ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ TOP STORIES/TV & MOVIES

The Fanatic: Η παταγώδης αποτυχία του Fred Durst και του John Travolta. Τι έφταιξε τελικά;

Η ταινία που στην πρεμιέρα της σε ορισμένες αίθουσες εισέπραξε μόλις 10 δολάρια. Όταν βλέπεις μία ταινία πολλά πράγματα μπορεί να περάσουν από το μυαλό σου. Για παράδειγμα μπορεί να κατακρίνεις τις ρομαντικές επιλογές των ηρώων, μπορεί κρυμμένος πίσω από τα ποπκόρν σου να μουρμουρίζεις «μην κατεβείς στο υπόγειο, μην κατεβείς…

Η ταινία που στην πρεμιέρα της σε ορισμένες αίθουσες εισέπραξε μόλις 10 δολάρια.

Όταν βλέπεις μία ταινία πολλά πράγματα μπορεί να περάσουν από το μυαλό σου. Για παράδειγμα μπορεί να κατακρίνεις τις ρομαντικές επιλογές των ηρώων, μπορεί κρυμμένος πίσω από τα ποπκόρν σου να μουρμουρίζεις «μην κατεβείς στο υπόγειο, μην κατεβείς στο υπόγειο», ίσως σκέφτεσαι αν έκλεισες το θερμοσίφωνα όπως έφευγες, ίσως προσπαθείς να θυμηθείς το όνομα εκείνου που είναι σε όλες τις ταινίες της Meryl Streep αν βλέπεις κάποια από αυτές. Κάποιες από αυτές τις σκέψεις λένε πολλά για το ποιόν της ταινίας. Άλλες πάλι όχι απαραίτητα. Όταν όμως βλέποντας μία ταινία σκέφτεσαι «πως στα κομμάτια χρηματοδοτήθηκε αυτό το πράμα όταν όλοι αυτοί οι υπέροχοι καλλιτέχνες πουλάνε τα νεφρά τους για να γυρίσουν μία ταινία μικρού μήκους;;;» σημαίνει ότι βρέθηκες σε μία αίθουσα που παίζει το The Fanatic του Fred Durst των Limp Bizkit με πρωταγωνιστή τον John Travolta.

Ο Travolta δε, δήλωσε για τον Durst πως δεν είχε ιδέα πως μπορούσε να φτιάξει μία τόσο καλή ταινία και πως τον εξέπληξε. Πόση σαηεντελογία είχε πιει όταν την έβλεπε αναρωτιέμαι;

Η ταινία αυτή, σύμφωνα με το Hollywood Reporter, συγκέντρωσε το ποσό σοκ των 3.153 δολαρίων από τις 52 αίθουσες που παίχτηκε στην Αμερική, ενώ σε ορισμένες από αυτές εισέπραξε μόλις 10 δολάρια πράγμα που μεταφράζεται σε ένα εισιτήριο που μάλλον έκοψε ο Travolta στο σινεμά της γειτονιάς του. Ούτε τη γυναίκα του δηλαδή δεν έβαλε στην διαδικασία να το δει.

Μία καλή ερώτηση για την εκκωφαντική αποτυχία είναι το τί έφταιξε. Γιατί όπως καταλαβαίνετε η ταινία κόστισε χρήματα. Επενδύθηκαν ποσά που σημαίνει πως τη θεωρούσαν καλή ιδέα, ωραία εκτελεσμένη, με την επιλογή του Travolta γιατί δεν ξέρω για εσάς εγώ με το που βλέπω Travolta σε μία καινούρια ταινία δε χρειάζομαι τίποτα άλλο για να πειστώ και να πάω να τη δω (!). Πίστεψαν επίσης σε έναν φιλόδοξο σκηνοθέτη. Δεν ξέρω αν είναι καλός, αλλά είναι σίγουρα φιλόδοξος. Ο Travolta δε, δήλωσε για τον Durst πως δεν είχε ιδέα πως μπορούσε να φτιάξει μία τόσο καλή ταινία και πως τον εξέπληξε. Πόση σαηεντελογία είχε πιει όταν την έβλεπε αναρωτιέμαι; Τί έφταιξε τότε; Τί κάνει μία ταινία τόσο καταπληκτικά κακή;

Λένε μία ταινία είναι τόσο καλή όσο το σενάριό της. Όταν η συγκεκριμένη ξεκινάει με τη φράση “I can’t talk too long, I gotta poo” με την ακόμα και για Travolta πιο αξιοπερίεργη προφορά που έχει υπάρξει σε ταινία, καταλαβαίνεις από νωρίς τι θα ακολουθήσει. Στα πιο σοβαρά ο χαρακτήρας του Moose, που ενσαρκώνει ο Travolta, βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Η λέξη δε χρησιμοποιείται ποτέ, αλλά υπονοείται με τον τρόπο που κινείται και μιλάει ο Moose. Για κάποιο λόγο το σενάριο θεωρεί ότι αυτό και μόνο φτάνει ως αιτιολογία για τις απόλυτα παράλογες επιλογές του Moose κάτι που πέρα από προβληματικό και ημιμαθές είναι και βαθιά ενοχλητικό. Ανακεφαλαίωση μέχρι τώρα. Το Fanatic είναι κακό γιατί είναι κακογραμμένο.

Η ταινία μοιάζει να μισεί τους χαρακτήρες της και το μέσο που μας κάνει να αισθανθούμε κάτι τέτοιο είναι οι ηθοποιοί που δεν νοιάζονται ή δεν κατανοούν ούτε στο ελάχιστο τις εσωτερικές μάχες των χαρακτήρων. Μόνο προσποιούνται και φωνάζουν.

Τί άλλο μπορεί να φταίει; Το cast. Είτε οι επιλογές ηθοποιών που δεν ταιριάζουν τελικά στους ρόλους, είτε οι πρόχειρες, επιφανειακές ερμηνείες των τελευταίων. Εδώ έχουμε την σπάνια περίπτωση που ισχύουν και τα δύο. Δηλαδή θα ήθελα πολύ να ρωτήσω τον Durst τι τον έκανε να επιλέξει τον Travolta, έναν ηθοποιό που έχει περισσότερα comebacks στην καριέρα του από ότι ταινίες. Μία από τις σημαντικότερες συμβουλές που θα ακούσει ένας ηθοποιός είναι πως ό,τι και να γίνει, όποιος και να είναι ο χαρακτήρας του πρέπει να τον υπερασπίζεται μέσα από την ερμηνεία του μέχρι τέλους. Για παράδειγμα ο Joker του Heath Ledger ήταν το πιο απαίσιο, αποκρουστικά βάναυσο πλάσμα εκείνες τις 3 ώρες της ταινίας. Παρόλα αυτά τη θυμάσαι ακόμα εκείνη την ερμηνεία γιατί ένιωσες πως ο Heath Ledger δεν «έπαιζε θέατρο» αν έκανες μία συζήτηση μαζί του στο τέλος θα σε έπειθε ότι είχε δίκιο ο Joker. Κάτι που δε συμβαίνει εδώ ούτε κατά διάνοια. Αντίθετα η ταινία μοιάζει να μισεί τους χαρακτήρες της και το μέσο που μας κάνει να αισθανθούμε κάτι τέτοιο είναι οι ηθοποιοί που δεν νοιάζονται ή δεν κατανοούν ούτε στο ελάχιστο τις εσωτερικές μάχες των χαρακτήρων. Μόνο προσποιούνται και φωνάζουν. Άρα το Fanatic είναι κακογραμμένο και έχει πολύ, πολύ κακές ερμηνείες.   

Η ταινία είναι κακή. Απλώς αυτό. Το σενάριο είναι κακό. Η σκηνοθεσία είναι μέτρια, αν ήταν έξυπνα κακή ίσως να έκανε την ταινία cult.

Αν δεν είναι αυτά αρκετά για το τι φταίει ας προσθέσουμε και το χιλιοειπωμένο θέμα των   “stans”. Μόνο η λέξη που προέρχεται από τις λέξεις fan και stalker μου προκαλεί νεύρα. Στο φιλμ αυτό λοιπόν ο Moose λατρεύει έναν ηθοποιό, είναι και συλλέκτης αυτόγραφων και αυτά και μόνο τα δύο γεγονότα είναι αρκετά για να τον κάνουν να πιστεύει πως έχει κάθε δικαίωμα να παρακολουθεί τον αγαπημένο του ηθοποιό αλλά και να τον επισκέπτεται στο σπίτι του ή και ακόμα να κάθεται δίπλα του ενώ εκείνος κοιμάται. Κλασσικές αγωνίες της εποχής των social media και μάχες ανάμεσα στις έννοιες διάσημος και άσημος, πλούσιος και φτωχός, επιτυχημένος και αποτυχημένος που έχουμε δει εκατομμύρια φορές ειδικά σε ταινίες του συγκεκριμένου είδους, λίγο horror, λίγο περιπέτεια, λίγο θέλω να γίνω cult b movie. Η συγκεκριμένη ταινία όμως δυστυχώς δεν καταφέρνει ούτε να είναι τόσο κακή ώστε να είναι διασκεδαστική και να ενταχθεί στο πάνθεον των cult. Αντίθετα δεν υπάρχει τίποτα το διασκεδαστικό. Υπάρχει μόνο η αίσθηση ότι τα έχεις ξαναδεί και ξανακούσει όλα αυτά σε άλλες ταινίες που μάλλον ήταν καλύτερες, η συγκεκριμένη είναι απλώς επώδυνη. Κακογραμμένη, με κακές ερμηνείες και χιλιοειπωμένο θέμα που δεν αφορά και κανέναν εκτός από την Cara Delevingne. Εκτός αν εκτός από την Cara έχετε και εσείς stalkers και μου διαφεύγει.   

Με άλλα λόγια καταλήγουμε στην αρχή. Τί φταίει; Η ταινία είναι κακή. Απλώς αυτό. Το σενάριο είναι κακό. Η σκηνοθεσία είναι μέτρια, αν ήταν έξυπνα κακή ίσως να έκανε την ταινία cult. Οι ηθοποιοί έχασαν κάποιο στοίχημα μάλλον και το θέμα το έχεις ξαναδεί σε καλύτερες ταινίες. Αν παρόλα αυτά δε σας πείσαμε και θέλετε να τη δείτε, ξεκινήστε τσεκάροντας το trailer. Να και κάτι που είναι χειρότερο από την συγκεκριμένη ταινία. Το trailer της. Το καλό είναι πως αν το δείτε μπορείτε να γλιτώσετε το 8ευρω στο γειτονικό σας σινεμά γιατί είναι σαν να έχει δει όλη την ταινία. O John μάλλον δεν το είχε πάρει είδηση το trailer και πήγε και πλήρωσε 10 δολάρια για να τη δει. Ίσως πάλι είστε φαν των Limp Bizkit οι οποίοι κάνουν ένα ραδιοφωνικό cameo που μπορεί να σας αρέσει. Αυτά… Τα λέμε στο επόμενο comeback του Travolta.   

Με σπουδές στις αγγλοφωνες λογοτεχνίες και με αδυναμία σε οτιδήποτε αμερικάνικο. Χόμπι της το cinema και το daydreaming… Αγαπημένη ταινία το Pulp Fiction. Αγαπημένη ταινία στην πραγματικότητα, το Breakfast at Tiffany’s. Εύχεται να κατασκηνώσει κάποτε έξω από το Kodak Theater. Ενθουσιάζεται με μια καλή ταινία του Tarantino αλλά και με ένα juicy χολιγουντιανό κουτσομπολιό. Είναι trivia freak!!!

Latest from TOP STORIES

Go to Top