ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IN FOCUS

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την πορεία της υγείας του D. Bowie απο το παραγωγό του

Συγκινητικές αποκαλύψεις σχετικά με την πορεία της υγείας αλλά και το σθένος που επέδειξε καθόλη την διάρκεια της μάχης του με τον καρκίνο ο David Bowie, έκανε στο περιοδικό Rolling Stone ο μουσικός παραγωγός του Βρετανού καλλιτέχνη, Tony Visconti, ο οποίος προσπάθησε να σκιαγραφήσει τους τελευταίους μήνες της ζωής του…

Συγκινητικές αποκαλύψεις σχετικά με την πορεία της υγείας αλλά και το σθένος που επέδειξε καθόλη την διάρκεια της μάχης του με τον καρκίνο ο David Bowie, έκανε στο περιοδικό Rolling Stone ο μουσικός παραγωγός του Βρετανού καλλιτέχνη, Tony Visconti, ο οποίος προσπάθησε να σκιαγραφήσει τους τελευταίους μήνες της ζωής του σπουδαίου τραγουδιστή.

Όπως είπε ο ίδιος ο Visconti στο Rolling Stone – το επόμενο τεύχος του οποίου θα περιλαμβάνει δηλώσεις σημαντικών ανθρώπων που έζησαν και συνεργάστηκαν κοντά στον Bowie – ο ίδιος ο τραγουδιστής επικοινώνησε μαζί του λίγες εβδομάδες πριν πεθάνει και του ζήτησε να μπουν ξανά στο studio με σκοπό την ηχογράφηση του διαδόχου του «Blackstar».

«Βρισκόταν στις τελευταίες μέρες της ζωής του και όμως είχε γράψει ένα demo με 5 κομμάτια. Είχε πάθος και ήθελε να μπει στο studio για μια τελευταία φορά» είπε ο Visconti στο Rolling Stone για να συνεχίσει:

«Ο καρκίνος του βρισκόταν σε τερματικό στάδιο και το ήξερε. Μιλήσαμε μέσω FaceTime και ειλικρινά ήθελε στο λίγο διάστημα που είχε στη διάθεση του να μπει στο studio για μια τελευταία φορά».

Ο Visconti πρόσθεσε: «Δεν είχα ιδέα… Τόσο εγώ όσο και αυτός νομίζαμε πως θα έχει ακόμα μερικούς μήνες ζωής. Έτσι θα βρίσκαμε χρόνο για να δουλέψουμε πάνω στον διάδοχο του «Blackstar». Δυστυχώς μετά απο εκείνο το τηλεφώνημα η κατάσταση της υγείας του επειδηνώθηκε και μέσα σε λίγες μέρες πέθανε».

Ο Tony Visconti συνέχισε τις αποκαλύψεις και ανέφερε για το πότε έμαθε για την ασθένεια του Bowie: «Ήταν περίπου πριν απο έναν χρόνο όταν κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του album στη Νέα Υόρκη εμφανίστηκε εμφανώς καταβεβλημένος μετά απο κάποιες χημειοθεραπείες που είχε κάνει. Δεν μπορούσε πλέον να το κρατήσει μυστικό απο κανέναν. Είχε χάσει τα μαλλιά του… με κάλεσε και μου το είπε κρυφά απο τους άλλους και πραγματικά σοκαρίστηκα».

Και όμως τα πράγματα στο μέσο της περασμένης χρονιάς έδειχναν να πηγαίνουν καλύτερα για τον Bowie. «Οι χημειοθεραπείες έδειχναν να δουλεύουν και υπήρχε συγκρατημένη αισιοδοξία απο όλους εκτός απο τον ίδιο» λέει ο Visconti. «Θυμάμαι πως μου είχε πει να μη βιάζομαι να πανηγυρίσω και πως υπάρχει ακόμα δρόμος».

«Τον Νοέμβρη ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί σε όλο του το σώμα. Δεν υπήρχε πλέον γυρισμός»

Ακόμα και έτσι όμως, ο Bowie – που στο μεταξύ είχε ολοκληρώσει το «Blackstar» – ήθελε να γράψει άλλο ένα album. Ο Visconti διαβάζοντας τους στίχους του «Lazarus» αλλά και των υπολοίπων τραγουδιών του «Blackstar» είπε: «Γράφεις το κύκνειο άσμα σου» με τον ίδιο να απαντά με ένα χαμόγελο.

Ο Visconti περιγράφει το θάρρος με το οποίο αντιμετώπισε την ασθένεια του ο Bowie λέγοντας πως ποτέ του δε φοβήθηκε τον θάνατο: «Για αυτόν υπήρχε απλά η δουλειά και το μόνο που ήθελε ήταν να ολοκληρώσει τον δίσκο του».

Ο Visconti αναφέρθηκε και στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια ο Bowie, ιδιαίτερα στο θέμα με την καρδιά του: «Δεν ήταν κάτι σοβαρό. Έπαιρνε φάρμακα αλλά ήταν κάτι συνηθισμένο για κάποιον που βρίσκεται μετά τα 50. Ήταν μια χαρά. Απο το 2004 που πρωτοπαρουσιάστηκε το πρόβλημα στην καρδιά του μέχρι και το 2013 και την κυκλοφορία του «The Next Day», ο Bowie έκανε και μαθήματα πυγμαχίας».

Ο Visconti έμαθε για τον θάνατο του David Bowie όσο βρισκόταν στον δρόμο με την μπάντα Holy Holy, ένα tribute project του Bowie στο οποίο συμμετέχει και ο πρώην drummer των Spiders From Mars, Mick «Woody» Woodmansey. «Ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής μου. Το συζητήσαμε με την μπάντα και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε. Είμαστε μουσικοί και αυτή είναι η δουλειά μας. Παίξαμε μετά την ανακοίνωση του θανάτου του μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό στο Toronto του Καναδά. Υπήρχε κόσμος που έκλαιγε αλλά και κόσμος που χειροκροτούσε και τραγουδούσε. Ήταν μια όμορφη εμπειρία να βλέπεις τους fans να γιορτάζουν το έργο και τη ζωή του».

Ο Tony Visconti συνεργάστηκε με τον David Bowie απο το 1969 και το «Space Oddity». Έχει κάνει παραγωγές σε πολλά και σημαντικά albums όπως το «The Man Who Sold The World» (1970), «Low» (1977), «Scary Monsters (and Super Creeps)» (1980) καθώς και στο comeback album «The Next Day» το 2013.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Rolling Stone

Κολλημένος με τις λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύει πως κάνουν τη διαφορά, ο Νικόλας ξεκίνησε το 2009 με το rockyourlife.gr να ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με τις αγαπημένες του μουσικές, προσπαθώντας να πείσει ότι το rock είναι καλύτερο στις πιο απλές μορφές του.

Latest from IN FOCUS

Go to Top