Ρώσοι επιστήμονες δημιούργησαν έναν εικονικό βοηθό μουσικοσυνθέτη

R NEWS TEAM
Posted on Ιούνιος 11, 2018, 8:09 πμ
4 secs

Για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν «συνέργειες» μεταξύ ανθρώπου και λογισμικού.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Νοητικών Κυβερνητικών Συστημάτων του Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικών Ερευνών (MIFI) της Ρωσίας ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που παίζει το ρόλο του εικονικού βοηθού του μουσικοσυνθέτη. Το σύστημα είναι σε θέση να καταλαβαίνει τη συναισθηματική διάθεση του ανθρώπου συνθέτη και να ακολουθεί τη λογική του.

Πάρα την ύπαρξη μιας αρκετά ανεπτυγμένης θεωρίας μουσικής, η διαδικασία σύνθεσης της μουσικής δύσκολα τυποποιείται με αλγόριθμους εξαιτίας της αδιάρρηκτης σχέσης που έχει η μουσική με τη συναισθηματική ζωή του δημιουργού. Γι’ αυτό, η έρευνα της μουσικής δημιουργίας αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι Ρώσοι ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν «συνέργειες» μεταξύ ανθρώπου και λογισμικού, έτσι ώστε το πρόγραμμα να λαμβάνει πληροφορίες για τη συναισθηματική κατάσταση και τις προθέσεις του μουσικοσυνθέτη, πράγμα που επιτρέπει στον υπολογιστή να γίνει η συνέχεια του ανθρώπινου νου και του σώματος.

Ο εικονικός βοηθός του μουσικοσυνθέτη μπορεί από μόνος του να δημιουργεί μουσικά κομμάτια μεγάλης αισθητικής αξίας, ανάλογου επιπέδου με έναν άνθρωπο. Το πρόγραμμα είναι ικανό να συμπληρώνει μόνο του τις νότες του μουσικοσυνθέτη με τις δικές του νότες και συγχορδίες σε διάφορους συνδυασμούς, δήλωσαν στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti οι ερευνητές του Ινστιτούτου, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλεξέι Σαμσονόβιτς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιστήμης των υπολογιστών «Procedia Computer Science».

Πηγη:ΑΠΕ-ΜΠΕ

R NEWS TEAM
ROCK YOUR LIFE NEWS TEAM - THE ROCK DAILY POST