Λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή του Κυττάρου για την παρουσίαση της νέας τους εκπληκτικής δισκογραφικής δουλειάς «The Rebel Artist», ο Γιάννης Αφένδρας μίλησε στο rockyourlife.gr για τα νέα τραγούδια της μπάντας του και πως αυτά συνδέονται με την κοινωνική πραγματικότητας της χώρας μας.

Γιάννη καλώς ήρθες στο rockyourlife.gr και συγχαρητήρια για το νέο σας album. Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις που έχετε από αυτούς που άκουσαν μέχρι στιγμής τη νέα σας δουλειά;
Καταρχήν, ευχαριστούμε για την πρόσκληση και τη στήριξη. Οι πρώτες αντιδράσεις για το «The Rebel Artist» είναι πάρα πολύ θετικές και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Έχουν γραφτεί ωραία πράγματα, τα live μας πάνε πολύ καλά και τα νέα κομμάτια έχουν πολύ καλή ανταπόκριση, τα βινύλια έχουν σχεδόν εξαντληθεί μέσα σε 2 μήνες. Όλα καλά!

Σε ποια σημεία έχετε διαφοροποιήσει τον ήχο του «The Rebel Artist» σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές σας;
Αυτό που έχει διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στο νέο μας δίσκο δεν είναι τόσο ο ήχος ή το ύφος  μας σαν συγκρότημα, όσο οι προσεγγίσεις μας στα τραγούδια, οι ενορχηστρώσεις, δηλαδή, κατά κύριο λόγο. Η συμμετοχή τόσο πολλών καλεσμένων μουσικών με τα τόσα επιπλέον όργανα σίγουρα κάνουν τα κομμάτια μας πιο πλούσια, ενώ κι εμάς μας «άνοιξαν» περισσότερο σαν μουσικούς και διεύρυναν τον μέχρι τώρα τρόπο σκέψης και λειτουργίας μας.

«The Rebel Artist» λοιπόν… Πως προέκυψε ο τίτλος και τι συμβολισμό έχει;
Ο τίτλος προέρχεται από ένα στίχο ενός κομματιού, ο οποίος λέει ότι ο επαναστατημένος καλλιτέχνης είναι αυτός που ξεπερνάει τα ίδια του τα δημιουργήματα, τον ίδιο του τον εαυτό, ώστε να δημιουργεί διαρκώς κάτι νέο, το οποίο εν συνεχεία θέτει ξανά υπό αμφισβήτηση και όλο αυτό χωρίς τέλος. Για μας αυτό εκφράζει την αντίθεσή μας σε κάθε είδους βεβαιότητες, δόγματα, αναμφισβήτητες «αλήθειες», ακόμα κι αν είναι οι δικές μας, και την ανάγκη για μια διαρκή αναζήτηση και συνεχή προσπάθεια δημιουργίας νέων δρόμων και εναλλακτικών. Να διαλύεις το παλιό και το κατεστημένο, για να βγαίνει πάντα το φρέσκο και το διαφορετικό. Φυσικά, αυτό είναι μια ιδέα που ξεφεύγει πλέον από τα πλαίσια της τέχνης μόνο και εκφράζει τη γενικότερη κοσμοθεωρία μας, εννοείται και στα κοινωνικοπολιτικά πράγματα.

Παρόλο που χρησιμοποιείτε αρκετά όργανα όπως βιολί, τσέλο, πιάνο, τρομπόνι και τρομπέτα, δεν έχετε «μπουκώσει» τον δίσκο, γεγονός που επεσήμανα και στην κριτική μου. Είναι κάτι που και εσείς βλέπατε ως παγίδα ή απλά σας βγήκε όταν γράφατε τα κομμάτια;
Μάλλον απλά μας βγήκε. Όταν γράφαμε και προβάραμε το νέο υλικό, μας ερχόντουσαν διάφορες ιδέες, τις συζητούσαμε, τις δοκιμάζαμε και έτσι φτάσαμε με φυσικό τρόπο και χωρίς πολλές αναλύσεις να γράψουμε το δίσκο με 12-13 επιπλέον άτομα.

MrHighwayband

Δεν ξέρω αν έχω δίκιο, αλλά παρατήρησα πως τα νέα σας κομμάτια έχουν μάλλον τις πιο οργισμένες ερμηνείες σε ότι αφορά τα φωνητικά. Συμφωνείς με αυτή την παρατήρηση;
Η οργή και αγανάκτηση για πολλά από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας προφανώς περνάει και στα τραγούδια μας. Τόσο στους στίχους, όσο και στον τρόπο που παίζουμε. Ο Γρηγόρης κατάφερε με τις ερμηνείες του να εκφράσει απόλυτα αυτά που όλοι εμείς σαν μπάντα νιώθουμε και θέλουμε να βγάλουμε προς τα έξω μέσω των κομματιών. Αν αυτό περνάει και σε σας, τότε είμαστε ευχαριστημένοι.

Το πρώτο video που κυκλοφορήσατε για το «Open The Door» έκανε ιδιαίτερη αίσθηση σε όποιον το παρακολούθησε. Αλήθεια, πόσο επηρέασε συνθετικά αλλά και στιχουργικά το νέο album η προσφυγική αλλά και  κατά προέκταση η πολιτική κρίση τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο;
Όλα αυτά τα θέματα μας απασχολούν γενικά σαν άτομα εδώ και χρόνια και προσπαθούμε όσο μπορούμε να είμαστε ενεργοί και δραστήριοι μέσα στα πράγματα. Είναι θέματα που πραγματευόμαστε σε όλες μας τις δουλειές. Η μουσική μας είναι ένας από τους τρόπους να πούμε κι εμείς αυτά που θέλουμε και να κρατήσουμε μια στάση. Η αλήθεια είναι ότι η προσφυγική κρίση των τελευταίων 2 χρόνων μας έχει επηρεάσει και ευαισθητοποιήσει πολύ και σίγουρα επηρέασε και το συγκεκριμένο τραγούδι και βίντεο κλιπ. Είναι κι αυτός ένας από τους τρόπους που έχουμε να δείξουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας σε αυτούς τους ανθρώπους.

Και συνεχίσατε θίγοντας ένα ακόμα ιδιαίτερο θέμα, αυτό της ενδοοικογενειακής βίας, με το δεύτερο clip σας για το τραγούδι «At The End Of The Day».
Για μας όλα αυτά συνδέονται. Το πρότυπο του άντρα του μάγκα, του πατριάρχη, του εξουσιαστή, αυτού που ξέρει να επιβάλλεται μόνο στους αδύναμους (στην προκειμένη η γυναίκα) είναι το ίδιο με αυτό του φασίστα και του ρατσιστή. Είναι νοοτροπίες και συμπεριφορές που θα μας βρίσκουν πάντα απέναντί τους.

Έχετε καταφέρει να ζείτε από τη μουσική σας;
Όχι.

Αν κοιτάξεις λίγο την πορεία του συγκροτήματος μέσα στον χρόνο, είσαι γενικά ευχαριστημένος με τις επιλογές που έχετε κάνει; Υπάρχουν πράγματα που θα άλλαζες;
Είμαι ευχαριστημένος, γιατί όλες οι επιλογές που κάνουμε γίνονται μετά από πολύ σκέψη και συλλογική συζήτηση και πάντα εκφράζουν αυτό που η μπάντα θέλει να κάνει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ίσως να άλλαζα κάποια μικρά πράγματα, αλλά όχι κάτι τόσο σημαντικό και σίγουρα όχι τον τρόπο που λειτουργούμε.

Για το τέλος θα ήθελα κάποιες πληροφορίες για το 6ο Music Highway Festival που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Απριλίου στο Κύτταρο, εκεί όπου και θα παρουσιάσετε ζωντανά στο Αθηναϊκό κοινό το «The Rebel Artist». Έχει γίνει πλέον θεσμός…
Το Music Highway Festival είναι το «παιδί» μας. Ένα φεστιβάλ στημένο από εμάς και τους φίλους μας, τελείως αυτοοργανωμένο, χωρίς κανένα αρχικό κεφάλαιο, μόνο με μεράκι και αγάπη. Το ότι έχει γίνει πια θεσμός είναι κάτι που μας χαροποιεί πάρα πολύ και σε κάποιο βαθμό μας δικαιώνει για την επιλογή μας να τολμήσουμε ένα τέτοιο εγχείρημα. Φέτος συμπίπτει με την παρουσίαση του νέου μας δίσκου, οπότε είναι διπλή γιορτή για μας. Μαζί μας θα είναι όλοι οι μουσικοί που συμμετείχαν και στο άλμπουμ, αλλά και οι καλοί μας φίλοι και μπαντάρες The Big Nose Attack και Drunken Gramophone.

MrHighwayposter
ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΟΛΙΚΑΣ
Κολλημένος με τις λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύει πως κάνουν τη διαφορά, ο Νικόλας ξεκίνησε το 2009 με το rockyourlife.gr να ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με τις αγαπημένες του μουσικές, προσπαθώντας να πείσει ότι το rock είναι καλύτερο στις πιο απλές μορφές του.