ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IN FOCUS

Αλήθεια, ποιος «κυνηγάει» τον Jon Schaffer και γιατί;

Ο ηγέτης των Iced Earth πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο Στέλιος Βογιατζάκης γράφει γιατί ο Jon Schaffer είναι ο μόνος υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στο συγκρότημα του. Η Century Media εξαφάνισε τους Iced Earth και τους Demons And Wizards από την ιστοσελίδα της και, κατά πάσα πιθανότητα, βάζει…

Ο ηγέτης των Iced Earth πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο Στέλιος Βογιατζάκης γράφει γιατί ο Jon Schaffer είναι ο μόνος υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στο συγκρότημα του.

Η Century Media εξαφάνισε τους Iced Earth και τους Demons And Wizards από την ιστοσελίδα της και, κατά πάσα πιθανότητα, βάζει τέλος στη συνεργασία της με τον Jon Schaffer ύστερα από περίπου 30 χρόνια.

Υπό κανονικές συνθήκες αυτή είναι μια είδηση επιπέδου «σκύλος δαγκώνει άνθρωπο», μετά την τεκμηριωμένη εμπλοκή του Schaffer στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου. Αλλά οι συνθήκες έχουν πάψει προ πολλού να είναι κανονικές και ο ηγέτης των Iced Earth βρήκε ικανό αριθμό οπαδών του, που μιλούν για «κυνήγι μαγισσών». Αυτή είναι η χιουμοριστική νότα μιας κατά τα άλλα πολύ θλιβερής ιστορίας.

Σύμφωνα με το λεξικό Mariam-Webster, στη σημερινή εποχή που δεν καίμε αθώες γυναίκες, το «κυνήγι μαγισσών» είναι «η αναζήτηση και η σκόπιμη παρενόχληση ανθρώπων (κυρίως πολιτικών αντιπάλων) που εκφράζουν μη δημοφιλείς απόψεις». Κυνήγι μαγισσών ήταν τα γεγονότα που συνέβησαν την εποχή του Μακαρθισμού, όταν χιλιάδες άνθρωποι είδαν τη ζωή και την καριέρα τους να καταστρέφεται εξαιτίας ανυπόστατων κατηγοριών για προδοσία που ήταν αποτέλεσμα των αριστερών πεποιθήσεων τους.

Ποτέ και ποιός παρενόχλησε τον Jon Schaffer για τις ιδέες του; Η απάντηση είναι «ποτέ και κανένας». Αντίθετα, του δόθηκε ένα μεγάλο παγκόσμιο βήμα για να τις εκφράσει αλογόκριτα και αυτός το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Όχι μόνο είχε τη δυνατότητα να απεραντολογεί για την alt right ιδεολογία του, αλλά και ποτέ -τουλάχιστον από όσο θυμάμαι- δεν είχε απέναντι του έναν μουσικό δημοσιογράφο που επιχείρησε να τον στριμώξει έστω και λίγο. Ο Schaffer μιλούσε, το κασετοφωνάκι έγραφε και τα λόγια του τυπώνονταν στο χαρτί ή ανέβαιναν στο Internet χωρίς κανένα φίλτρο ή έστω χωρίς αντίλογο.

Πολλοί από τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο στόχαστρο την εποχή του Μακαρθισμού κατέληξαν στη φυλακή ή μπήκαν στην μεγάλη μαύρη λίστα των «αντιαμερικανών», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εργαστούν. Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με την περίπτωση του Schaffer. Οι δίσκοι του πάντα έβρισκαν ανεμπόδιστα τον δρόμο για τα ράφια και ο ίδιος έπαιξε live σε σχεδόν όλο τον κόσμο χωρίς να συναντήσει εμπόδια λόγω της ιδεολογίας του. Οι Iced Earth είχαν μέχρι πριν από λίγο καιρό μια αξιοζήλευτη καριέρα, την οποία θα ήθελε το 95% των συγκροτημάτων που παλεύουν να επιβιώσουν. Αν τελικά πάει στη φυλακή θα είναι λόγω των παράνομων πράξεων και όχι λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων του.

Ας λείπουν τα επιχειρήματα περί εισαγγελέων του πληκτρολογίου που δικάζουν πριν την ετυμηγορία των αληθινών δικαστών. Αυτό που μένει να διακριβωθεί από την αμερικάνικη Δικαιοσύνη είναι ο βαθμός και οι συνθήκες της εμπλοκής του Schaffer στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, όχι αν ήταν ένας από τους εισβολείς. Για αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, το έχει δει με τα μάτια του όλος ο πλανήτης.

Διαβάστε ακόμα: Ας μιλήσουμε για τον Jon Schaffer

Και τελικά τι θα γίνει, το όνομα, η ιστορία και τα τραγούδια των Iced Earth θα πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια και να αφεθούν στη λήθη, στο πλαίσιο της cancel culture; Είναι και αυτό ένα σύγχρονο κυνήγι μαγισσών, θα πουν κάποιοι. Όμως δεν θα έχουν δίκιο.

Δεν ήμουν ποτέ fan των Iced Earth και αν ήμουν θα επέλεγα να τους εγκαταλείψω μετά τα τελευταία γεγονότα. Δεν θα έδινα τα χρήματα μου στον Jon Schaffer για να αγοράσω τους δίσκους, τα μπλουζάκια και τα εισιτήρια των συναυλιών του. Είναι μια προσωπική επιλογή, την οποία ούτε θέλω ούτε μπορώ να επιβάλλω στους άλλους. Αν χιλιάδες οπαδοί των Iced Earth σκεφτούν με τον ίδιο τρόπο, το συγκρότημα μπορεί όντως να αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης και τελικά να σβήσει. Δεν θα πρόκειται όμως για μια κεντρικά οργανωμένη καμπάνια «ακύρωσης» αλλά για την συνειδητή απόφαση μεμονωμένων ανθρώπων που είδαν τον μαινόμενο Schaffer στο Καπιτώλιο και είπαν «μέχρι εδώ». Κανένας δεν θα πρέπει να τους κατηγορήσει για κυνήγι μαγισσών. Ο μόνος υπεύθυνος θα είναι ο Jon Schaffer και το κακό του το κεφάλι.

Ο Στέλιος Βογιατζάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε δημοσιογραφία έχοντας σκοπό να περάσει τη ζωή του γράφοντας για μουσική. Στα επόμενα 20 χρόνια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι συντάκτης στο Έθνος, έγραψε για τα πάντα αλλά ποτέ για μουσική. Του αρέσουν οι Grand Magus αλλά και οι Take That, ο HP Lovecraft αλλά και η JK Rowling, Επίσης, δεν κουράζεται να κάνει χιλιάδες περιττά πράγματα στο Internet.

Latest from IN FOCUS

Go to Top