ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ BEHIND GREAT COVERS/TOP STORIES/Χωρίς κατηγορία

Οι ταραχές της λευκής νύχτας στο ντεμπούτο των Dead Kennedys

Η Καλιφόρνια του pop μύθου είναι ένας ηλιόλουστος παράδεισος καλλίγραμμων surfers, καλλιτεχνών με ακουστικές κιθάρες που αντηχούν στο Laurel Canyon και ατελείωτων, σαρκικών και άλλων, απολαύσεων στα πεντάστερα ξενοδοχεία και τα clubs. Οι μύθοι έχουν πλάκα αλλά η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική. Υπάρχει ο τόπος του μύθου στον οποίο πήγαινες…

Η Καλιφόρνια του pop μύθου είναι ένας ηλιόλουστος παράδεισος καλλίγραμμων surfers, καλλιτεχνών με ακουστικές κιθάρες που αντηχούν στο Laurel Canyon και ατελείωτων, σαρκικών και άλλων, απολαύσεων στα πεντάστερα ξενοδοχεία και τα clubs. Οι μύθοι έχουν πλάκα αλλά η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική.

Υπάρχει ο τόπος του μύθου στον οποίο πήγαινες “με λουλούδια στα μαλλιά” αλλά, από την άλλη, πολύ εύκολα μπορούσες να πέσεις πάνω στον Charles Manson. Υπάρχει το “Surfin’ USA” των Beach Boys αλλά υπάρχει και το “Straight Outta Compton” των NWA. Και κάπου μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και τα αυτοκίνητα της αστυνομίας του San Fransisco που βλέπουμε να καίγονται στο εξώφυλλο του Fresh Fruit For Rotting Vegetables των Dead Kennedys.

whitenight1
Η ασπρόμαυρη φωτογραφία της Judith Calson τραβήχτηκε την 21η Μαϊου 1979, κατά τη διάρκεια της White Night Riot. Εκείνη τη νύχτα η gay κοινότητα του San Francisco βγήκε στους δρόμους, εξοργισμένη επειδή το δικαστήριο έριξε στα μαλακά τον δολοφόνο του δημοτικού συμβούλου Harvey Milk και του δημάρχου George Moscone. Μάθαμε την ιστορία από την ταινία “Milk” του Gus Van Sant, με την οσκαρική ερμηνεία του Sean Penn, αλλά έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, οπότε ας φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα η ομοφυλοφιλία ήταν σε ένα βαθμό ανεκτή στην πόλη του San Francisco ή τουλάχιστον περισσότερο ανεκτή από ότι σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ. Έτσι, τις επόμενες δεκαετίες, χιλιάδες άνθρωποι που ασφυκτιούσαν στον τόπο καταγωγής τους μετανάστευσαν δυτικά και δημιούργησαν μια ισχυρή κοινότητα στο San Francisco. Ένας από αυτούς ήταν και ο Harvey Milk, ο οποίος έφυγε από τη Νέα Υόρκη και εγκαταστάθηκε στην πόλη, προσωρινά το 1969 και οριστικά το 1972.

whitenite2
Εκείνη την περίοδο η gay κοινότητα του San Francisco άκμαζε πληθυσμιακά, οικονομικά και δημιουργικά -στα μέσα των 70s αντιπροσώπευε πάνω από το 20% του πληθυσμού της πόλης- και μπορεί να ήταν ανεκτή αλλά δεν έγινε ποτέ πραγματικά αποδεκτή από τους παραδοσιακούς συντηρητικούς και θρησκευόμενους κατοίκους, ιδίως από τη στιγμή που επεκτάθηκε σε πρώην λευκές και blue collar γειτονιές όπως η Castro Street. Ο μεγαλύτερος εχθρός της ήταν η αστυνομία της πόλης, η οποία ποτέ δεν σταμάτησε το ανεξέλεγκτο κυνήγι με εφόδους σε gay bars, σε κτίρια όπου γίνονταν συγκεντρώσεις ή ακόμα και στο δρόμο όπου πέρναγε χειροπέδες και ξυλοφόρτωνε ομοφυλόφιλους για ασήμαντες αφορμές.

whitenite3
Η μόνη απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί ήταν η πολιτική οργάνωση της κοινότητας και αυτό έγινε με μπροστάρη τον Milk, τον οποίο ήδη αποκαλούσαν “The Mayor Of Castro Street”. Στις εκλογές του 1977 ο Milk κέρδισε μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο. Ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή αφού τόσο ο δήμαρχος George Moscone όσο και ο καινούργιος αρχηγός της αστυνομίας Charles Gain ήταν αποφασισμένοι να ακολουθήσουν μια πιο προοδευτική πολιτική και να βάλουν χαλινάρι στα όργανα της τάξης.

whitenite4
Στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο βρέθηκε, όμως, και ο Dan White ένας συντηρητικός παλαιάς κοπής και αποτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος παραιτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1978 εξαιτίας ενός συνδυασμού οικονομικών προβλημάτων και δυσφορίας για τις νέες πολιτικές που ακολουθούνταν. Το κουβάρι της τραγωδίας άρχισε να ξετυλίγεται την επόμενη ημέρα όταν ο μετανιωμένος White ζήτησε πίσω τη θέση του. Για λόγους πολιτικών συσχετισμών στο συμβούλιο, ο Moscone απέρριψε το αίτημα και στις 27 Νοεμβρίου ο White μπήκε κρυφά στο δημαρχείο με ένα 38αρι Smith & Wesson και 10 γεμιστήρες. Κατευθύνθηκε πρώτα στο γραφείο του δημάρχου τον οποίο πυροβόλησε στο σώμα και δύο φορές στο κεφάλι, ενώ στη συνέχεια βρήκε τον Milk τον οποίο επίσης δολοφόνησε.

Ο White συνελήφθη και οδηγήθηκε σε δίκη. Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του για φόνο πρώτου βαθμού που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επιφέρει και την θανατική ποινή. Το σώμα των ενόρκων, ωστόσο, το οποίο αποτελούνταν σε συντριπτικό ποσοστό από straight, λευκούς, working class Ρωμαιοκαθολικούς αποδέχτηκε όλα τα επιχειρήματα της υπεράσπισης. Ο White καταδικάστηκε σε 7 χρόνια και 8 μήνες φυλάκιση, επειδή οι ένορκοι δέχτηκαν ότι οι δολοφονίες δεν ήταν προμελετημένες και έγιναν σε βρασμό ψυχής.

whitenite5
Αμέσως μόλις μαθεύτηκε το νέο συγκεντρώθηκαν 500 άνθρωποι στην Castro Street. “Να αφήσουμε τα μπαρ και να βγούμε στους δρόμους” ήταν το σύνθημα. Όταν η πορεία πλησίαζε στο δημαρχείο ο κόσμος είχε φτάσει τις 5,000 και ζητούσε πλέον το κεφάλι του Dan White. Οι συγκεντρωμένοι ξήλωσαν τα κάγκελα του ισογείου, τα πέταξαν στα τζάμια του πρώτου ορόφου και τότε η αστυνομία αποφάσισε να επέμβει. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ένας νεαρός έσπασε το τζάμι ενός αυτοκινήτου της αστυνομίας και έριξε μέσα αναμμένα σπίρτα. Το αυτοκίνητο πήρε φωτιά και λίγο αργότερα εξερράγη όταν οι φλόγες έφτασαν στο ντεπόζιτο της βενζίνης. Η φωτιά επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα αυτοκίνητα της αστυνομίας που ήταν παρκαρισμένα στο ίδιο πεζοδρόμιο. Εκείνη τη στιγμή η Judith Calson σήκωσε τη μηχανή της και τράβηξε τη φωτογραφία που βλέπουμε στο εξώφυλλο του «Fresh Fruit For Rotting Vegetables».

whitenite8
Για περισσότερες από τρεις ώρες το San Francisco μετατράπηκε σε ζώνη πολέμου με τους διαδηλωτές να σπάνε ότι έβρισκαν μπροστά τους -ακόμα και τα χαρακτηριστικά τραμ που αποτελούν σήμα κατατεθέν της πόλης- και τους αστυνομικούς να αντιδρούν ακόμα πιο βίαια, ξυλοκοπώντας ομοφυλόφιλους όπου τους έβρισκαν. Σύμφωνα με τις αναφορές των ημερών εκείνων, πολλοί αστυνομικοί είχαν φροντίσει να καλύψουν τα ίχνη τους κολλώντας μαύρη ταινία στο σημείο της στολής που υπήρχαν τα στοιχεία τους. Εκτός από τις καταστροφές στην πόλη, ο τελικός απολογισμός της White Night Riot ήταν 61 τραυματίες αστυνομικοί και 100 πολίτες.

dead_kennedys_-_fresh_fruit_for_rotting_vegetables_cover
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Harvey Milk έγινε σύμβολο του αγώνα ενάντια στις διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλόφιλων. Το φθινόπωρο του 1979 δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία στην Ουάσιγκτον κρατώντας τη φωτογραφία του και η αλήθεια είναι ότι η θυσία του δεν αποδείχτηκε μάταιη. Όσο για τον Dan White, αυτός αποφυλακίστηκε μετά από πέντε χρόνια αλλά στις 21 Οκτωβρίου 1985 συνέδεσε την εξάτμιση του αυτοκινήτου του με μια αντλία, κλειδώθηκε μέσα και αυτοκτόνησε.

Ο Στέλιος Βογιατζάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε δημοσιογραφία έχοντας σκοπό να περάσει τη ζωή του γράφοντας για μουσική. Στα επόμενα 20 χρόνια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι συντάκτης στο Έθνος, έγραψε για τα πάντα αλλά ποτέ για μουσική. Του αρέσουν οι Grand Magus αλλά και οι Take That, ο HP Lovecraft αλλά και η JK Rowling, Επίσης, δεν κουράζεται να κάνει χιλιάδες περιττά πράγματα στο Internet.

Latest from BEHIND GREAT COVERS

Go to Top