Θυμάμαι τρώγαμε σ’ ένα ταβερνάκι με τον πατέρα μου. Τον πλησιάζει μια κυρία: «Αχ, κύριε Ρηγόπουλε, τι παίζετε στην τηλεόραση τώρα;» «Το και το» εκείνος. «Αχ, εγώ δεν βλέπω τηλεόραση» εκείνη.

Για κάποιο λόγο όλο αυτό μούρχεται στο νου, σήμερα στην Survivor εποχή. Όχι ποιος το βλέπει και ποιος δεν το βλέπει. Αλλά με πόσο πάθος υπερασπίζονται κάποιοι το γεγονός ότι το βλέπουν ή το αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας κι ας το βλέπουν ή το δαιμονοποιούν κι ας μην το έχουν δει ποτέ. Αποκλείεται ο μέσος Έλληνας να παραμείνει χαλαρός; -Ναι, το χαζεύω ή Όχι, το βαριέμαι; Γιατί πρέπει να αναχθεί σε μείζον ζήτημα της χώρας; Είναι φορές που αυτό το παθιασμένο και ανεξέλεγκτο που μας διακρίνει, πολύ με κουράζει. Νάχαμε και λίγο από Σουηδικό αίμα ίσως; Ένα δε βαριέσαι, δεν τρέχει τίποτα, είμαι κουλαριστός, κάτσε ν’ ακούσω και τη γνώμη του συνανθρώπου… Μου γράφει η άλλη στο fb: «Δεν είδα να τοποθετηθήκατε για τον χωρισμό του Κυριακού». Και μου κουνάει εμφανώς το δάχτυλο, διότι είναι σίγουρη ότι όλοι οι ηθοποιοί είναι γνώστες των πάντων, πλούσιοι και διαπλεκόμενοι. Πού νάξερες, κακομοίρα μου!

Αλλά όταν βγαίνει πολιτικός εν ενεργεία και λέει να κοπούν οι συντάξεις για να μην δίνει ο παππούς στον εγγονό το κατοστάρι για φραπεδιές, τι ψάχνω θα μου πεις; Είναι κάτι φυσιογνωμίες που τις βλέπεις και τις ακούς και αναρωτιέσαι πόσο χαμηλότερα θα πέσει το όλον πολιτικό σύστημα. Η άλλη στην ΕΡΤ είπε την Λεπέν φρέσκο και ανέγγιχτο πρόσωπο!; (Πες μου μπαλκόνι μου, να πέσω; που τραγούδαγε και η Μαρινέλλα). Στις 21 Απριλίου, διάβασα πολλούς στο διαδίκτυο να γράφουν: «Και τώρα χούντα έχουμε». Φτώχεια έχουμε, παλικάρια, όχι χούντα. Γιατί αν είχαμε χούντα, όλ’ αυτά που γράφεις για τον Τσίπρα και τα Αγγλικά του, ή για τον Τσακαλώτο και τα Ελληνικά του π.χ, θα σε είχαν στείλει κατ’ ευθείαν στην Μπουμπουλίνας και ακόμα θα έψαχνε η μάνα σου να σε βρει. Μην μπερδεύουμε τις εποχές. Και τις λέξεις.

Αλλά σου λέει ο άλλος «Τι ασχολείσαι με τα Ελληνικά που δεν τα μιλάνε σωστά οι περισσότεροι;» Ή «Τι ασχολείσαι με την απανταχού αγένεια και γουρουνιά;» Και «Σιγά μωρέ που γκρινιάζεις επειδή στα Δελτία περνάνε από κάτω οι ειδήσεις σε πλήρη ανορθογραφία!» Όμως επειδή οι λάθος άνθρωποι είναι στις λάθος θέσεις, βγήκε στα δελτία ως αληθινή είδηση μια σκηνή απ’την ταινία «Η συνέντευξη». Γέλασε κάθε πικραμένος. Και γίνανε ρόμπα οι παρουσιαστές. Που αν είχαν αλυσίδα εργαζομένων σωστά από πίσω τους, δεν θα την είχαν πατήσει έτσι.

Γιατί, σιγά το ένα, σιγά το άλλο, όλα μπροστά μας τα βρίσκουμε. Δεν φταίει πάντα η έλλειψη χρημάτων για το άθλιο αποτέλεσμα. Υπάρχει και ο παράγων αισθητικής, παιδείας, γνώσης. Αφού ψίχουλα θα πληρώσεις έτσι κι αλλιώς, πάρε τον σωστό άνθρωπο για τη σωστή θέση.

Και σιγά το Survivor, παιδιά! Μην μας έρθει το «Σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν» να φοβάστε. (Σπουδαία ταινία του Σίντνευ Πόλακ, ψάξτε να την βρείτε και να την δείτε)

ΖΩΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ
Η Ζωή Ρηγοπούλου είναι ηθοποιός, απόφοιτος της σχολής Κατσέλη, και πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Εργάζεται στο θέατρο και στην τηλεόραση ως ηθοποιός καθώς και στο ραδιόφωνο ως μουσικός παραγωγός. Διδάσκει υποκριτική σε Δραματικές σχολές της Αθήνας και μεταφράζει από τα Αγγλικά για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Γράφει για καλλιτεχνικά και μουσικά sites.