Είπα να εγκαινιάσω το νέο layout του rockyourlife.gr με μια πολύ αγαπημένη κοπή βοδινού, το πλέον αρκετά δημοφιλές rib-eye steak, κάνοντας κι ένα σχετικό λογοπαίγνιο. Μια κοπή που συναντάμε πλέον σε κάθε σοβαρό μαγαζί που σερβίρει κρέας, αλλά και σε μπυραρίες και casual εστιατόρια. Το σημαντικό εδώ είναι φυσικά η ποιότητα του κρέατος και το ψήσιμο.

Στην συνταγή που ακολουθεί το ψήσιμο έμεινε σε medium rare επίπεδα – 55-60 °C (μπορείτε πολύ εύκολα με ένα θερμόμετρο κουζίνας να το παρακολουθείτε) και συνοδεύτηκε με γλυκοπατάτες τηγανιτές, μια σάλτσα bbq και καλό αλάτι.

Πριν σας δώσω την συνταγή να σημειώσω ότι από την προτεινόμενη θερμοκρασία ψησίματος, καλό είναι να το βγάλουμε 2-3 βαθμούς λιγότερο, καθώς συνεχίζει να ψήνεται και μετά τη σχάρα.

Υλικά:

  • 2 ribeye 250-300γρ. το καθένα
  • 2 γλυκοπατάτες
  • 2 κ.σ. καλαμποκάλευρο
  • 1/4 κ.γ. κίμινο
  • λίγη πάπρικα καπνιστή
  • λίγο κάρυ
  • άνθος αλατιού κατά προτίμηση
  • πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
  • σάλτσα bbq τη επιλογής σας (συνταγή σε μελλοντικό post)

Εκτέλεση:

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες, τις σκουπίζουμε, τις κόβουμε σε λεπτά μπαστούνια και τις “περνάμε” με το καλαμποκάλευρο.
  • Τηγανίζουμε σε αραβοσιτέλαιο για 4-5’ μέχρι να γίνουν τραγανές.
  • Δίνουμε γεύση με τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι.
  • Ψήνουμε τα ribeye σε σχάρα ή αντικολλητικό τηγάνι σύμφωνα με το επιθυμητό βαθμό ψησίματος, πάντα σε δυνατή φωτιά. Στη συγκεκριμένη συνταγή 4-5’ για κάθε πλευρά.
  • Βγάζουμε το κρέας από το γκρίλ και το αφήνουμε 2-3 λεπτά να σταθεί και να κρατήσει τα ζουμιά του.
  • Σερβίρουμε με τις πατάτες, το κρέας, xoντρό αλάτι, φρέσκο πιπέρι και την σως.
  • Συνοδεύουμε με μπύρα ή κόκκινο κρασί, καλή μουσική και παρέα

 

Ο Κωβαίος Κωνσταντίνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα το 1981 κι από μικρός έδειξε μια προτίμηση στην μαγειρική τέχνη και τον rock/heavy ήχο (κάτι που ισχύει ακόμα). Σπούδασε μαγειρική στην σχολή τουριστικών επαγγελμάτων Αναβύσσου και εργάζεται στον χώρο της εστίασης από το 1999. Εργάστηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως το Holiday Inn (νυν Crowne plaza),το Jackson Hall και τον Αστέρα Βουλιαγμένης όπου και είχε πολυετή παρουσία. Εδώ και 3 χρόνια είναι chef de cuisine στο ξενοδοχείο London στη Γλυφάδα και παράλληλα συνταγογραφεί για το site της ΕΡΤ. Δηλώνει λάτρης του καλού φαγητού,της μπύρας και του οίνου και προσπαθεί να βρεί την χρυσή τομή μεταξύ της μουσικής και της γαστρονομίας.