Mε αφορμή τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του «Somewhere in Time» των Iron Maiden, το rockyourlife.gr γιορτάζει δεόντως με μια φαινομενικά οξύμωρη συνταγή του Κώστα Κωβαίου.

29 Σεπτεμβρίου 1986

Μια σημαδιακή ημερομηνία για την αγαπημένη μας μουσική, που καθόρισε τον ήχο και την εξέλιξη του είδους…Μετά την επιτυχία του Powerslave οι Iron Maiden αντί για να επαναπαυτούν στις δάφνες τους, τόλμησαν κι εμπλούτισαν τον ήχο τους με synths, δημιουργώντας αντιδράσεις εκείνη την εποχή αλλά τελικά σε βάθος χρόνου η επιλογή τους κρίνεται σωστή και προοδευτική.

Το Somewhere in time σήμερα κλείνει 30 χρόνια από την κυκλοφορία του και παρόλα αυτά ακούγεται τόσο φρέσκο και επίκαιρο ακόμα και σήμερα. Με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων προσπάθησα να φτιάξω ένα πιάτο αντλώντας έμπνευση από κάποιο κομμάτι του δίσκου ή κι από όλο τον δίσκο!

Επέλεξα το Sea of madness ,ένα κατά την γνώμη μου αρκετά υποτιμημένο κομμάτι που ποτέ δεν έλαβε την προσοχή και την φήμη άλλων τραγουδιών στο άλμπουμ.

Και για να μεταφράσω γαστρονομικά την “Θάλασσα της τρέλας” προτίμησα μια surf & turf πρόταση, κάτι φαινομενικά οξύμωρο όπως είναι ο συνδυασμός κρέατος και θαλασσινού, κάτι αρκετά διαδεδομένο σε χώρες του εξωτερικού…Κάτι οξύμωρο και προοδευτικό, αλλά και ταιριαστό όπως η επιλογή των Maiden να εξελιχθούν και να προσθέσουν νέα στοιχεία στην μουσική τους.

Sea of madness – Χοιρινό φιλέτο με γαρίδες και sweet & spicy sauce

Υλικά:

1 χοιρινό φιλέτο κομμένο σε φέτες
6 γαρίδες καθαρισμένες
1 πιπεριά καυτερή κομμένη σε φέτες
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 λάιμ (χυμός και ξύσμα)
1 κλωνάρι κόλιανδρο φρέσκο
50 ml sweet chilli sauce
1 κ.σ. σησαμέλαιο
50 ml ζωμό λαχανικών
1 κ.γ. σουσάμι (κατά προτίμηση καβουρδισμένο)
αλάτι-πιπέρι

seaofmadnessin1

Εκτέλεση:

Βάζουμε ένα τηγάνι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το σησαμέλαιο. Σωτάρουμε τις φέτες του χοιρινού για περίπου 3΄ από κάθε πλευρά, το αφαιρούμε και το κρατάμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι σωτάρουμε το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμύδι, την καυτερή πιπεριά για περίπου 2΄ ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε και τις γαρίδες και σωτάρουμε για άλλα 2΄. Προσθέτουμε τον ζωμό, την sweet chilli sauce και βράζουμε τη σάλτσα για περίπου 2-3’.
Προσθέτουμε και το χοιρινό φιλέτο και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Τελειώνουμε στο τηγάνι με το χυμό από το λάιμ, το ξύσμα του και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε με τα φιλετάκια από κάτω, τις γαρίδες από πάνω και λίγη από την σάλτσα σε κάθε κομμάτι. Γαρνίρουμε με τα φύλλα του κόλιαντρου και λίγο χυμό λάιμ κατά προτίμηση.
Συνδυάζουμε το πιάτο με ρύζι basmati ατμού ή noodles.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ
Ο Κωβαίος Κωνσταντίνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα το 1981 κι από μικρός έδειξε μια προτίμηση στην μαγειρική τέχνη και τον rock/heavy ήχο (κάτι που ισχύει ακόμα). Σπούδασε μαγειρική στην σχολή τουριστικών επαγγελμάτων Αναβύσσου και εργάζεται στον χώρο της εστίασης από το 1999. Εργάστηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως το Holiday Inn (νυν Crowne plaza),το Jackson Hall και τον Αστέρα Βουλιαγμένης όπου και είχε πολυετή παρουσία. Εδώ και 3 χρόνια είναι chef de cuisine στο ξενοδοχείο London στη Γλυφάδα και παράλληλα συνταγογραφεί για το site της ΕΡΤ. Δηλώνει λάτρης του καλού φαγητού,της μπύρας και του οίνου και προσπαθεί να βρεί την χρυσή τομή μεταξύ της μουσικής και της γαστρονομίας.