ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ FOOD WORLD/TOP STORIES

Το rockyourlife.gr «δοκιμάζει» τον καφέ του David Ellefson

Ο μπασίστας των Megadeth μας ξεναγεί στην Ellefson Coffee Co. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα μουσικών που εκτός από τα συγκροτήματά τους έχουν και κάποια… παράλληλη απασχόληση. Για τον μπασίστα των Megadeth David Ellefson, το πάθος που μετατράπηκε σε επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ο καφές. Ο ίδιος άλλωστε εξομολογείται ότι όπου…

Ο μπασίστας των Megadeth μας ξεναγεί στην Ellefson Coffee Co.

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα μουσικών που εκτός από τα συγκροτήματά τους έχουν και κάποια… παράλληλη απασχόληση. Για τον μπασίστα των Megadeth David Ellefson, το πάθος που μετατράπηκε σε επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ο καφές. Ο ίδιος άλλωστε εξομολογείται ότι όπου κι αν παίζουν οι Megadeth είναι αυτός που φροντίζει ώστε στα παρασκήνια όλα τα μέλη του crew να απολαμβάνουν μια κούπα καλού καφέ. Ωσπου κάποια στιγμή αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να γίνει από άτυπος… γνήσιος barista ανοίγοντας τη δική του επιχείρηση. Το rockyourlife.gr εντόπισε τον David λίγο μετά την επιστροφή των Megadeth από τις συναυλίες τους σε Βραζιλία και Αργεντινή και μίλησε μαζί του για τη γέννηση και την πορεία της Ellefson Coffee Co.

Πολλοί μουσικοί που αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν εκτός μουσικής, συνήθως ασχολούνται με το αλκοόλ (μπύρα ή ουίσκι). Η ιδέα της ενασχόλησης με τον καφέ πώς προέκυψε;
Νομίζω ότι το σημαντικότερο είναι να είσαι αφοσιωμένος και παθιασμένος με αυτό που κάνεις. Ειδικά για τέτοιου τύπου επιχειρήσεις, θα πρέπει τελικά να αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής σου, όπως συμβαίνει με εμένα και τον καφέ. Ο καφές είναι ο σύντροφος μου από τότε που μετακόμισα στο Λος Άντζελες το 1983. Ο πρώτος ντράμερ Megadeth (Dijon Carruthers) και εγώ περνούσαμε πολλές ώρες στο διαμέρισμά του στο Χόλιγουντ μιλώντας για μουσική έχοντας ως συντροφιά δυνατά φλιτζάνια καφέ. Ολο αυτό το σκηνικό και της συντροφικότητας που δημιουργεί με συνοδεύει από τότε.

Όταν αποφάσισες να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση καφέ πώς αντέδρασαν τα υπόλοιπα μέλη των Megadeth;
Από τη στιγμή που, εκτός από μπασίστας είμαι και ο… μπαρίστα του συγκροτήματος στα παρασκήνια, δεν νομίζω ότι εξεπλάγησαν. Ο καφές είναι ταυτισμένος με μένα σχεδόν όσο και το μπάσο, οπότε όλοι τους με στήριξαν από την πρώτη στιγμή.

Είσαι ικανοποιημένος με την πορεία της επιχείρησής σου μέχρι τώρα;
Ναι απολύτως. Ο καφές είναι μέρος του τρόπου ζωής μου και το πιο σημαντικό για μένα είναι να αναπτυχθεί αυτή η επιχείρηση με συνέπεια και υπευθυνότητα. Αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι σαν να έχεις ένα νέο συγκρότημα που προσπαθεί να ξεχωρίσει. Από τη στιγμή μάλιστα που το Ellefson Coffee and Co. ένα… rock and roll καφέ, η σύνδεσή του με τη μουσική μου πορεία είναι πολύ σημαντική για την καθιέρωσή του ως brand name.

Να φανταστώ ότι ένα μεγάλο μέρος των πελατών σου είναι και οπαδοί των Megadeth…
Ναι, βέβαια. Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι με γνωρίζουν ως μέλος των μεγάλων Megadeth και είναι σημαντικό για μένα που οι fans αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειάς μου. Είμαστε πραγματικά αχώριστοι.


Σκοπεύεις να λανσάρεις και άλλα αρώματα που η ονομασία τους θα παραπέμπει σε τραγούδια των Megadeth (όπως το Roast in Peace ή το She Wolf);

Νομίζω ότι όλες οι ποικιλίες μου θα συνεχίσουν να έχουν κάποια σύνδεση με τη μουσική μου καριέρα… Αυτή η εξοικείωση που δημιουργείται είναι άλλωστε αυτό που το κάνει ακόμα πιο διασκεδαστικό. Για μένα, η ενασχόληση με τον καφέ είναι σαν να παίζω μπάσο… Είναι και τα δύο κομμάτι του εαυτού μου.

Σκέφτηκες ποτέ να ζητήσεις από fans να προτείνουν πιθανά ονόματα για κάποια νέα σειρά;
Βασικός στόχος μου είναι μέσα από τις ονομασίες κάθε σειράς να πρωτοτυπώ αλλά και να ευαισθητοποιώ και αυτό δεν γίνεται χρησιμοποιώντας απλά τίτλους τραγουδιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «Rock n’ Rose», μια νέα ελαφριά ποικιλία που παραπέμπει στη μάχη κατά του καρκίνου του στήθους, στην οποία πρωτοστατεί ο οργανισμός Rose.org.

Ποιες είναι για σένα οι παράμετροι που καθορίζουν αν ένας καφές είναι καλός ή όχι;
Οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με αυτή τη δουλειά είναι πάρα πολύ καλοί τόσο στο να δημιουργούν όσο και να εγκρίνουν νέες γεύσεις και αρώματα επειδή όλοι είναι φανατικοί του καφέ. Είναι ακριβώς όπως όταν γράφεις ένα τραγούδι με μια μπάντα. Αν σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα, το πιο πιθανό είναι να αρέσει και στον κόσμο. Έτσι και με τον καφέ, αν αρέσει σε μας θα αρέσει και στους πελάτες μας.

Ποια είναι η προέλευση του καφέ που πουλάτε στην Ellefson Coffee Co.;
Το πρώτο μας χαρμάνι, το «Roast in Peace» είναι από τη Βραζιλία, ενώ το «Kenya Thrash», που είναι και κάπως πιο εκλεκτό και ακριβό από τα άλλα, είναι κόκκος Κένυας με πολύ έντονο άρωμα. Οσο για το «Rock n’ Rose, έρχεται από τη Νικαράγουα και είναι ο πιο ελαφρύς καφές που έχουμε. Επίσης, υπάρχει ο «Urban Legend», ένα μείγμα από κόκκους Λατινικής Αμερικής, Ινδονησίας και Αν. Αφρικής. Αυτές τις μέρες πρόκειται να κυκλοφορήσει και το «Jackson House Blend» για να τιμήσω την ιδιαίτερη πατρίδα μου, το Jackson της Μινεσότα.


Πόσο ενεργά εμπλέκεσαι εσύ προσωπικά με κάθε νέο καφέ που πουλάτε;

Έχω απόλυτη εμπλοκή, από την προέλευση των κόκκων και τη διαδικασία καβουρδίσματος μέχρι την κοστολόγηση, το marketing και ό,τι άλλο χρειαστεί. Αλλά έχω μεγάλη εμπιστοσύνη σε όλο το team επειδή συμμετέχουν εξίσου στην εταιρεία. Ακριβώς όπως συμβαίνει και με μια νέα μπάντα. Έχω μάθει ότι δεν μπορείς να πας μπροστά αν δεν κατανοήσεις κάθε πτυχή των προϊόντων σας και του τρόπου λειτουργίας της επιχείρησης. Το μυστικό είναι η υπομονή και η επιμονή. Έτσι, ενώ είμαστε μια μικρή start-up επιχείρηση, είμαστε όλοι μαζί σε όλες τις πτυχές του τι κάνουμε ως εταιρεία.

Έτυχε ποτέ να δοκιμάσεις ένα άρωμα που να σε κάνει να πεις «αυτός είναι ο καφές που θέλω να πουλάω»;
Η πρώτη φορά που μου συνέβη κάτι τέτοιο ήταν με το «Roast in Peace». Ο επεξεργαστής μού πρότεινε να δοκιμάσω κόκκο βραζιλιάνικης προέλευσης, αν και εγώ σε γενικές γραμμές προτιμώ τον ινδονησιακό. Εγώ δοκίμασα κάθε άλλο δείγμα που μου έστειλε αλλά εκείνος επέμενε μέχρι να δοκιμάσω το βραζιλιάνικο. Όπως αποδείχτηκε, είχε δίκιο, είναι υπέροχος! ‘Ετσι, έμαθα να εμπιστεύομαι τους ειδικούς. Εγώ είμαι απλά εκείνος που δοκιμάζει. Για αυτό λαμβάνω σοβαρά υπόψη τις ιδέες και τις προτάσεις τους.

Arabica ή Robusta και γιατί;
Θα έλεγα Arabica, κυρίως επειδή αυτή η ποικιλία προσφέρει ένα ευρύτερο φάσμα γεύσεων και αρωμάτων. Η Robusta έχει περισσότερη καφεΐνη, αλλά προσωπικά προτιμώ να απολαμβάνω τη γεύση παρά την ένταση.

Σε πολλές από τις χώρες στις οποίες παράγονται οι παραπάνω ποικιλίες (κυρίως στη Λατινικη Αμερική και την Αφρική) υπάρχει υπερεκμετάλλευση όσων δουλεύουν στις φυτείες. Είναι αυτό κάτι που σε προβληματίζει;
Καθώς ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια σαν μια μικρή εταιρεία καφέ, προτιμήσαμε να προμηθευόμαστε την πρώτη ύλη μας από φάρμες όπου εργάτες και προμηθευτές πληρώνονται απευθείας από εμάς, παρακάμπτοντας έτσι τους αδίστακτους μεσάζοντες. Εχοντας περάσει κι εγώ τα παιδικά μου χρόνια σε φάρμα, καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι όσοι δουλεύουν σε αυτές να αμείβονται για τον κόπο τους.

* Ευχαριστούμε θερμά τον Ηλία Παπαδάκη των Memorain για την συμβολή του στην πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης

Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1973 δίνοντας ακόμα ένα λόγο για να ηχούν τη συγκεκριμένη μέρα τα κανόνια του Λυκαβηττού. Αφού έχασε μερικά χρόνια από τη ζωή του στη Γαλλική Φιλολογία της Αθήνας, έμπλεξε με τη δημοσιογρφία και ως Συντάκτης Υλης του αρέσει να βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ονειρό του να βρεθεί κάποια στιγμή στο Wacken και να κάνει κατάδυση σε νερά με λευκούς καρχαρίες...

Latest from FOOD WORLD

Go to Top