«Πριν από χιλιάδες χρόνια, έφτασε μία νύχτα που κράτησε για μία ολόκληρη γενιά. Βασιλείς πάγωσαν μέσα στα κάστρα τους, το ίδιο και οι βοσκοί στις καλύβες τους; Και οι γυναίκες πνίγανε τα μωρά τους για να μην τα δουν να πεθαίνουν από την πείνα, και να κλαίνε και να νιώθουν τα δάκρυα να παγώνουν στα πρόσωπά τους… Μέσα στο σκοτάδι ήρθαν οι White Walkers για πρώτη φορά. Γλιστρούσανε μέσα σε πόλεις και βασίλεια επάνω στα νεκρά άλογά τους, κυνηγώντας με αγέλες παγωμένων, νεκρών αραχνών που ήταν μεγαλύτερες από κυνηγόσκυλα». Λέει η Old Nanστο Bran Stark στην πρώτη σεζόν του Game of Thrones σε μία αφήγηση που θυμίζει τρομακτική ιστορία που λες με ένα φακό κάτω από το πιγούνι σου ένα καλοκαιρινό βράδυ γύρω από μία φωτιά σε κάποια απομονωμένη παραλία…

Και αφού μάθουμε ποιος θα καθίσει στο θρόνο, μετά από μάχες, αναπάντεχους θανάτους πρωταγωνιστών, έρωτες, απαγορευμένους έρωτες, συγγενικούς απαγορευμένους έρωτες, θεωρίες και καυγάδες σε καφέ και pubs ανά την υφήλιο σχετικά με το αν το όνομά του είναι Aegon, Aemonή Jaehaeris, το HBO μας ανακοινώνει πως θα αναπτύξει 5-6 spin-offs του GOT με πρώτο στο άμεσο μέλλον το “The Age of Heroes,” αν παραμείνει αυτός ο τίτλος τελικά.

Και τώρα έρχεται το γνωστό ερώτημα… Θέλουμε μία ακόμα σειρά εντός ιστορίας και σύμπαντος Westeros που ουσιαστικά θα εκμεταλλευτεί το momentum- που δεν είναι και πολύ momentum πια, κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια-και την τεράστια, ανεπανάληπτη πιθανώς επιτυχία της σειράς που καθήλωσε όλον τον πλανήτη;;; Με συνοπτικές διαδικασίες… ΝΑΙ! Θέλουμε! Εγώ δηλαδή ως hardcore fan του GOT λέω ναι!

Πριν αρχίσει η γκρίνια η οποία έχει ήδη αρχίσει, αλλά και θα άρχιζε και θα συνέχιζε και δε θα τέλειωνε ποτέ ανεξαρτήτως της απόφασης για το μέλλον μιας σειράς που μπήκε σε εκατομμύρια σπίτια σε όλον τον κόσμο, να σημειώσουμε πως το Game of Thrones θα ολοκληρωθεί με τα 6 επεισόδια του 8ου του κύκλου το 2019. Άρα, δε μιλάμε αρχικά για μία συνέχεια της σειράς που ενδεχομένως θα την τραβούσε από τα μαλλιά και θα κατέστρεφε κάτι τέλειο όπως είναι η περίπτωση για δεκάδες σειρές στις μέρες μας που ξεκινάνε με προοπτικές καλοκουρδισμένης ταινίας που κυκλοφορεί Δεκέμβρη μήνα και καταλήγουν σε Φωσκολιάδες με ημέρα πρεμιέρας 5 Αυγούστου. Μιλάμε πιο πολύ για ένα prequelκαι λιγότερο για spin-off, λοιπόν.

Η ερώτηση «μα γιατί θα δεις το prequel του Game of Thrones» είναι ακριβώς το ίδιο με το όταν με ρωτάνε μα πως μπορείς και βλέπεις musical, ή γιατί ακούς τραγούδια των Spice Girls ή γιατί βλέπεις Eurovision.

Σε τί θα αφορά το prequel λέτε; Ας ξεκινήσουμε με την επίσημη ανακοίνωση του HBO: «Λαμβάνοντας χώρα χρόνια πριν από τα γεγονότα του “Game of Thrones” η σειρά περιγράφει την ιστορία του κόσμου καθώς πέρασε από την χρυσή Εποχή των Ηρώων στην πιο σκοτεινή του στιγμή. Και ένα πράγμα είναι σίγουρο, είτε πρόκειται για τα ανατριχιαστικά μυστικά της ιστορίας του Westeros, είτε για την δημιουργία των White Walkers, τα μυστικά της Ανατολής ή τους θρυλικούς Stark, δεν είναι σίγουρα η ιστορία που νομίζουμε πως γνωρίζουμε….».  Δεν ξέρω για εσάς εγώ έχω ψηθεί ήδη…

Το θέμα με τέτοια project πνευματικά όπως το Game of Thrones είναι πως για να μπορεί ο δημιουργούς τους να βγάζει άκρη με την ιστορία που προσπαθεί να διηγηθεί, πρέπει να κατασκευάσει ένα σύμπαν το οποίο έχει αρχή μέση και τέλος αλλά και υπόσταση και εκτός της συγκεκριμένης ιστορίας. Και στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα σύμπαν που πολλές φορές έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, λόγω της περίπλοκης ιστορίας τους χιλιάδων ετών, από ότι ο κορμός της ιστορίας στην οποία οφείλει την ύπαρξή του. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο συγγραφέας και δημιουργός έχει καθυστερήσει οικτρά την συνέχεια της ιστορίας που γέννησε τούτο το τόσο όμοιο αλλά και τόσο διαφορετικό από το δικό μας, σύμπαν για να μιλήσει περισσότερο για τις ιστορίες που προηγήθηκαν του Game of Thrones, τους βασιλιάδες που έχτισαν το Σιδερένιο Θρόνο, τις μάχες που χώρισαν ένωσαν και ξαναχώρισαν το Westeros σε 7 Βασίλεια, τη μαγεία που πολλές φορές ορίζει την πορεία των πραγμάτων σε αυτό το σύμπαν. Και ναι σίγουρα θα μου πείτε ο συγγραφέας και δημιουργός το έκανε αυτό γιατί εκμεταλλεύτηκε οικονομικά την επιτυχία του βιβλίου του. Αδιαμφησβήτητα. Αλλά θα μπορούσε να το κάνει και μετά το τέλος των βιβλίων με την ίδια και μεγαλύτερη ίσως εμπορική απήχηση. Ο τρόπος που εξέδιδε τις ιστορίες από το Westeros καθώς και την «Εγκυκλοπαίδεια», την οποία εγώ προσωπικά ευχαριστήθηκα πολύ περισσότερο από τα βιβλία, θυμίζει χείμαρρο ορμητικό. Μοιάζει σα να ήταν ένας κόσμος που ήταν στο μυαλό του και έπρεπε οπωσδήποτε να επικοινωνήσει, ίσως γιατί έτσι η βασική ιστορία αποκτά και πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα και γίνεται πιο ουσιαστική γιατί είναι κομμάτι ενός κόσμου παλιού που δεν ξεκίνησε με τον 7χρονο Bran Stark να προσπαθεί να πετύχει το στόχο στο Winterfell ούτε θα τελειώσει με το τελευταίο “cut” του σκηνοθέτη. Και γνωρίζοντας για την εποικοδομητική μανία του Martinμε τον Tolkien, μιλάμε για μία καθαρή περίπτωση που ο μαθητής προσπαθεί να ξεπεράσει το δάσκαλο. Και για μένα υπάρχουν σημεία στο σύμπαν αυτό και κυρίως στην ιστορία και γεωγραφία του, που το κάνει.

Πέρα όμως από την πιο κριτική ματιά του θέματος, υπάρχει και το θέμα της τέρψης την οποία υποβιβάζουμε συνέχεια σε τέτοια θέματα. Η ερώτηση «μα γιατί θα δεις το prequel του Game of Thrones» είναι ακριβώς το ίδιο με το όταν με ρωτάνε μα πως μπορείς και βλέπεις musical, ή γιατί ακούς τραγούδια των Spice Girls ή γιατί βλέπεις Eurovision. Γιατί πιθανοί ψευτό-αβαντ γκαρντ χέητερς της λαϊκής κουλτούρας περνάω καλά και με το Game of Thrones και με τα musicalκαι με τις Spice Girls και με τη Eurovision. Και όσο μιλάμε για μία σειρά που θα είναι εγγυημένα καλογυρισμένη και με σίγουρο castπου θα ανεβάσει το κασέ του όπως ακριβώς έκανε και το cast του GOT και που θα έχει επικές μάχες, δράκους, έρωτες, ήρωες, κακούς και κυρίως γεωγραφία και ιστορία ενός τόπου που δεν υπάρχει αλλά ταυτίζεσαι γιατί υπάρχει ο παράγοντας προβληματική ανθρωπότητα, θα λέω «ΝΑΙ, ΘΑ ΤΟ ΒΛΕΠΩ» μέχρι να με απογοητεύσει. Αλλά πιθανώς και τότε να συνεχίσω να το βλέπω γιατί αυτό είναι το άλλο θεματάκι με τα φανταστικά σύμπαντα, σου γίνονται συνήθειες, νιώθεις πως τα ξέρεις και μετά είτε θέλεις να το φτάσεις μέχρι τέλους είτε το τέλος αυτό δεν έρχεται ποτέ και συνεχίζεις να ακολουθείς ό,τι βγαίνει ακόμα και όταν ξέρεις πως θα είναι κακό.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως μη φοβού! Γιατί δε θα είναι κακό. Τώρα δεν ξέρω πως θα νιώσω αν κάνουν όντως άλλες 5-6 σειρές με θέμα Westeros ή αν θα τις δω, λίγο υπερβολικό μου ακούγεται. Αλλά για αυτήν την πρώτη νομίζω μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Τι γνωρίζουμε τώρα για το prequel αυτό. Όχι πολλά, πέρα από την επίσημη ανακοίνωση του HBO και τον τίτλο είναι η αλήθεια. Αλλά αν κρίνουμε από τις συμπληρωματικές ιστορίες του George RR Martin και από το companion book A World of Iceand Fire γνωρίζουμε πως την Εποχή των Ηρώων, ξεκίνησε η ιστορία των γνωστών οικογενειών των Starks, Lannisters κλπ καθώς και η αλληλεπίδρασή τους με τους Targaryenκαι την ανατολή. Έτσι το “Starks of legend” που λέει η ανακοίνωση του HBO θα μπορούσε να αναφέρεται στον Bran The Builder που έχτισε το τείχος και δημιούργησε τη Night’s Watch. Εξ ’ου ίσως και το “Age of Heroes”. Ενώ η αναφορά στην Ανατολή θα μπορούσε να αφορά στους Targaryen και τον τόπο καταγωγής τους τη Valyria που έχει τη δική της ιστορία που παγώνει στο χρόνο με την καταστροφή της και που παρότι έχει καταστραφεί συνεχίζει να έχει πολύ μεγάλη σημασία αλλά και παρουσία (κυρίως μέσα από τη γλώσσα της Valyria) στο Game of Thrones. To prequel επίσης, θα μπορούσε να τα περάσει όλα αυτά στο πρώτο επεισόδιο και να πάει κατευθείαν στα γεγονότα της Long Night και των μαχών ανάμεσα στους White Walkers στα Children of the Forest και τους ανθρώπους. Σε τέτοια περίπτωση το “Age of Heroes” θα μπορούσε ίσως να αναφέρεται στον The Last Hero που σκότωνε White Walkers με dragon steele. Αν συμβεί το τελευταίο η Old Nun θα κάνει ένα σημαντικό πέρασμα σίγουρα…

Όπως και να έχει αυτό αργεί ακόμα να συμβεί. Οπότε η διαδικτυακή γκρίνια επί τούτου είναι άτοπη και άκαιρη. Ας εστιάσουμε στην 8ησεζόν που κυκλοφορεί το Γενάρη (ίσως!) και της οποίας τα γυρίσματα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και ας κλαυθμηρίσομε προκαταβολικά για όλα όσα δεν μας αρέσουν στον τελευταίο κύκλο του Game of Thrones αν και δεν έχει βγει ακόμα! Valar Morghulis.

Με σπουδές στις αγγλοφωνες λογοτεχνίες και με αδυναμία σε οτιδήποτε αμερικάνικο. Χόμπι της το cinema και το daydreaming… Αγαπημένη ταινία το Pulp Fiction. Αγαπημένη ταινία στην πραγματικότητα, το Breakfast at Tiffany’s. Εύχεται να κατασκηνώσει κάποτε έξω από το Kodak Theater. Ενθουσιάζεται με μια καλή ταινία του Tarantino αλλά και με ένα juicy χολιγουντιανό κουτσομπολιό. Είναι trivia freak!!!