Οι Έλληνες Jade Vine, οι οποίοι ζουν, εμπνέονται και δημιουργούν στο Λονδίνο, ακολούθησαν τη συμβουλή του Danny Cavanagh των Anathema να συνεχίσουν να γράφουν μουσική διότι έχουν ακόμα πολλά να δώσουν.

Μετά το «Nothing Can Hide From Light», δημιούργησαν μια ακόμα πιο ώριμη και πειστική δουλειά, το «Mind of A Man», ένα album με αρκετά classic rock στοιχεία, την οποία θα παρουσιάσουν ζωντανά και στη χώρα μας μέσω διαφόρων συναυλιών το χειμώνα. Τα αδέρφια Κωνσταντίνος και Μάριος Μαγδαληνός και ο Μπάμπης Μαργαριτίδης (δηλαδή οι Jade Vine με την Mila Verney στο πιάνο/keyboards) μας μιλούν για το νέο τους μουσικό εγχείρημα, τους στόχους τους, αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε μας λίγα λόγια για τη δημιουργία της μπάντας σας. Πότε και πώς προέκυψε;
Μάριος: Το 2006 ξεκινήσαμε με τον Κώστα σαν ακουστικό duo να κάνουμε εμφανίσεις με το όνομα «Uncaused Creation». Στη συνέχεια, στο σχήμα προστέθηκαν ο Μπάμπης και ο τότε μπασίστας Αχιλλέας. Αργότερα (2011-12), αλλάξαμε το όνομα της μπάντας σε Jade Vine καθώς και ήχο/στυλ στη μουσική μας. Κάποια από τα μέλη άλλαξαν κατά τη διάρκεια της πορείας μας άλλα οι τρεις μας είμαστε μαζί από την πρώτη μέρα.

Γιατί επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε στο Λονδίνο; Πότε φύγατε από την Ελλάδα; Και η απόφασή σας αυτή ήταν επιλογή ή ανάγκη;
Μπάμπης: Στο Λονδίνο είχαμε πάει για σπουδές με ένα χρόνο διαφορά ο ένας από τον άλλον. Πρώτος εγκαταστάθηκε εδώ ο Κώστας, μετά εγώ και τελευταίος, ο Μάριος. Οι σπουδές μας στάθηκαν και η αφορμή της γνωριμίας μας και κάπως έτσι ξεκίνησε όλο αυτό που σήμερα λέγεται Jade Vine.

Η συγγενική σχέση θεωρείτε ότι είναι ένα ατού για τη σύνθεση ενός σχήματος; Υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση και υποχώρηση ή εγκυμονεί τις ίδιες διαφωνίες και κινδύνους με μια φιλική ή ακόμα και μια καθαρά επαγγελματική σχέση;
Κωνσταντίνος: Κάθε σχήμα είναι μια μορφή οικογένειας. Ο Μάριος και εγώ είχαμε πάντα μια πολύ αρμονική σχέση, η όποια άνθισε ακόμα περισσότερο μέσα από τη συνεργασία μας. Άλλωστε, η σχέση μας ήταν αυτή που έγινε το θεμέλιο της μπάντας. Επομένως, θεωρώ ότι η συγγένεια μας είναι ένα μεγάλο ατού για την οικογένεια των Jade Vine. Περιττό να πω ότι στα 10 χρονιά συνεργασίας μας δεν διαφωνήσαμε πότε για κανένα μουσικό, καλλιτεχνικό θέμα και για να είμαι ειλικρινής, δεν θυμάμαι καν την τελευταία φόρα που διαφωνήσαμε για το οτιδήποτε. Η μουσική που δημιουργούμε, όχι μονό εμείς τα αδέρφια, αλλά και ο Μπάμπης προέρχεται περισσότερο από ταύτιση και αλληλοσυμπλήρωση πάρα από διαφορές και συγκρούσεις.

Άρα η μέχρι τώρα συνεργασία σας είναι πολύ καλή, σωστά; Και σε τι μονοπάτια κινείστε συνήθως θεματολογικά; Υπάρχουν αγαπημένα θέματα με τα οποία καταπιάνεστε ή είστε ανοιχτοί σε όλα τα πιθανά ερεθίσματά σας;
Μάριος: Ναι. Οι τρεις μας έχουμε βρει τον τρόπο να συνεργαζόμαστε όχι μόνο στη δημιουργία της μουσικής αλλά και σε ό, τι άλλο χρειάζεται ώστε να εξελίσσεται η μπάντα. Η θεματολογία που ακολουθούμε είναι κυρίως σοσιοπολιτική και κάποιες φορές, βιογραφική. Ο τρόπος με τον οποίο γράφουμε, δεν κατευθύνει ξεκάθαρα τον ακροατή προς το θέμα που επιλέξαμε στο κάθε τραγούδι παρά παρακινεί την προσωπική ταύτιση ανάλογα με τα βιώματα και τις αντιλήψεις του καθενός. Βέβαια, είμαστε πάντα ανοιχτοί σε ερεθίσματα και δεν απορρίπτουμε ιδέες, απλώς πιστεύουμε ότι μέχρι τώρα φαίνεται να μας απασχολούν θεματολογικά περισσότερο οι εξελίξεις γύρω μας, παρά οι προσωπικές μας εμπειρίες.

Μεταξύ άλλων έχετε εμφανιστεί ως support group στους Anathema ενώ ο Danny Cavanagh ήταν συμπαραγωγός στην πρώτη δουλειά σας «Nothing Can Hide From Light». Τι κρατάτε από αυτή την συνεργασία και υπήρξε κάποια πολύτιμη συμβουλή του;
Μάριος: Η συνεργασία και κυρίως η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ εμάς και του Danny ήταν και είναι πολύ σημαντική ιδιαίτερα για την περίοδο που έτυχε να γνωριστούμε. Ο Danny έδωσε ώθηση στην αυτοπεποίθηση της μπάντας και πίστεψε στη μουσική μας. Η πιο πολύτιμη συμβουλή του ήταν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να γράφουμε μουσική γιατί έχουμε ακόμα καλύτερα τραγούδια να γράψουμε.

Σε τι διαφοροποιείται το νέο σας album «Mind Of A Man» από το προηγούμενο; Διατηρούνται τα alternative rock και progressive στοιχεία;
Κωνσταντίνος: Το «Mind Of A Man» είναι μια δουλειά πιο ώριμη και πιο συνειδητοποιημένη μουσικά και στιχουργικά. Εμπεριέχει υλικό που εξυπηρετεί περισσότερο το δημιούργημα, δηλαδή το τραγούδι αυτό κάθε αυτό πάρα το μέσο, το μουσικό στυλ και το καλλιτεχνικό περιτύλιγμά του. Επίσης, είναι μια δουλειά που αντιπροσωπεύει πιο άμεσα την παρούσα νοητική και ψυχολογική μας κατάσταση, ενώ το πρώτο album κουβαλούσε πολλές βαλίτσες από το παρελθόν μας ως την στιγμή που ηχογραφήθηκε. Το αν διατηρούνται τα διαφορά μουσικά στυλιστικά γνωρίσματα θα το αφήσω στη κρίση του ακροατή να το ανακαλύψει. Προσωπικά, θεωρώ ότι το «Mind Of A Man» έχει περισσότερα στοιχειά classic rock πάρα οτιδήποτε άλλο.

Ένα από τα καινούργια track που έκαναν αίσθηση ήταν και το «Corpus Callosum». Πρόκειται για ένα βιογραφικό κομμάτι; Τι νοήματα κρύβει; Και υπάρχει κάποιο άλλο τραγούδι που να σημαίνει ή να συμβολίζει κάτι πολύ σημαντικό για εσάς;
Κωνσταντίνος: Όλα τα κομμάτια συμβολίζουν κάτι σημαντικό για μας. Το “Corpus Callosum” είναι βασισμένο στον κύκλο της ζωής αλλά και στον Θάνατο, κατά τη στιγμή της πρόσβασης από το ένα στάδιο στο άλλο. Περιγράφει τα συναισθήματα και τις σκέψεις εκείνου που φεύγει και εκείνου που μένει και αναπτύσσεται στη συνέχεια μια σχεδόν μεταφυσική επικοινωνία των δύο πλευρών. Είναι όντως ένα βιογραφικό κομμάτι κατά τη βάση του, αλλά όπως σε πολλά από τα κομμάτια μας το βασικό θέμα εξελίσσεται στη συνέχεια σε νοητό επίπεδο.

Τα κομμάτια σας έχουν μια μελωδικότητα και ευαισθησία, μία ατμόσφαιρα που ξυπνά μνήμες παρελθοντικών χρόνων. Είναι κάτι το οποίο επιδιώκετε αυτό; Και ταιριάζει κάτι τέτοιο με την σκληρή σημερινή εποχή;
Μάριος: Νομίζω ότι είμαστε σχετικά νέοι για να προσπαθούμε σκόπιμα να ξυπνάμε μνήμες παρελθοντικών χρόνων. Πιστεύουμε ότι η μουσική μας ταιριάζει στη σημερινή εποχή γιατί η πηγή της δημιουργίας της είναι η καθημερινότητα μας.

Όταν ετοιμάζετε το υλικό σας σκέφτεστε ότι πρέπει να είναι και εμπορικό ή βαδίζετε με βάση τις εσωτερικές σας ανάγκες;
Μάριος: Η μουσική μας πρέπει πρώτα απο όλα να ευχαριστεί εμάς και με γνώμονα αυτό δίνουμε σχήμα στις ιδέες μας. Δεν μας απασχολεί αν η φόρμα των τραγουδιών μας είναι ή όχι εμπορική. Απλώς, γράφουμε τη μουσική που θα θέλαμε να ακούσουμε.

Ποιες είναι οι κύριες επιρροές και τα μουσικά σας ακούσματα;
Μπάμπης: Οι επιρροές μας ποικίλουν και αυτό είναι ένα μεγάλο ατού για μας. Και οι τρεις μας προερχόμαστε από διαφορετικά μουσικά backgrounds. Οι επιρροές μας και τα ακούσματα μας ποικίλουν, από Pink Floyd μέχρι ΤΟΤΟ, από Pain Of Salvation μέχρι Ritchie Kotzen και από Jeff Buckley μέχρι Joe Bonamassa. Γενικώς, μας αρέσει η ποικιλία ήχων και διαφόρων στυλ και το χρησιμοποιούμε και στη μουσική μας.

Αρκεί τελικά μόνο το ταλέντο για να πάει κάποιος μπροστά και να ξεχωρίσει; Ή είναι απαραίτητος και ο παράγοντας τύχη;
Μπάμπης: Πιστεύω πως όχι, το ταλέντο μόνο του δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι μουσικοί που δεν είχαν την ευκαιρία και θεωρώ πως τύχη είναι αυτό που λένε «η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία” .

Πως είναι τα μουσικά πράγματα στο Λονδίνο; Επιφυλάσσει περισσότερες ευκαιρίες για τους ανερχόμενους μουσικούς ή είναι κι εκεί δύσκολα τα πράγματα; Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά σε σχέση με την Ελλάδα, κατά τη γνώμη σας;
Μάριος: Η μουσική στο Λονδίνο, όπως και οπουδήποτε αλλού, είναι κάτι πολύ δύσκολο για να ακολουθήσεις επαγγελματικά. Δεν ξέρω πώς είναι τα πράγματα τώρα στη μουσική σκηνή της Ελλάδας για να τα συγκρίνω αλλά πιστεύω ότι μπάντες του δικού μας βεληνεκούς συναντάνε παρόμοιες δυσκολίες παντού. Το υπέρ ίσως του να είσαι σε μια πόλη σαν το Λονδίνο είναι ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να γνωρίσεις παιδικούς μουσικούς ήρωες.
Παρακολουθείτε τις ελληνικές μπάντες; Μπορείτε να ονομάσετε δυο που θαυμάζετε, καθώς επίσης και δυο ξένες αγαπημένες σας;
Κωνσταντίνος: Για να είμαι ειλικρινής προσωπικά δεν παρακολουθώ την ελληνική σκηνή. Δε γνωρίζω την εξέλιξη της, έχω μείνει ακόμα στην εποχή που άκουγα Τρύπες. Ακόμα ακούω Τρύπες και τους θεωρώ την πιο αξιόλογη ελληνόφωνη μπάντα. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν εξίσου μεγάλες μπάντες και σήμερα, που όμως εγώ δεν έψαξα και δεν τις ανακάλυψα. Όσο για τις δυο ξένες αγαπημένες μπάντες θα διάλεγα μια παλιά, όπως οι Radiohead και από καινούριες, τους Royal Blood.

Έχετε προγραμματίσει να κάνετε κάποια live μέσα στο καλοκαίρι; Και να αναμένουμε να σας δούμε σχετικά σύντομα κι εδώ;
Μπάμπης: Για το καλοκαίρι δεν έχουμε κάποια σχέδια ακόμα. Στην Ελλάδα θα κάνουμε περιοδεία τον χειμώνα και θα επισκεφτούμε αρκετές πόλεις. Μια από αυτές φυσικά θα είναι και η Αθήνα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Έχετε κάποια νέα τραγούδια στα σκαριά;
Μάριος: Έχουμε καινούργια τραγούδια αλλά προς το παρόν θα ασχοληθούμε κυρίως με την προώθηση το νέου μας δίσκου. Ευελπιστούμε να κάνουμε αρκετές εμφανίσεις και να συστήσουμε τη μουσική μας σε ακόμη περισσότερο κοινό.

JadeVineLPinside
ΝΤΕΜΗ ΑΥΛΩΝΙΤΗ
Η Ντέμη Αυλωνίτη εργάστηκε για δώδεκα χρόνια ως συντάκτρια στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Έθνος» και είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Τη χαλαρώνει απίστευτα το να κάθεται σε ένα δωμάτιο με ωραία θέα, παρέα με καλό φαγητό και μουσική (ακούει από τους ήχους της φύσης έως όπερα και heavy metal) . Δεν φοβάται να πει ούτε να ακούσει την αλήθεια. Πιστεύει πως όλοι οι άνθρωποι θα έπρεπε να γνωρίζουν πώς να παρέχουν τις Πρώτες Βοήθειες.