ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ TOP STORIES/ΠΡΟΣΩΠΑ

«Protopsycho»: Η σκοτεινή πλευρά των Arcadian Child

Συζητήσαμε με το συγκρότημα για το εκπληκτικό τρίτο τους album. Οι Arcadian Child κυκλοφόρησαν πριν από λίγες ημέρες το καταπληκτικό τρίτο τους album «Protopsycho», την πιο φιλόδοξη έως τώρα δισκογραφική τους δουλειά. Με έντονα ανατολίτικα αρώματα και τον ψυχεδελικό ήχο ως σήμα κατατεθέν τους, οι Κύπριοι rockers καταθέτουν τα διαπιστευτήρια…

Συζητήσαμε με το συγκρότημα για το εκπληκτικό τρίτο τους album.

Οι Arcadian Child κυκλοφόρησαν πριν από λίγες ημέρες το καταπληκτικό τρίτο τους album «Protopsycho», την πιο φιλόδοξη έως τώρα δισκογραφική τους δουλειά.

Με έντονα ανατολίτικα αρώματα και τον ψυχεδελικό ήχο ως σήμα κατατεθέν τους, οι Κύπριοι rockers καταθέτουν τα διαπιστευτήρια τους και αισιοδοξούν πως ακόμα και στους δύσκολους καιρούς για την μουσική βιομηχανία, ο δίσκος θα πάρει την αναγνώριση που του αξίζει.

Με αφορμή λοιπόν την κυκλοφορία του «Protopsycho», είχαμε την ευκαιρία για μια κουβέντα με τον τραγουδιστή/κιθαρίστα του συγκροτήματος, Παναγιώτη, ο οποίος φρόντισε να ρίξει λίγο φως στα πιο σκοτεινά σημεία του δίσκου και όχι μόνο…

Γεια σου Παναγιώτη! Συγχαρητήρια για το «Protopsycho». Ποιες είναι οι αλλαγές που βρίσκουμε στους Arcadian Child σε σχέση με το «Superfonica»;
Καλησπέρα Νικόλα.

Η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι ότι το «Protopsycho» είναι ο πρώτος δίσκος με τον Κωνσταντίνο στα τύμπανα κι αυτό από μόνο του άλλαξε πολλά και καλά. Αλλάζουν επίσης οι άνθρωποι, πνευματικά, ψυχικά, κυριολεκτικά αν θέλεις.

Το πρωτογενές υλικό δηλαδή είναι πιο σκοτεινό, πιο ωμό, πιο psycho. Ηχητικά πατήσαμε στους δρόμους του «The March» και χτίσαμε έναν πιο οργανικό, πιο βαρύ ήχο. Επιλέξαμε συνειδητά να αποχωριστούμε συγκεκριμένα συστατικά που αποτελούσαν σημαντικά δομικά στοιχεία του ήχου μας για να προσδώσουμε μια πιο live αίσθηση στο «Protopsycho».

Δηλαδή; Θέλεις να μου πεις δύο λόγια παραπάνω;
Τα κομμάτια πλέον τα προσεγγίζουμε διαφορετικά, με λιγότερα «στρώματα» απο εφε ενώ και αισθητικά τα προσεγγίζουμε πλέον με μια 70σ αισθητική. Το πρωτογενές υλικό επίσης διαφέρει αισθητά. Πιο σκοτεινά, πιο βαριά, πιο ψυχεδελικά αν θέλεις. Επίσης απο το «Afterglow» στο «Protopsycho» είναι εμφανές πως «αποχωριστήκαμε» τα ρεφραινάτα τραγούδια ενώ ταυτόχρονα κλείνουμε το μάτι σε πιο prog φόρμες.

Όπως και στα δύο προηγούμενα σας albums, έτσι και εδώ, χρησιμοποιείτε μια λέξη για τον τίτλο του album. Φαντάζομαι δεν είναι τυχαίο…
Όντως μια λέξη και ο τρίτος δίσκος. Η αλήθεια είναι πως στους προηγούμενους δίσκους ήταν συνειδητή επιλογή, σχεδόν ψυχαναγκαστική. Στο «Protopsycho» όμως η αρχική ιδέα ήταν να βγει ονομασία με 2 λέξεις και πάνω. Συγκεκριμένα ο δίσκος σχεδόν βαφτίστηκε «We Are Protopsycho», αλλά κάπου νιώσαμε πως του αποδομούσαμε την ύπαρξη.

Έχω την εντύπωση ότι οι ανατολίτικες μελωδίες κερδίζουν έδαφος στην μουσική σας. Πόσο δύσκολο είναι να παντρέψετε τα ακούσματα και τις όποιες ετερόκλιτες επιρροές σας, παρουσιάζοντας ένα ομοιογενές αποτέλεσμα;
Πολύ σωστά. Στην πραγματικότητα αυτό που ακούτε στο «Protopsycho» είναι οι Arcadian Child στην πιο ειλικρινή τους έκφραση. Οι ανατολίτικοι δρόμοι, το ανατολίτικο πνεύμα βγαίνουν αβίαστα σε κάθε riff, σε κάθε συζήτηση. Η αλήθεια είναι πως βρίσκω το swagger της δυτικής ψυχεδέλειας ιδανικό σε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας. Ένα οργανικό, ωμό αν θέλεις «psycho» τσάι ψυχεδέλειας.

Έχοντας ακούσει τον δίσκο αρκετές φορές, νομίζω ότι πάτε λίγο πιο πίσω στον χρόνο σε σχέση με τα «Afterglow» και «Superfonica». Ακόμα και το artwork μου κάνει πιο vintage. Είναι έτσι;
Όντως έτσι είναι κι αξίζει να αναφέρω πως όλο αυτό έγινε με σαφές όραμα και πλάνο. Τα 60s παραμένουν ούτως ή άλλως βασική πυξίδα songwriting για τους Arcadian Child. Απλά τούτη τη φορά ήμασταν πιο ξεκάθαροι τόσο ηχητικά όσο και ως προς την εικόνα που θέλαμε να βγάλουμε με το «Protopsycho».

Το εξώφυλλο, που όντως είναι πιο vintage, είναι ακόμα μια δημιουργία του φίλου και συνεργάτη Σπυρέα Σιδηρόπουλου ως Nun Other πλέον, κι ομολογώ πως ίσως το ξεχωρίζω από το «Superfonica» εξώφυλλο. Αξίζει να αναφέρω πως ο Σπυρέας ήτανε πίσω κι από το προηγούμενο εξώφυλλο ως IamNothe τότε.

Η αναβίωση του ψυχεδελικού rock και η πληθώρα των συγκροτημάτων που κινούνται στον ίδιο χώρο με εσάς κάνει τον «ανταγωνισμό» ακόμα πιο δύσκολο. Πόσο δύσκολο είναι για μια μπάντα να έχει την δική της ηχητική ταυτότητα και τι κάνουν οι Arcadian Child για αυτό;
Οι ήχοι μεταξύ των συγκροτημάτων τέμνονται αφενός από τις αναφορές που είναι επί της ουσίας ίδιες, αφετέρου δε από το παρεμφερές format των μπαντών. Αυτό αναπόφευκτα δημιουργεί ένα πυκνό νέφος ήχου και ύφους που εύκολα κάποια μπάντα πνίγεται μέσα. Αυτό ενδεχομένως να έχει προκαλέσει και μια κάποια κόπωση στο κοινό.
Από την πλευρά μας αντιλαμβανόμαστε την ψυχεδέλεια ως κάτι αρχετυπικό μεν που όμως δίνει άπλετο χώρο για πειραματισμό και έκφραση, όπως μπορεί κάποιος να ακούσει στο «Protopsycho». Έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνουμε και ήδη εισπράττουμε πως αυτό έχει την δικιά μας προσωπική σφραγίδα.

Στο δελτίο τύπου που συνοδεύει την κυκλοφορία κάνετε λόγο για «στροφή στην σκοτεινή σας πλευρά». Πως αντιλαμβάνονται οι Arcadian Child το σκοτάδι;
Ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Τουλάχιστον την τελευταία διετία που αποτέλεσε και την περίοδο δημιουργίας του «Protopsycho».

Ρίξατε στην αγορά το «Protopsycho» σε μια περίοδο που η μουσική βιομηχανία είναι στην εντατική. Σκεφτήκατε να αναβάλλετε την κυκλοφορία του;
Σίγουρα μας πέρασε από το μυαλό, ενστικτωδώς τουλάχιστον. Τελικά όμως νιώσαμε πως αυτό θα στερούσε την ψυχή του δίσκου. Επίσης, νιώσαμε ότι, τώρα πιο πολύ από ποτέ, χρειάζεται να βγει καινούρια μουσική. Για εμάς, για όσους μας ακούνε, για όλους.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι όταν η ιστορία με την πανδημία τελειώσει, η μουσική βιομηχανία θα μπει σε αχαρτογράφητα νερά. Πόσο προετοιμασμένοι μπορούν να είναι οι καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα, ιδιαίτερα του βεληνεκούς σας;
Η αλήθεια είναι πως όντως ξημερώνει μεγάλη αβεβαιότητα για τη μουσική βιομηχανία και η ακόμα πιο πικρή αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπορεί να προετοιμαστεί για κάτι που δεν ξέρει πως θα μοιάζει. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, που θέλουμε να κάνουμε, είναι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε.

ARCADIAN CHILD - PROTOPSYCHO
ARCADIAN CHILD – PROTOPSYCHO

Σε προσωπικό επίπεδο, πως βίωσες όλη αυτή την ιστορία;
Αρκετά επίπονα. Το πρώτο διάστημα νομίζω -όπως ίσως και αρκετοί άλλοι- ήμουν σε άρνηση. Πως όλο αυτό αποκλείεται να πάρει μεγάλες διαστάσεις και πως όλα σύντομα θα επανέλθουν στην pre-Covid πραγματικότητα. Ξεκίνησα να το αποδέχομαι και να νιώθω κάπως καλύτερα προς όλο αυτό όταν συνειδητοποίησα πως οι ζωές μας έχουν αλλάξει. Και πως ενδεχομένως θα παραμείνουν αλλαγμένες για -αρκετό- καιρό μετά που θα ξεφουσκώσει όλο αυτό.

Τουλάχιστον είχαμε και έχουμε τον χρόνο να ακούσουμε περισσότερη μουσική. Ίσως το μόνο θετικό για τους fans. Να υποθέσω ακούσατε αρκετά πράγματα μέσα στο 2021;
Όντως πολλά. Ήταν μια ευκαιρία να διευρύνουμε τα ακούσματα μας. Προσωπικά άκουσα πολλή μουσική, μπάντες και καλλιτέχνες που κακώς αγνοούσα κι είμαι χαρούμενος για αυτό.

Οι ακυρώσεις συναυλιών και περιοδειών έφεραν τους καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα πιο γρήγορα στο studio. Είναι δεδομένο ότι μέσα στο 2021 θα έχουμε έκρηξη κυκλοφοριών και νέας μουσικής. Θεωρείς ότι αυτό θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που περιμένουμε, τόσο σε επίπεδο ποσότητας, αλλά κυρίως σε αυτό της ποιότητας;
Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Φυσικά και το 2020 βγήκαν και συνεχίζουν να βγαίνουν τρομερές κυκλοφορίες από βαριά χαρτιά κιόλας όμως φαντάζομαι πολλές προγραμματισμένες κυκλοφορίες πήγαν παρακάτω. Προσωπικά αναμένω ορυμαγδό κυκλοφοριών το 2021 που ενδεχομένως θα δημιουργήσει καλλιτεχνικό «μποτιλιάρισμα». Τι να πρωτοκαταναλώσει ο ακροατής και σε ποια συναυλία να πρωτοπάει. Εικάζω πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 2-3 χρόνια για να επέλθει μια ισορροπία.

Πίσω στους Arcadian Child. Με το «The March» που ακούστηκε στην σειρά του Netflix, «Love 101″, είχατε την ευκαιρία να περάσετε την μουσική σας σε ένα πιο ευρύ ακροατήριο. Είναι κάτι που θα κυνηγήσετε και στο μέλλον; Σε τι είδους σειρά ή ταινία θα θέλατε να «δανείσετε» ένα από τα κομμάτια του «Protopsycho»;
Θέλω να αναφέρω πως προφανώς και θα χαιρόμουν όποιο κομμάτι μας κι αν «έμπαινε» σε σειρά, όμως νιώθω διπλή χαρά που αυτό το κομμάτι είναι το «The March». Προσωπικά αγαπημένο που περιμένω πως και πως να το ξαναπαίξω ζωντανά.

Γενικότερα, πιστεύω το πως το licensing αποτελεί ένα τρομερό μέσο διαφήμισης της μπάντας που ταυτόχρονα δίνει κι ένα σοβαρό εισόδημα. Είναι κάτι που θα το κυνηγήσουμε ναι γιατί πάντα ήθελα να ακούσω κομμάτι μας στο «Californication».

Ίσως είναι λίγο νωρίς, αλλά έχεις καταλήξει στο αγαπημένο σου τραγούδι μέσα από το «Protopsycho»;
Δύσκολη ερώτηση γιατί αυτό συνήθως μπορώ να το απαντήσω κάποιους μήνες μετά την κυκλοφορία. Τολμώ να πω όμως πως ίσως ξεχωρίζω το ομώνυμο. Κι αυτό επειδή μου προκαλεί την μεγαλύτερη ένταση όποτε το ακούω. Είναι το οχτάρι ζεϊμπέκικο, είναι τα φωνητικά του Αντρέα, είναι το drum solo του Κωνσταντίνου, είναι οι απαντήσεις του Στάθη, είναι μάλλον όλα μαζί.

Παναγιώτη ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα. Ο επίλογος δικός σου.
Εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία Νικόλα.

Θα κλείσω με έναν στίχο του Φερνάντο Πεσσόα που μπορείτε να βρείτε και στο sleeve του βινυλίου. «Όλα αξίζουν τον κόπο, αν η ψυχή δεν είναι μικρή».

Η επίσημη ιστοσελίδα των Arcadian Child
Οι Arcadian Child στο Facebook
Ακολουθήστε τους Arcadian Child στο Instagram
Η σελίδα των Arcadian Child στο YouTube
Στηρίξτε τους Arcadian Child μέσω Bandcamp

Κολλημένος με τις λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύει πως κάνουν τη διαφορά, ο Νικόλας ξεκίνησε το 2009 με το rockyourlife.gr να ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με τις αγαπημένες του μουσικές, προσπαθώντας να πείσει ότι το rock είναι καλύτερο στις πιο απλές μορφές του.

Latest from TOP STORIES

Go to Top