Ζιμπάμπουε: Στρατιώτες αναπτύχθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας

R NEWS TEAM
Posted on Νοέμβριος 15, 2017, 8:05 πμ
3 secs

Αρνείται ο στρατός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πραξικόπημα.

Στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, και κατέλαβαν το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, επιτείνοντας την έντονη φημολογία περί στρατιωτικού πραξικοπήματος, μετά τις κατηγορίες περί «προδοσίας» που εξαπέλυσε το κόμμα του 93χρονου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, το ZANU-PF,  εναντίον του αρχηγού του στρατού.

Πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από τη στιγμή που ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Κονσταντίνο Τσιουένγκα, απείλησε να παρέμβει για να σταματήσουν οι εκκαθαρίσεις στο κυβερνών κόμμα, ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι είδε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε κεντρικούς δρόμους στην πρωτεύουσα.

Δύο ώρες αργότερα στρατιώτες κατέλαβαν τις κεντρικές εγκαταστάσεις του ZBC, του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου, και διέταξαν το προσωπικό του να φύγει. Αρκετοί εργαζόμενοι αντιμετωπίστηκαν βίαια από τους στρατιώτες, σύμφωνα με δύο μέλη του προσωπικού του και ένα στέλεχος οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ζιμπάμπουε.

Στη συνέχεια ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Χαράρε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Πριν από λίγο ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε πυροβολισμούς κοντά στην κατοικία του Μουγκάμπε.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυναν οι αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων της Ζιμπάμπουε, αρνήθηκαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα και διαβεβαιώνοντας ότι ο πρόεδρος της χώρας είναι «σώος». «Δεν βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης. Διαβεβαιώνουμε το έθνος ότι τόσο η αυτού εξοχότης ο πρόεδρος (…) όσο και τα μέλη της οικογένειάς του είναι σώοι και αβλαβείς και η ασφάλειά τους είναι εξασφαλισμένη» ανέφερε ένας στρατηγός, στη διάρκεια του διαγγέλματος. Ο ίδιος είπε ότι ο στρατός θα «στοχοθετήσει κακοποιά στοιχεία στο περιβάλλον» του προέδρου της Ζιμπάμπουε.

Ο 93χρονος Μουγκάμπε χαίρει εκτίμησης στην Αφρική διότι ηγήθηκε του αγώνα για την ανεξαρτησία, ωστόσο οι πολιτικοί αντίπαλοί του τον κατηγορούν για απόλυτο αυταρχισμό.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ζιμπάμπουε με ανακοίνωσή της προέτρεψε τα μέλη του προσωπικού της και τους Αμερικανούς υπηκόους να παραμείνουν στα σπίτια ή τα ξενοδοχεία τους εξαιτίας της «πολιτικής αβεβαιότητας» στη χώρα.

Ο στρατός έθεσε υπό κράτηση τον υπ. Οικονομικών

Όπως δήλωσε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση, ο στρατός έθεσε υπό κράτηση τον υπουργό Οικονομικών της αφρικανικής χώρας, Ιγκνέσιους Τσόμπο.

Ο Τσόμπο είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη της λεγόμενης τάσης «G40» στο κυβερνών κόμμα ZANU-PF. Επικεφαλής της τάσης είναι η σύζυγος του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, Γκρέις, η οποία θέλει να διαδεχθεί τον 93χρονο πρόεδρο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

R NEWS TEAM
ROCK YOUR LIFE NEWS TEAM - THE ROCK DAILY POST