Rock Survivors: For those about to survive and keep on rocking… We salute you

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΣΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
Posted on Ιούλιος 20, 2018, 6:00 πμ
2 mins

Όταν έχεις τα 40 χρόνια του «Pyromania», τί μένει να γράψεις; Όταν στην πόλη σου παίζουν σε δύο συνεχόμενα βράδια τα μεγαθήρια του παρελθόντος Judas Priest, Iron Maiden, μαζί με τους επίσης κορυφαίους βετεράνους Accept και Saxon, αλλά και μερικά από τα πιο hot ονόματα της νέας γενιάς (Volbeat, Tremonti), τι άλλο μένει να γράψεις; Λίστες και ωραία λόγια για τα τραγούδια που διαμόρφωσαν τον rock/metal χαρακτήρα σου; Όχι, θα γράψεις ένα κείμενο για τους ήρωες της νιότης σου που νίκησαν τον μόνο φόβο που έχει ο άνθρωπος, αυτόν του θανάτου.

Αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω αποτελούν έναν μικρό φόρο τιμής σε γυναίκες και άντρες που σε πείσμα των αντιξοοτήτων, βρήκαν το θάρρος και συνέχισαν να είναι ζωντανοί, δημιουργικοί, φωτίζοντας το σκοτάδι των καιρών μας, δείχνοντάς μας τι σημαίνει να αγωνίζεσαι.

Ζητώντας την βοήθεια το παθολόγου – ογκολόγου και φίλου της αγαπημένης μας μουσικής Νίκου Σούπου πάνω στο τι σημαίνει σήμερα καρκίνος και επιβίωση, σας παρουσιάζουμε μερικούς από τους αληθινούς survivors της ζωής.

Rick Allen (Def Leppard)
Το ατύχημα του drummer των Def Leppard Rick Allen είναι ίσως από τα πιο γνωστά σε όλη την rock σκηνή και όχι μόνο. Την πρωτοχρονιά του 1984, ο Άγγλος μουσικός έχασε το αριστερό του χέρι σε τροχαίο ατύχημα. Η διήγηση των μελών του σχήματος στο Classic Rock όταν έμαθαν ότι το χέρι προσωρινά επανασυγκολλήθηκε, αλλά τελικά χρειάστηκε να ακροτηριαστεί με τον drummer σε κώμα να μην γνωρίζει την κατάστασή του, πραγματικά συγκλονίζει. Αυτό όμως που ξεπερνά τον άνθρωπο και δημιουργεί τον μύθο, είναι η απόφαση του Rick να επιστρέψει και με την βοήθεια ενός ειδικά σχεδιασμένου drum kit, να ξαναπαίξει μουσική και μάλιστα στο επαγγελματικό επίπεδο των Def Leppard. Κάθε συναυλία των Def Leppard, είναι μια μικρή γιορτή χαράς, για κάθε άνθρωπο που νιώθει οτι ένα ατύχημα, του στέρησε το δικαίωμα να ζει και να χαμογελά. Το μυστικό είναι η θέληση και ο Rick Allen την είχε. Είναι όμως και η συντροφικότητα, που έδειξε όλη η οικογένεια των Def Leppard, περιμένοντας τον σύντροφο στα όπλα, να επανέλθει, για να δημιουργηθεί τελικά το «Hysteria».

Επιστρέφοντας στο θέμα του καρκίνου, ζήτησα την γνώμη του ειδικού γιατρού κύριου Νίκου Σούπου, καθώς αρκετοί μουσικοί τα τελευταία χρόνια έχουν ασθενήσει σε διάφορες μορφές αιματολογικών καρκίνων, συνήθως -ευτυχώς- με θετική έκβαση.

Υπάρχουν βασικές διαφορές στους αιματολογικούς καρκίνους, που διαχειρίζονται κύρια οι αιματολόγοι), με αυτούς που βλέπετε εσείς; Έχει να κάνει με το που εμφανίζονται ή υπάρχει συσχέτιση και με το είδος θεραπείας και πρόγνωσης;
Καταρχάς, όπως σωστά υπαινίσεται το ερώτημά σας, οφείλουμε να διαχωρίσουμε τις κακοήθειες σε εκείνες του αιμοποιητικού συστήματος εν γένει και σε αυτές των συμπαγών οργάνων. Οι αιματολογικές κακοήθειες είναι σπανιότερες. Για να μπορέσουμε να το αντιληφθούμε σε μέγεθος, αρκεί να σκεφτούμε ότι οι θάνατοι που οφείλονται σε τέτοιου είδους κακοήθειες αντιστοιχούν μόλις στο 6.2% του συνόλου των θανάτων. Επιπλέον, η βασική έρευνα με σκοπό την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τις αιματολογικές εν γένει κακοήθειες, φαίνεται να προπορεύεται εκείνης των συμπαγών οργάνων. Αντιστοίχως, γεγονός το οποίο μαρτυρά και η θνησιμότητα, φαίνεται ότι οι θεραπείες έναντι των αιματολογικών κακοηθειών είναι περισσότερο αποτελεσματικές. Σε αυτό συντελεί τόσο η ευκολότερη πρόσβαση στο πάσχων σύστημα, στην λήψη αίματος, αλλά και στην ιδιαιτερότητα των αιματολογικών κακοηθειών οι οποίες είναι ευκολότερα στοχεύσιμες από τις συμπαγείς κακοήθειες.

Vivian Campbell (Def Leppard)
Τον Ιούνιο του 2013 ο πρώην κιθαρίστας των Dio και νυν των Def Leppard ανακοίνωσε ότι πάσχει από λέμφωμα Hodgkins. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, η νόσος ήταν σε ύφεση αλλά επέστρεψε μερικούς μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2014. Με το ηθικό ψηλά και τα μαλλιά κοντά, ο Campbell το πάλεψε αρκετά, ανακοινώνοντας μάλιστα πως η νόσος είναι και πάλι σε ύφεση.

James Murphy (Death, Testament, Obituary)
Οι κιθαρίστες έχουν την τιμητική τους και ο James Murphy πολέμησε με εγκεφαλικό όγκο το 2001 αλλά και με την υποτροπή του καρκίνου, μια δεκαετία αργότερα. Ευτυχώς επέζησε και τις δύο φορές.

Adam «Nergal» Darski (Behemoth, Me And That Man)
Τον Αύγουστο του 2010 o Adam «Nergal» Darski διαγνώστηκε με λευχαιμία σε προχωρημένο μάλιστα στάδιο. Χρειάστηκε εκτεταμένη χημειοθεραπεία η οποία αντιμετώπισε επιτυχημένα την αρρώστια, με τον Nergal μάλιστα να επιστρέφει με το καταπληκτικό ντεμπούτο του side project του, Me And That Man.

Dan Baird (Georgia Satellites, Dan Baird & The Homemade Sins)
Ο γνωστός Νότιος κιθαρίστας και τραγουδιστής επανήλθε στην ενεργό δράση ενημερώνοντάς μας ότι η απουσία του οφειλόταν στην ανάγκη να διαχειριστεί το πρόβλημα που του προκάλεσε η διάγνωση χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας, που στην κυριολεξία τον κατέβασε λίγο πριν την εμφάνισή του στην σκηνή του Ramblin Fair Festival, τον Ιούλιο του 2017. Μετά από τις αναγκαίες χημειοθεραπείες, έχει πλέον επιστρέψει πιο δραστήριος από ποτέ και πολύ συνειδητοποιημένος για το δώρο της ζωής.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Επιστρέφοντας στην κουβέντα μας με τον Νίκο Σούπο, μια γυναίκα σήμερα έχει λόγο να φοβάται περισσότερο για την έγκαιρη ανακάλυψη ότι πάσχει από καρκίνο ή όχι; Οι νεότερες θεραπείες έχουν οδηγήσει στην ίαση τουλάχιστον τον πρώιμο καρκίνο; Είναι οι χημειοθεραπείες και το ογκολογικό νοσοκομείο η μόνη λύση στην θεραπεία; Πόσο διαχειρίσημες ή αναστρέψιμες είναι οι παρενέργειες όπως η απώλεια μαλλιών και η κόπωση;
Η επωδός «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία» τις τελευταίες δύο τουλάχιστον δεκαετίες κερδίζει διαρκώς έδαφος. Σε αυτό βοηθά η αυξανόμενη πληροφόρηση η οποία ευαισθητοποιεί όλο και περισσότερο τις γυναίκες στο να πραγματοποιήσουν εξετάσεις πρόληψης. Η ψηφιακή μαστογραφία, το pap test, η κολονοσκόπηση είναι οι πιστοποιημένες εξετάσεις screening που έχουν οδηγήσει σε όλο και πρωιμότερη διάγνωση. Και ναι, σωστά το λέτε, πρώιμη διάγνωση συχνά οδηγεί στην ίαση. Στον σκοπό αυτό καταλυτικός είναι ο ρόλος της τεχνολογίας καθώς βελτιστοποιεί την ευαισθησία των διαγνωστικών μεθόδων.

Πλέον ο σκοπός ημών των ογκολόγων είναι αφενός η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την πρόληψη και αφετέρου όταν το «πρόβλημα» έχει κάνει την εμφάνισή του, η μεταστροφή από μια σύντομη βασανιστική πορεία προς το αναπόφευκτο σε μια χρόνια νόσο υπό θεραπείες με άριστα διαχειρίσιμες επιπλοκές.

Ζώντας πλέον στην εποχή των εξατομικευμένων-στοχευμένων θεραπειών, μπορούμε να ενημερώσουμε με υπερηφάνεια ότι η εποχή της πρωτοκαθεδρίας της χημειοθεραπείας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τούτο δεν σημαίνει την άρνηση του ρόλου που εξακολουθεί να έχουν τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, αλλά την προσθήκη πλέον στην θεραπευτική μας φαρέτρα νέων πιό εξελιγμένων «έξυπνων» θεραπειών. Έτσι οι βιολογικές θεραπείες, η ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με την εξέλιξη των χειρουργικών μεθόδων έχουν μειώσει δραματικά την θνητότητα σε όγκους όπως ο καρκίνος του μαστου, του παχέος εντέρου, όμως υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν…

Ο καρκίνος είναι ακόμη η πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες, όσο και αν η έγκαιρη πρόληψη πλέον σώζει ζωές, ενώ και ο μεταστατικός καρκίνος έχει πλέον ξεπεράσει την πενταετία επιβίωσης με νέες αγωγές. Λογικό να έχουμε αρκετές γνωστές καλλιτέχνιδες που καταθέτουν την δική τους μαρτυρία, για τον αγώνα τους ενάντια στην ασθένεια (η λέξη κατάρα, τιμωρία, κακή αρρώστια θα πρέπει να αποφεύγονται). Η Αυστραλή Kylie Minogue είπε στους Sunday Times: «Είσαι γυμνή ως το μηδέν. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν στο άλλο άκρο και νιώθουν ο εαυτός τους περισσότερο από ποτέ».

Η Sheryl Crow είπε στο ABC News: «Οι άνθρωποι περνάνε στιγμές πρόκλησης όταν χάνουν δικούς τους ανθρώπους αλλά και όταν κινδυνέυει η δική τους ζωή. Το ξεπερνούν όμως. Αυτή είναι η παρακαταθήκη του ανθρώπινού πνεύματος. Είμαστε εύθραστοι αλλά και θεικοι».

Αντίστοιχες δηλώσεις, για το πώς ένιωσαν αλλά και πως στάθηκαν στα πόδια τους και συνέχισαν έχουν κάνει η Carly Simon, Olivia Newton-John, Melissa Ethridge, με πιο συγκλονιστική λόγω της βεβαρυμμένης κατάστασης αυτή της Anastacia το 2013, της λευκής με την μαύρη φωνή, που ροκάρει εξίσου με την soul ευαισθησία της: «Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού για δεύτερη φορά αυτό το χρόνο κι είμαι στα τελευταία στάδια αποθεραπείες μετά πο διπλή μαστεκτομή. Ήταν ένα έντονο ταξίδι και αισθάνομαι πολύ καλά και έτοιμη να ξεκινήσω το επόμενο κεφάλαιο».

Peter Criss (KISS)
Όμως με 1% επιπολασμό, ο ανδρικός καρκίνος του στήθους έχει χτυπήσει και την rock κοινότητα. Ο πρώην ντράμερ των KISS μιλά για την εμπειρία του αυτή στο Associated Press: «Το κλειδί είναι η έγκαιρη διάγνωση. Εκείνο το λεπτό που θα αισθανθείς κάτι κάτω από το πόδι σου, στους όρχεις σου ή πίσω από το αυτό σου, πρέπει να πας στον γιατρό σου ΑΜΕΣΑ. Με το να το καθυστερείς, απλά να ξέρεις πως θα είσαι εδώ και την επόμενη χρονιά». Η «αυτοδιάγνωση» έγινε το 2008 όταν παρατήρησε τον όγκο στο στήθος του καθώς γυμναζόταν. Έγινε ογκοεκτομή και συνεχίζει ακάθεκτος.

Αυτό που συνέβη στον Peter Criss, πρέπει να είναι μάθημα για τον άνδρα; Εκτός απο τον καρκίνο του μαστού, που είναι σπάνιος, ποιούς καρκίνους θα πρέπει να μάθει να ελέγχει και να γνωρίζει αν γίνεται αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό που θα μπορούσε να το επηρεάσει; Ποιές εξετάσεις θα άξιζε να κάνει και απο ποια ηλικία, αν υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις;
Η ενημέρωση σχετικά με τα κληρονομούμενα σύνδρομα και ο σχεδιασμός των γενεαλογικών δένδρων στις οικογένειες εκείνες με κληρονομούμενες ή οικογενείς κακοήθειες ευαισθητοποιεί τις ομάδες υψηλού κινδύνου στην πραγματοποίηση των ειδικών προληπτικών εξετάσεων. Αυτή η πρακτική από μόνη της μπορεί να σώσει ζωές διαγιγκώσκοντας στο πρωιμότερο δυνατό στάδιο ακόμα και κακοήθειες υψηλής θνησιμότητας.

Συνεπώς, τα άτομα εκείνα με γνωστό οικογενειακό ιστορικό κακοηθειών όπως καρκίνος μαστού (ιδίως σε ηλικίες κάτω των 50 ετών ή με αντρικό καρκίνο μαστού), καρκίνος ωοθηκών, μελάνωμα, καρκίνος παγκρέατος, καρκίνος προστάτη σε νεαρή ηλικία, πρέπει να απευθυνθούν σε παθολόγο-ογκολόγο για γενετική συμβουλευτική.

Στις ομάδες αυτές ο έλεγχος μεταλλάξεων γονιδίων όπως ενδεικτικά τα γνωστά BRCA1 και BRCA2 (μεταξύ αρκετών ακόμα), σώζει ζωές μέσω της έγκαιρης διάγνωσης. Οι διαγνωστικές εξετάσεις και η ηλικία έναρξης αυτών είναι προκαθορισμένες ανάλογα με το κληρονομούμενο σύνδρομο και προτείνονται κατά περίσταση από τον ειδικό παθολόγο-ογκολόγο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι γενετική συμβουλευτική προτείνεται ακόμα και στις περιπτώσεις οικογενούς κληρονομικότητας, στις περιπτώσεις δηλαδή εκείνες που έχουν παρατηρηθεί πολλά κρούσματα στο γενεαλογικό δένδρο μιας οικογένειας χωρίς σαφή κληρονομική συσχέτιση μεταξύ τους.

Jean «Django» Reinhardt
Ο τσιγγάνος κιθαρίστας ήταν ένας βιρτουόζος Γάλλος jazz κιθαρίστας που έχει επηρεάσει τους πάντες από τον Jeff Beck, ως τον Eddie Van Halen. Στην ηλικία των 18, μετά από μια συναυλία, ο Django έριξε κατά λάθος ένα αναμμένο κερί στην άμαξά που είχε με την γυναίκα του. Η άμαξα περιείχε εύφλεκτα υλικά τα οποία το ζευγάρι χρησιμοποιούσε στην κατασκευή ψεύτικων λουλουδιών και χειροτεχνιών με σκοπό να εξασφαλίσουν το ψωμί τους. Το μισό σώμα του Django υπέστη σοβαρά εγκάυματα ενώ «έχασε» το τρίτο και τέταρτο δάχτυλο του αριστερού του χεριού, τα οποία έμειναν σχεδόν παράλυτα. Ο ίδιος αναγκάστηκε να αναπτύξει μια τεχνική που να αντισταθμίσει αυτή του την αδυναμία. Οι δίσκοι του λειτούργησαν ως κίνητρο σε έναν άλλο μεγάλο μουσικό, τον Τony Iommi των Black Sabbath, ο οποίος σε εργατικό ατύχημα έχασε τις άκρες των δαχτύλων του δεξιού του χεριού.

Tony Iommi (Black Sabbath)
Και ερχόμαστε και στον riff master των Black Sabbath… Ο Άγγλος θρύλος του heavy metal, επηρεασμένος από τον Django Reinhardt ξεπέρασε το πρόσωπικό του πρόβλημα με τα κομμένα δάχτυλα, όμως το 2012 ήρθε αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του καθώς διαγνώστηκε με λέμφωμα σε πρώιμο στάδιο. Η χημειοθεραπεία βοήθησε να το ξεπεράσει, αν και χρειάστηκε να καταλάβει οτι τα προγράμματα με τις βαριές περιοδείες και ηχογραφήσει είναι πλέον παρελθόν. Η απώλεια του Ronnie James Dio τον έκανε να διαπιστώσει πως η ανάγκη πρόληψης είναι κυριολεκτικά σωτήρια.

Chuck Billy (Testament)
Ο τραγουδιστής των Testament διαγνώστηκε με σεμίνωμα των γεννητικών κυττάρων το 2011. Το πιο «ενδιαφέρον» είναι ότι αν και αυτή η μορφή καρκίνου εμφανίζεται συνήθως στην περιοχή των όρχεων, στον Billy εμφανίστηκε στο μεσοθωράκιο, κοντά στην καρδιά. Με την κατάλληλη αγωγή το ξεπέρασε και σήμερα συνεχίζει ακάθετκος την συναυλιακή και δισκογραφική του δράση.

Rod Stewart
Το 2000 ο Rod Stewart διαγνώστηκε με καρκίνο του θυρεοειδή. Η χειρουργική επέμβαση έβαλε σε κίνδυνο την φωνή του και τον υποχρέωσε να μάθε να την χρησιμοποιεί εκ νέου για το τραγούδι. Η επιστροφή του είναι ανάλογη της φήμης του ως τραγουδιστή, απλά εκπληκτική.

Dick Dale
Ο βασιλιάς της σερφ κιθάρας πάλεψε με τον καρκίνο του πεπτικού την δεκαετία του 60. Το album του «Better Shred Than Dead: The Dick Dale Anthology» του περιέχει και το σχόλιο του Jimi Hendrix στη διάγνωση του «Δεν θα ξανακούσεις μουσική surf». Σήμερα ο Dale είναι 81 και αν και ο καρκίνος υποτροπίασε το 2008 είναι ακόμη ενεργός. Ο ίδιος κατα δήλωση του στην Pittsburgh City Paper στις 29 Ιουλίου 2015 είπε: «Δεν μπορώ να σταματήσω να περιοδεύω γιατί θα πεθάνω. Φυσικά και μεταφορικά, θα πεθάνω». Αν και έχει δύο ιδιωτικές ασφαλίσεις, αμφότερες αρνούνται να του καλύψουν τις νεότερες θεραπείες που τον κρατούν ζωντανό, με αποτέλεσμα να περιοδεύει σε μεγάλη ηλικία για να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα.

Wilko Johnson (Dr.Feelgood)
Το να γνωρίζεις οτι σου μένουν λιγότερο από έξι μήνες ζωή, σε κάνει αυθάδη και κυνικό. Στην περίπτωση του Wilko Johnson έγινε το αντίθετο. Η απόφαση του να παραμείνει ενεργός μουσικά όταν έμαθε ότι πάσχει από τελευταίου σταδίου παγκρεατικό καρκίνο το 2013, ξένισε πολλούς και άγγιξε πολλούς περισσότερους. Ένα νέο album με τον τραγουδιστή των Who Roger Daltrey ήταν πλέον γεγονός, όπως και μια περιοδεία. Ένα ριζικό χειρουργείο τον Απρίλιο του 2014, τον βοήθησε. «Ηταν μια ενδεκάωρη επέμβαση. Ο όγκος ζύγιζε 3 κιλά, όσο περίπου ένα νεογέννητο. Σε κάθε περίπτωση, τον έβγαλαν όλο, με θεράπευσαν. Είναι τόσο περίεργο να έρχεσαι σε ειρήνη με τον εαυτό σου. Τώρα πλέον έρχομαι σταδιακά σε συνειδητοποίηση της ιδέας, οτι ο θάνατος μου δεν είναι τόσο κοντινός και οτι θα ζήσω». Ο Johnson συνεχίζει να περιοδεύει και να χαίρεται την ζωή.

Bruce Dickinson (Iron Maiden)
Η έκπληξη του κόσμου ήταν μεγαλύτερη από ποτέ όταν πριν δύο χρόνια ανακοινώθηκε το νέο album των Iron Maiden. Ο βασικός πυρήνας της σύνθεσης μαζί με τον ιδρυτή Steve Harris, ο τραγουδιστής Bruce Dickinson διαγνώστηκε με καρκίνο της γλώσσας στις αρχές του 2015, σε αρχικό στάδιο. Ένα σχήμα επτά εβδομάδων χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας έδωσε αποτέλεσμα. Η προσοχή πλέον είναι στραμμένη στην πρόληψη της υποτροπής και στην σωστή διαχείριση της φωνής του, που εν μέρει επηρεάστηκε απο τις θεραπείες. Η ανθρώπινη σειρήνα, θα δείξει σε όλους μας, τη σημαίνει να νικώ τον καρκίνο στην Μαλακάσα το βράδυ της 20ης Ιουλίου…

Leslie West (Mountain)
Ο κιθαρίστας των Mountain Leslie West αναγκάστηκε να υποστεί ακρωτηριασμό του κάτω μέρους του δεξιού του ποδιού, τον Ιούνιο του 2011 λόγω χρόνιων προβλημάτων με το διαβήτη αλλά και το υπερβολικό βάρος του. Ένα album που ακολούθησε αυτή την επέμβαση έδειξε οτι αυτή η απότομη και βίαιη αλλαγή στην ζωή του δεν επηρέασε την δημιουργικότητά και την διάθεσή του για ζωή.

Gary Rossington (Lynyrd Skynyrd)
Ο κιθαρίστας των Lynyrd Skynyrd ήταν ένας από τους έξι που επέζησαν στο αεροπορικό δυστήχημα που είχε η μπάντα στις 20 Οκτωβρίου του 1977 και πέρασε μια ζωή βουτηγμένη στην κατανάλωση αλκοόλ μαζί με την νότια κυρία που ακούει στο όνομα Dale Krantz-Rossington. Η καρδία του τον έχει προδώσει αρκετές φορές. Μια επέμβασή τετραπλού by pass το 2003, ένα έμφραγμα το 2015 και χρόνια καρδιακά προβλήματα, τον οδήγησαν στην υποχρεωτική συνταξιοδότηση για λόγους υγείας το 2018. Εμείς θα τον αγαπάμε πάντα για όσα μας έχει χαρίσει.

Sinéad O’Connor/Ray Davies (The Kinks)
Η διπολική διαταραχή έχει ταλαιπωρήσει εκατομμύρια κόσμο ανα την υφήλιο λειτουργώντας ως στίγμα, ενώ στην πραγματικότητα χρειάζεται απλά την κατάληλη χρόνια φαρμακευτική αγωγή. Ο Ray Davis των The Kinks και η Sinéad O’Connor του «Nothing Compares 2U» αποτελούν δύο από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες που παραδέχθηκαν δημόσιο το θέμα της ασθένειάς τους και τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας θεραπείας. Η O’Connor είχε αυτοκτονικές τάσεις και μετά από αρκετές αλλαγές γιατρών και νοσοκομείων, διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή. Σε συνέντευξή της το 2007 περιγράφει την ασθένειά της σαν ένα χάσκον κενό στο κέντρο του είναι της. Με την κατάλληλη αγωγή, όπως είπε η ίδια, ήταν «σαν να έμπαινε τσιμέντο στην τρύπα».

Brian Wilson (The Beach Boys)
Μια αντίστοιχη περίπτωση μουσικού που βασανίστηκε από ψυχολογικά προβλήματα είναι και αυτή του Brian Wilson. Από το 1968 βρέθηκε σε μια φθίνουσα πορεία, ως δημιουργός αδυνατώντας να ελέγξει τα προβλήματα του και στρεφόμενος στην απομόνωση, τον ύπνο, τα ναρκωτικά και τη βουλιμία. Τελικά διαγνώστηκε με ψυχωτική διαταραχή, διπολικού τύπου, με τη βοήθεια των κατάλληλων φαρμακευτικών σχημάτων και ψυχολογικής βοήθειας κατάφερε να επανέλθει ως δημιουργός και ερμηνευτής.

Jason Becker
Ο κιθαρίστας Jason Becker, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς των shredders των 90s, σταμάτησε άδοξα την καριέρα του και την συνεργασία του με τον David Lee Roth, όταν διαγνώστηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλύρηνση (ALS) το 1990. Οι γιατροί τότε του έδωσαν πέντε χρόνια ζωής ενώ η επιτάχυνση της πορείας της νόσου τον καθήλωσε τελείως ενώ από το 1996 αδυνατεί ακόμα και να μιλήσει. Αφού ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με την βοήθεια του πατέρα του και της τεχνογολίας, έχει καταφέρει να επικοινωνεί, να συνθέτει μουσική με την κίνηση των βλεφάρων του και να αποτελεί πυρήνα δημιουργικότητας και θέλησης για ζωής. Οι φόροι τιμής στο διαδίκτυο και οι επισκέψεις νέων και παλιότερων μουσικών τον τρέφουν και αποτελούν έμπνευση για εμάς τους υπόλοιπους, για μια ασθένεια που έγινε γνωστή μέσα από το ice bucket challenge μερικά χρόνια πριν.

Ο χαμός των Ronnie James Dio, Jon Lord, Lemmy και David Bowie ευαισθητοποίησε τον κόσμο και τον έκανε να αντιληφθεί την σπουδαιότητα της πρόληψης. Γιατί οι αντιξοότητες σε θέματα υγείας αντιμετωπίζονται και το συγκεκριμένο άρθρο έχει μερικές τρανταχτές απαντήσεις για αυτό.

Glenn Tipton (Judas Priest)
Λίγο πριν το ξεκίνημα της καλοκαιρινής περιοδείας των Judas Priest που περιλαμβάνει και την Αθήνα στις στάσεις της, έγινε γνωστό πως ο Glenn Tipton δεν θα μπορούσε να ανέβει στη σκηνή και να ανταπεξέλθει των ζωντανών εμφανίσεων. Ο λόγος δεν ήταν αρχικά γνωστός στο ευρύ κοινό, με τον Βρετανό μουσικό να παλεύει σχεδόν πέντε χρόνια με την νόσο του Πάρκινσον. Ο Tipton όχι μόνο δεν το έχει βάλει κάτω, αλλά όποτε του το επιτρέπει η κατάσταση του ανεβαίνει στη σκηνή, έστω και για λίγα τραγούδια ανεβάζοντας την έκσταση και τον θαυμασμό του κοινού. Οι rock fans ήρθαν αντιμέτωποι άλλωστε πρόσφατα με την απώλεια του drummer των Mr Big Pat Torpey, ο οποίος πέθανε από επιπλοκές που σχετίζονταν με την νόσο και οι οποίες τον είχαν οδηγήσει σε πρόωρη απόσυρση από την ενεργό δράση και μερική –επίσης- συμμετοχή του σε κάποια live των Αμερικανών rockers.

Eric Clapton
Ο σπουδαίος Eric Clapton μίλησε για την κατάσταση από την οποία υποφέρει και θα μπορούσε να αποτελέσει και το λόγο του να σταματήσει να παίζει μουσική, την περιφερική νευροπάθεια. «Είχα πολύ πόνο τη τελευταία χρονιά δήλωσε στο περιοδικό Clasic Rock. Νομίζεις οτι φοράς ηλεκτρικές κάλτσες στο πόδι σου». Η κατάσταση αυτή επηρεάζει νεύρα στα άκρα του σώματος και δημιουργεί οξείς πόνους, απώλεια του ελέγχου συνεργασίας ή νωθρότητα και φυσικά δυσκολία στο παίξιμο. Πρόκειται για μια νόσο που επηρεάζει το 10% των ανθρώπων άνω των 55 στη Μ. Βρετανία, είναι επώδυνη, αλλά σπάνια θανατηφόρα. Από την ίδια νόσο έπασχε και ο κιθαρίστας των Procul Harum Dave Bal. Για αυτόν όλα ξεκίνησαν όταν υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία το 2012, ως ανεπιθύμητη. Ο Bal απεβίωσε το 2015.

Κλείνοντας ας θυμηθούμε και αυτούς που άντεξαν όσο και όπως άντεξαν (με την ασθένεια) πεθαίνοντας ήσυχα, μετά από έναν παραγωγικό βίο, δημιουργώντας μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ο χαμός των Ronnie James Dio, Jon Lord, Lemmy και David Bowie ευαισθητοποίησε τον κόσμο και τον έκανε να αντιληφθεί την σπουδαιότητα της πρόληψης. Γιατί οι αντιξοότητες σε θέματα υγείας αντιμετωπίζονται και το συγκεκριμένο άρθρο έχει μερικές τρανταχτές απαντήσεις για αυτό.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΣΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
Γεννημένος τo 1968, ο Στέλιος Μπασμπαγιάννης, διαφωνεί με όλους. Όσους έχουν άποψη ,που δεν είναι η δική του και όσους δεν έχουν, γιατί δεν ασπάζονται τη δική του. Ασχολείται εδώ και χρόνια με την τέχνη της προώθησης θεραπευτικών ουσιών. Παράλληλα ασχολείται με την ευγενή τέχνη της μουσικής, ως συντάκτης σε διάφορα μέσα από το 1986. Το βιβλίο είναι η άλλη του μεγάλη αγάπη, που του επιτρέπει το ταξίδι ακόμη και ελλείψει χρημάτων. Πολιτικά ακραίος αντιπαθεί τη διαφθορά της αστικής δημοκρατίας, τον λαϊκισμό των Ελλήνων και τον υποκριτικό χαρακτήρα τους. Αν ήταν ζώο (κάποιοι λένε ότι είναι ) θα ήταν λύκος.