ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ WEEKEND JOURNAL

Ο Roger Taylor των Queen για το Brexit

Ο drummer των Queen για το δύσκολο μέλλον των μουσικών. Αν και το Brexit είναι τετελεσμένο γεγονός, η κριτική εναντίον του και ενάντια στους χειρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης συνεχίζεται. Η «ανεξαρτητοποίηση» της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη πονοκέφαλο στην ήδη καταβεβλημένη από τον Covid μουσική…

Ο drummer των Queen για το δύσκολο μέλλον των μουσικών.

Αν και το Brexit είναι τετελεσμένο γεγονός, η κριτική εναντίον του και ενάντια στους χειρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης συνεχίζεται. Η «ανεξαρτητοποίηση» της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη πονοκέφαλο στην ήδη καταβεβλημένη από τον Covid μουσική βιομηχανία. Με τη νέα κατάσταση τα σχέδια πολλών για μια περιοδεία εκτός Βρετανίας είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν μόνο στα χαρτιά, αφού η διαδικασία απόκτησης βίζας και η γραφειοκρατία γενικά που απαιτείται για να ταξιδέψει όλο το crew και τα logistics είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και χρήμα, δύο αγαθά που δεν είναι δεδομένα για όλους.

Οι συζητήσεις για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των καλλιτεχνών εκτός των βρετανικών συνόρων είχαν ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση. Οι καλλιτέχνες, ζητούν την δυνατότητα να περιοδεύουν εντός Ευρώπης χωρίς να χρειάζεται να εκδώσουν βίζα ή ειδική άδεια εργασίας, αλλά η βρετανική κυβέρνηση, παρ’ όλες τις υποσχέσεις της για την εύρεση βιώσιμης λύσης, ανακοίνωσε πρόσφατα μέσω της Υπουργού Πολιτισμού της ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε μια τέτοια προοπτική και δεν φαίνεται να υπάρχει και η διάθεση για περαιτέρω συζήτηση προκειμένου να λυθεί το ζήτημα. Συγκεκριμένα είπε, “παλέψαμε για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε τις προτάσεις μας. Οι προτάσεις που έγιναν εκ μέρους τους δεν θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα του τομέα του πολιτισμού”. Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι Βρετανοί καλλιτέχνες επηρεάζει και τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τις συναυλίες και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεδομένης της τωρινής κατάστασης, οι διοργανωτές των φεστιβάλ που γίνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενδεχομένως να προτιμήσουν να μην συμπεριλάβουν στο line up τους Βρετανούς από το φόβο μήπως τελικά εκείνοι δεν καταφέρουν να ταξιδέψουν.

Οι δηλώσεις της Υπουργού πολιτισμού, σε συνδυασμό με την επιλογή της κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στην αλιεία, ενός τομέα όπου η αξία του εκτιμάται στα 5.2 δισεκατομμύρια λίρες έναντι των 111 δισεκατομμυρίων λιρών του πολιτιστικού τομέα, ενίσχυσε τις αντιδράσεις των μουσικών. Μεγάλα ονόματα της βρετανικής σκηνής, όπως ο Liam Gallagher, o Elton John και ο Brian May συνυπέγραψαν μια επιστολή διαμαρτυρίας η οποία δημοσιεύτηκε στους Times, και στην οποία εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το μέλλον της μουσικής. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο drummer των Queen, Roger Taylor, ο οποίος χαρακτήρισε τη νέα συμφωνία ως ένα βήμα προς τα πίσω. Μιλώντας στο Radio 4 του BBC o Taylor είπε: «τα σύνορα είναι μια απαίσια εφεύρεση της ανθρωπότητας και τώρα εμείς προσθέτουμε κι άλλα». Δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ανησυχίες του κυρίως για τους ανθρώπους που εργάζονται για να στήσουν μια περιοδεία, οι οποίοι λόγω της παύσης των ζωντανών συναυλιών βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. “Οι άνθρωποι που αποτελούν την ομάδα που φέρνει εις πέρας μια περιοδεία είναι αυτοί που πραγματικά έχουν υποφέρει. Εμείς οι μουσικοί μπορούμε να χαλαρώσουμε και να ασχοληθούμε με τη σύνθεση ή το γράψιμο, αλλά εκείνοι δεν μπορούν. Είναι η δουλειά τους, και αυτό τους δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες”.

Οι Queen αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την προγραμματισμένη για το καλοκαίρι του 2021 ευρωπαϊκή περιοδεία τους, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 και την επαναπρογραμμάτισαν για το καλοκαίρι του 2022.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Μένει στην Αθήνα τα τελευταία 14 χρόνια. Αγαπάει τα ξωτικά όλων των φυλών, τον Batman, τον Tarantino, τους Pink Floyd και τον Nick Cave. Στο Game of Thrones είναι με τους Stark και σίγουρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το θάνατο του Nedd Stark στον πρώτο κύκλο. Θα ήθελε να μένει στην άκρη μιας λίμνης σε ένα πέτρινο σπίτι στη Σκωτία.

Latest from WEEKEND JOURNAL

Go to Top