ο νεαρός Edward ξεκινά τη μαθητεία του στη Mercers Company, την πρώτη οργανωμένη εταιρία στη χώρα. Η περίοδος της μαθητείας του διαρκεί 8 χρόνια, και όταν τελειώσει ο Colston είναι πλέον φτασμένος έμπορος, έχοντας αναπτύξει επιχειρηματικές σχέσεις με την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Αφρική. Η επιτυχία του τον φέρνει στους κόλπους της Royal African Company, η οποία έχοντας το μονοπώλιο στην Αγγλία, μετέφερε από τη Δυτική ακτή της Αφρικής πολύτιμα μέταλλα και σκλάβους. Ιστορικά στοιχεία μαρτυρούν ότι κατά την περίοδο 1680-1692 η Royal African Company, μετέφερε από την Αφρική στην Αμερική, 84,000 Αφρικανούς, για να τους πουλήσει ως σκλάβους σε φυτείες καπνού και ζαχαροκάλαμου. Από αυτούς εκτιμάται ότι οι 19,000 πέθαναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούσαν στα πλοία. Οι ιδιοκτήτες των φυτειών προτιμούσαν τους Αφρικανούς σκλάβους, αφενός μεν επειδή ήταν πιο φτηνή η εργασία τους, αφετέρου επειδή θεωρούσαν ότι μπορούσαν να εγκλιματιστούν καλύτερα στο ζεστό κλίμα της περιοχής.

Παράλληλα με τη θητεία του στη Royal African Company, ο Colston ξεκινά να δραστηριοποιείται εμπορικά στη γενέτειρα του, κάνοντας επενδύσεις σε τοπικές εταιρίες οι οποίες του απέφεραν σημαντικά κέρδη. Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Colston έκανε σημαντικές δωρεές στην πόλη του Μπρίστολ, όπου έχτισε σπίτια, βοήθησε οικονομικά την εκκλησία και ενίσχυσε διάφορα σχολεία και οικοτροφεία. Από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος φιλάνθρωπος του Μπρίστολ. Πολλοί όμως είναι και εκείνοι που εναντιώνονται στην τόσο έντονη παρουσία ενός δουλεμπόρου στην πόλη τους. Ήδη από τη δεκαετία του 1990 , έχουν οργανωθεί καμπάνιες διαμαρτυρίας οι οποίες ζητάνε να απομακρυνθεί η παρουσία του, από οτιδήποτε δημόσιο.

Στο πλευρό αυτών που αντιτίθενται στην παρουσία του Colston στην πόλη μέχρι και σήμερα, έχουν ταχθεί και οι Massive Attack, οι οποίοι ξεκίνησαν την καριέρα τους από το Μπρίστολ. Σε ένα tweet τους το οποίο σχολίαζε το βίντεο την αποκαθήλωσης του αγάλματος, οι Massive Attack χαιρετίζουν την πράξη αυτή, λέγοντας πως το άγαλμα δεν έπρεπε να βρίσκεται σε δημόσιο χώρο εξαρχής και ότι όποιος ήθελε θα μπορούσε να μάθει την ιστορία του κάλλιστα και στην αίθουσα ενός μουσείου, τονίζοντας πως οι φιλανθρωπίες που προέρχονται από εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι τόσο κενές όσο και το άγαλμα. Το group από το Μπρίστολ, στο παρελθόν είχε αρνηθεί να παίξει στη γενέτειρα του, στο χώρο που μέχρι πρότινος έφερε το όνομα Colston Hall, δηλώνοντας έτσι την αντίθεση του στις εγκληματικές δραστηριότητες του Edward Colston. Η άρνηση τους αυτή οδήγησε το διοικητικό συμβούλιο του Colston Hall να προχωρήσει στην αλλαγή του ονόματος του κτιρίου, το οποίο θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη ανακαίνιση.

Για την ιστορία το άγαλμα του Colston ανασύρθηκε από το βυθό του λιμανιού, και πρόκειται να τοποθετηθεί στο μουσείο της πόλης.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Μένει στην Αθήνα τα τελευταία 14 χρόνια. Αγαπάει τα ξωτικά όλων των φυλών, τον Batman, τον Tarantino, τους Pink Floyd και τον Nick Cave. Στο Game of Thrones είναι με τους Stark και σίγουρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το θάνατο του Nedd Stark στον πρώτο κύκλο. Θα ήθελε να μένει στην άκρη μιας λίμνης σε ένα πέτρινο σπίτι στη Σκωτία.

Latest from WEEKEND JOURNAL

Go to Top