ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ WEEKEND JOURNAL

«Πόλεμος» στο Liverpool για τον δρόμο Penny Lane

Το όνομα του δρόμου, το κίνημα Black Lives Matter και οι Beatles. Το 1967 οι Beatles κυκλοφόρησαν το single «Strawberry Fields Forever», μία όαση ρομαντισμού και νοσταλγίας ανάμεσα στο phychedelic rock που ήταν τότε στη μόδα, και καθιερώθηκαν ως οι πιο avant garde μουσικοί της εποχής στη Βρετανία. Το single…

Το όνομα του δρόμου, το κίνημα Black Lives Matter και οι Beatles.

Το 1967 οι Beatles κυκλοφόρησαν το single «Strawberry Fields Forever», μία όαση ρομαντισμού και νοσταλγίας ανάμεσα στο phychedelic rock που ήταν τότε στη μόδα, και καθιερώθηκαν ως οι πιο avant garde μουσικοί της εποχής στη Βρετανία. Το single περιελάμβανε ακόμα το «Penny Lane», στο οποίο οι McCartney και Lennon περιγράφουν πολύ γλαφυρά τις εικόνες που αντίκριζαν καθημερινά στον ξακουστό πλέον δρόμο του Liverpool. Για την ακρίβεια, οι στίχοι του τραγουδιού περιγράφουν την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον του τερματικού σταθμού των λεωφορείων με την ονομασία Penny Lane στον ίδιο δρόμο, που ήταν το σημείο όπου τα σκαθάρια συναντιόνταν καθημερινά.

Η μεγάλη επιτυχία του τραγουδιού προσέλκυσε από τότε εκατομμύρια τουρίστες, οι οποίοι έφταναν μέχρι και τα όρια του βανδαλισμού στις πινακίδες με το όνομα της οδού, σε σημείο που οι τοπικές αρχές του Liverpool αποφάσισαν να τις απομακρύνουν και να ζωγραφίσουν το Penny Lane στους τοίχους προκειμένου να αποφύγουν τις κλοπές. Μέχρι πρότινος, στα πλαίσια των πινακίδων έβλεπε κάποιος ζωγραφισμένες καρδούλες, αφιερώσεις, ακόμα και την υπογραφή του Sir Paul McCartney σε κάποιο σημείο. Εδώ και μερικές μέρες οι διαδηλωτές υπέρ του κινήματος Black Lives Matter, άρχισαν συστηματικά να σβήνουν με μαύρη μπογιά το όνομα Penny και να το αντικαθιστούν με τη λέξη racist με την αιτιολογία ότι ο δρόμος έχει πάρει το όνομα του από τον διαβόητο δουλέμπορο James Penny, φέρνοντας ξανά στην επικαιρότητα ένα debate που είχε ξεκινήσει από το 2006.

Τότε η δημοτική σύμβουλος Barbara Mace, είχε προτείνει να αλλάξουν τα ονόματα όλων των δρόμων που σχετίζονται με τοπικές προσωπικότητες που αναμείχθηκαν με το εμπόριο σκλάβων και να αντικατασταθούν με ονόματα ατόμων που είχαν ένα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Την ίδια περίπου εποχή, το Μουσείο του Liverpool συμπεριέλαβε μια πινακίδα του δρόμου Penny Lane ως έκθεμα στο τμήμα που είναι αφιερωμένο στη δουλεία, και ο εκπρόσωπος τύπου του ανακοίνωσε πως ο λόγος που έγινε αυτό είναι επειδή, ο δρόμος ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του James Penny, ο οποίος πιθανόν να κατείχε κάποιο τμήμα του δρόμου ή να είχε στενούς δεσμούς με την περιοχή. Για την ιστορία ο James Penny, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του δουλεμπορίου, και την άποψη του τη στήριζε σθεναρά, παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες του ως απόλυτα ανθρωπιστικές, καθώς υποστήριζε ότι προσέφερε μια καλύτερη ζωή στους Αφρικανούς που μετέφερε, σε άθλιες συνθήκες στα πλοία του, στις Δυτικές Ινδίες για να τους πουλήσει ως σκλάβους.

Μετά τους πρώτους πρόσφατους βανδαλισμούς ο μητροπολιτικός δήμαρχος του Liverpool Steve Rotheram ανακοίνωσε πως αν όντως αποδειχθεί σχέση με τον James Penny, ο δρόμος θα μετονομαστεί, κινδυνεύοντας η πόλη να χάσει ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της και έτσι τα τελευταία γεγονότα, ανάγκασαν τους ιστορικούς στο Liverpool να ξεσκονίσουν τα κιτάπια τους και να ψάξουν αν όντως το όνομα Penny συνδέεται με τον γνωστό δουλέμπορο. Σύμφωνα με τον ιστορικό Richard MacDonald, δεν υπάρχει σχέση, καθώς ο δρόμος αναφέρεται πρώτη φορά σε χάρτες το 1840, εξήντα σχεδόν χρόνια μετά το θάνατο του James Penny. Η πρώτη ονομασία του δρόμου ήταν Pennies Lane, και πιθανόν να αναφέρεται στο γεγονός ότι όποιος ήθελε να περάσει από την περιοχή έπρεπε να πληρώσει ένα χρηματικό αντίτιμο. Επίσης η ευρύτερη περιοχή τότε, ήταν περισσότερο αγροτική, οπότε δεν θεωρείται λογικό οι τότε τοπικές αρχές να έδωσαν το όνομα ενός σημαντικού ατόμου σε ένα δρόμο στη μέση του πουθενά και όχι σε κάποιο πιο κεντρικό σημείο. Άλλωστε ο James Penny, είχε ήδη έναν δρόμο που ονομάστηκε προς τιμή της ιδιαίτερης πατρίδας του, την οδό Arrad.

Αν και το θέμα Penny Lane φαίνεται να έχει διευθετηθεί, οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τους ιστορικούς ερευνητές είναι πρόθυμοι να ερευνήσουν και άλλα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης που ενδεχομένως να σχετίζονται με το εμπόριο σκλάβων και να προχωρήσουν αν χρειαστεί στις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να μην αισθάνεται κανένας άβολα όταν θα περιηγείται στο Liverpool.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Μένει στην Αθήνα τα τελευταία 14 χρόνια. Αγαπάει τα ξωτικά όλων των φυλών, τον Batman, τον Tarantino, τους Pink Floyd και τον Nick Cave. Στο Game of Thrones είναι με τους Stark και σίγουρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το θάνατο του Nedd Stark στον πρώτο κύκλο. Θα ήθελε να μένει στην άκρη μιας λίμνης σε ένα πέτρινο σπίτι στη Σκωτία.

Latest from WEEKEND JOURNAL

Go to Top