Αντανακλαστικά έδειξε η Αμερικανική δισκογραφική εταιρία.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια συνεργασίας και δύο studio albums, οι Tau Cross αποτελούν παρελθόν από την Relapse Records.

Υπό άλλες συνθήκες η είδηση αυτή θα περνούσε στα ψιλά, ωστόσο ο λόγος που η μπάντα εκδιώχθηκε από την δισκογραφική εταιρία είναι ασυνήθιστος. Για όσους δεν γνωρίζουν, οι Tau Cross είναι μια διεθνής punk/metal μπάντα με πρώην μέλη των Amebix και Voivod. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τα LPs «Tau Cross» (2015) και «Pillar Of Fire» (2018).

Το συγκρότημα ετοιμαζόταν να ρίξει στην αγορά το νέο album «Messengers Of Deception», έχοντας δώσει μάλιστα στην δημοσιότητα και το πρώτο single «Burn With Me». Κάτι που όμως δεν πρόκειται να συμβεί, μετά από απόφαση της Αμερικανικής εταιρίας.

Ο λόγος είναι πως στις σημειώσεις που θα συνόδευαν τον δίσκο (liner-notes) η μπάντα ευχαριστεί το Gerard Menuhin, γνωστό αντισημίτη και αρνητή του Ολοκαυτώματος. Από ότι φαίνεται, ο συγκεκριμένος «κύριος» αποτελεί σημαντική επιρροή του frontman των Tau Cross, Rob Miller. Θυμίζουμε πως ο Miller έγινε γνωστός από την συμμετοχή του στην anarcho-punk μπάντα Amebix.

Ο Menuhin είναι Σκοτσέζος συγγραφέας ο οποίος το 2015 είχε γράψει το βιβλίο Tell The Truth And Shame The Devil, χαρακτηρίζοντας το Ολοκαύτωμα και τις φρικαλεότητες των ναζί απέναντι στους Εβραίους ως «ένα μεγάλο ψέμα».

Ευτυχώς, η Relapse Records έδειξε αντανακλαστικά και αμέσως εκδίωξε το συγκρότημα από το ρόστερ της, «κατεβάζοντας» μάλιστα το single «Burn With Me» από το YouTube.

Ο Διευθυντής της Relapse, Rennie Jaffe σε ανακοίνωση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τοποθετήθηκε για το θέμα αναφέροντας: «Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, το Γερμανικό περιοδικό Ox μας ενημέρωσε πως ο Gerard Menuhin ήταν από τους ανθρώπους που οι Tau Cross ευχαρίστησαν στα liner-notes του επερχόμενου album τους. Από την μεριά μας πάντα ελέγχουμε αυτές τις σημειώσεις για τυχόν λάθη στην ορθογραφία και το νόημα. Τον συγκεκριμένο άνθρωπο δεν τον γνωρίζαμε και θεωρήσαμε πως επρόκειτο για προσωπικό φίλο του frontman της μπάντας Rob Miller. Από το Ox πληροφορηθήκαμε ωστόσο πως πρόκειται για ένα ακροδεξιό στοιχείο και γνωστό αρνητή του Ολοκαυτώματος. Μίλησα με τον Rob και αν και μου τόνισε πως ο ίδιος δεν είναι αρνητής του Ολοκαυτώματος, νιώθω ότι δεν μπορώ να συνεχίσω μια τέτοια συνεργασία με ανθρώπους που έχουν στις αναφορές τους τέτοιες ιδεολογίες. Την Δευτέρα που μας πέρασε, μίλησα και με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, τα οποία δήλωσαν άγνοια για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, δηλώνοντας μάλιστα σοκαρισμένοι από αυτή την εξέλιξη. Προσωπικά, θεωρώ πως τα μέλη της μπάντας, εκτός από τον Rob Miller, δεν έχουν καμία σχέση με τέτοιες ιδεολογίες, όμως η Relapse πήρε την απόφαση να μην κυκλοφορήσει το album και να παραδώσει στο group τα master tapes καθώς και τον υπόλοιπο κατάλογό της».

Μόλις χτες, σε δική τους ανάρτηση στο Facebook, οι Tau Cross δήλωσαν: «Είμαστε στην δυσάρεστη θέση να σας πούμε ότι η συνεργασία μας με την Relapse έλαβε τέλος, έπειτα από αρκετά χρόνια επιτυχούς κοινής πορείας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους πάντες στην Relapse Records για την δουλειά που έκαναν για εμάς και να ζητήσουμε συγγνώμη από τους οπαδούς μας που προ-παράγγειλαν το νέο album. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους κυκλοφορίας του δίσκου και θα σας κρατήσουμε ενήμερους για όλες τις εξελίξεις».