ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ TOP STORIES/ΠΡΟΣΩΠΑ

Alissa Nelson: H γυναικά που έκανε μόδα την Black Metal Yoga στο Λος Άντζελες

Για την Alissa και το έργο της μου μίλησε πρώτη φορά, ο αρχισυντάκτης μου. Μου την σύστησε στέλνοντας μου ένα βίντεο της όπου εξηγεί τι είναι η black metal yoga που διδάσκει και πώς εμπνεύστηκε αυτή την τόσο καινοτόμα ιδέα. Ούσα κι εγώ διαφορετική ως προς τον τρόπο που διδάσκω ενθουσιάστηκα…

Για την Alissa και το έργο της μου μίλησε πρώτη φορά, ο αρχισυντάκτης μου. Μου την σύστησε στέλνοντας μου ένα βίντεο της όπου εξηγεί τι είναι η black metal yoga που διδάσκει και πώς εμπνεύστηκε αυτή την τόσο καινοτόμα ιδέα. Ούσα κι εγώ διαφορετική ως προς τον τρόπο που διδάσκω ενθουσιάστηκα μαζί της και στην πορεία ενθουσιάστηκα κι άλλο, ανακαλύπτοντας πως  αρκετός κόσμος στην Ελλάδα την γνωρίζει. Ανταποκρίθηκε άμεσα και πολύ πρόθυμα στην πρόταση μου να μοιραστούμε μια συνέντευξη.

Ομολογώ πως την εκτίμησα αμέσως διότι η απόκριση της ήταν ταπεινή και με σεβασμό στην προσέγγιση μας. Με ευχαρίστησε πολλές φορές  κι έδωσε πολύ χρόνο και σκέψη στις απαντήσεις της, λέγοντας μου ότι θέλει να ανταποκριθεί στο βάθος των ερωτήσεων μου που θεώρησε ότι την τιμούν ιδιαιτέρως. Μπορεί κανείς να διαισθανθεί την ευγένεια της μέσα από τον λόγο της. Είναι αδιαμφισβήτητα φορέας του πνεύματος της γιόγκα. Το κατάλαβα αμέσως μόλις διάβασα τις απαντήσεις όμως όταν μετάφρασα τον λόγο της πείστηκα ακόμη περισσότερο. Προσέχει τι λέει και με κάθε της λέξη προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο. Με ενδελέχεια θίγει τα τρία βασικότερα ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τους ανθρώπους που έχουν ακολουθήσει το γιόγκικο μονοπάτι αλλά όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους, και προσπαθεί διακριτικά να αφυπνίσει  όσους δεν έχουν ακόμη αντισταθεί στον κοινωνικό προγραμματισμό. Υποκρισία, ειλικρίνεια στον λόγο και τις πράξεις που τον ακολουθούν, διαφορετικότητα.

Μολονότι, οι ερωτήσεις μου κουβαλούν την δική μου ένταση και την άδολη πρόθεση μου να προκαλέσω, εκείνη απαντά σε όλα διατηρώντας την διαλογιστική ησυχία και περνά από την μία απάντηση στην άλλη, ακριβώς όπως οφείλει ένας ασκούμενος να περνά από την μία στάση της γιόγκα στην άλλη: χωρίς να κουβαλάει το παρελθόν. Στον λόγο της διέκρινα βαρύτητα και σοφία και πιστεύω πως θα συμφωνήσετε μαζί μου ανεξαρτήτως αν έχετε έρθει σε επαφή με τον κόσμο της γιόγκα ή όχι. Το βασικότερο στοιχείο της συνέντευξης είναι ότι κατορθώνει να διατηρεί την πνευματική της ισορροπία  και να εξετάζει όλα τα ζητήματα που της έθεσα υπό την οπτική αυτή χωρίς ακραίες τοποθετήσεις, όπως ακριβώς διδάσκουμε και στην πρακτική εξάσκηση. Βιώνει το παρόν συνειδητά και φαίνεται από τις επιλογές που έχει κάνει, τις οποίες συνδέει διαρκώς με το παρελθόν, θέλοντας να τονίσει τις αλλαγές που επήλθαν στην ζωή της, μέσα από τον δρόμο που διάλεξε.

Ο Οsho λέει πώς υπάρχουν δύο είδη δασκάλων. Ο δάσκαλος κι ο Δάσκαλος. Είμαι σίγουρη ότι θα της βάλετε κεφαλαίο δέλτα στον τίτλο διότι εκπέμπει το σημαντικότερο μάθημα που μπορεί να διδάξει και να διδαχθεί κανείς: η γιόγκα δεν βρίσκεται στις asana (στάσεις) αλλά στο μυαλό διότι στην ουσία αυτό πρέπει να απελευθερωθεί κι ότι όσο ρηξικέλευθος μπορεί να είναι ένας δάσκαλος βγάζοντας τον εαυτό του και προσφέροντας τον στους μαθητές του άλλο τόσο μπορεί να είναι και παραδοσιακός τηρώντας με ευλάβεια αυτό το δίδαγμα. Είναι ο εαυτός της, κάνει αυτό που της λέει η καρδιά της και δεν βρίσκεται σε κανέναν ανταγωνισμό, βιώνοντας την πιο μεγάλη βουδιστική αλήθεια: να βρίσκεσαι σε γαλήνη ότι κι αν συμβαίνει γύρω σου.

Γεια σου, Alissa. Hari Om! To rockyourlife.gr κι εγώ θέλουμε να σε ευχαριστήσουμε για την συνέντευξη που μοιράζεσαι με τους αναγνώστες μας. Κατ’ αρχάς, η γιόγκα της Ελλάδας σου στέλνει τους χαιρετισμούς της και θα θέλαμε να μάθουμε “πώς τα πάει” η γιόγκα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην χώρα μου ανθίζει αργά παρά τα στερεότυπα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη και πρέπει να ξεπεράσει τον φόβο και την παρεξηγημένη αντίληψη του κόσμου.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με βάλατε στην συζήτηση επικοινωνώντας μαζί μου. Είναι πάντα τιμή για μένα να μοιράζομαι την διδασκαλία! Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η γιόγκα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Ειδικά στο Λος Άντζελες όπου ζω έχει πάρει μόνιμη θέση στην επικρατούσα κουλτούρα της εκγύμνασης. Βγαίνοντας από το σπίτι βλέπεις πάντα ανθρώπους να κουβαλούν στρώμα ή να φορούν φόρμα για γιόγκα. Σε όλα τα γυμναστήρια προσφέρονται μαθήματα γιόγκα και σε πολλά σχολεία παραδίδονται μαθήματα στα παιδιά. Η γιόγκα εδώ έχει μεταμορφωθεί από μια χίπικη δραστηριότητα υποκουλτούρας σε απόλυτο mainstream ρεύμα. 

Μια δασκάλα που διδάσκει black metal yoga συνεντευξιάζεται από μια δασκάλα γιόγκα που είναι και συγγραφέας ιστοριών τρόμου. Πιστεύεις ότι μας έφερε κοντά η ενεργειακή ροή;
Για να είμαι ειλικρινής δυσκολεύτηκα σκεπτόμενη το ζήτημα της ενεργειακής ροής. Δεν μου είναι κάτι απτό οπότε δεν μπορώ και να την θεωρήσω ως πραγματική. Είμαι όμως πολύ ξεκάθαρη για αυτά που προσφέρω στον κόσμο και για αυτά που επιτρέπω να εισέλθουν στην ζωή μου σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή οπότε η συμπεριφορά μου αυτό-οδηγείται στο να με συνδέσει με ανθρώπους που σκέπτονται όπως εγώ. Δεν είναι τυχαίο που μου κάνεις αυτές τις συγκεκριμένες ερωτήσεις˙ τοποθετώ κάτι από εμένα εκεί έξω (τις λέξεις μου, την φωνή μου, το γράψιμο μου) που συνδέθηκε με κάτι που κι εσύ αγαπάς και θέλεις να ερευνήσεις βαθύτερα. Από την μεριά μου αυτό γίνεται σκόπιμα. Θέλω να συνδεθώ με ανθρώπους σαν εσένα! Νομίζω πως έχουμε πολύτιμα πράγματα να μοιραστούμε όσον αφορά την διδασκαλία. 

Έχοντας παρακολουθήσει τα βίντεο σου έμαθα ότι ξεκίνησες την γιόγκα στην προσπάθεια σου να αυτό-θεραπευτείς από ένα εξαιρετικά βίαιο περιστατικό που σου συνέβη. Θα ήθελες να μας εξηγήσεις με ποιο τρόπο σε βοήθησε να θεραπευτείς και ποια ήταν η βαθύτερη εσωτερική αιτία που σε οδήγησε στο μονοπάτι της γιόγκα και της διδασκαλίας;
Μετά το βιασμό που υπέστην, άρχισα να έχω συμπτώματα Διαταραχής Μετα-τραυματικού Άγχους. Αυτό εκδηλώθηκε ως αποσύνδεση μεταξύ του σώματος και του μυαλού μου. Χανόμουν εντελώς για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μην έχοντας συναίσθηση που βρισκόμουν στον χώρο και τι ένιωθα. Έπεφτα στην κυριολεξία πάνω σε τραπέζια καταλήγοντας με μελανιές που δεν είχα ιδέα πώς βρέθηκαν στο κορμί μου. Παρακολουθούσα μαθήματα γιόγκα και πριν μου συμβεί αυτό, οπότε μετά την παρότρυνση του ψυχοθεραπευτή μου, ξεκίνησα πάλι.  Αμέσως μόλις άρχισα την πρακτική αισθάνθηκα τεράστια και βαθιά ανακούφιση˙ εστιάζοντας στην αναπνοή μου κατόρθωνα να παραμερίσω τις σκέψεις που κάλπαζαν μέσα στον εγκέφαλο μου ώστε να επανασυνδεθώ με όσα συνέβαιναν στο σώμα μου ανά πάσα στιγμή. Κέρδισα την ανακούφιση της ψυχής μου μόνο και μόνο επειδή εκτόνωσα την ένταση από το σώμα μου, η οποία προκλήθηκε από τον φόβο και το άγχος. Οπότε απέκτησα ξανά επίγνωση του σώματος μου μέσα στον χώρο. Όσο περισσότερη πρακτική έκανα τόσο μεγαλύτερη ανακούφιση αισθανόμουν, αναγνωρίζοντας πλέον τα δικά μου συμπτώματα στους πελάτες που έβλεπα στην κοινωνική εργασία. Στην γειτονιά τους δεν υπήρχε κανένα μέρος που να μπορούν να κάνουν μαθήματα γιόγκα κι έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διδασκαλίας ώστε να μάθω περισσότερα για τις ικανότητες της γιόγκα και να τις διδάξω στους πελάτες μου, ελπίζοντας πως θα τους βοηθήσω να δουλέψουν τα δικά τους ψυχικά τραύματα

Θα ήθελες να μας εξηγήσεις την δική σου οπτική για το πρώτο κοινωνικό yama της γιόγκα, την ahimsa (μη βία);
Σκέπτομαι την ahimsa συνέχεια! Την βλέπω ως εσωστρεφή κι εξωστρεφή πρακτική. Έχουμε πάρα πολλές επιλογές στην ζωή μας και κάθε στιγμή μας παρουσιάζεται ένας άλλος τρόπος που δυνητικά μπορεί να βλάψει ή να θεραπεύσει τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους. Είναι ευαίσθητη αυτή η εξισορρόπηση. Έτσι, προσπαθώ να αναλογίζομαι όσο το δυνατόν περισσότερο, αν οι επιλογές που κάνω πρόκειται να με βοηθήσουν την δεδομένη στιγμή. Ομοίως, ξοδεύω πολύ χρόνο σκεπτόμενη με ποιο τρόπο αυτές οι επιλογές επηρεάζουν τις σχέσεις μου με τους ανθρώπους και τον κόσμο που με περιβάλει. 

Είναι σκληρός ο κόσμος που ζούμε- η κοινωνία μας δεν διευκολύνει με ποικίλους τρόπους την εξάσκηση της ahimsa. Για παράδειγμα, όταν ζούσα στο Σαν Φρανσίσκο μετακινούμουν με ποδήλατο. Ήταν εύκολο διότι είναι μια πόλη «ευρωπαϊκά» οργανωμένη. Η επιλογή του ποδήλατου ήταν η καλύτερη για μένα από ψυχικής, πνευματικής και οικονομικής άποψης. Επίσης, είναι πολύ καλύτερο για τον πλανήτη. Το Λος Άντζελες είναι απλωμένη πόλη, οι δρόμοι δεν είναι ασφαλείς για τους ποδηλατιστές οπότε αναγκάστηκα να αγοράσω αυτοκίνητο. Εδώ, είναι δυσκολότερο να αγοράσεις φαγητό χωρίς πακετάρισμα κι ακόμη δυσκολότερο να κάνεις ανακύκλωση και συμπίεση.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες μας θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν μια ολιστική οπτική της ahimsa ώστε να δημιουργηθούν οι όροι που δώσουν πρόσβαση σε όλους για μια υγιή πρακτική αλλά πολύ απλά δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες μας επειδή κοστίζει πολλά χρήματα σε όσους κατέχουν την εξουσία επί του παρόντος.

Ο στόχος της γιόγκα είναι να σε κάνει να είσαι δυνατότερος στο μυαλό, την ψυχή, την καρδιά και το σώμα;
Απολύτως! Βλέπω ακόμη την γιόγκα ως ένα εργαλείο που μπορείς να δημιουργήσεις και να ανεχτείς την δυσφορία ώστε να κατανοήσεις ότι μπορεί να σε οδηγήσει σε μεγαλύτερη εξέλιξη κι ευκολία. 

Διδάσκω και hatha και ashtanga γιόγκα αλλά είμαι σίγουρη πως έχεις παρατηρήσει κι εσύ ότι υπάρχει ένας «πόλεμος» ανάμεσα στα δύο είδη της πρακτικής. Μου είναι αδύνατον να αντιληφθώ τον λόγο. Προσφάτως, συμμετείχα σε ένα φεστιβάλ hatha γιόγκα όπου όλοι μου ψιθύριζαν στο αυτί «μην πεις εδώ ότι διδάσκεις ashtanga». Πες μας την δική σου άποψη επ’ αυτού.
Είναι πολύ αστείο! Υπάρχουν τόσες πολλές σχολές γιόγκα και τόσα μικρά δράματα που έχουν συμβεί μεταξύ τους. Αυτή την στιγμή, υπάρχει ένα ρεύμα αμφισβήτησης των πάντων που θέλει να ενσωματώσει λειτουργικότερη κίνηση στην γιόγκα αντί να ωθεί προς την κλασσική ευθυγράμμιση της Iyengar και του Sri Patabi Jois.

Σέβομαι πάρα πολύ την πειθαρχία της ashtanga και πολλοί από τους αγαπημένους μου δασκάλους έχουν καταβολές στην ashtanga. Eίμαι επίσης σίγουρη, ότι αν η ashtanga ήταν το μοναδικό στυλ πρακτικής όταν ξεκίνησα δεν θα είχα μείνει μαζί της. Πρώτα εξασκήθηκα στην Iyenger και ήταν πολύ πιο προσβάσιμη στο σώμα μου. 

ΟΚ… η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Γιατί διάλεξες την black metal μουσική;
Επειδή λειτουργεί! Η μουσική αυτή σε αποσπά πολύ λιγότερο σε σχέση με άλλα είδη ενώ ταυτοχρόνως είναι πολύ ρυθμική και σου δίνει την ευκαιρία να χαθείς. Επίσης, αντανακλά αυτό που ανάφερα και πριν: την αντιμετώπιση της δυσφορίας. Αντανακλά την ιδέα της παρατήρησης και της ενσωμάτωσης της σκιάς σου ώστε να γίνεις ο εαυτός σου. Κι επειδή ακούω πολλή heavy metal δεν ήθελα να ζήσω χωριστή ζωή ανάμεσα στην μουσική και την γιόγκα, διότι αυτές οι δύο έχουν υπάρξει για μένα οι πιο θεραπευτικές κοινώτητες σε όλη μου την ζωή.

Οι αναγνώστες μας θα θέλουν οπωσδήποτε να μάθουν τις μπάντες και την διαδοχή των τραγουδιών που χρησιμοποιείς στα μαθήματα σου και ποιο ή ποια είναι τα αγαπημένα σου.
Σίγουρα υπάρχουν λίγες μπάντες που μπορώ να χρησιμοποιήσω την μουσική τους: Boris, Earth, Neurosis, Wolves In The Throne Room, Sleep. Ακολουθώ μια αψίδα κλιμάκωσης με την μουσική, όπως και με την συνοχή του μαθήματος˙ προσπαθώ να το αντικατοπτρίσω αυτό ξεκινώντας με την διαλογιστική ησυχία, μετά το μάθημα γίνεται πιο ρυθμικό πηγαίνοντας από τους χαιρετισμούς στον ήλιο, στις όρθιες θέσεις. Μόλις ανακάλυψα μια διασκευή του “Who by fire” του Leonard Cohen από τους Coil που είναι ιδανική για την savasana (στάση της χαλάρωσης). Αναρτώ λίστες με τα τραγούδια που χρησιμοποιώ και στο Spotify, οπότε μπορεί κανείς να τα βρει εκεί. 

Έχουμε το ίδιο γούστο για τους Coil! Kαι τώρα ας μιλήσουμε για το “bulling”. Κάνω γιόγκα εδώ και έξι χρόνια. Συνήθως, οι άνθρωποι στα μαθήματα που διδάσκω γνωρίζουν ότι είμαι συγγραφέας τρόμου ή αν δεν το γνωρίζουν δεν ενδιαφέρονται για την πληροφορία εφόσον το μάθημα λειτουργεί σωστά. Οι δάσκαλοι μου από την αρχή μου έλεγαν ότι πρέπει να γίνω δασκάλα αλλά όταν πήγα στην σχολή της γιόγκα αντιμετώπισα μια παράξενη κατάσταση για πρώτη φορά. Ξαφνικά, ήμουν η goth δασκάλα που επρόκειτο να τρομάξω και να διώξω τους ανθρώπους από την γιόγκα. Ενώ εγώ δεν είμαι καν goth. Έχω μαθητές που συνάντησαν την ίδια συμπεριφορά και ήρθαν σε μένα νιώθοντας απαίσια. Οπότε πες μας… πώς συμπεριφέρονται σ’ εσένα οι άνθρωποι “black metal Alissa” ;
Με ανησυχούσε αυτό αλλά νομίζω πως για πρώτη φορά ξεχώρισα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διδασκαλίας. Στο Σαν Φρανσίσκο (αλλά και αλλού) υπάρχει μια ομάδα που ονομάζεται Yoga Punx και πραγματικά μεταμόρφωσαν το συναίσθημα που είχα. Πλέον, βλέπω όλο και περισσότερους δασκάλους με τατουάζ και περίεργα μαλλιά να διδάσκουν, οπότε νιώθω να ξεχωρίζω λιγότερο. Τώρα πια υπάρχουν άνθρωποι που μου λένε πως δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ακούω black metal, κι αυτό είναι κάτι που με κάνει να γελάω.

Τώρα που ζω στα προάστια του Λος Άντζελες, νιώθω πως κάθε μέρα ξεχωρίζω και περισσότερο όμως οι μαθητές μου δεν δείχνουν να το προσέχουν καθόλου. Συνδεόμαστε με την διδασκαλία, την κίνηση και την συζήτηση για την πνευματική μας υγεία παρά με τα τατουάζ και την μουσική (αυτό μπορεί να είναι και μια ένδειξη ότι ωριμάζουμε!).

Τα black metal μαθήματα μου όμως είναι διαφορετικά: πολλές μπλούζες με black metal μπάντες, τόνοι τατουάζ και σκουλαρίκια, οι πιο καλοδεχούμενοι άνθρωποι γύρω μου. Ανυπομονώ πραγματικά να χτίσω αυτή την κοινότητα και να δείξω πως η γιόγκα μπορεί αληθινά να είναι το εργαλείο για θεραπεία και κοινωνική αλλαγή.

Μιλώντας γι΄αυτό… πιστεύω ακράδαντα ότι η γιόγκα αφορά τον εσωτερικό μας εαυτό. Πρέπει να κλείσεις τα μάτια σου και να ψάξεις να βρεις τον αληθινό σου εαυτό καθώς παραδίνεσαι στο σκοτάδι ταξιδεύοντας μέχρι να βγεις στο φως. Εσύ τι πιστεύεις για όλα αυτά; Είναι η φώτιση (samadhi) μια προσωπική εμπειρία που σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα μας;
Θεωρώ ότι η γιόγκα είναι ένας καθρέφτης για όσα μας συμβαίνουν εσωτερικά. Ο τρόπος που προσεγγίζουμε την πρακτική είναι ο ίδιος που προσεγγίζουμε όλα τα πράγματα οπότε είναι μια ευκαιρία για να ρίξουμε λίγο φως στις πεποιθήσεις και την συμπεριφορά μας. Mου είναι δύσκολο να πω τι μπορεί να αποτελεί η φώτιση (Samadhi) για τον καθένα ξεχωριστά αλλά ξέρω πολλές ιστορίες μοναχών που φωτίστηκαν ενώ έπλεναν τα πιάτα˙ φωτίζεσαι όταν βλέπεις την ομορφιά στο τετριμμένο της κάθε ημέρας. Υπάρχει, επίσης, το στοιχείο της απώλειας της αντίστασης στο κοσμικό, το οποίο ενισχύει όσα ακούμε στη Δύση για το σχετικό επίτευγμα και είναι σε κάποιο βαθμό υπεύθυνο για την άσχημη φήμη.

Ο Osho θα συμφωνούσε μαζί μας! Και τώρα μια goth και μια black metal δασκάλα θα προσεγγίσουν το ζήτημα του Ανώτερου Όντος. Ο Πατάνζαλι είπε ξεκάθαρα πως η γιόγκα είναι ένα μονοπάτι που ακολουθεί κάποιος για να εξελίξει τον εαυτό του και η προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν πιστεύει καν στον Θεό. Ποια νομίζεις ότι είναι η αιτία που δημιουργεί τέτοια τρομερή ανάγκη ώστε η γιόγκα να συνδεθεί με κάτι θεϊκό;
Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση! Αναρωτιέμαι αν έχει να κάνει με το υπόβαθρο πολλών δασκάλων της δυτικής σκέψης και θρησκείας και την αποσύνδεση μας από τον φυσικό κόσμο. Ή αν είναι απλώς η ανάγκη μας να νιώσουμε κομμάτι  σε κάτι που είναι μεγαλύτερο από εμάς. 

Νομίζω ότι η γιόγκα είναι ένα σύνολο εργαλείων για τον τρόπο προσέγγισης του κόσμου και δεν χρειάζεται καθόλου να συνδεθεί με έναν θεό, αλλά μας δίνει τα εργαλεία για να αντιληφθούμε ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Υπάρχουν, μάλλον, πολλοί άνθρωποι που αισθάνονται ότι πρέπει να δώσουν σε αυτές τις συνδέσεις ένα όνομα ή ότι μια θεϊκή εκδήλωση τους δίνει την  αίσθηση της ειρήνης ή της ευημερίας, αλλά δεν είμαι πραγματικά ένας από αυτούς τους ανθρώπους!

Ούτε εγώ, Alissa! Σε ένα από τα βίντεo σου αναφέρεις πως έχεις ανακαλύψει ότι η black metal γιόγκα ενοχλεί μερικούς ανθρώπους και ότι τους κάνει να αισθάνονται άβολα κάτι που σημαίνει πολλά. Μίλησε μας για το επίτευγμα σου!
Κάποτε, είχα ένα μαθητή ο οποίος μου είπε πως η μουσική που ακούγεται στα μαθήματα μου, του δημιουργεί θυμό! Νομίζω ότι οι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να μείνουν με την δυσφορία τους και να συμφιλιωθούν με δύσκολα συναισθήματα, τείνουν να βαρύνουν προς αυτό που διδάσκω. Οι άνθρωποι που κάνουν γιόγκα για να αισθάνονται καλά όλη την ώρα, δεν θα περάσουν ωραία στα μαθήματα μου. Αυτό είναι απολύτως εντάξει, διότι όλοι χρειαζόμαστε διαφορετικούς τρόπους διδασκαλίας αναλόγως την φάση που βρισκόμαστε. Όμως, ο δικός μου ο στόχος είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους να δουν την δυσφορία τους και να την ενοχλήσουν, αντί να την απομακρύνουν ή να την μουδιάσουν

Η τελευταία μου ερώτηση είναι για το κίνημα των vegan. Το ακολουθείς και το στηρίζεις; Είναι απαραίτητο να είσαι vegan όταν εξασκείσαι στην γιόγκα;
Η διατροφή είναι κάτι που σκεφτόμουν πολύ πρόσφατα, ειδικά καθώς σχετίζεται με την ahimsa. Ήμουν χορτοφάγος για δέκα χρόνια πριν συνειδητοποιήσω ότι ήταν πιο υγιεινό για μένα προσωπικά να φάω λίγο κρέας. Ωστόσο, ήμουν πολύ προσεκτική σε ό, τι έχω αγοράσει εδώ και χρόνια ύστερα από την μεταστροφή κι έδωσα το στίγμα μου, αγοράζοντας κρέας και αυγά μόνο από αγρότες που εμπιστευόμουν και θα μπορούσα να επισκεφτώ. Νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε τον αντίκτυπο που έχουν οι επιλογές μας σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ζώων και του πλανήτη. Εάν δεν μπορείτε να προμηθεύσετε τα ζωικά σας με ηθικό τρόπο, τότε καλύτερα να είστε vegan. Δεν το έχω ξανακάνει, αλλά τρώω όλο και περισσότερα χορτοφαγικά και vegan γεύματα αυτές τις μέρες και προσωπικά αισθάνομαι πιο ισορροπημένη εσωτερικά αλλά και με τον κόσμο.

Θα ήθελα ειλικρινά να σε ευχαριστήσω ξανά για την εκπληκτική συζήτηση και να σου πω ότι με ενέπνευσε να κάνω μαθήματα με rock και dark μουσική, όπως πάντα ήθελα. Είμαι περισσότερο από βέβαιη ότι θα εμπνεύσεις πολλούς ανθρώπους να είναι ο εαυτός τους και να είναι ισχυροί. Θα ενθουσιαστούμε αν επισκεφθείς την Ελλάδα και διδάξεις γιόγκα εδώ. Black metal Yoga rules! Namaste, Alissa!
Σε ευχαριστώ!!! Οι ερωτήσεις σου ήταν εξαιρετικά στοχαστικές και διορατικές!!! Το σκοτάδι και το φως μέσα μου χαιρετούν το σκοτάδι και το φως μέσα σου.

Η Φράνση Παπουτσάκη γεννήθηκε το 1976 στη Νεάπολη Εξαρχείων, κάτω από τον αστερισμό του Σκορπιού. Ως φύση αντικοινωνική σπούδασε Κοινωνιολογία. Όταν δεν γράφει, αρθρογραφεί. Όταν δεν αρθρογραφεί, μεταφράζει την γραφή της Francine Queen. Τα μεγάλα της πάθη εκτός από την πένα της είναι η κιθάρα της, η blues μουσική, ο βωβός, ο retro και ο cult κινηματογράφος, οι πολεμικές τέχνες και η yoga πρακτική την οποία βιώνει και διδάσκει κι έτσι σώζεται ο κόσμος από την οργή της.

Latest from TOP STORIES

Go to Top