ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ WEEKEND JOURNAL

Σταθμός του μετρό της Νέας Υόρκης έγινε μνημείο για τον Eddie Van Halen

Η νέα τάση στο Μετρό της Αμερικανικής μεγαλούπολης. Το Μετρό της Νέας Υόρκης, είναι το μεγαλύτερο Μετρό στον κόσμο. Συνολικά στις διαδρομές του, οι οποίες ενώνουν τις συνοικίες της Μητρόπολης, υπάρχουν 472 σταθμοί. Στους σταθμούς αυτούς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος διάφοροι street artists και performers οι οποίοι εκφράζουν τις καλλιτεχνικές τους…

Η νέα τάση στο Μετρό της Αμερικανικής μεγαλούπολης.

Το Μετρό της Νέας Υόρκης, είναι το μεγαλύτερο Μετρό στον κόσμο. Συνολικά στις διαδρομές του, οι οποίες ενώνουν τις συνοικίες της Μητρόπολης, υπάρχουν 472 σταθμοί. Στους σταθμούς αυτούς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος διάφοροι street artists και performers οι οποίοι εκφράζουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες. Τα τελευταία χρόνια, στο νεοϋορκέζικο Μετρό, έχει εμφανιστεί η τάση να αλλάζουν τη διακόσμηση ή τις ονομασίες κάποιων σταθμών αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο φόρο τιμής σε κάποιον διάσημο που έχει πεθάνει. Το ίδιο έγινε και για τον Eddie Van Halen.

Το trend ξεκίνησε το 2017 όταν το Spotify θέλησε να τιμήσει την προσθήκη του Prince στα streamings του, τοποθετώντας σε όλο το σταθμό της Union Square στοιχεία με μωβ χρώμα και συνεχίστηκε από τους ίδιους την επόμενη χρονιά όταν μετέτρεψαν τον σταθμό μετεπιβίβασης στην οδό Bleecker ουσιαστικά σε παράρτημα της έκθεσης αφιέρωμα στη ζωή του Bowie που παρουσιάζονταν εκείνη την περίοδο στο Μουσείο του Μπρούκλιν.

Τις τελευταίες μέρες, εμφανίστηκε μία πιο μικρού μεγέθους παρέμβαση, στο σταθμό «Van Siclen Avenue» του Μπρούκλιν, ο οποίος «μετονομάστηκε» σε σταθμό «Van Halen Avenue», προς τιμήν του Eddie Van Halen, ο οποίος μας άφησε στις 6 Οκτωβρίου, νικημένος από τον καρκίνο. Υπεύθυνος για το makeover του σταθμού, είναι ο Adrian Wilson, street artist και κάτοικος Νέας Υόρκης. Ο Wilson, κατασκεύασε μία αυτοκόλλητη επιφάνεια παρόμοια με τα πλακάκια που καλύπτουν τον τοίχο του σταθμού στο σημείο που αναγράφεται το όνομα του, και κάλυψε το σημείο αυτό με το δικό του δημιούργημα. Ο ίδιος εξήγησε σε ένα post στον λογαριασμό του στο Instagram (@Plannedlasim) τον τρόπο σκέψης του και την πολύ εύκολη διαδικασία δημιουργίας του έργου του. Συγκεκριμένα έγραψε για τη διαδικασία: «όταν ένα διάσημο πρόσωπο πεθαίνει, ψάχνω ένα σταθμό που το όνομα του να θυμίζει το πρόσωπο αυτό, και βάζω το αυτοκόλλητο για να το τιμήσω». Στο ίδιο post αναφέρει ότι περίμενε 4 μέρες πριν να επέμβει, διότι περίμενε ότι κάποιος άλλος θα είχε την ίδια ιδέα, αλλά αφού κανείς δεν εμφανίστηκε, αποφάσισε να πάρει ο ίδιος τα εύσημα αυτής της καλλιτεχνικής παρέμβασης. Ο ίδιος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θέλησε να τιμήσει και την προσφάτως εκλιπούσα ανώτατη δικαστή Ruth Bader Ginsburg αλλάζοντας το όνομα του σταθμού «50th Street» σε «Ruth Street».

Για την ιστορία, το προσωπικό του Μετρό, κατέβασε το αυτοκόλλητο του Wilson και ο σταθμός συνεχίζει να ονομάζεται «Van Siclen Avenue».

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Μένει στην Αθήνα τα τελευταία 14 χρόνια. Αγαπάει τα ξωτικά όλων των φυλών, τον Batman, τον Tarantino, τους Pink Floyd και τον Nick Cave. Στο Game of Thrones είναι με τους Stark και σίγουρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το θάνατο του Nedd Stark στον πρώτο κύκλο. Θα ήθελε να μένει στην άκρη μιας λίμνης σε ένα πέτρινο σπίτι στη Σκωτία.

Latest from WEEKEND JOURNAL

Go to Top