Οι Half Gramme Of Soma κυκλοφορούν ήδη το καταπληκτικό δεύτερο album τους «Groove Is Black» και φυσικά δε χάσαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί τους για αυτό, αλλά και για την ευρύτερη κατάσταση στην Ελληνική heavy rock σκηνή.

Αν και έχω παρακολουθήσει την μπάντα από την αρχή της πορείας της, ομολογώ πως το άλμα που έκαναν από το ομώνυμο ντεμπούτο τους το 2013 και κατά προέκταση από το «Marche au Noir» ΕΠ του 2014 στο φετινό «Groove Is Black» είναι εντυπωσιακό.

Λίγες μέρες πριν παρουσιάσουν ζωντανά για πρώτη φορά το νέο τους album, παίζοντας στο πλευρό των Samsara Blues Experiment, συζητήσαμε με τον μπασίστα Mak για γκρούβες, μελιτζάνες και λοιπά κοσμικά σώματα.

Guys συγχαρητήρια για το «Groove Is Black». Νομίζω πως ακόμα και για όσους παρακολουθούμε την μπάντα από την αρχή, η ποιότητα του δεύτερου album ήταν ένα μικρό σοκ. Πρώτη ερώτηση… Θα έπαιρνα όρκο πως η γκρούβα μπορεί να έχει πολλά χρώματα, αλλά εσείς τα βλέπετε όλα μαύρα. Εξήγησε μου σε παρακαλώ…
Ο τίτλος προέκυψε πριν περίπου ένα χρόνο κατά την διάρκεια σύνθεσης του ομώνυμου κομματιού. Στις συζητήσεις μας τότε για τον εν λόγω τραγούδι αλλά και γενικότερα για το ύφος του υλικού που συνθέταμε, εστιάζαμε στο ότι υπάρχει διάχυτο groove στην ροή τους αλλά μαζί με αυτό συνυπήρχε και μια σκοτεινή αύρα και συναίσθημα. «Η γκρούβα μας είναι μαύρη» λέγαμε τότε μεταξύ σοβαρού και αστείου και κάπου εκεί προέκυψε και ο τίτλος του κομματιού. Αργότερα κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων και εν μέσω αναζήτησης ενός αντιπροσωπευτικού τίτλου για το album μας σκεφτήκαμε ότι το «Groove Is Black» κουμπώνει αρκετά όμορφα με το ύφος και την αύρα που σου αφήνει ο δίσκος μας και έτσι τον επιλέξαμε.

Θέλω επίσης να μάθω πως προέκυψε η ιδέα της τεράστιας μελιτζάνας (eggplant). Πολύ εμπνευσμένο.
Σημαντικό ρόλο για την εν λόγω ιδέα έπαιξε από τη μια πλευρά το «Gloomy Eggplant». Στους στίχους υπάρχει ένα ψυχεδελικό ταξίδι στο διάστημα όπου ανάμεσα στις αιωρήσεις και στην ανακάλυψη ιδιόμορφων πλανητών, μετεωριτών και άλλων κοσμικών περίεργων σωμάτων, υπάρχει και αυτή η μελιτζάνα σε μέγεθος κομήτη που ταξιδεύει σε μια μοναχική τροχιά. Βέβαια η σπίθα για να καταλήξει το εν λόγω concept να αποτελεί το εξώφυλλο του δίσκου τοποθετήθηκε από τον Greg (γνωστός και ως τελαράς) και εν συνεχεία υλοποιήθηκε από τον Τσόκο στα γραφεία της fuzz ink. Μέσω του εξωφύλλου πετύχαμε πιστεύουμε και μια ισορροπία με τον τίτλο του album με τη μαυρίλα του διαστήματος από τη μία και την ψυχεδελική groovy περιστροφή της κομητο-μελιτζάνας γύρω από τον άξονα της.

Υπήρξαν κάποιες ανακατατάξεις στο line-up της μπάντας. Μίλησέ μου λίγο για αυτές και το πως επηρέασαν τον ήχο του «Groove Is Black». Θεωρείς πως με την υπάρχουσα σύνθεση βρήκατε επιτέλους τα πατήματά σας;
Η διαμόρφωση της τωρινής σύνθεσης ξεκίνησε πριν περίπου δύο χρόνια. Αρχή της ήταν η συναυλία που δώσαμε τότε με τους Monster Magnet στο Gazi Music Hall. Πιστεύουμε ότι εξαρχής υπήρξε ένα καλό δέσιμο και επικοινωνία όσον αφορά τα θέλω καθώς και τη σύνθεση και δημιουργία και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι γνωριζόμασταν καιρό πριν και κάναμε κατά περιόδους παρέα. Επιστρέφοντας στο σήμερα, η συγκεκριμένη σύνθεση δείχνει να έχει αποκτήσει την ιδιαίτερη χημεία της και επιστέγασμα αυτής της κατάστασης είναι τα όσα ακούτε στον δίσκο μας. Ομαδική δουλειά, επιμονή στο αποτέλεσμα που θα μας ικανοποιεί, χαβαλές, αλκοόλ και πνεύμα συνεννόησης είναι τα χαρακτηριστικά της παρέας και σίγουρα αρκούν έτσι ώστε να περνάμε καλά από τη μία και από την άλλη να παράγουμε μουσική που μας ικανοποιεί.

Πάμε λίγο στον ήχο του δίσκου. Πότε προέκυψαν οι συνθέσεις του album;
Πρόκειται για υλικό που συνθέσαμε τα τελευταία δύο χρόνια σχεδόν απο την απαρχή της τωρινής σύνθεσης. Υπάρχουν κομμάτια που γράφτηκαν πριν ένα χρόνο και κάποια άλλα πιο πρόσφατα που μπήκαν σχεδόν την τελευταία στιγμή. Το σημαντικό για εμάς βέβαια ήταν να καταφέρουμε ανεξάρτητα από την περίοδο που γράφτηκαν τα κομμάτια να τους προσδώσουμε μια ενότητα και μια ροή έτσι ώστε στο σύνολο του να έχουμε ένα συμπαγή δίσκο με ιδιαίτερη χροιά και χαρακτήρα.

Υπάρχουν τραγούδια που αφήσατε έξω από το «Groove Is Black» ή βάλατε στον δίσκο όλο το διαθέσιμο υλικό που είχατε γράψει;
Υπήρξαν κάποια κομμάτια και ιδέες που δεν μπήκαν στον δίσκο. Η απόφαση όσον αφορά την επιλογή των συνθέσεων του δίσκου πάρθηκε λίγο πριν μπούμε στο studio για τις ηχογραφήσεις με τρόπο ώστε να υποστηρίζεται μια ροή και η ατμόσφαιρα που είχαμε στο μυαλό μας. Ίσως στο μέλλον χρησιμοποιήσουμε κάποιες από τις ιδέες που αφέθηκαν προς το παρόν στη «άκρη».

Προσωπικά εκτός από τις σαφείς desert rock επιρροές, στο «Groove Is Black» διέκρινα και πολλά στοιχεία από τους πρώιμους Soundgarden. Πόσο ακόμα σκέφτεστε να ανοίξετε την παλέτα των επιρροών σας;
Οι επιρροές μας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα του ηλεκτρισμένου ήχου. Και όπως συμβαίνει συνήθως προκύπτουν ασυναίσθητα μέσω του καθενός στη δημιουργία της μουσικής μας. Πιστεύουμε ότι ο δίσκος περιέχει πλουραλισμό ήχων και τάσεων και αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί. Υπάρχει ένα heavy-desert rock υπόστρωμα και βάση αλλά από εκεί και ύστερα το παζλ περιέχει και πολλά άλλα μουσικά στοιχεία. Είμαστε από την άλλη και άνθρωποι στην πλειοψηφία που περάσαμε εφηβεία στα 90s και όσο να ναι το grunge ή το heavy rock είναι είδη που μας έχουν σημαδέψει κατά κάποιο τρόπο, όπως και το metal βέβαια στις περισσότερες εκφάνσεις του. Αν διέκρινες στοιχεία από Soundgarden αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί και μας κολακεύει καθότι πρόκειται για μεγάλη και ιστορική μπάντα που έχουμε ακούσει πολύ κατά καιρούς.

Μιλώντας για τον ήχο σας θα ήθελα να σταθούμε και λίγο στην παραγωγή του νέου album. Ο Λεόντης έκανε πάλι το θαύμα του…
Πρόκειται για έναν άνθρωπο που γνωρίζουμε χρόνια και οι περισσότεροι έχουμε δουλέψει ξανά μαζί του στο παρελθόν. Για εμάς εξαρχής ήταν η πρώτη επιλογή για το εν λόγω πόνημα και αυτή τη στιγμή αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι από το αποτέλεσμα. Πρόκειται σίγουρα για μια ειδική περίπτωση παραγωγού στην Ελλάδα, επαγγελματίας στην δουλειά του, μεθοδικός, άλλοτε καθοδηγητής, επίμονος όσον αφορά την επίτευξη του αποτελέσματος και για εμάς λειτούργησε και σαν ένα επιπλέον μέλος του group. Τον ευχαριστούμε πολύ για όλα, όπως επίσης και για την παρέα και τον χαβαλέ που κάναμε κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων και της μίξης, και φυσικά δεν θα τον αφήσουμε ήσυχο στη συνέχεια. Να πούμε βέβαια εδώ και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιαννάρα που μας φιλοξένησε στο Wreck It studio του στην Κόρινθο με τον καλύτερο τρόπο καθώς και για την σημαντική συνεισφορά του στο εγχείρημα. Επίσης εύσημα από εμάς έχει ο Brand Boatright και τα Audiosiege Studios για το αποτέλεσμα του master που μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους.

Το album βγαίνει σε CD από την Fuzz Ink. Records αλλά αντιλαμβάνεσαι πως ο διακαής πόθος των περισσότερων είναι το βινύλιο. Ενημέρωσε τον κόσμο για τις κινήσεις που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Το album θα κυκλοφορήσει σε μορφή βινυλίου και CD. Ειδικά για την έκδοση του βινυλίου θα υπάρχει μια σπέσιαλ μορφή για τα πρώτα 100 κομμάτια οπότε οι λάτρεις ας σπεύσουν σύντομα.

Πάμε σε ένα ζήτημα που καίει την Ελληνική σκηνή, αυτό της αλληλεγγύης μεταξύ των συγκροτημάτων. Εσείς μέσω της ευρύτερης «καπνιστικής κοινότητας», είστε από τις μπάντες που έχετε αποδείξει πως η στήριξη έχει μόνο καλά αποτελέσματα για όλους. Θεωρείς πως έχουν καλυτερεύσει τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με το παρελθόν;
Πιστεύουμε ότι το θέμα της αλληλεγγύης όπως το έθεσες αφορά όλες τις εκφάνσεις της ζωής και είναι σίγουρα ακόμα πιο καίριο στη σύγχρονη κοινωνία και καθημερινότητα. Όσον αφορά το κομμάτι της μουσικής, και δη της εκάστοτε σκηνής, θεωρούμε ότι αποτελεί θεμέλιο λίθο της.

Δηλαδή;….
Αν παρατηρήσει κανείς πως διαμορφώθηκαν οι σπουδαιότερες μουσικές σκηνές στον κόσμο, Βρετανική ή Seattle για παράδειγμα, θα κατανοήσει ότι επρόκειτο για παρέες ανθρώπων που πάσχιζαν ο ένας για τον άλλον και πίστευαν στην αξία της μουσικής που παραγόταν. Για εμάς είναι πολύ φυσικό να βοηθάμε με τον τρόπο μας όσους ανθρώπους αγαπούν τη μουσική με ειλικρινή τρόπο και αυτό μας γεμίζει χαρά. Σίγουρα πιστεύουμε ότι τα πράγματα έχουν καλυτερεύσει σε αυτόν το τομέα ίσως και λόγο της διαδικτυακής και τεχνολογικής εξέλιξης. Έτσι η πλειοψηφία των συγκροτημάτων σήμερα μπορεί πιο εύκολα να βρει συνοδοιπόρους και «υποστηρικτές» και έτσι να συνεχίζουν με περισσότερη αποφασιστικότητα και δύναμη την πορεία τους.

Μια τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα συναυλιακά σχέδια της μπάντας, εκτός φυσικά από την εμφάνισή σας στο πλευρό των Samsara Blues Experiment;
Χρονικά η επόμενη συναυλία μας θα είναι το support στο live των Samsara Blues Experiment. Εκεί θα διαθέσουμε και για πρώτη φορά τον δίσκο μας σε μορφή βινυλίου και CD ενώ θα υπάρχει και επιπλέον merchandise για όποιον ενδιαφέρεται. Από κει και πέρα έχουμε προγραμματισμένο ένα live στα Γιάννενα στις 17/6 και είμαστε στις τελικές συζητήσεις για το release party μας από Σεπτέμβρη καθώς και για μια εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά.

Σκέψεις για κάποια shows εκτός Ελλάδας υπάρχουν;
Γενικά έχουμε σχέδια για κάποιο tour τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη αν όλα πάνε καλά. Σε ευχαριστούμε για τη στήριξη και καλές μουσικές για τα αυτιά και την ψυχή μας.

Οι Half Gramme Of Soma στο Facebook
Η σελίδα των Half Gramme Of Soma στο Bandcamp

 

 

ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΟΛΙΚΑΣ
Κολλημένος με τις λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύει πως κάνουν τη διαφορά, ο Νικόλας ξεκίνησε το 2009 με το rockyourlife.gr να ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με τις αγαπημένες του μουσικές, προσπαθώντας να πείσει ότι το rock είναι καλύτερο στις πιο απλές μορφές του.