ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

John Delias: «Το «Intangible Reality» είναι ο κόσμος των συναισθημάτων»

Μιλήσαμε με τον κιθαρίστα των Naxatras για το πρώτο του solo album «Intangible Reality». Ο John Delias, κιθαρίστας των Naxatras, κυκλοφορεί μέσω της Space Between Us Recordings, τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Intangible Reality». Με Jazz αισθητική, funky πνευστά και groovy διάθεση, ο δημιουργός μας προσφέρει μερικά εξαιρετικά…

Μιλήσαμε με τον κιθαρίστα των Naxatras για το πρώτο του solo album «Intangible Reality».

Ο John Delias, κιθαρίστας των Naxatras, κυκλοφορεί μέσω της Space Between Us Recordings, τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Intangible Reality». Με Jazz αισθητική, funky πνευστά και groovy διάθεση, ο δημιουργός μας προσφέρει μερικά εξαιρετικά τραγούδια που αξίζει να προσέξετε.

Με αφορμή το γεγονός, κάναμε μια κουβέντα με τον Γιάννη τόσο για το album, όσο και για την κατάσταση που βρίσκεται η μουσική βιομηχανία εν μέσω πανδημίας…

Γιάννη καλησπέρα, αρχικά θα ήθελα να μάθω πως βιώνεις όλη αυτή την κατάσταση με την πανδημία και πως αξιοποιείς τον χρόνο σου στον καιρό της καραντίνας …
Καλησπέρα! Στο πρώτο lockdown ήμουν στο σπίτι παρακολουθώντας τις εξελίξεις, όπως οι περισσότεροι από εμάς φαντάζομαι. Με φόβισε και ακόμη με φοβίζει η πανδημία και το πώς θα εξελιχθεί αλλά ο φόβος αυτός καταλαγιάζει βλέποντας την ανθρωπότητα να συντονίζεται και να ψάχνει λύσεις για να την νικήσει με όλα τα μέσα. Και θα τα καταφέρουμε. Έπαιξα και έγραψα πολλή μουσική, είδα αρκετές ταινίες και έκανα γυμναστική. Τώρα το δεύτερο lockdown το βιώνω με τα χακί, καθώς είπα να μπω να υπηρετήσω σε μία περίοδο που δεν κινείται σχεδόν τίποτα.

Γιατί αποφάσισες να κυκλοφορήσει την δεδομένη στιγμή το album σου; Πρόκειται για μουσική που έγραψες μέσα στην συγκυρία της πανδημίας ή οι ιδέες υπήρχαν από πριν στο μυαλό σου;
Οι ιδέες υπήρχαν από πριν και οι ηχογραφήσεις είχαν τελειώσει ήδη από τον Ιανουάριο, ένα μήνα και κάτι πριν την καραντίνα. Πήγε πίσω το αρχικό πλάνο που είχα στο μυαλό μου, αλλά τώρα η κυκλοφορία θα είναι πιο κοντά σε επερχόμενα live και γενικά σε καλύτερες μέρες όσο ο ιός θα μας εγκαταλείπει.

Γιάννης Δελιάς
John Delias

Ποια είναι αυτή η πραγματικότητα στην οποία αναφέρεσαι στον τίτλο του δίσκου;
«Intangible Reality» (άυλη πραγματικότητα), είναι ουσιαστικά ο ψυχικός κόσμος. Ο εσωτερικός κόσμος των συναισθημάτων, τα οποία θέλοντας εμείς οι άνθρωποι να τα εξηγήσουμε χρησιμοποιούμε εικόνες και καταστάσεις από τον υλικό και πραγματικό κόσμο, για να μπορέσουμε να εκφράσουμε τι αισθανόμαστε και πως μοιάζει αυτό. Επομένως ο δίσκος έχει πολλές υπερβολές και παρομοιώσεις στιχουργικά ακριβώς γιατί περιγράφει μια πραγματικότητα που προκύπτει από τον ψυχικό κυρίως κόσμο.

Το προσωπικό σου album μας δίνει την δυνατότητα να σε ακούσουμε σε κάτι διαφορετικό από ότι μας έχεις συνηθίσει στους Naxatras. Θέλεις να μου αναφέρεις ορισμένες από τις επιρροές που σε οδήγησαν στην δημιουργία του; Προσωπικά άκουσα από Prince, Simply Red και Monophonics μέχρι και Larry Carlton.
Έχεις πέσει μέσα σε όλα. Κύρια επιρροή αποτελεί η δεκαετία των 70s. Μέσα στο δίσκο ακούγονται οι Steely Dan, ο Miles Davis, ο Carlos Santana, ο Isaac Hayes. Είδη όπως η Jazz, η Funk, η Soul και η Rock είναι αυτά που εμφανώς έχουν επηρεάσει τις μελωδίες και τα ρυθμικά του δίσκου.

Με χαρά διαπίστωσα ότι τελικά το παίξιμό σου «υπηρετεί» το τραγούδι και δεν αποσκοπείς στο να μας δείξεις το πόσο καλός κιθαρίστας είσαι. Ήταν αυτός ο τρόπος που προσέγγισες τα τραγούδια του «Intangible Reality»;
Χαίρομαι που το λες αυτό και που το πέτυχα! Όσο και αν ήθελα να παίξω πολλά περισσότερα με την κιθάρα σε πολλά σημεία αυτό που είχα από την αρχή στο μυαλό μου ήταν να γράψω ένα δίσκο με σωστές δοσολογίες ώστε να πετύχω την αρμονία και να βγει πιο δεμένο το σύνολο. Θέλω ο ακροατής να θυμάται το τραγούδι και να εκτιμά κάθε νότα από κάθε όργανο.

Συμφωνείς ότι το «Celebration» είναι το πιο rock κομμάτι του album; Ήταν και το πρώτο που ακούσαμε από τον δίσκο.
Το «Celebration» είναι σε μεγάλο βαθμό rock, αλλά θεωρώ πιο rock το «There’s A Fear In My Heart». Το πρώτο έχει και αρκετά στοιχεία από Funk.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι μέσα από το «Intangible Reality»;
Μπορώ να μην απαντήσω; (χαχα) . Δε μπορώ να ξεχωρίσω κανένα!

Ο Covid, η πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, το Brexit, τα κοινωνικά κινήματα αποτελούν τα τελευταία 2-3 χρόνια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για μουσικούς και συγκροτήματα. Σαν συνθέτης πως έχεις επηρεαστεί εσύ από όλα αυτά;
Προσωπικά ως δημιουργός δεν θέλω να δίνω στα έργα μου κοινωνικοπολιτική διάσταση. Με επηρεάζουν ως πολίτη και ως άνθρωπο αυτές οι καταστάσεις, αλλά βλέπω την Τέχνη ως κάτι πάνω από όλα αυτά και θεωρώ ότι, αν ο καλλιτέχνης εμπνέεται από τα πάθη των ανθρώπων και αποσκοπεί να αναδείξει μια υπέρβαση του καθιερωμένου και των συνθηκών που του επιβάλλονται από την εποχή και τις μάζες, πετυχαίνει να κάνει πολύ πιο σημαντικές δηλώσεις για τον άνθρωπο και τη ζωή στην ουσία τους. Όλα τα άλλα είναι ενέργειες που αποτελούν προεκτάσεις των παθών μας. Άρα σαν συνθέτης έχω επηρεαστεί ελάχιστα από αυτά.

Σαν μουσικός που έχεις περιοδεύσει με τους Naxatras σε Ελλάδα και εξωτερικό, πως βλέπεις το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας μετά το τέλος της πανδημίας;
Θεωρώ ότι η μουσική βιομηχανία θα επανέλθει πολύ γρήγορα και το μέλλον της θα είναι λαμπρό. Δεν κινείται ο πλανήτης χωρίς μουσική.

Αυτή η νέα τάση που θέλει τα groups να δίνουν διαδικτυακές συναυλίες σε βρίσκει σύμφωνο; Πιστεύεις πως είναι κάτι που ήρθε για να μείνει;
Δεν υπάρχει λόγος να μην είμαι σύμφωνος με κάτι τέτοιο. Είναι ακόμη ένα εργαλείο για να έρθει ο μουσικός σε επαφή με το κοινό του από μακριά. Πιστεύω ήρθε για να μείνει αλλά όχι για να αντικαταστήσει τη ζωντανή εμφάνιση.

Η πανδημία έδωσε την δυνατότητα σε όλους μας να ακούσουμε αρκετή μουσική και να ανακαλύψουμε και νέους ήχους. Τι καινούριο άκουσες εσύ όλη αυτή την περίοδο;
Άκουσα αρκετή Jazz και συγκεκριμένα κάποιους δίσκους των John Coltrane, Dave Brubeck, Herbie Hancock, που δεν είχα ακούσει έως τώρα.

Πιστεύεις ότι τα albums που κυκλοφόρησαν εν μέσω πανδημίας είναι «ριγμένα», δεδομένου ότι δεν είχαμε την δυνατότητα να τα απολαύσουμε ζωντανά;
Θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για την προώθηση ενός album η αδυναμία πραγματοποίησης συναυλιών-περιοδειών. Δε ξέρω αν είναι ριγμένα αλλά σίγουρα δεν παίρνουν την προσοχή που τους αξίζει.

Με τους Naxatras έχετε ολοκληρώσει την ηχογράφηση του νέου σας δίσκου. Πότε θα πρέπει να το περιμένουμε;
Δυστυχώς δεν μπορώ ακόμη να πω κάτι πάνω σε αυτό. Μπορείς όμως να προβλέψεις περίπου το πότε με βάση την προηγούμενη απάντηση.

Τελευταία ερώτηση. Θα ήθελα πέντε αγαπημένους solo δίσκους από κιθαρίστες που αγαπάς.
Santana – Abraxas (1970)
B.B. King – Live At The Apollo (1991)
David Gilmour – David Gilmour (1978)
John Scofield – A Go Go (1998)
Eddie Hazel – Game, Dames And Guitar Thangs (1977)

Αποκτήστε το «Intangible Reality» μέσω της σελίδας της Space Between Us Recordings στο Bandcamp
Ακολουθήστε τον John Delias στο Facebook

JOHN DELIAS - INTANGIBLE REALITY
JOHN DELIAS – INTANGIBLE REALITY

Κολλημένος με τις λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύει πως κάνουν τη διαφορά, ο Νικόλας ξεκίνησε το 2009 με το rockyourlife.gr να ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με τις αγαπημένες του μουσικές, προσπαθώντας να πείσει ότι το rock είναι καλύτερο στις πιο απλές μορφές του.

Latest from ΠΡΟΣΩΠΑ

Go to Top