ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IN FOCUS

Rammstein: Το ανώνυμο ή ομώνυμο όπως λέμε album

Την ώρα που ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωνε με κάθε επισημότητα ότι οι Γερμανικές αποζημιώσεις είναι ενεργές και απαράγραπτες, οι Rammstein με το τελευταίο τους πόνημα φρόντισαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους παίρνοντας ξεκάθαρα θέση υπέρ της Καγκελαρίας. Το νέο ομότιτλο album του συγκροτήματος, έχοντας στη φαρέτρα του…

Την ώρα που ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωνε με κάθε επισημότητα ότι οι Γερμανικές αποζημιώσεις είναι ενεργές και απαράγραπτες, οι Rammstein με το τελευταίο τους πόνημα φρόντισαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους παίρνοντας ξεκάθαρα θέση υπέρ της Καγκελαρίας.

Το νέο ομότιτλο album του συγκροτήματος, έχοντας στη φαρέτρα του κομμάτια με μινιμαλιστικούς τίτλους όπως «Deutschland» και «Sex», αφήνει να εννοηθεί πως η κάθε απόπειρα του Ελληνικού κράτους για είσπραξη ζεστού χρήματος θα έχει την κατάληξη που όλοι λίγο πολύ αναμένουμε αλλά αρνούμαστε να παραδεχτούμε.

Έχοντας λοιπόν ως σύμμαχο εργαλείο το εγκυρότατο εργαλείο του Google Translate, προσπάθησα να αποκωδικοποιήσω την Γερμανική ερωτική ποίηση που μόνο το συγκρότημα από το Βερολίνο μπορεί να προσφέρει.

Εγώ (ξέρω, ξέρω, ξέρω, ξέρω)
Ich (ich weiß, ich weiß, ich weiß, ich weiß)

Εμείς (είμαστε, είμαστε, είμαστε, είμαστε)
Wir (wir sind, wir sind, wir sind, wir sind)

Εσείς (μένετε, μένετε, μένετε)
Ihr (ihr bleibt, ihr bleibt, ihr bleibt, ihr bleibt)

Θέλω να σε αγαπώ και να σε καταδικάσω
Wir dich lieben und verdammen

Γερμανία, Γερμανία πάνω από όλα
Deutschland, Deutschland über allen

Με βαριά καρδιά και λαμβάνοντας το επιθετικό μήνυμα των Rammstein επιχείρησα να ακούσω για ακόμα μια φορά το album που φημολογείται πως θα είναι το τελευταίο τους, όντας αποστασιοποιημένος από μερικά Ελληνικά μέσα ενημέρωσης που η σχέση τους με την μουσική είναι εφάμιλλη αυτής που έχει ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τις εκλογές και που προσπάθησαν να προβάλλουν ως «ψαγμένη» την επιλογή των Γερμανών να μιλήσουν για τον ναζισμό μέσα από το video clip τους για το πρώτο single «Deutschland». Και ναι, μιλάμε για το ίδιο συγκρότημα που πριν από δέκα χρόνια για να προμοτάρει το «Liebe Ist Für Alle Da» γύριζε τσόντα και στις συναυλίες του -ακόμα και σήμερα- πετάει αφρό στο κοινό μέσα από τεράστια κανόνια σε σχήμα πέους.

Rammstein – πλάνο από το video clip για το κομμάτι «Deutschland»

Βάζοντας λοιπόν στην άκρη την αγανάκτηση μου, ομολογώ ότι το πρώτο μισό του album δικαιολογεί και με το παραπάνω τα διθυραμβικά σχόλια που έλαβε από τον παγκόσμιο μουσικό τύπο, αλλά δυστυχώς, το δεύτερο μισό πάσχει από έμπνευση και πρωτοτυπία. Βέβαια, όπου λέει και ο φίλος μου ο Δημήτρης αυτό συμβαίνει σε κάθε album οποιουδήποτε συγκροτήματος, οπότε μάλλον δε θα το λάβω ως μειονέκτημα.

Πιο pop σε σχέση με τον παρελθόν τους αλλά μη χάνοντας σε δυναμισμό, ένταση και αγριάδα, οι Βερολινέζοι κατάφεραν για ακόμα μια φορά να δικαιώσουν όλους αυτούς που πιστεύουν ότι είναι το μοναδικό συγκρότημα στον κόσμο που μπορεί να τραγουδά στα Γερμανικά και να μην ακούγεται σαν συμμετοχή της Eurovision.
Κλείνω παραθέτοντας μερικούς στίχους από το κομμάτι «Sex», εφάμιλλο στιχουργικά με την «Ωδή στον έρωτα» του Γιάννη Ρίτσου και ίσως, γράφω ίσως, με το «Ερωτικό Κάλεσμα» του Μενέλαου Λουντέμη…

Θα σε κοιτάω και θα αρρωστήσω
Παντού το κρέας
Βλέπω βαθιά στο σεξ
Και τα γόνατα γίνονται μαλακά
Χιλιάδες βελόνες, η επιθυμία
Θα πιάσει τη μυρωδιά με τα χέρια
Λευκό, ο εγκέφαλος σέρνει στις φλέβες
Και οι σειρήνες τραγουδούν
Μια γροθιά στο στομάχι μου
Ελάτε εδώ, θέλετε και εσείς
Σεξ!

Υ.Γ. Ευχαριστώ θερμά το Google translate για την πολύτιμη βοήθεια

 

Ο Σάββας Στανής γεννήθηκε στην Κομοτηνή την χρονιά που οι AC/DC κυκλοφόρησαν το Back in Black και από τότε η σχέση του με την rock μουσική είναι μια σχέση εξάρτησης. Είναι δημιουργός του επίσημου ελληνικού fan club των Dream Theater “Infinite Dreams” (1999), βραβευμένο από την Warner Music και από την ifpi για την αύξηση των πωλήσεων του συγκροτήματος στην Ελλάδα. Υπήρξε συντάκτης των περιοδικών Rock On και Rock Hard με μόνιμες στήλες, συνεντεύξεις και studio reports συγκροτημάτων στο εξωτερικό. Έχει καθίσει πίσω από την κονσόλα του Atlantis Fm 105,2, αυτοαποκαλείται foodie και λατρεύει να αξιολογεί burger οπουδήποτε ανακαλύπτει ότι τα σερβίρουν. Αποκαλεί Άγιο τον Anthony Bourdain και θεωρεί τεράστιο πλήγμα που δεν κατάφερε να τον γνωρίσει από κοντά.

Latest from IN FOCUS

Go to Top