Οι Mahakala, τέσσερα χρόνια μετά το ντεμπούτο τους, κυκλοφορούν το δεύτερο album τους «The Second Fall» και εμείς βρήκαμε λίγο χρόνο να τα πούμε με τον frontman τους Δημήτρη Κότση για τα νέα κομμάτια του album και την αγάπη του group για το παραδοσιακό heavy metal.

Έχοντας περάσει 4 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου σας album και με δεδομένες τις αλλαγές που έχετε πλέον στο line-up, θεωρείς πως οι Mahakala με το «The Second Fall» συστήνονται ξανά στο κοινό τους;
Θεωρώ πως πρακτικά δεν έχουμε δικό μας κοινό. Συστηνόμαστε από την αρχή στο κοινό που αυτή τη στιγμή παρακολουθεί τον ήχο, το οποίο όπως ξέρεις -ειδικότερα στις μικρές ηλικίες- ανανεώνεται. The past is the past. Είμαστε εδώ για να πούμε κάτι νέο και να εκφράσουμε αυτό που αυτή τη στιγμή νιώθουμε. Ελπίζω να πάει καλά.

Είσαι το μοναδικό αυθεντικό μέλος της μπάντας, οπότε δώσε μου σε παρακαλώ μια εικόνα για το τι μεσολάβησε από την κυκλοφορία του «Devil’s Music» μέχρι και σήμερα.
Μεσολάβησαν φιλονικίες μεταξύ μας που οδήγησαν και στην προσωρινή μας διάλυση. Έτσι είναι η ζωή, συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, σημασία έχει να μην τα αφήσεις να σε ρίξουν. Σηκώνεσαι, συνεχίζεις να προσπαθείς και μαζί σου συνεχίζεται και η ζωή. Είμαι ευτυχώς επαρκώς τυχερός και μπόρεσα και βρήκα πάλι ανθρώπους να μοιραστούμε ένα κοινό όραμα και μαζί να πορευτούμε μέσα στην δύσκολη σύγχρονη -μουσική και μη- πραγματικότητα. Blessed are we!

Πάμε στο καινούριο album… στο review μου έδωσα ιδιαίτερη έμφαση στις φωνητικές μελωδίες αλλά και στα refrains που γράψατε. Είναι τα σημεία που δουλέψατε περισσότερο;
Ευχαριστούμε για το review αρχικά! Η σύνθεση των περισσότερων τραγουδιών του «The Second Fall» πηγάζει από εμένα, οπότε εν μέρει κατέληξαν να είναι αυτό που ένας φίλος μας είπε vocal-driven. Έχει συνδράμει αρκετά και ο Έκτορας (drums) βέβαια, αλλά πιο πολύ στις ενορχηστρώσεις. Όλα τα σημεία δουλεύτηκαν εξίσου, δεν θα έλεγα πως δώσαμε περισσότερη σημασία στις φωνές απο ότι στα άλλα όργανα. Περισσότερο εγώ ο ίδιος δούλεψα πολύ για να βελτιώσω την τεχνική μου και να μπορέσω να τραγουδήσω τα συγκεκριμένα μέρη, που στην προηγούμενη κατάσταση φάνταζαν… μακρυνό όνειρο!

Θα επιμείνω λίγο στα φωνητικά. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου τραγουδιστές και πως μπόρεσες να περάσεις αυτές σου τις επιρροές στα τραγούδια του «The Second Fall»;
Οι αγαπημένοι μου τραγουδιστές δεν είναι απαραίτητα αυτοί που με έχουν επηρεάσει. Λατρεύω τον Bruce Dickinson γιατί η φωνή του έχει μια αλήθεια. Δεν είναι αυτό το purely technical πράγμα που συναντάς στους μοντέρνους heavy metal τραγουδιστές, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά πως δεν ζηλεύω την τεχνική δεινότητα του Dio ή του Steven Tyler λόγου χάριν! Είναι τόσο πολλοί. Ο Eric Wagner, πρώην τραγουδιστής των Trouble έχει μια φοβερή μαγεία σε αυτό που κάνει. Φυσικά ο Ozzy είναι εικόνισμα και είναι αυτός που είναι, ενώ γαμάτος είναι και ο Janne Christoffersson των Grand Magus. Μακάρι να έχω καταφέρει να πάρω 1-2 πράγματα από τον καθένα εξ’ αυτών, όμως όταν συνθέτω φωνές το κεφάλι μου είναι καθαρό. Δεν προσπαθώ να μιμηθώ τον τάδε ή τον κείθε.

Παράλληλα, θεωρώ πως σε σχέση με το ντεμπούτο σας, το «The Second Fall» έχει περισσότερες αναφορές στις φόρμες του κλασικού heavy metal. Συμφωνείς;
Συμφωνώ. Αυτή είναι η μουσική που ακούμε άλλωστε. Απλά αν είσαι μες τα ντουμάνια όλη την ημέρα και σέρνεσαι στα πατώματα, είναι λογικό το αποτέλεσμα της μουσικής σου να βγει πιο νωχελικό και τεμπέλικο, όπως ήταν στο «Devil’s Music». Έχοντας κάνει μια στροφή στο lifestyle μου και έχοντας συνασπιστεί πλέον με παιδιά που έχουν μια παρόμοια ιδιοσυγκρασία σε αυτά τα θέματα, είναι λογικό να ξεκινήσει να βγαίνει στην επιφάνεια μια διάθεση για άλλες ταχύτητες και… τσίτα γκάζια. Μερικές φορές τα πράγματα είναι πιο απλά απο όσο μπορεί κανείς να φανταστεί…

Πότε γράψατε τα νέα τραγούδια; Είναι προϊόν των τελευταίων μηνών ή τα δουλεύετε χρόνια; Τι ακούγατε στα σπίτια σας και στο studio όταν ηχογραφούσατε τον δίσκο;
Το «Darkness In Their Eyes» και το «Wrath Of Lucifer (Infidels)» ξεκίνησαν να υπάρχουν σαν συνθέσεις όταν ακόμη το «Devil’s Music» δεν είχε καλά καλά κυκλοφορήσει, ενώ τα «Army Of The Flies» και «Blessed Are The Dead» ξεκίνησαν να παίρνουν μορφή το 2014, όταν ακόμη παίζαμε με την προηγούμενη σύνθεση της μπάντας. Νομίζω πως η ασυμφωνία μας στο πως έπρεπε να ακούγονται τα νέα κομμάτια είναι ένα από τα πράγματα που μας έφεραν σε καλλιτεχνική αντιπαράθεση τότε. Για καλή μου/μας τύχη, οι συνθέσεις αυτές δεν χάθηκαν στη μετάφραση και όταν ήρθε η ώρα τους πήραν σάρκα και οστά. Όσο για το τι ακούγαμε… Αυτά που ακούγαμε πάντα. Εγώ λιώνω όλη μέρα με late 60s, early 70s δίσκους και ο Έκτορας έχει μια άσβεστη δίψα για νέα μουσική που τον οδηγεί στο να ακούει κάθε φορά και κάτι διαφορετικό. Ο Γιάννης είναι μεταλλάς μέχρι αηδίας και ο Χρήστος δεν έχουμε ιδέα τι ακούει. Δεν μας λέει. Γενικά δεν μιλάει αυτό το παιδί.

MahakalaAlbumcoverΜίλησε μου σε παρακαλώ και για το εξώφυλλο του «The Second Fall».
Το εξώφυλλο έχει σχεδιαστεί από τον τρελό ζωγράφο που ακούει στο όνομα Δημήτρης Πρωτοπαπάς. Δεν σχεδιάστηκε επί τούτου για τον δίσκο μας, αλλά είναι παλαιότερο. Το είδα στην σελίδα του στο facebook και το ερωτεύτηκα. Όχι πολύ αργότερα ήρθαμε σε επικοινωνία και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μου αρέσει τόσο πολύ, που επέλεξα να μην υπάρχει λογότυπο ή τίτλος πουθενά στο front cover, ώστε να μην το «μολύνουμε». Θα μπορούσες να πεις πως απεικονίζει τον Εωσφόρο, που αποτελεί και τον κεντρικό ήρωα της ιστορίας που αφηγείται το «The Second Fall», όμως προτιμώ αυτό να αφεθεί στην φαντασία του καθενός.

Η συμμετοχή του Σάκη από τους Rotting Christ ήταν αναμενόμενη μετά και από την κοινή σας περιοδεία μερικά χρόνια πριν. Ωστόσο, στο καθαρά μουσικό κομμάτι, τι ήταν αυτό που πρόσθεσε στο «Wrath Of Lucifer»;
Ο Σάκης ενσαρκώνει τον Εωσφόρο στο «Wrath Of Lucifer», στο σημείο της ιστορίας που εκείνος παθαίνει μια ψυχολογική μεταστροφή και μετατρέπεται από ήρωας-παθών σε ήρωας-εκδικητής. Τον εκτιμούμε, είναι ένας άνθρωπος που μας έχει βοηθήσει (και για τον λόγο αυτόν τον αισθανόμαστε κοντά μας) και τον ευχαριστούμε που μέσα στον περιορισμένο χρόνο που του αφήνουν οι Rotting Christ και η οικογένειά του, έκλεψε μερικές ώρες για να ασχοληθεί με την… τρέλα μας!

Ποια είναι τα σχέδια προώθησης του album;
Να κάνουμε συναυλίες και να μοιραστούμε τη μουσική μας με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, με ότι μέσα μας δίνονται.

Θα βγει σε βινύλιο το «The Second Fall» και από ποια εταιρία; Επίσης, υπάρχει περίπτωση επανακυκλοφορίας του «Devil’s Music» σε βινύλιο; Αν δε κάνω λάθος έχει εξαντληθεί.
Το «The Second Fall» κυκλοφορεί σε limited digipack CD τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017 από την Supreme Music Creations, ένα εγχώριο underground label που ανήκει σε κάποιον φίλο μας. Στοχεύουμε και σε κυκλοφορία βινυλίου, αλλά πιο μετά που θα έχουμε λιγάκι… ανασάνει οικονομικά! Το «Devil’s Music» δεν νομίζω να επανακυκλοφορήσει, παρά το ότι έχει όντως εξαντληθεί. Νομίζω πως όσοι ήταν να το πάρουν, το πήραν. Αν υπάρξει περαιτέρω ζήτηση στο μέλλον, δεν είμαστε αρνητικοί, αλλά δεν βλέπω κάτι τέτοιο στα άμεσα σχέδια, εκτός κι αν η εταιρεία μας το επιλέξει.

Μια τελευταία ερώτηση. Η δική σου ενασχόληση με την Ελληνική σκηνή είναι πολύπλευρη. Πως μπορεί αυτό να επηρεάσει το μέλλον των Mahakala;
Όσο «τρίβεσαι» με κάτι προκύπτουν πολλά πράγματα. Θετικά και αρνητικά. Κρατάω τα θετικά. Είμαι ανάμεσα σε rock μουσικούς όλη μέρα φίλε, χάρη στη δουλειά μου, δεν μπορώ να φανταστώ κάτι καλύτερο για τη ζωή μου. Ποιος να μου το έλεγε πραγματικά… Προτιμώ ωστόσο όλο αυτό να αφήνει τους Mahakala ανεπηρέαστους. Οι Mahakala είναι μπάντα τεσσάρων ατόμων και όχι το προσωπικό μου project.

Δημήτρη ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Ο επίλογος δικός σου.
Ξεκολλήστε τα μυαλά σας. Ασχοληθείτε με πράγματα που σας ευχαριστούν και διαγράψτε τα υπόλοιπα από τη ζωή σας. Music prevails! Εγώ σε ευχαριστώ Νικόλα! Είναι τιμή μας που πήρες λίγο χρόνο να ασχοληθείς.

Οι Mahakala στο Facebook
Η σελίδα των Mahakala στο Bandcamp

MahakalaLive
ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΟΛΙΚΑΣ
Κολλημένος με τις λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύει πως κάνουν τη διαφορά, ο Νικόλας ξεκίνησε το 2009 με το rockyourlife.gr να ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με τις αγαπημένες του μουσικές, προσπαθώντας να πείσει ότι το rock είναι καλύτερο στις πιο απλές μορφές του.