Ονομάζονται Disconnected αλλά γνωρίζουν πολύ καλά πώς να συνδέουν διαφορετικά μεταξύ τους μουσικά στοιχεία και ερεθίσματα για να δημιουργήσουν τις καθαρά προσωπικές τους συνθέσεις. Δε φοβούνται τους πειραματισμούς και αγαπούν την επαφή με το κοινό τους το οποίο ήδη τους ακολουθεί πιστά.

Ο λόγος για τους Στέφανο Κατή (lead φωνητικά), Χάρη Κατή (πλήκτρα, κιθάρα, φωνητικά), Θοδωρή Κωστούλα (κιθάρα), Γιώργο Γαζή (μπάσο) και Μάκη Κολαϊτη (drums), οι οποίοι αφιερώνουν λίγο χρόνο στο rockyourlife.gr για να μας μιλήσουν για το ολοκαίνουργιο EP τους «Disconnected», αλλά και για τις επερχόμενες εμφανίσεις τους.

Η ποικιλία των μουσικών ακουσμάτων και επιρροών σας είναι αυτό που χαρακτηρίζει τους Disconnected, εξ ου και το όνομά σας (είστε διαφορετικοί μεταξύ σας, «αποσυνδεδεμένοι»). Πώς επιλέγετε όμως τον κύριο άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθείτε κάθε φορά; Και κλίνετε περισσότερο προς το alternative rock;
Συνήθως δουλεύουμε κάποια ιδέα που φέρνει ένας από εμάς στο studio, είτε είναι απλά μια μελωδία είτε κάτι πιο ολοκληρωμένο. Δοκιμάζουμε διάφορα πράγματα ο καθένας ανάλογα με τις επιρροές του πάνω στο αρχικό μοτίβο και χτίζεται σιγά σιγά το κομμάτι. Αρχίζει να διαμορφώνεται και το αφήνουμε να μας πάει από μόνο του με αυτή τη διαδικασία στην τελική μορφή. Ουσιαστικά δεν ξέρουμε πώς θα είναι παρά μόνο όταν κάποια στιγμή φτάσουμε να πούμε ότι αυτό που παίζουμε είναι έτοιμο να το ακούσει το κοινό.

Ο όρος alternative είναι ο μόνος που πιστεύουμε μπορεί να περιγράψει καλύτερα και πιο συνοπτικά το είδος της μουσικής που βγάζουμε περικλείοντας έτσι όλα τα είδη και επιρροές που συνυπάρχουν στα κομμάτια μας.

Το νέο σας EP περιλαμβάνει πέντε τραγούδια. Πείτε μας δυο λόγια για το ύφος τους, αλλά και για τον αν υπάρχει κάποιο που να κάνει ένα «κλικ» παραπάνω σε όλους σας.
Είναι η πρώτη μας ολοκληρωμένη δουλειά και περιέχει κομμάτια που έχουν κυρίως rock στοιχεία που προσεγγίζουν πιο πολύ την βρετανική σκηνή. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν μας κάνει κάποιο κομμάτι από τα πέντε ένα «κλικ» παραπάνω γιατί όλα μας πορώνουν για διαφορετικό λόγο το καθένα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι κάθε κομμάτι έχει διαφορετική επίδραση στον καθένα απο μας.

Ποιο είναι το feedback μέχρι τώρα σχετικά με την κυκλοφορία του νέου EP σας;
Μέχρι στιγμής είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από το feedback που παίρνουμε από το κοινό. Βέβαια είναι πολύ νωρίς ακόμα γιατί τώρα ξεκινάμε την προώθηση του EP μας, με διάφορες εμφανίσεις και θα είμαστε σε θέση να το κρίνουμε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Αυτό που μας ευχαριστεί περισσότερο είναι ότι υπάρχει διάθεση στον κόσμο να ακούσει νέες μπάντες και να δώσει ευκαιρίες στο υλικό τους.

Θα θέλαμε επίσης να μάθουμε λίγα πράγματα για την εικόνα (και την ιδέα πίσω από αυτήν) του εξωφύλλου.
Η εικόνα του εξωφύλλου είναι δουλειά ενός από εμάς, του Χάρη, και αυτό που δείχνει είναι ο ίδιος σου ο εαυτός εγκλωβισμένος σε μια ιδέα. Είναι ένας τρόπος να πεις μεταφορικά ότι πράγματα και καταστάσεις που μπορεί να μας φυλακίζουν τελικά μπορεί να είναι επειδή εμείς βάζουμε τους εαυτούς μας εκεί και ότι ίσως να είναι πολύ εύκολο να βγούμε από εκεί αν το θέλουμε.

Disconnectedinside1

Έχετε προγραμματίσει κάποιες live εμφανίσεις για το μέλλον;
Παίζουμε στις 18 Φλεβάρη στο 6 d.o.g.s με τους Ruckus Habbit και τους Graviola και στις 27 Φεβρουαρίου στο Texas Rock Club στο 3 Days Off Festival Vol.2 και προγραμματίζουμε και κάποιες εμφανίσεις εκτός Αθηνών από την άνοιξη.

Πόσο κοντά είστε στο να μπείτε στο στούντιο για την ηχογράφηση του πρώτου σας ολοκληρωμένου album; Έχετε συνθέσει νέο υλικό;
Μετά την ολοκλήρωση της ηχογράφησης του EP ξεκινήσαμε να συνθέτουμε καινούριες ιδέες οπότε υπάρχει νέο υλικό αλλά σε πρώιμο στάδιο. Στόχος μας είναι παράλληλα με τις εμφανίσεις για την προώθηση του CD μας να δουλέψουμε τις ιδέες μας έτσι ώστε σε ένα χρόνο να μπούμε πάλι στο στούντιο.

Που νιώθετε την απόλυτη καλλιτεχνική χημεία μεταξύ σας και γιατί; Στα session όπου οι αυτοσχέδιοι πειραματισμοί και οι ιδέες είναι καλοδεχούμενα στοιχεία, στην ηχογράφηση στο studio όπου απαιτείται συγκέντρωση και πειθαρχία ή σε κάποιο live όπου σας συνεπαίρνει η αλληλεπίδραση με τον κόσμο;
Η καλλιτεχνική χημεία είναι μάλλον πιο εμφανής σε session κατά τη διάρκεια σύνθεσης. Εκείνη τη στιγμή που παίζεται η αρχική ιδέα και μπαίνουμε ένας ένας βάζοντας το στοιχείο του, και βλέπεις ξαφνικά στα πρόσωπα αυθόρμητο χαμόγελο ή την αίσθηση ότι έφυγες από εκεί με αυτό που ακούς . Ότι αυτό που συμβαίνει σε σηκώνει από το έδαφος και νιώθεις να σε συνεπαίρνει αυτή η στιγμή…

Μεταξύ άλλων, έχετε εμπειρία στη δημιουργία διασκευών καθώς ξεκινήσατε ως μπάντα διασκευών. Υπάρχει κάποια κρυφή επιθυμία για κάποιο κομμάτι που δεν έχετε «πιάσει» ακόμα στα χέρια σας και θα θέλατε; Ή κάτι τέτοιο ανήκει πλέον στο παρελθόν;
Όχι σίγουρα δεν ανήκει στο παρελθόν. Είναι πάντα πρόκληση να κάνεις μια διασκευή, σεβόμενος πάντα τον δημιουργό αλλά βάζοντας και δικά σου στοιχεία. Απλώς στην πορεία αποφασίσαμε ότι θέλουμε να δείξουμε και τι μπορούμε να συνθέσουμε και να δημιουργήσουμε. Είναι πολλά τα κομμάτια που θα θέλαμε να «πειράξουμε» αλλά τώρα προτεραιότητα για εμάς είναι να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας ώστε να αφήσουμε με αυτόν τον τρόπο το στίγμα μας.

Ποια είναι η σχέση σας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ; Και ήταν συνειδητή επιλογή να προωθήσετε το πρώτο σας single «Weakest Point» στο διαδίκτυο;
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλώς ή κακώς είναι ο τρόπος που μπορεί μια μπάντα αλλά και οποιοσδήποτε να προβάλει την δουλειά του, στην εποχή μας. Τα χρησιμοποιούμε γιατί έτσι μπορεί να ενημερώνεται ο κόσμος που ενδιαφέρεται για εμάς, για το τι κάνουμε, πότε και πού εμφανιζόμαστε και μας φέρνουν και σε επαφή με τις άλλες μπάντες του χώρου.

Τώρα για το single επιλέξαμε το «Weakest Point» να είναι το πρώτο κομμάτι με το οποίο θα συστηθούμε στο κοινό γιατί είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό του ήχου μας και θεωρούμε ότι ήταν σωστή επιλογή. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το πώς βγήκε σαν αποτέλεσμα και από την αποδοχή του.

Disconnectedinside2

Στα κομμάτια σας οι στίχοι (του Νίκου Νικολάου με μία δική σας μικρή παρέμβαση κάποιες φορές) υποδηλώνουν κάτι το ανεκπλήρωτο, έναν ανοιχτό λογαριασμό με το παρελθόν, μία εσωτερική πάλη κ.ά. Μοιάζουν τα ερεθίσματα να είναι κάτι σαν αυτοβιογραφικά. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Οι περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με την τέχνη το κάνουν για να εκφράσουν με αυτήν συναισθήματα, βιώματα και καταστάσεις που τους έκαναν να νιώσουν κάτι έντονο. Όλοι έχουμε τους εσωτερικούς μας δαίμονες που μας κάνουν να αμφιβάλουμε, να φοβόμαστε, να αναπολούμε και να προβληματιζόμαστε. Τα ερεθίσματά μας είναι όλα όσα μπορεί να μας έχουν ταρακουνήσει στη ζωή μας. Είτε αυτό είναι ένας φόβος που μπορεί να ξεπέρασες ή να προσπαθείς ακόμα να το κάνεις, είτε μια σχέση που σε επηρέασε με κάποιο τρόπο. Σίγουρα πολλά από αυτά που λένε οι στίχοι μας έχουν στοιχεία προσωπικά ή έχουν σαν βάση κάτι που μπορεί να μας απασχόλησε στο παρελθόν ή ακόμα και σήμερα. Και πολλές φορές χωρίς να το ελέγχεις σου βγαίνει να παίξεις και να τραγουδήσεις για να βγάλεις κάτι από μέσα σου. Ο Νίκος έχει ένα απίστευτο τρόπο να παίρνει αυτά που θέλουμε να πούμε με τη μουσική μας ή είναι συγκεχυμένα σαν λέξεις στο μυαλό μας και να τους δίνει την μορφή που δένει απόλυτα με τη μουσική μας.

Οι Disconnected θα εμφανιστούν ζωντανά στο 3 Days Off! Festival
26, 27 & 28 Φεβρουαρίου 2016
Texas Rock Club (Ιακχού 19, Γκάζι)
Πόρτες: 20:30 – Είσοδος: 4euro

Η Ντέμη Αυλωνίτη εργάστηκε για δώδεκα χρόνια ως συντάκτρια στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Έθνος» και είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Τη χαλαρώνει απίστευτα το να κάθεται σε ένα δωμάτιο με ωραία θέα, παρέα με καλό φαγητό και μουσική (ακούει από τους ήχους της φύσης έως όπερα και heavy metal) . Δεν φοβάται να πει ούτε να ακούσει την αλήθεια. Πιστεύει πως όλοι οι άνθρωποι θα έπρεπε να γνωρίζουν πώς να παρέχουν τις Πρώτες Βοήθειες.