Συναυλιακοί χώροι, θέατρα, κινηματογράφοι και μουσεία οι ωφελημένοι.

Την περασμένη εβδομάδα σε αυτήν εδώ τη στήλη γράφαμε για την επιστολή μέσω της οποίας περίπου 1.500 Βρετανοί μουσικοί ζητούσαν τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία. Ανάμεσά τους και πολλά «βαριά» ονόματα όπως οι Iron Maiden, ο Paul McCartney, οι Rolling Stones, οι Yes, οι Judas Priest, ο Eric Clapton, οι Coldplay και ο Ed Sheeran. Καλλιτέχνες και συγκροτήματα που αν και απέχουν πολύ από το… να πεινάσουν βοήθησαν με τις υπογραφές τους ώστε μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα να έρθει η ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης ενός πακέτου έκτακτης ενίσχυσης ύψους 1,57 δισεκατομμυρίων λιρών για τον τομέα της ψυχαγωγίας και εκείνων που έχουν περισσότερο ανάγκη μια τέτοια στήριξη.

Πιο συγκεκριμένα, με την επιστολή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού Oliver Dowden ζητούσαν από τον ίδιο και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν το μέλλον της ζωντανής μουσικής σκηνής του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ παράλληλα ξεκινούσε και η καμπάνια #LetTheMusicPlay μέσα από τα social media. Η κίνηση αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι η παύση κάθε συναυλιακής δραστηριότητας εξαιτίας του κορωνοϊού ήρθε σε μια περίοδο που τα live αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων για τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους που απασχολούνται στον συγκεκριμένο τομέα, που υπολογίζονται σε πάνω από 190.000 στο Νησί. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους αξίζει να αναφέρουμε ότι η μουσική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου συνέβαλε με 5,2 δισεκατομμύρια λίρες στο ΑΕΠ της χώρας το 2018, εκ των οποίων το 1,1 δισ. προήλθε από τις συναυλίες.

Ο Βρετανός Υπουργός Πολιτισμού Oliver Dowden

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου πρόκειται για την «μεγαλύτερη εφάπαξ επένδυση στον Πολιτισμό του Ηνωμένου Βασιλείου», με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων (1,3 δισ. στερλίνες) να κατευθύνονται στην Αγγλία. Η Σκωτία θα λάβει συνολικά 97 εκατ., Ουαλία 59 εκατ., ενώ 33 εκατ. θα δοθούν στη Β. Ιρλανδία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε την πολιτιστική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου «καρδιά της χώρας» προσθέτοντας ότι «αυτά τα χρήματα θα βοηθήσουν τον τομέα να σταθεί στα πόδια του διασφαλίζοντας ότι συγκροτήματα, θίασοι και venues σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορέσουν να επιβιώσουν και να στηρίξουν το προσωπικό τους για όσο διάστημα οι πόρτες τους παραμένουν κλειστές».

Ο Tom Kiehl, διευθύνων σύμβουλος της UK Music (κάτι αντίστοιχο του δικού μας Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου), καλωσόρισε την ανακοίνωση του υπουργείου λέγοντας ότι «ένα πακέτο στήριξης ύψους 1,57 δισ. λιρών για τις Τέχνες είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός και μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για πολλούς μουσικούς χώρους». Πρόσθεσε δε ότι «η μουσική βιομηχανία ήταν ένας από τους πρώτους τομείς που επλήγησαν από τα μέτρα αντιμετώπισης του COVID-19» υπογραμμίζοντας ότι η UK Music είχε από την πρώτη στιγμή ζητήσει να ληφθούν όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο συναυλιακός τομέας θα μπορέσει να ανακάμψει. Και κατέληξε λέγοντας ότι «η επιλεξιμότητα για επιχορηγήσεις και δάνεια πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερη προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή απορρόφηση από ολόκληρο τον κλάδο και κυρίως από εκείνους που χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια».
Και όλα αυτά όταν το προηγούμενο διάστημα έγινε ιδιαίτερη μνεία για τους χώρους συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων, το 70% των οποίων διέτρεχαν τον κίνδυνο μόνιμου κλεισίματος σε περίπτωση που δεν λαμβάνονταν μέτρα. Αυτήν την κραυγή αγωνίας ακολούθησε η εκστρατεία #saveourvenues για την υποστήριξη 556 χώρων που απειλούνται με οριστικό κλείσιμο, μεταξύ των οποίων και το ιστορικό Royal Albert Hall.

Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1973 δίνοντας ακόμα ένα λόγο για να ηχούν τη συγκεκριμένη μέρα τα κανόνια του Λυκαβηττού. Αφού έχασε μερικά χρόνια από τη ζωή του στη Γαλλική Φιλολογία της Αθήνας, έμπλεξε με τη δημοσιογρφία και ως Συντάκτης Υλης του αρέσει να βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ονειρό του να βρεθεί κάποια στιγμή στο Wacken και να κάνει κατάδυση σε νερά με λευκούς καρχαρίες...