Οι διάσημες ατάκες και οι κυριότερες στιγμές του σπουδαίου ηθοποιού.

Ο Σερ «Άγιος» Bond έφυγε. Στοπ. Ο μακροβιότερος James Bond με 7 ταινίες στο δυναμικό του, «έφυγε» σε ηλικία 89 ετών αφήνοντας πίσω δύο βασικά εικονικούς ρόλους που μπορεί να μην εισέπρατταν πάντα επαίνους από κριτικούς, αλλά πήγαν  το στυλ του άντρα πρωταγωνιστή σε άλλο επίπεδο. Ο Moore που χαρακτηριζόταν για το πανέξυπνο φλεγματικό του χιούμορ, στοιχείο που παραχώρησε και στον πράκτορα 007, έχει μείνει γνωστός για τις απίστευτες ατάκες που μας χάριζε κατά καιρούς αλλά κυρίως για το φιλανθρωπικό του έργο, το κατ’ εκείνον μεγαλύτερο επίτευγμά του που του χάρισε και τον τίτλο του Sir το 2003. Εμπνεύστηκε να γίνει πρεσβευτής καλής θελήσεως της UNICEF από την καλή του φίλη Audrey Hepburn και από αυτό το πόστο έκανε χιλιάδες δωρεές και άλλα τόσα ταξίδια σε όλον τον κόσμο προσπαθώντας να υπερασπιστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα παιδιών αναπτυσσόμενων χωρών.

Στα πιο προσωπικά ο Moore γεννήθηκε στο Λονδίνο αλλά μετακόμισε αναγκαστικά λόγω κινδύνου στο Devon κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου.  Μετά το τέλος του πολέμου επιστρατεύτηκε από το Βρετανικό στρατό και υπηρέτησε για ένα διάστημα στη Δυτική Γερμανία. Αργότερα, αφού παράτησε τη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης κέρδισε το παρατσούκλι «The Big Knit» από τις επιτυχημένες καμπάνιες του ως μοντέλο στις οποίες διαφήμιζε κατά βάση πλεχτά. Παρά τις φήμες το «φλερτ» με τον James Bond στα 60s δεν ίσχυε και ο Moore κλήθηκε να αντικαταστήσει το Sean Connery το 1973 με την ταινία «Live And Let Die». Για να πάρει το ρόλο έπρεπε να χάσει κιλά και να κόψει τα μαλλιά του, κάτι που όπως παραδέχθηκε αργότερα απεχθανόταν. Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν απεχθανόταν ο Moore ήταν ο γάμος… 4 έχει στο βιογραφικό του για να το αποδείξει με πιο πολύπαθο αυτό με την Ουαλή τραγουδίστρια Dorothy Squires η οποία και του έσπασε μία κιθάρα στο κεφάλι όταν έμαθε για την εξωσυζυγική του σχέση με την Ιταλίδα Luisa Mattioli που έγινε η τρίτη του σύζυγος. Το δράμα αυτό συμπεριελάμβανε και κάτι τούβλα που πετούσε η Squires σε σπίτι που διέμενε ο Moore με τη Mattioli, ενώ σε μία συμπλοκή τους η Squire κόπηκε από τα αντικείμενα που έσπαγε και όταν έφτασε η αστυνομία της είπαν πως αιμορραγεί και απάντησε το αξέχαστο, «η καρδιά μου αιμορραγεί». Δράμα μεγάλο, άρνηση διαζυγίου και μηνύσεις για άρνηση συζυγικών καθηκόντων και ένας τρίτος γάμος που επίσης δε στέριωσε. Ό,τι δηλαδή άξιζε στους αστέρες της εποχής που το τραβούσαν λίγο το δράμα πάνω τους να τα λέμε αυτά. Ο γάμος πάντως που στέριωσε ήταν αυτός της ωριμότητας με τη Kristina Tholstrup με την οποία και χόρευαν, όπως έχει πει ο Moore, ένα βαλσάκι κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν από το 2002.

Σχετικά με τις δουλειές του οι πιο αξιοσημείωτες ταινίες που εμφανίστηκε ο Moore πριν το Bond ήταν το «Interrupted Melody» (1954) της MGM, το «Miracle» (1959) της Warner την εποχή του συμβολαίου με την οποία πραγματοποίησε και μία εμφάνιση στη σειρά  Alfred Hitchcock Presents. Στην τηλεόραση ήταν γενικά πιο παραγωγικός με σειρές όπως το «Ivanhoe», «The Alaskans», «Maverick» και με αποκορύφωμα τον Άγιο (1962-1969) που τον απογείωσε. Η εποχή του Bond είναι λίγο πολύ γνωστή καθώς ο Moore παραμένει ως σήμερα ο Bond με τις περισσότερες ταινίες παρότι δεν είναι ο αγαπημένος για πολλούς. Η μετά-Bond εποχή όπως φαντάζεστε δεν ήταν το ίδιο παραγωγική με το Moore να περιορίζεται σε ρόλους του πιο καλοντυμένου Βρετανού στις διάφορες κοσμικές εκδηλώσεις. Γεγονός που δεν έδειξε ποτέ να τον ενοχλεί καθώς είχε αφοσιωθεί στην ανθρωπιστική του δράση.
Και ενώ τα κομμάτια μιας από τις πιο λαμπερές εποχές του Hollywood αρχίζουν έν- ένα να μας αποχαιρετούν σας αφήνουμε εδώ με μερικές ατάκες του Roger Moore που δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο το ευφυές του χιούμορ αλλά και το στυλ του που άφησε εποχή.
1. «Είμαι ο τέταρτος καλύτερος James Bond.»
2. «Φυσικά κάνω όλα τα stunts μόνος μου. Επίσης μόνος μου λέω και όλα τα ψέματα.»
3. «Η υποκριτική μου γκάμα εκτείνεται κάπου μεταξύ των δύο άκρων: σηκώνει αριστερό φρύδι και σηκώνει δεξί φρύδι.»
4. «Δεν απολαμβάνω τίποτα περισσότερο από το να είμαι ένας ηθοποιός που πληρώνεται πολύ παραπάνω από αυτό που πρέπει.»
5. «Για μένα τα σκηνικά του Bond είναι γελοία. Αυτός ο άνθρωπος υποτίθεται είναι κατάσκοπος αλλά όλοι ξέρουν ότι είναι κατάσκοπος. Όλοι τον γνωρίζουν. Κάθε μπάρμαν του κόσμου ξέρει πως πίνει το μαρτίνι χτυπημένο και όχι ανακατεμένο. Τι είδους σοβαρού κατασκόπου μπαίνει κάπου και όλοι ξέρουν ποιος είναι; Είναι εξωφρενικό!»
6. «Δυστυχώς έπρεπε να αποχωρήσω από τις ταινίες του Bond. Τα κορίτσια γίνονταν όλο και πιο νέα. Ή εγώ πιο γέρος.»
7. «Πολύ θα μου άρεσε να με θυμούνται ως τον καλύτερο Βασιλιά Lear ή Άμλετ. Αλλά από τη στιγμή που αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, είμαι πολύ χαρούμενος που ήμουν ο Bond.»
8. «Δεν έχω σχεδιάσει την κηδεία μου! Δεν είμαι η Βασίλισσα! Μία πομπή στους δρόμους του Stockwell θα ήταν υπέροχη υποθέτω. Αλλά όταν φύγω θέλω απλώς όλοι να λένε «Έζησε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον γνωρίζω».»

RIP Roger Moore.

 

Με σπουδές στις αγγλοφωνες λογοτεχνίες και με αδυναμία σε οτιδήποτε αμερικάνικο. Χόμπι της το cinema και το daydreaming… Αγαπημένη ταινία το Pulp Fiction. Αγαπημένη ταινία στην πραγματικότητα, το Breakfast at Tiffany’s. Εύχεται να κατασκηνώσει κάποτε έξω από το Kodak Theater. Ενθουσιάζεται με μια καλή ταινία του Tarantino αλλά και με ένα juicy χολιγουντιανό κουτσομπολιό. Είναι trivia freak!!!