ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ TV & MOVIES

Τέλος τα κορίτσια του James Bond… Ο νέος Bond είναι γυναίκα

Μετά από 24 ταινίες, 6 πράκτορες, 16.315.134.284 δις δολάρια, 405 εξολοθρευμένους εχθρούς, 58 ρομαντικά ενδιαφέροντα, και δεν ξέρω εγώ πόσα μαρτίνια, μόνο 85 ήπιε ο Daniel Craig (shaken όχι stirred!) φτάσαμε στην 25η ταινία του πράκτορα ντάμπλ όου σέβεν κατά κόσμο James Bond. Και εν μέσω παγκόσμιας διαταραχής και αναστάτωσης που…

Μετά από 24 ταινίες, 6 πράκτορες, 16.315.134.284 δις δολάρια, 405 εξολοθρευμένους εχθρούς, 58 ρομαντικά ενδιαφέροντα, και δεν ξέρω εγώ πόσα μαρτίνια, μόνο 85 ήπιε ο Daniel Craig (shaken όχι stirred!) φτάσαμε στην 25η ταινία του πράκτορα ντάμπλ όου σέβεν κατά κόσμο James Bond.

Και εν μέσω παγκόσμιας διαταραχής και αναστάτωσης που κράτησαν πολύ κόσμο άυπνο (ποτέ και κανέναν) και ενώ περιμένουμε να ανακοινωθεί το όνομα του Idris Elba ως o επόμενος Bond, James Bond, ή άντε στη χειρότερη του Richard Madden(Robb Stark), το θρυλικό franchise κάνει τρίπλα και ανακοινώνει τη μαύρη Βρετανίδα Lashana Lynch ως την επόμενη πράκτορα 007 που θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην 25η ταινία της σειράς και τελευταία του Craigο οποίος φημολογείται πως αποσύρεται στη Τζαμάικα παίρνοντας μαζί και τους υπόλοιπους λευκούς Βρετανούς που ενσάρκωναν το ρόλο από το 1962. Θα μείνουν στην Τζαμάικα όλοι αυτοί μετά την πρώτη Αφροβρετανή πράκτορα ή θα επιστρέψουν άρον άρον είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν; Ίδωμεν…

Ο μισός κόσμος που ακολουθεί και παρακολουθεί βρίσκεται στημένος στα social media για να λιθοβολήσει όποιο προϊόν πολιτισμού όπως είναι μία ταινία, δεν συμμορφώνεται στη νέα κουλτούρα πολιτικής ορθότητας και ο άλλος μισός βρίσκεται στημένος για να λιθοβολήσει όποιο προϊόν συμμορφώνεται και επιδιώκει την αλλαγή

Άλλο ένα ερώτημα που προκύπτει είναι το γνωστό της πολιτικής ορθότητας που φαίνεται να είναι αυτό που απασχολεί τον τελευταίο καιρό τα παγκόσμια κινηματογραφικά studio και διαδικτυακά promo τους σε σχέση με οτιδήποτε έχει να κάνει με το Hollywood. Στην μετά #metoo εποχή, στην μετά pay gap εποχή, στη μετά Weinstein εποχή, στην μετά #oscarstoowhite εποχή και στην εποχή του πλανητάρχη Trump η συζήτηση για συμπερίληψη και ισότητα που ξεκίνησε πρώτα από τα αμερικάνικα social media και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στους δρόμους αλλά και σε διάφορες τελετές απονομών του Hollywood, βρίσκεται στο ζενίθ της. Αυτό σημαίνει δύο τινά: πρώτον ο μισός κόσμος που ακολουθεί και παρακολουθεί βρίσκεται στημένος στα social media για να λιθοβολήσει όποιο προϊόν πολιτισμού όπως είναι μία ταινία, δεν συμμορφώνεται στη νέα κουλτούρα πολιτικής ορθότητας και ο άλλος μισός βρίσκεται στημένος για να λιθοβολήσει όποιο προϊόν συμμορφώνεται και επιδιώκει την αλλαγή με αποτέλεσμα να του χαλάσει αυτό που είχε ως δεδομένο βλ. γυναίκες Ghostbusters. Το αποτέλεσμα; Τα studio ακροβατούν σε ένα σχοινί με ένα άκρο την σωστή σελίδα της ιστορίας και δεύτερο άκρο την ικανοποίηση του κοινού που μεταφράζεται σε ζεστά δολάρια και κανείς μα κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με τίποτα. Σημεία των καιρών υποθέτω.

Το γυναικείο κοινό και το κοινό γενικότερα δε χρειάζεται να δει το Ghostbusters, τη Συμμορία των 11 και το James Bond ντυμένα με γυναικεία ρούχα. Αν ήθελε αυτό θα μπορούσε να πάει σε ένα ωραιότατο drag show που θα ήταν και πολύ καλύτερο αναμφίβολα.

Τί γίνεται τώρα με τη μαύρη γυναίκα 007… Θα δώσει λίγη ακόμα πνοή ζωής στο γεμάτο κλισέ από άλλες δεκαετίες και ελαφρώς άσχετο με το κλίμα της εποχής πράκτορα; Λύνει άραγε η Lynch, την οποία ίσως ξέρετε ως κολλητή της Captain Marvel, τα θέματα συμπερίληψης και ισότητας των εμπορικών ταινιών; Φαίνεται πως η επιλογή αυτή καλείται να κερδίσει το έδαφος σε πολλά μέτωπα. Γενικά οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ανακοίνωση ήταν κυρίως θετικές με πολύ κόσμο να σχολιάζει πως ίσως δει την ταινία είτε από περιέργεια είτε γιατί θεωρεί το συγκεκριμένο casting ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Προσωπικά μιλώντας, ανήκω σε αυτούς που έχω δει συνολικά ζήτημα 3 ταινίες James Bond, δε μου λέει τίποτα το εργάκι με άλλα λόγια, αλλά τώρα έχω μεγάλη ανυπομονησία να δω τη Lynch στο ρόλο του 007 και τι θα κάνει τόσο με το ρόλο ως ρόλο αλλά και με όλα τα κλισέ του σύμπαντος στο οποίο καλείται να μετοικήσει. Ενώ για καιρό συζητιόταν πως έχει έρθει η εποχή του θηλυκού Bond με παθιασμένους υπέρμαχους που εξηγούσαν πως στα αγγλικά το όνομα James χρησιμοποιείται πια και σε γυναίκες και σε άντρες, ενδεικτικό είναι πως αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν ακριβώς αυτό το μονοπάτι και να ξεχωρίσουν τελείως τους μέχρι τώρα Bonds από τη γυναίκα 007 που έχει μεν την ιδιότητα αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ο ίδιος πράκτορας σε νέες περιπέτειες. Αυτό για μένα είναι μία σοβαρή απόφαση που δείχνει πως σκέφτηκαν καλά και υπολόγισαν το ότι το να βάλεις μία γυναίκα και μάλιστα μία μαύρη γυναίκα σε αυτό το ρόλο δε σημαίνει αλλάζεις όλες τις αντωνυμίες, λιγάκι τα ρούχα και ξεμπέρδεψες. Είναι μία απόφαση που μοιραία οδηγεί, αν θέλουν να έχει νόημα, στην εξολοκλήρου επανεφεύρεση του χαρακτήρα. Αυτή η επανεφεύρεση είναι λοιπόν για μένα αυτό που ίσως φέρει τη πνοή φρέσκου αέρα στο franchise και όχι το γεγονός του θηλυκού Bond σαν διαφημιστικό κόλπο.

Τώρα σχετικά με το αν η απόφαση αυτή σπάει τα κατεστημένα και φέρνει την πολυπόθητη ισότητα στις οθόνες μας (μιας και μόνο εκεί υπάρχει πρόβλημα ισότητας) προφανώς και όχι. Είναι ένα μικροσκοπικό βήμα συμπερίληψης δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Αλλά ακόμα και το γεγονός ότι το Hollywood στηρίζεται σε ξαναζεσταμένα φαγητά για να συμπεριλάβει γυναίκες και ειδικά μαύρες γυναίκες στην εξίσωση δείχνει το τεράστιο πρόβλημα και όχι τη λύση του. Το γυναικείο κοινό και το κοινό γενικότερα δε χρειάζεται να δει το Ghostbusters, τη Συμμορία των 11 και το James Bond ντυμένα με γυναικεία ρούχα. Αν ήθελε αυτό θα μπορούσε να πάει σε ένα ωραιότατο drag show που θα ήταν και πολύ καλύτερο αναμφίβολα. Το κοινό χρειάζεται καινούριες ιστορίες από καινούριες σκηνοθέτιδες και σεναριογράφους που θα βάλουν την αυθεντική εμπειρία γυναικείων χαρακτήρων στο κινηματογραφικό προσκήνιο και δεν θα ξαναδιηγηθούν τις ίδιες ιστορίες των ίδιων αντρών που βλέπουμε τα τελευταία 100 χρόνια στο σινεμά απλώς με γυναικείες περούκες αυτή τη φορά.

Το συμπέρασμα είναι πως αναμένουμε για να δούμε. Αλλά προσωπικά είναι πρώτη φορά που λέω θα πάω να δω Bond στο σινεμά. Ίσως βέβαια θα πρέπει να σταματήσω να το λέω Bond και να το λέω 007. Όπως και να έχει τα διαδικαστικά θα τα βρούμε στην πορεία, το σίγουρο είναι πως η κίνηση αυτή προς το παρόν έχει δώσει την συγκίνηση και την αναμονή που έλειπε στο κοινό του Bond. Ίσως κοιτάζουμε μία νέα εποχή ενός ή μάλλον μίας ριζοσπαστικής και κυρίως σύγχρονης 007. Ίσως πάλι να είναι μία τεράστια βαρετή αχρείαστη αποτυχία. Υπομονή μέχρι το Φεβρουάριου του 2020 και τα ξαναλέμε.

Με σπουδές στις αγγλοφωνες λογοτεχνίες και με αδυναμία σε οτιδήποτε αμερικάνικο. Χόμπι της το cinema και το daydreaming… Αγαπημένη ταινία το Pulp Fiction. Αγαπημένη ταινία στην πραγματικότητα, το Breakfast at Tiffany’s. Εύχεται να κατασκηνώσει κάποτε έξω από το Kodak Theater. Ενθουσιάζεται με μια καλή ταινία του Tarantino αλλά και με ένα juicy χολιγουντιανό κουτσομπολιό. Είναι trivia freak!!!

Latest from TV & MOVIES

Go to Top