ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ WEEKEND JOURNAL

Οι National αναλαμβάνουν δράση και στηρίζουν το crew τους

Έμπρακτη στήριξη στην «οικογένεια» τους. Τέτοια εποχή οι απανταχού μουσικόφιλοι βγάζουν ατζέντες και σημειώνουν τις σημαντικές ημερομηνίες του καλοκαιριού, αυτές των συναυλιών. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δίπλα σε κάθε ημερομηνία που σημειώσαμε όλο χαρά, βάζουμε ένα ερωτηματικό, αν όχι ένα τεράστιο λυπημένο X. Μπορεί για μας που περιμέναμε πως…

Έμπρακτη στήριξη στην «οικογένεια» τους.

Τέτοια εποχή οι απανταχού μουσικόφιλοι βγάζουν ατζέντες και σημειώνουν τις σημαντικές ημερομηνίες του καλοκαιριού, αυτές των συναυλιών. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δίπλα σε κάθε ημερομηνία που σημειώσαμε όλο χαρά, βάζουμε ένα ερωτηματικό, αν όχι ένα τεράστιο λυπημένο X.

Μπορεί για μας που περιμέναμε πως και πως το καλοκαίρι για να πάμε σε καμιά συναυλία -εκτός από το ξενέρωμα- το κόστος να είναι μικρό, αλλά για αυτούς που δουλεύουν για να βγει ένα show, η ζημιά είναι μεγάλη.

Καθημερινά ανακοινώνονται ακυρώσεις και αναβολές μουσικών events σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη το Glastonbury, το Roskilde, το Hellfest, το Download, το All Points East, το Wacken και τόσα άλλα, λιγότερο και περισσότερα γνωστά, έδωσαν ραντεβού για του χρόνου. Στην Αμερική το Coachella αναβλήθηκε για τον Οκτώβρη (και βλέπουμε)μ ενώ στην Ελλάδα, φήμες λένε ότι συναυλίες θα δούμε από… του χρόνου. Αρκετά είναι και τα συγκροτήματα που ενώ βρίσκονταν σε περιοδεία ή την είχαν προγραμματίσει, αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τα σχέδια τους, ακολουθώντας την κοινή, πλέον, λογική που δεν επιτρέπει τη συγκέντρωση πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο. Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής η ζημιά που έκανε ο Covid-19 στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Οι ακυρώσεις των μουσικών live events έχουν αφήσει χωρίς δουλειά εκατοντάδες μουσικούς, τεχνικούς, tour managers, ηχολήπτες και βοηθητικό προσωπικό, οι οποίοι αντικρίζουν ένα πιο σκοτεινό μέλλον, καθώς η βασική πηγή εισοδήματος τους είναι οι συναυλίες.

https://www.instagram.com/p/B-H717xDO28/?utm_source=ig_embed

Η αλήθεια είναι ότι το επάγγελμα ενός roadie, αν και εξαιρετικά χρήσιμο, δεν έχει την προβολή που πρέπει. Δεν ξέρω ποια είναι η αιτία, πιθανολογώ όμως ότι οι καλλιτέχνες τους κλέβουν τη δόξα. Σαν οπαδοί και fans, λογικό είναι να σχολιάσουμε την απόδοση του καλλιτέχνη, λιγότεροι θα σταθούν στον ήχο και ακόμα πιο λίγοι στα φώτα. Ελάχιστοι, ίσως και κανένας, θα σταθούν στο πόσο καλά είναι οργανωμένο το show και θα αναφερθεί στον tour manager για παράδειγμα ή στα παιδιά που βρίσκονται στον πάγκο με τα CDs, τα βινύλια και τα t-shirts. Πρόκειται για τους αφανείς ήρωες, την ομάδα που δουλεύει πίσω από τα φώτα και τους ανθρώπους που είναι απαραίτητοι σε κάθε group. Αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή του crew στην επιτυχία τους, πολλοί καλλιτέχνες ανακοίνωσαν δράσεις για την οικονομική υποστήριξη των ατόμων που δουλεύουν σκληρά γι’ αυτούς.

Ανάμεσα τους και οι National, οι οποίοι μέσω των social media, ανακοίνωσαν ότι ξεκινάνε μια καμπάνια χρηματοδότησης για την «ψυχή» της περιοδείας τους, την «οικογένεια τους». Η πράξη τους αυτή ήταν επακόλουθο των ακυρώσεων και αναβολών ήδη προγραμματισμένων live στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους. Με βάση την ανακοίνωση τους όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις που γίνονται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τους, αλλά και μέσω του site του fan club τους θα διατίθενται από εδώ και πέρα στους ανθρώπους που εργάζονται για αυτούς. Για να ενισχύσουν το σκοπό τους, συνεργάστηκαν με την πολύ cool ομάδα Vardagen, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της ένδυσης εδώ και μια δεκαετία. Η συνεργασία τους είχε σαν αποτέλεσμα ένα t-shirt, το οποίο θα διατίθεται στο e-shop τους και τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα πάνε και αυτά στο ταμείο για τη βοήθεια της ομάδας τους.

Τέλος, για τον ίδιο σκοπό, αποφάσισαν να προβάλλουν σπάνιο συναυλιακό περιεχόμενο, μέσα από το κανάλι τους στο YouTube. Η δράση αυτή ξεκίνησε με αφορμή την επέτειο για τα δέκα χρόνια από την κυκλοφορία του «High Violet», και οι Αμερικανοί indie rockers, ανακοίνωσαν ότι πλέον κάθε Δευτέρα θα μας παρουσιάζουν και ένα διαφορετικό event. Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι, και μπορεί αυτή να είναι και η μοναδική ευκαιρία να τους δούμε live για φέτος τουλάχιστον.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Μένει στην Αθήνα τα τελευταία 14 χρόνια. Αγαπάει τα ξωτικά όλων των φυλών, τον Batman, τον Tarantino, τους Pink Floyd και τον Nick Cave. Στο Game of Thrones είναι με τους Stark και σίγουρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το θάνατο του Nedd Stark στον πρώτο κύκλο. Θα ήθελε να μένει στην άκρη μιας λίμνης σε ένα πέτρινο σπίτι στη Σκωτία.

Latest from WEEKEND JOURNAL

Go to Top