ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ WEEKEND JOURNAL

Piazza Duomo: Η συμβολική διαμαρτυρία των Ιταλών εργαζομένων του θεάματος

Η Piazza Duomo γέμισε με άδεια μαύρα κουτιά συναυλιακού εξοπλισμού. Τους έχουμε συνηθίσει να σπρώχνουν τα χαρακτηριστικά μαύρα κουτιά μεταφοράς υλικοτεχνικού εξοπλισμού των συγκροτημάτων για να στηθούν από τα πιο απλά και λιτά μέχρι τα πιο επιβλητικά και μεγαλοπρεπή σκηνικά. Είναι οι αφανείς ήρωες που δουλεύουν πολλές φορές υπό αντίξοες…

Η Piazza Duomo γέμισε με άδεια μαύρα κουτιά συναυλιακού εξοπλισμού.

Τους έχουμε συνηθίσει να σπρώχνουν τα χαρακτηριστικά μαύρα κουτιά μεταφοράς υλικοτεχνικού εξοπλισμού των συγκροτημάτων για να στηθούν από τα πιο απλά και λιτά μέχρι τα πιο επιβλητικά και μεγαλοπρεπή σκηνικά. Είναι οι αφανείς ήρωες που δουλεύουν πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες προκειμένου ο καλλιτέχνης να ανέβει στη σκηνή και να δώσει στο κοινό του αυτό που περιμένει. Και όταν τα φώτα σβήσουν και πριν καν η αρένα αρχίσει να αδειάσει εκείνοι ανεβαίνουν ξανά στη σκηνή για να πακετάρουν και να σύρουν τα κουτιά πίσω στις νταλίκες που θα μεταφέρουν τον εξοπλισμό στον επόμενο σταθμό.

Όμως, εδώ και μήνες ο κορωνοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω. Συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις γίνονται με το σταγονόμετρο και υπό πολύ ειδικές συνθήκες, ενώ κανείς δεν μπορεί να κάνει την παραμικρή εκτίμηση για την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς. Τα κουτιά αραχνιάζουν στις αποθήκες των διοργανωτών και οι εργαζόμενοι στον τομέα της ψυχαγωγίας βρίσκονται σε απόγνωση.

Αυτός είναι και ο λόγος που το περασμένο Σάββατο περισσότεροι από 1.300 απασχολούμενοι στον συγκεκριμένο τομέα οργανώθηκαν μέσα από τα social media και συγκεντρώθηκαν στην Piazza Duomo στο Μιλάνο, όπου με φόντο τον επιβλητικό καθεδρικό ναό της πόλης προχώρησαν σε μια συμβολική διαμαρτυρία: Φορώντας μαύρα μπλουζάκια με το hashtag «κάνουμε εκδηλώσεις» παρέταξαν, τηρώντας όλα τα βασικά μέτρα (αυτο)προστασίας, πάνω από 500 άδεια μαύρα κουτιά εξοπλισμού ζητώντας τη λήψη μέτρων για τη διάσωση ενός κλάδου που αργοπεθαίνει: «Δεν έχουμε κερδίσει χρήματα από τα τέλη Φεβρουαρίου. Αν δεν ληφθούν μέτρα περισσότεροι από 570.000 άνθρωποι κινδυνεύουν», είπαν διαμαρτυρόμενοι για τη σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζουν μετά την έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μουσικοί, DJs, διοργανωτές, τεχνικοί ήχου και φωτισμού, παραγωγοί και διαφημιστές συγκρότησαν το κίνημα Bauli in Piazza και βρέθηκαν στο Μιλάνο από όλη την Ιταλία, ενώ υπήρχαν και αρκετοί από γειτονικές χώρες. «Ενας ενιαίος τομέας, ένα μέλλον» έγραφε το τεράστιο κόκκινο πανό που απλώθηκε στον χώρο στη διάρκεια της διαμαρτυρίας. «Αυτό που ζητάμε είναι να ακουστεί η φωνή μας. Ο τομέας μας έχει εγκαταλειφθεί και απαιτείται η λήψη θεσμικών μέτρων που θα ανοίξουν τον δρόμο για την οικονομική βιωσιμότητα της βιομηχανίας του θεάματος. Διαφορετικά θα πεθάνει και τα κουτιά αυτά θα είναι τα «φέρετρα» για όσους απασχολούνται σε αυτήν», εξηγεί ο Maurizio Cappellini, ένας από τους διοργανωτές, με την Alessandra Capra, ανεξάρτητη παραγωγό να προσθέτει ότι «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στη δουλειά, αλλά τώρα μέρα με τη μέρα επιστρέφουμε στο σκοτάδι. Δεν έχουμε κερδίσει χρήματα από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ήδη επιλέξει να αλλάξουν δουλειά».

Το ομολογουμένως εντυπωσιακό flashmob των Ιταλών αφανών ηρώων του θεάματος έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από το βίντεο που έφτιαξαν οι διοργανωτές του κινήματος «Bauli in Piazza», σύμφωνα με τους οποίους η διαμαρτυρία στο Μιλάνο ήταν η πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Ιταλία, ενώ ανάλογες κινήσεις πρόκειται να γίνουν και στη Γαλλία.

 

Εικόνα από την Piazza Duomo κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας

Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1973 δίνοντας ακόμα ένα λόγο για να ηχούν τη συγκεκριμένη μέρα τα κανόνια του Λυκαβηττού. Αφού έχασε μερικά χρόνια από τη ζωή του στη Γαλλική Φιλολογία της Αθήνας, έμπλεξε με τη δημοσιογρφία και ως Συντάκτης Υλης του αρέσει να βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ονειρό του να βρεθεί κάποια στιγμή στο Wacken και να κάνει κατάδυση σε νερά με λευκούς καρχαρίες...

Latest from WEEKEND JOURNAL

Go to Top