Με αφορμή το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, για να συναντήσει τον Πρόεδρο Trump, είναι μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε τι θέλει να πέτυχει η ελληνική αντιπροσωπία και κάτω από ποιες συνθήκες.

Η Αμερική του Donald Trump είναι μια χώρα που πρόεδρός της αντιλαμβάνεται με τελείως διαφορετικό τρόπο την επιχειρηματικότητα, την πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα από ότι η Αμερική του Obama μέχρι πριν από ένα χρόνο. Η Αμερική του 2008-2016 αλλά και τα βήματα που είχε κάνει η χώρα από το 1989 και μετά, έδειχναν μια χώρα που είχε αποφασίσει πως θα αντιμετωπίσει την άνοδο της Κίνας και της Ινδίας και την συμπεριφορά της απέναντι στους πολίτες της κατά κύριο λόγο. Η προσπάθεια ήταν να αγκαλιάσει την καινοτομία, τα πανεπιστήμια να γίνουν πραγματικοί φορείς γνώσης και να προσελκύσει με όσο πιο εμφατικό τρόπο μπορεί τα καλυτέρα μυαλά.

Οι Bill Gates, Steve Jobs, Larry Ellison, Sergey Brin, Marc Zuckerberg, Elon Musk, Satya Nadella κ.α. (αρκετοί από αυτούς παιδιά μεταναστών) συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια και κατάφεραν να πρωτοστατήσουν στον διπλασιασμό του GDP της χώρας από το 1989 μέχρι σήμερα, και εν ολίγοις να καταφέρουν να δώσουν μια καλή κεκτημένη ταχύτητα στο όχημα Αμερική με αποτέλεσμα ο κόσμος της να απολαμβάνει την καλύτερες υποδομές από ποτέ, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τη δεκαετία του 50 (4,3% – με εξαίρεση το 2000 όπου η ανεργία είχε πέσει στο 4,0%).

Για να το πετύχει αυτό η ηγεσία της χώρας, κυρίως οι Reagan, Clinton και Obama, επικεντρώθηκαν στη δημιουργία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και την αφαίρεση των δασμών (σταδιακά) καθώς και άλλων ειδών προστατευτισμού κυρίως σε νομοθετικό επίπεδο.

Το αποτέλεσμα, οι περισσότερες νέες τάσεις ήρθαν από την Αμερική σε πολλούς τομείς:

Social media: Facebook, Instagram, LinkedIn, etc.

Mobile technology: Apple

Mobility/αυτοκίνητα: Tesla, Uber

Εμπόριο/ρομποτική: Amazon

Τεχνολογία/τεχνητή νοημοσύνη: Microsoft, Google

Σήμερα ο Προέδρος Trump έχει εγκαταλείψει αυτή την στρατηγική επιλογή. Ξαναγυρίζει στην παραδοσιακή οικονομία, κάνοντας ταυτόχρονα και επικίνδυνες ακροδεξιές επιλογές, για να ικανοποιήσει το ακροατήριο του που είναι εξαιρετικά φοβικό απέναντι σε αλλαγές και προκλήσεις, αλλά και για να κάνει αυτό που έχει μάθει και καταλαβαίνει καθώς δεν το έχει με την καινοτομία, δηλαδή για λόγους ελέγχου. Το αποτέλεσμα δεν άργησε να γίνει ορατό. Ήδη το Σεπτέμβριο που μας πέρασε η χωρά, για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο του 2011 παρουσίασε απώλεια 36,000 θέσεων εργασίας. Αγνόησε ο πρόεδρος το βασικό: όταν παίζεις άμυνα το ποιο πιθανό είναι να φας γκολ!!!

Τι θέλει λοιπόν η αντιπροσωπεία μας να πετύχει εκεί, έχοντας στο νου ότι μάλλον έχουμε έλλειμμα ανάπτυξης και κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό;  Δεδομένου του περιβάλλοντος στην Αμερική και της ανάγκης μας μάλλον θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Η επίσκεψή έχει περισσότερο γεωπολιτικό χαρακτήρα με έμφαση στις στρατιωτικές δαπάνες και αγορές (εκσυγχρονισμός των F16) και λιγότερο με την πολυπόθητη ανάπτυξη στη χώρα μας. Άλλωστε και ο Trump δεν βλέπει θετικά τις επενδύσεις στο εξωτερικό. Πέραν αυτού ήταν μια ευκαιρία για την αριστερή μας κυβέρνηση να επισκεφθεί τα αξιοθέατα και να ψωνίσει από τα καταστήματα του πάλε ποτέ εχθρού!!! (απο ότι φαίνεται ήδη τα πάνε καλά με τα ψώνια).

Ο Άρης Τσιγκρής θεωρεί ότι η αλλαγή (μικρή η μεγάλη) δίνει σκοπό στη ζωή, είναι σύμφωνη με την φύση μας και επιτρέπει στον καθένα μας να ανακαλύπτει νέες πτυχές του χαρακτήρα του. Πιστεύει ότι η τεχνολογία και η καινοτομία είναι ο δρόμος για περισσότερη δημοκρατία αν βαδίσει side by side με την ηθικό-αισθητική εξέλιξη, έτσι θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε τις δημιουργίες στην μουσική, τον λόγο και την γραφή. Πρέπει όμως να μάθουμε περισσότερα από όσα ξέρουμε τώρα για να φτιάξουμε αυτή τον τρόπο απόκτησης της.