ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο John προσπάθησε για 30 χρόνια να επικοινωνήσει με εξωγήινους, στέλνοντας μουσικές στο διάστημα

Το νέο ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Netflix με έντονο rock ενδιαφέρον. «Ενδιαφέρομαι να ανακαλύψω το άγνωστο. Και το άγνωστο είναι αυτό ακριβώς. Άγνωστο. Και ψάχνεις και συνεχίζεις να ψάχνεις, λόγω της επιθυμίας σου αλλά και γιατί ξέρεις ότι εκεί έξω κάτι υπάρχει» λέει ο John Shepherd, ένας «τρελός επιστήμονας» όπως τον…

Το νέο ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Netflix με έντονο rock ενδιαφέρον.

«Ενδιαφέρομαι να ανακαλύψω το άγνωστο. Και το άγνωστο είναι αυτό ακριβώς. Άγνωστο. Και ψάχνεις και συνεχίζεις να ψάχνεις, λόγω της επιθυμίας σου αλλά και γιατί ξέρεις ότι εκεί έξω κάτι υπάρχει» λέει ο John Shepherd, ένας «τρελός επιστήμονας» όπως τον αποκαλούν, που προσπαθεί εδώ και 3 δεκαετίες να επικοινωνήσει με εξωγήινους, στέλνοντας στο διάστημα μουσική.

Το πορτραίτο του Shepherd προσπαθεί να σκιαγραφήσει και το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο John Was Trying To Contact Aliens, το οποίο σκηνοθέτησε ο Matthew Killip. Γυρισμένο μέσα στο παλιό δωμάτιο του Shepherd, εκεί όπου ο χρόνος μοιάζει να σταμάτησε στις αρχές των 70s, ο Shepherd προσπαθεί να επικοινωνήσει με το «άγνωστο» έχοντας ως όπλα την αγάπη του για την μουσική, τα βινύλια του και αρκετές πρωτότυπες εφευρέσεις.

Το project του Shepherd είχε τίτλο S.T.R.A.T. (Special Telemetry Research and Tracking) και έλαβε χώρα από το 1971 ως το 1998. Για περισσότερα από 25 χρόνια, από το σπίτι τον παππούδων του, χωμένο σε ένα δάσος, ο εκκεντρικός Αμερικανός εξέπεμπε μουσικές στο διάστημα μέσω αυτοσχέδιων πομπών και δεκτών, προκειμένου να έρθει σε επαφή με εξωγήινους πολιτισμούς.

Προκειμένου να «κεντρίσει» το ενδιαφέρον άλλων πολιτισμών, ο Shepherd εξέπεμπε μουσικές που σίγουρα δεν τις λες και τόσο mainstream. Με έμφαση στο kraut, το reggae αλλά και κάποιες συλλογές με jazz, ο John ακολούθησε έναν μοναχικό δρόμο, για τον οποίο ωστόσο δεν μετανιώνει.

Οι Kraftwerk, οι Tangerine Dream και οι Can είναι μονάχα δύο από τα ονόματα που «ταξίδεψαν» στο υπερπέραν, με άγνωστο τελικά προορισμό.

«Μου αρέσει η rock μουσική, αλλά για το S.T.R.A.T. ήθελα κάτι διαφορετικό. Άλλωστε, έχουμε στείλει στο διάστημα αρκετή rock μουσική. Προτίμησα αντί των δυνατών κιθάρων πιο ατμοσφαιρικούς ήχους» θα πει στο Pitchfork ο Shepherd.

Το project του Shepherd αποτέλεσε ένα μείγμα επιστημονικής προσέγγισης και καλλιτεχνίας, με μια σειρά από εφευρέσεις και μελέτες να συνδυάζονται με μουσικές.

Ο John στο ντοκιμαντέρ εξομολογείται ότι η ζωή του ήταν ζωή μοναξιάς και παραδέχεται ότι αυτή η αποξένωση επιδεινώθηκε λόγω της ομοφυλοφιλίας του.

Προς το τέλος του ντοκιμαντέρ, ο John διηγείται πως το 1993 συνάντησε έναν άντρα ο οποίος του έμοιαζε εκπληκτικά. Η σχέση τους προχώρησε και έκανε στην άκρη την μοναξιά, με το project S.T.R.A.T. να εγκαταλείπεται οριστικά το 1993.

Το John Was Trying To Contact Aliens είναι μια ωδή στο πνεύμα της εξερεύνησης και της καινοτομίας, με τον ίδιο να τονίζει με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο του πως… «επαφή επετεύχθη».

Έγκυρες ειδήσεις από όλο το φάσμα της rock και όχι μόνο μουσικής, την ώρα που συμβαίνουν, όταν συμβαίνουν σε συνεχή ροή από την συντακτική μας ομάδα.

Latest from ΠΡΟΣΩΠΑ

Go to Top