Οι Omega Monolith λίγα 24ωρα πριν παρουσιάσουν στο κοινό της Αθήνας ζωντανά το πρώτο τους full-length album με τίτλο «Fungus» μιλάνε στο rockyourlife.gr για τη μουσική τους,  για το πως αντιλαμβάνονται τον χρόνο και απαντούν για το εαν ποτέ θα έβαζαν φωνητικά σε κάποιο απο τα κομμάτια τους.

Μετά τα «Black Campaign» και «Vile» ήρθε η ώρα για το πρώτο σας ολοκληρωμένο LP. Αισθάνεστε πως επιτέλους οι κόποι σας δικαιώνονται;
Αισθανόμαστε πολύ όμορφα για τη συγκεκριμένη κυκλοφορία. Το βινύλιο είναι προσεγμένο και ακριβώς όπως θα θέλαμε εμείς σαν κοινό να το έχουμε στη δισκοθήκη μας. Δεν νιώθουμε κάποια δικαίωση, απλά γιατί μέσα μας αισθανόμαστε ότι έχουμε πολλά ακόμα να προσφέρουμε. Είμαστε πάλι στην αρχή και αυτό είναι ένα από τα πιο ωραία πράγματα αυτής της ιστορίας. Ξεκινάμε πάλι από το μηδέν χωρίς να ξέρουμε που θα καταλήξουμε.

Πως προέκυψε η σύνθεση του «Fungus»; Δώσε μου λίγες λεπτομέρειες για τη σύνθεση και την ηχογράφηση του LP.
Το «Fungus», όπως επίσης και όλο το υλικό που έχουμε συνθέσει σαν Omega Monolith, προέκυψε πολύ φυσικά. Αφιερώνουμε άπειρες ώρες από τον προσωπικό μας χρόνο σε αυτό που κάνουμε και προσπαθούμε να εξελισσόμαστε σε διάφορους τομείς. Είτε αφορά το υλικό, είτε τον εξοπλισμό μας, είτε γενικότερα τον τρόπο που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τα πράγματα γύρω μας.

Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο Illusions Recording Studio, ένας χώρος στημένος με μεράκι που μας ταίριαξε πολύ στην ακουστική και σε αυτό που είχαμε στο μυαλό μας. Το «Fungus» ηχογραφήθηκε ουσιαστικά σε ένα take, είναι παιγμένο live και τα drums βρίσκονταν στον ίδιο χώρο με όλο το κιθαριστικό rig. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το τελικό υλικό να έχει μια έντονη live αίσθηση. Ο τρόπος που κάνουμε πρόβες, παίζουμε στο live ή ηχογραφούμε, είναι ακριβώς ο ίδιος. Οτιδήποτε ακούγεται στο δίσκο, μπορούμε να το αναπαράγουμε ζωντανά!

Έχω την εντύπωση πως σε σχέση με τις 2 πρώτες σας δουλειές, το «Fungus» είναι λίγο πιο «προσβάσιμο» στον μέσο ακροατή. Ισχύει κάτι τέτοιο; Είναι κάτι που κάνατε επίτηδες ή απλά σας βγήκε όταν συνθέτατε;
Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχαμε σκεφτεί ποτέ έτσι. Για εμάς το «Fungus» είναι ολοκληρωμένο απο όλες τις απόψεις και αντιπροσωπεύει την μπάντα, την δεδομένη στιγμή που δημιουργήθηκε, στο έπακρο. Η μουσική που γράφουμε πρώτα από όλα εκφράζει τους εαυτούς μας και μας γεμίζει. Το γεγονός ότι υπάρχει κάποια (όποια και να είναι…) απήχηση, εννοείται μας κάνει περήφανους. Μπορεί τελικά το «προσβάσιμο» να είναι σχετικό και να προέρχεται από την εξοικείωση των ακροατών στο στυλ μας…

OmegaMonolithbandinside

Ηχογραφήσατε live το «Fungus»… Υπάρχει περίπτωση να ακούσουμε κάποιες ακόμα πιο πειραματικές και πιο «πειραγμένες» εκδοχές του υλικού σας, σε κάποια από τα επόμενα live σας;
Το «Fungus» εξελίσσεται, διαδίδεται και έχει δική του υπόσταση. Οι διάφορες εκδοχές (πειραγμένες ή όχι) υπάρχουν ήδη. Σχεδόν σε ε κανένα live δεν έχουμε παίξει ακριβώς την εκδοχή που έχει αποτυπωθεί στο βινύλιο. Οι διαφορές μπορεί να είναι μικρότερες ή μεγαλύτερες, πάντα όμως υπάρχουν και έχουν να κάνουν με τη διαθεσή μας και μόνο. Στο live στις 29/5 οι «διαβασμένοι» θα ακούσουν πολλά διαφορετικά πράγματα.

Συμμερίζεσαι την άποψη πως ο ήχος των Omega Monolith βιώνεται περισσότερο ζωντανά σε σχέση με μια studio κυκλοφορία;
Το live είναι μια διαφορετική εμπειρία από μόνο του. Για αυτό υπάρχουν άλλωστε και οι live εμφανίσεις. Με αυτό σαν δεδομένο, προσπαθούμε να κορυφώνουμε την εμπειρία αυτή κάθε φορά που παίζουμε και να φορτίζουμε συναισθηματικά τους ακροατές μας. Ο ήχος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στο τελικό αποτέλεσμα. Στο studio προσπαθείς να «δαμάσεις το θηρίο». Στο live απλά το αφήνεις να ξεδιπλωθεί…

Κοιτάζοντας κάποιος το artwork και τους τίτλους του «Fungus» καταλαβαίνει πως παίζετε πολύ με τον χρόνο… «The Future Is Gone», «The Time Has Come» και «The Past Is Now» οι τίτλοι των τραγουδιών σας, ενώ και στο οπισθόφυλλο υπάρχει η φράση «…time is unimportant». Εξήγησε σε παρακαλώ..:)
Ο χρόνος σε σχέση με εμάς και πως τον αντιλαμβανόμαστε. Αν χωρίσουμε την αντίληψη που έχουμε για τον χρόνο σε 2 επίπεδα -την σωματική και την πνευματική/συναισθηματική- διαπιστώνουμε μια σοβαρή διαφορά. Σωματικά, η μόνη αληθινή έκφραση του χρόνου είναι η φθορά και εν τέλει ο θάνατος. Μέσω της φθοράς αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο που περνά…Η μέτρηση του χρόνου είναι συμβάσεις που έχουμε κάνει μεταξύ μας, και με τις τελευταίες ανακαλύψεις, αμφισβητούνται και αναθεωρείται γενικά η έννοια του χρόνου. Άρα, τελικά για τον άνθρωπο η μοναδική πραγματική μονάδα μέτρησης του χρόνου είναι η φθορά. Η φθορά που οδηγεί στον θάνατο, που οδηγεί στην σήψη…Αλλά ακόμα και σε αυτό το στάδιο της πλήρους αποσύνθεσης μπορείς να βρεις θετικά στοιχεία. Στοιχεία ανασύνθεσης και ζωής… «Fungus».

Από την άλλη πλευρά, ο χρόνος δεν είναι τόσο απόλυτη έννοια όταν περνάμε στην σφαίρα της πνευματικής/συναισθηματικής αντίληψης. Μπορεί να συστέλλεται, να διαστέλλεται, να παραμένει στάσιμος. Μια συναυλία για παράδειγμα, μπορεί να διαρκέσει μια ώρα αλλά εσένα να σου φανεί σαν μια αιωνιότητα ή 10 λεπτά. Επίσης, μπορεί να νομίζεις ότι προχωράς μπροστά και προοδεύεις αλλά στην ουσία να οπισθοδρομείς, και τότε μπλέκεται αυτό που ονομάζουμε παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Το μέλλον μπορεί να έχει, ήδη, παρέλθει και να ζεις, τώρα, στο παρελθόν. Όπως καταλαβαίνεις όλα αυτά είναι κατ’ ουσία μια αναζήτηση. Και είναι απλώς ιδέες που μας απασχολούν και σε καμία περίπτωση δεν έχουμε καταλήξει σε συμπεράσματα…Μόνο αυτό ίσως: Time Is Unimportant…

Υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορήσετε σε βινύλιο και τα «Black Campaign» και «Ville»; Αρκετός κόσμος νομίζω τα θέλει.
Προς το παρόν μπορεί ο κόσμος να τσεκάρει το «Fungus» που κυκλοφόρησε σε 12″ βινύλιο 180 γραμμαρίων και να το αγοράσει ώστε να μπορέσουμε μετά να βγάλουμε και τα υπόλοιπα σε επανακυκλοφορία!

OmegaMonolithLPinside

Έχετε σκεφτεί να προσθέσετε φωνητικά σε κάποιο από τα μελλοντικά σας κομμάτια ή είναι κάτι που έχετε αποκλείσει οριστικά;
Δεν έχουμε αποκλείσει τίποτα και ούτε πρόκειται να αποκλείσουμε κάτι. Αν νιώσουμε την ανάγκη να μπουν φωνητικά τότε θα γίνει. Το σίγουρο είναι ότι το υλικό θα είναι τελείως διαφορετικό σε αυτή την περίπτωση.

Μια ερώτηση που μου αρέσει να κάνω σε αρκετές πειραματικές μπάντες… πως και δεν έχετε visuals στα shows σας; Δε πιστεύετε πως θα έκανε την εμπειρία των ζωντανών σας εμφανίσεων ακόμα πιο βιωματική;
Είναι κάτι που συζητάμε όλο και πιο έντονα. Απο την άλλη, κάτι αφηρημένο ή πολύ «καλλιτεχνικό» δεν θα μας ταίριαζε. Χρειαζόμαστε κάτι που να είναι live και έντονα διαδραστικό με τη μουσική μας. Οπότε θέλει ψάξιμο!

Αλήθεια με τους MOGG τι γίνεται; Ήταν μια συνεργασία με τους Automaton που έκανε γκελ στον κόσμο. Υπάρχει μέλλον για αυτό το project;
Οι MOGG δημιουργήθηκαν και υπάρχουν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες διαθέσεις. Στην παρούσα φάση είμαστε σε νάρκη, αλλά η μπάντα είναι πάντα σε ετοιμότητα για να ξυπνήσει και να κάνει «γκελ» σε ακόμα περισσότερο κόσμο.

Εκτός από τη ζωντανή παρουσίαση του δίσκου σας την Κυριακή 29 Μαΐου, ποια είναι τα μελλοντικά συναυλιακά σχέδια των Omega Monolith;
Τη στιγμή που γράφουμε τις γραμμές αυτές, έχουμε ολοκληρώσει δύο εμφανίσεις σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Ήταν τα προεόρτια για το release live μας την Κυριακή 29/5. Θα εμφανιστούμε επίσης το καλοκαίρι στο New Long Festival που θα είναι και η πρώτη εμφάνιση των Omega Monolith σε εξωτερικό χώρο.

Στο πρόγραμμα υπάρχουν ακόμα μερικές εμφανίσεις οι οποίες ακόμα δεν είναι ανακοινώσιμες, όμως μπορείτε να τσεκάρετε για τα νέα μας στο Facebook καθώς και στο Bandcamp.

OmegaMonolithEventinside
ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΟΛΙΚΑΣ
Κολλημένος με τις λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύει πως κάνουν τη διαφορά, ο Νικόλας ξεκίνησε το 2009 με το rockyourlife.gr να βομβαρδίζει το internet με ύλη. Αγαπάει το βινύλιο και πιστεύει πως η μαγεία της rock μουσικής βρίσκεται στις πιο απλές μορφές της.