Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους καταπληκτικού album, οι Naxatras επιστρέφουν στη δισκογραφία με το νέο τους album «ΙΙ» και το rockyourlife.gr δεν έχασε την ευκαιρία να επικοινωνήσει μαζί τους για μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης

Μετά την κυκλοφορία του πρώτου σας LP 1 χρόνο πριν, ήρθε η στιγμή και για το δεύτερο σας δισκογραφικό βήμα. Πότε συνθέσατε τα κομμάτια του νέου σας δίσκου; Είναι κομμάτια που προέκυψαν τον τελευταίο χρόνο ή και κάποια παλιότερα;
Τα κομμάτια ξεκίνησαν να δουλεύονται κυρίως μετά την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ, αν και κάποιες ιδέες υπήρχαν από πριν. Ας πούμε το «The Great Attractor» υπήρχε ως «Drum n’ Space», ήταν ένα jam που είχε την ίδια βάση με το κομμάτι. Το «Proxima Centauri» το παίζαμε και κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού τουρ που κάναμε πέρυσι το καλοκαίρι.

Το «Ι» είχε συνολική διάρκεια 60 λεπτά. Το «ΙΙ» έπεσε στα σχεδόν 37 λεπτά. Πως και αποφασίσατε να κάνετε κάτι τέτοιο; Έχει να κάνει και με το γεγονός πως ο δίσκος θα βγει και σε βινύλιο αργότερα μέσα στη χρονιά;
Η διάρκεια εξυπηρετεί το υλικό. Αυτά ήταν τα κομμάτια που ταίριαζαν στο album, οπότε αυτά κατέληξαν εκεί. Δεν έχει νόημα να αυξήσεις ή να μειώνεις τη διάρκεια εις βάρος του συνολικού έργου.

Μιας και μιλάμε για βινύλιο… Υπάρχει περίπτωση να δούμε και το πρώτο album κάποια στιγμή σε αυτό το format; Το ίδιο θέλω να ρωτήσω φυσικά και για το EP που μεσολαβεί ανάμεσα στις 2 full-length κυκλοφορίες σας.
Στόχος μας είναι να βγουν όλες μας οι δουλειές σε βινύλιο. Το ζητούμενο είναι να γίνει αναλογικά η χάραξη, δεν μας πειράζει να πάρει λίγο παραπάνω, αρκεί να γίνει έτσι. Ευελπιστούμε να βγουν όλα μέσα στο 2016.

Η φιγούρα που κοσμεί το «ΙΙ» είναι παραλλαγή αυτής που υπάρχει και στον πρώτο σας δίσκο. Είναι κάτι που σκοπεύετε να διατηρήσετε και στις μελλοντικές σας κυκλοφορίες;
Λογικά ναι. Σίγουρα θα υπάρχει και στο επόμενο LP μας. Ο Χριστόφορος (Chris RW) είναι πολύ καλός μας φίλος και δουλεύουμε πολύ όμορφα μαζί.

Διαβάζοντας το δελτίο τύπου μου έκανε μεγάλη έκπληξη πως θα διαθέσετε το «ΙΙ» και σε μπομπίνα κατόπιν παραγγελίας. Πως και σας ήρθε να κάνετε κάτι τέτοιο;
Ήταν ιδέα του Jesus. Νομίζω πως οι φανατικού του αναλογικού ήχου θα το εκτιμήσουν δεόντως.

Διόρθωσε με αν θεωρείς πως κάνω λάθος. Θεωρώ πως το EP που κυκλοφόρησε τον Απρίλη είχε περισσότερα heavy rock στοιχεία σε αντίθεση με το «ΙΙ» το οποίο είναι σαφέστατα πιο ψυχεδελικό. Είναι αυτός ο λόγος που τα συγκεκριμένα κομμάτια στο EP έμειναν έξω από το LP τελικά;
Ναι, τα κομμάτια του EP είναι παλιότερες συνθέσεις και δεν ταίριαζαν στο ύφος του δεύτερου album. Επίσης ηχογραφήθηκαν σε διαφορετικό session. Σίγουρα έχουν πιο heavy προσανατολισμό.

Τα φωνητικά πάντως για ακόμα μια φορά έχουν μια έντονη garage αισθητική, κάτι που προσωπικά απολαμβάνω ιδιαίτερα. Τι άλλες επιρροές μπορεί κάποιος να διακρίνει στο νέο σας album αλλά και γενικότερα στη μουσική σας; Είναι προφανές πως δε κολλάτε σε ταμπέλες όπως το stoner.
Μας αρέσει πολύ ο vintage ήχος σε όλα, και φυσικά και στα φωνητικά. Σίγουρα δε θα αυτοχαρακτηριζόμασταν ως stoner μπάντα, αν και ένα μεγάλο μέρος του κοινού που μας ακούει ανήκει σε αυτή τη σκηνή. Και εμείς έχουμε σίγουρα επιρροές από αυτή τη μουσική. Στο «ΙΙ» υπάρχουν πολλές αναφορές στην ηλεκτρονική μουσική αλλά και στη τζαζ.

Είστε fans του αναλογικού ήχου και γενικότερα μιας αρκετά vintage προσέγγισης. Παράλληλα όμως, το «ανέβασμα» του πρώτου σας album στο internet (στο κανάλι Stoned Meadow Of Doom) και τα 1 εκατομμύρια views που έχει είναι κάτι που πιστώνεται στη σύγχρονη τεχνολογία. Φαίνεται τελικά πως κοιτάτε και προς τις 2 πλευρές έτσι δεν είναι;…
Είναι πολύ σημαντικό να παίρνεις από όλα το καλύτερο. Αναλογικός ήχος και διαδικτυακό promotion. Καλώς ή κακώς ζούμε στην εποχή του Youtube. Πάντως η μουσική μας αποδίδει πλήρως σε αναλογικά μέσα.

Αλήθεια, είχατε καθόλου άγχος από την επιτυχία που σημείωσε το «Ι» στο διαδίκτυο όταν ηχογραφούσατε το νέο album; Οι απαιτήσεις όσο να ναι μεγαλώνουν πλέον.
Δεν υπήρχε ιδιαίτερο άγχος, ειδικά κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης. Ήμασταν αρκετά σίγουροι ότι τα κομμάτια λειτουργούν και είχαμε ξεκάθαρη εικόνα του τι κάνουμε. Όσο πλησίαζε η κυκλοφορία του σίγουρα είχαμε μια ανησυχία, καθώς απέχει κάπως αισθητικά από το πρώτο και είναι λογικό να περιμένεις διάφορες αντιδράσεις. Πάντως μέχρι στιγμής ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει, οπότε ας πούμε ότι το στοίχημα κερδήθηκε.

Στα σκαριά εκτός από το Ελληνικό tour για την προώθηση του «ΙΙ» υπάρχει και μια Ευρωπαϊκή περιοδεία. Δώσε σε παρακαλώ στον κόσμο κάποιες περισσότερες πληροφορίες.
Θα ξεκινήσουμε από Ιταλία στα μέσα του Ιουνίου και για περίπου ένα μήνα θα περάσουμε από Ελβετία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία και Ουγγαρία. Επίσης τον Αύγουστο θα παίξουμε στο Void Festival στη Γερμανία και στο Lake On Fire στην Αυστρία.

Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο group. Ο επίλογος δικός σας.
Σας ευχαριστούμε για όλα. Η μουσική έχει μεγάλη δύναμη, ας μην την ξεχνάμε!

Naxatrasinside
ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΟΛΙΚΑΣ
Κολλημένος με τις λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύει πως κάνουν τη διαφορά, ο Νικόλας ξεκίνησε το 2009 με το rockyourlife.gr να ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με τις αγαπημένες του μουσικές, προσπαθώντας να πείσει ότι το rock είναι καλύτερο στις πιο απλές μορφές του.