Ο βετεράνος παραγωγός νοσηλευόταν με κορωνοϊό.

Ο Phil Spector, ένας από τους πιο σημαντικούς παραγωγούς των 60s, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 81 ετών. Είχε δουλέψει με σπουδαία ονόματα της μουσικής βιομηχανίας όπως οι Beatles, Righteous Brothers και Tina Turner.

Ο Spector είχε καταδικαστεί το 2009 σε 19 χρόνια φυλακή για τον φόνο της Αμερικανίδας ηθοποιού Lana Clarkson το 2003.

Ο μουσικός παραγωγός άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Καλιφόρνιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες 4 εβδομάδες είχε διαγνωσθεί με τον κορωνοϊό.

Ο Phil Spector είχε κάνει την παραγωγή σε 20 top40 hits από το 1961 μέχρι και το 1965 και αμέσως αναγνωρίστηκε ως ένα από τους πιο εξελίξιμους παραγωγούς της μουσικής βιομηχανίας. Ο ήχος του έγινε γνωστός ως wall of sound και ουσιαστικά διαμόρφωσε την pop και rock μουσική των επόμενων δεκαετιών.

Το 1961, σε ηλικία 22 ετών, ο Spector έφτιαξε την Phillies Records. Τα επόμενα χρόνια δούλεψε με μπάντες και μουσικούς όπως οι Darlene Love, Blossoms, Ronettes και Righteous Brothers.

Το 1969 προσκλήθηκε από τον manager των Beatles, Allen Klein, με σκοπό να κάτσει πίσω από την κονσόλα για το single του John Lennon, «Instant Karma». Η επιτυχία του τραγουδιού έδωσε την ευκαιρία στον Spector να δουλέψει και στο album των Σκαθαριών «Let It Be» που κυκλοφόρησε το 1970, έχοντας πρώτα κάνει αλλαγές σε κομμάτια και ενορχηστρώσεις, με την σύμφωνη γνώμη του Paul McCartney.

Την ίδια χρονιά δούλεψε στο solo album του George Harrison «All Things Must Pass», καθώς και στο «Plastic Ono Band» του Lennon. Το 1971 έβαλε την υπογραφή του σε ένα από τα κλασικότερα τραγούδια όλων των εποχών, το «Imagine», ενώ ήταν υπεύθυνος και για το «The Concert For Bangladesh» του Harrison, το οποίο κέρδισε και βραβείο Grammy στην κατηγορία Album Of The Year.

Ένα ατύχημα που είχε με το αυτοκίνητο του το 1974, λίγο έλειψε να κοστίσει την ζωή στον Spector, γεγονός που τον άφησε εκτός μουσικής για τρία χρόνια. Η επιστροφή του πραγματοποιήθηκε το 1977 αναλαμβάνοντας την παραγωγή στο album του Leonard Cohen «Death Of A Ladies’ Man». Αμέσως μετά έβαλε την υπογραφή του στο πέμπτο album των Ramones «End Of The Century».

Το 2003 ο Spector κατηγορήθηκε για τον φόνο της ηθοποιού Lana Clarkson, η οποία βρέθηκε νεκρή στην έπαυλη του παραγωγού. Το 2009 καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε 19 χρόνια φυλακή, με την ποινή να μην αλλάζει ούτε το 2018.