Από το πρωί έχουμε γίνει όλοι «μάρτυρες» του περιστατικού με τον Phil Anselmo να χαιρετάει ναζιστικά και να φωνάζει «white power», σε event μάλιστα που είχε να κάνει με τη μνήμη του Dimebag Darrell. Blogs, sites, περιοδικά και γενικά όλος ο rock -αλλά όχι μόνο Τύπος- αναπαρήγαγε την είδηση, όχι για να πάρει κάποια χτυπήματα ή likes όπως μερικοί νομίζουν, αλλά επειδή έτσι όφειλε να κάνει.

Την ίδια άλλωστε ανάγκη ένιωσε και χρήστης Chris R., ο οποίος αποφάσισε να ανεβάσει στο διαδίκτυο το επίμαχο video, για το οποίο έγραψε πως: «ο κόσμος πρέπει να το δει αυτό. Ήταν μια απαράδεκτη στιγμή που χάλασε όλη την βραδιά. Αυτό ΔΕΝ είναι οι Pantera. Δεν είναι δυνατόν να μη κάνει κάτι για αυτό ο Vinnie Paul. Phil Anselmo είσαι ρατσιστής!».

Προσωπικά δεν είμαι και ο μεγαλύτερος οπαδός των Pantera. Αντιθέτως, γουστάρω πολύ τους Down. Η κίνηση του Anselmo πάντως δε με έριξε από τα σύννεφα. Όσοι παρακολουθούν την πορεία του, γνωρίζουν πως και στο παρελθόν είχε κάνει παρόμοιες αναφορές. Στο YouTube υπάρχουν τα videos και ο καθένας μπορεί να τα αναζητήσει. Βέβαια, όταν το όνομα του «νταή» Anselmo ήταν πιο hot, 15-20 χρόνια πιο πριν, οι δηλώσεις αυτές περνούσαν στα ψιλά με αρκετούς να σπεύδουν είτε να κρύψουν είτε να τις «δικαιολογήσουν» λέγοντας πως απόψεις σαν και αυτές οφείλονται στην περιθωριοποίηση της Νέας Ορλεάνης και άλλες τέτοιες μπούρδες… Αυτό όμως είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.

Προσωπικά αδιαφορώ για τις πολιτικές πεποιθήσεις του κάθε μουσικού. Θεωρώ και πιστεύω πως ο κάθε καλλιτέχνης πρέπει να κρίνεται για το έργο και το καλλιτεχνικό αποτύπωμα που αφήνει σε αυτόν εδώ τον πλανήτη. Ο μουσικός από τη μουσική του, ο σκηνοθέτης από τα έργα του, ο ζωγράφος από τους πίνακές του. Κανείς από εμάς δεν έχει μπει στα σπίτια αυτών που θαυμάζει για να ζητήσει πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων. Επιπλέον, θεωρώ πως κανένας δε θα πρέπει να διώκεται για τις ιδέες του, όσο ακραίες και αν είναι αυτές. Είμαι επίσης σίγουρος, πως εκεί έξω υπάρχουν αρκετοί ακόμα μουσικοί που γουστάρω που ενδεχομένως να κλείνουν το μάτι στον φασισμό. Δε με ενδιαφέρει αυτό γιατί πολύ απλά με νοιάζει η τέχνη και όχι η προσωπική του ζωή του καθενός. Δέχομαι ωστόσο πως όταν με το έργο σου μπαίνεις σε χιλιάδες σπίτια σε όλον τον κόσμο, έχεις υποχρέωση να είσαι πολύ πιο προσεκτικός. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Anselmo βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο.

Άλλο ήταν αυτό που με ενόχλησε. Λίγα λεπτά μετά το περιστατικό, ο ίδιος ο Anselmo βγήκε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα λέγοντας πως όλο αυτό ήταν ένα inside joke και πως όντας μεθυσμένος, με το «white power» εννοούσε το λευκό κρασί που έπιναν στα παρασκήνια. Μια ηλίθια δικαιολογία από έναν άνθρωπο που δεν είχε το σθένος να παραδεχτεί τα λεγόμενά του. Λίγο -λευκό- κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου δηλαδή…

Anselmoinside

Και εδώ έρχομαι σε μια άλλη περίπτωση, αυτή του Varg Vikernes των Burzum. Γνωστός ρατσιστής, φασίστας και φυσικά δολοφόνος. Έχει περάσει 16 χρόνια στη φυλακή και ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνεχίζει να προκαλεί με τις ρατσιστικές του δηλώσεις, περνώντας μάλιστα την πόρτα των διωκτικών αρχών αρκετές φορές ως ύποπτος ρατσιστικών επιθέσεων. Αν και δε μου αρέσει καθόλου η μουσική του, αν και διαφωνώ εντελώς με τις απαράδεκτες κατ εμέ πολιτικές του τοποθετήσεις, θεωρώ πολύ πιο αντρίκια τη στάση του από αυτήν του Anselmo. Έχει πάρει το βάρος των επιλογών του, έχει ζήσει με αυτές, έχει πληρώσει και το τίμημα. Επίσης, ως απόδειξη των όσων είπα παραπάνω, είμαι απόλυτα σίγουρος πως αρκετοί fans του ακραίου ήχου που λατρεύουν τους Burzum είναι κάθετα αντίθετοι στις ρατσιστικές και φασιστικές του αντιλήψεις και αναφορές.

Υπάρχει όμως και ένα μεγαλύτερο πρόβλημα σχετικά με την κίνηση αυτή του Anselmo και αυτή είναι ο χρόνος στον οποίο αυτή έγινε. Σε μια περίοδο που από την εδώ πλευρά του Ατλαντικού εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες περνούν δύσκολες ώρες, ζητώντας την βοήθεια και την στήριξη όλων μας, την ίδια στιγμή που στην από εκεί πλευρά ορισμένοι αστυνομικοί βγάζουν όπλο σε Μεξικάνους, λοιπούς Ισπανόφωνους και Αφρο-Αμερικανούς με περίσσια ευκολία, κινήσεις σαν αυτές θα πρέπει να καταδικάζονται από όλους. Αν μάλιστα προσθέσετε και τα γεγονότα με τη σημαία του Αμερικάνικου Νότου καθώς και τον κίνδυνο εκλογής του ανεκδιήγητου και γραφικού Donald Trump στον προεδρικό θώκο στις επόμενες Αμερικανικές εκλογές, του οποίου δυστυχώς ο εμπρηστικός και ρατσιστικός λόγος έχει απήχηση στις Η.Π.Α, το κοκτέιλ γίνεται πολύ επικίνδυνο.

Χρέος λοιπόν της rock και metal κοινότητας είναι να καταδικάσει και να απομονώσει «φαινόμενα Anselmo». Σήμερα είναι αυτός, αύριο θα είναι -κατά πάσα πιθανότητα- ο Ted Nugent, μεθαύριο κάποιος άλλος. Με μια διαφορά όμως… Προσωπικά, δε θα σταματήσω να ακούω τα βινύλια των Pantera, δε θα κάψω τους δίσκους των Down και δε θα σταματήσω να γουστάρω το «Nola». Τον καλλιτέχνη Anselmo τον σέβομαι και θα τον ακούω. Τον άνθρωπο Anselmo όμως τον έχω ήδη πετάξει στα σκουπίδια.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΟΛΙΚΑΣ
Κολλημένος με τις λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύει πως κάνουν τη διαφορά, ο Νικόλας ξεκίνησε το 2009 με το rockyourlife.gr να ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με τις αγαπημένες του μουσικές, προσπαθώντας να πείσει ότι το rock είναι καλύτερο στις πιο απλές μορφές του.