Λίγες μέρες πριν την επιστροφή των Γερμανών heavy psych rockers Samsara Blues Experiment στη χώρα μας, το rockyourlife.gr συνομίλησε με τον ηγέτη του group Christian Peters για το καταπληκτικό νέο album του group «One With The Universe» και όχι μόνο…

Christian καλησπέρα από την Αθήνα. Χαθήκατε μετά την κυκλοφορία του «Waiting For The Flood» το 2013. Έχει να κάνει με τις ανακατατάξεις που συνέβησαν στο group;
Χρειαζόμασταν λίγο χρόνο, λόγω της αλλαγής στο line-up και τις δυσκολίες που προέκυψαν από αυτήν. Επιπλέον και σε προσωπικό επίπεδο ήθελα να μείνω λίγο εκτός για να αποφασίσω το πως θα προχωρήσω. Κάποιες φορές χρειάζεται να μείνεις λίγο πίσω και να κοιτάξεις τη μεγάλη εικόνα πριν πάρεις αποφάσεις στη ζωή σου.

Δε σκεφτήκατε να κυκλοφορήσετε έστω ένα EP για να κρατήσετε το όνομα της μπάντας «ζεστό»;
Με τίποτα, οι Samsara Blues Experiment δεν είναι τέτοια μπάντα. Δεν μας αρέσει να κυκλοφορούμε μισοτελειωμένα πράγματα. Παρεμπιπτόντως είμασταν ενεργοί, απλά όχι σε «κοινή θέα». Κάθε μέρα πάντως έκανα αναρτήσεις στο Facebook… χαχαχα. Φυσικά, κάναμε και αρκετές πρόβες προκειμένου να διαμορφώσουμε εκ νέου τον ήχο μας.

Ας πάμε λοιπόν και στο νέο album. Το «One With The Universe» είναι το πρώτο LP που ηχογραφείτε ως τρίο πλέον. Σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές σας, πόσο διαφορετικά προσεγγίσατε συνθετικά τα νέας σας κομμάτια;
Στην πραγματικότητα, αρκετό από το παλιότερο μας υλικό είχε γραφτεί και ηχογραφηθεί ως τρίο επίσης. Ο Richard συχνά απουσίαζε σε περιοδείες λόγω της δουλειάς του ως ηχολήπτης. Συνεπώς, δε νομίζω πως κάναμε κάτι διαφορετικό, εκτός ίσως από τον πιο «πλούσιο» ήχο του μπάσου και τις λιγότερο «χαοτικές» κιθάρες. Το αποτέλεσμα χαροποιεί τόσο εμένα όσο και τον Hans και τον Thomas.

Ο Richard ήταν ο παραγωγός των προηγούμενών σας δίσκων. Έχει εμπλακεί και στο «One With The Universe»;
Ναι. Ήταν η πιο σίγουρη και ασφαλής επιλογή καθώς το studio του βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον χώρο στον οποίο προβάρουμε. Ήταν θετικός στο να κάνει τη δουλειά και η συνεισφορά του ήταν πολύτιμη.

Στην κριτική που έγραψα για το album σημείωσα πως πρόκειται για τον πιο progressive δίσκο που έχετε γράψει μέχρι τώρα. Συμφωνείς με αυτό;
Τι σημαίνει Prog; Δεν σκέφτομαι έτσι. Είναι ένας δίσκος των Samsara Blues Experiment, όπως και όλοι οι υπόλοιποι. Δε νομίζω να ενδιαφέρει κανέναν αν είναι stoner, psych ή prog. Αυτές οι ταμπέλες υπήρχαν πάντοτε. Δεν μπορείς να μας κατηγοριοποιήσεις κάπου συγκεκριμένα και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει.

Υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο concept στο μυαλό σου όταν συνέθετες το παζλ του album, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά; Η εκτεταμένη χρήση των πλήκτρων ας πούμε είναι ένα παράδειγμα.
Όχι. Απλά ερωτεύτηκα και αγάπησα τα synths. Και μιας και στην ζωή μου απέτυχα στον έρωτα, μου βγήκε έτσι. Πολλά από τα κομμάτια που έγραψα μιλάνε για αυτά που έζησα τους τελευταίους μήνες. Οι στίχοι σύντομα θα βρίσκονται online. Δεν αποτελούν προϊόν φαντασίας.

Μιλώντας για πλήκτρα, νομίζω πως σε αυτόν τον δίσκο σχεδόν «αντικαταστήσατε» κάποια κιθαριστικά μέρη ή ακόμα και solos για χάρη τους. Το ίδιο συμβαίνει και με το Σιτάρ. Συμφωνείς με αυτή την παρατήρηση;
Ναι απόλυτα… Να που τελικά κάποιος το αναγνώρισε… χαχαχα. Σίγουρα σε αυτό το album παίζω λιγότερη κιθάρα, ενώ έτσι και αλλιώς το Σιτάρ το χρησιμοποιούμε περισσότερο για ατμόσφαιρα. Ξέρεις, τα synths έχουν τόσους πολλούς διαφορετικούς ήχους σε σχέση με την κιθάρα. Καταντάει βαρετό όλο αυτό με πολλές rock μπάντες: verse-chorus-verse-chorus-solo κιθάρα-chorus. Τουλάχιστον εμείς προσπαθούμε να παρουσιάσουμε κάτι διαφορετικό.

Είσαι λίγο σκληρός πρέπει να σου πω…
Όλοι αυτοί οι τύποι με τα μακριά μαλλιά και τις κιθάρες που σου λένε πως μόνο «η αληθινή rock μουσική» είναι πραγματική μουσική. Με αυτούς τα έχω. Ξέρεις, υπάρχει φοβερή ηλεκτρονική μουσική από τα 80s. Απλά πρέπει να ανοίξεις το μυαλό σου και να την ανακαλύψεις.

Καταλαβαίνω τι θες να πεις, όμως οι προηγούμενες δουλειές σας ήταν βασισμένες στην κιθάρα και τα riffs.
Μου πήρε καιρό μέχρι να σπάσω αυτά τα στερεότυπα. Μακάρι να το είχα κάνει νωρίτερα αυτό. Μην ακούτε τους άλλους, αλλά την καρδιά σας.

Σε προσωπικό επίπεδο κυκλοφόρησε πέρυσι ως Surya Kris Peters το «The Hermit» και φέτος το «Holy Holy Holy», δυο πολύ σκοτεινά και συναισθηματικά albums. Και το «One With The Universe» έχει αρκετά τέτοια στοιχεία. Πιστεύεις πως σχετίζονται κάπως αυτοί οι δίσκοι, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την ατμόσφαιρα που δημιουργείς;
Πιστεύω πως ναι καθώς σχετίζονται και με τα προσωπικά θέματα που ανέφερα παραπάνω. Τι είναι όμως η αγάπη; Είναι κάτι που έχω σκεφτεί πολύ τελευταία.

Μιας και πρόκειται για ένα τόσο προσωπικό θέμα δε θα επεκταθώ παραπάνω. Ας πάμε σε κάτι άλλο… φέτος κλείνετε τα 10 σας χρόνια. Εκτός από την κυκλοφορία του «One With The Universe» έχετε κάποια άλλα σχέδια για τους fans;
Έχουμε προγραμματίσει δύο shows στο Βερολίνο. Αλλά πέραν αυτών… δε ξέρω. Κάποιες φορές μου φαίνεται πραγματικά περίεργο το πόσους fans έχουμε. Ειλικρινά είμαι ευγνώμων για όλο αυτό, απλά κάποιες φορές σκέφτομαι… ποιος είναι αυτός ο κόσμος που μας ακολουθεί; Μετά συνειδητοποιείς πως αρκετοί fans γίνονται φίλοι σου και αυτό είναι το καλύτερο κομμάτι. Το να συνδέεσαι με ανθρώπους μέσω της μουσικής σου.

Με την εταιρία του, την Electric Magic Records, ελέγχεις απόλυτα τη μουσική και τα δικαιώματα από αυτήν. Πόσο δύσκολη είναι αυτή η δραστηριότητα για σένα; Έχεις σκεφτεί ποτέ την άνεση ενός μεγαλύτερου label;
Είναι δουλειά αλλά μου αρέσει. Κάποιες στιγμές σκέφτομαι πως μια μεγαλύτερη δισκογραφική θα μας βοηθούσε με τα χρήματα να βγούμε περισσότερο προς τα έξω. Όταν όμως βλέπω αυτές τις εταιρίες δε νιώθω και τόσο άνετα να συνεργαστώ μαζί τους. θέλω να παραμείνω αληθινός και δε με ενδιαφέρει να πουλήσω κάποιο trend.

Chris φτάσαμε στο τέλος… έχω μια τελευταία ερώτηση. Πρόκειται να δώσετε στην Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα shows σας. Το μήνυμά σου στους Έλληνες οπαδούς σας.
Θυμάμαι πως παίξαμε πριν λίγα χρόνια σε ένα φεστιβάλ στη Βόρεια Ελλάδα μπροστά σε 2000 κόσμο (σ.σ: Αναφέρεται στο Fuzztastic Planet Festival της Δράμας το 2015). Ήταν εκπληκτικά. Δεν έχω να πω κάτι συγκεκριμένο. Ελάτε στο live να περάσουμε όλοι μαζί καλά. Τις χρειαζόμαστε αυτές τις στιγμές.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΟΛΙΚΑΣ
Κολλημένος με τις λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύει πως κάνουν τη διαφορά, ο Νικόλας ξεκίνησε το 2009 με το rockyourlife.gr να ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με τις αγαπημένες του μουσικές, προσπαθώντας να πείσει ότι το rock είναι καλύτερο στις πιο απλές μορφές του.